Παρέμβαση Τάνιας Γραμματικού πρώην γραμματέα Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Φλώρινας

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ µετά τις ευρωεκλογές, µας είπε λίγο πολύ ότι δεν τα πήγαµε και άσχηµα. Αυτό και το -από άλλες εποχές φερµένο- “όποιος βγει µε διχαστικό λόγο, θα µείνει εκτός πασοκ”

Πάµε πρώτα στο “δεν τα πήγαµε κι άσχηµα”

Η ΝΔ σε αποδροµή, δεν έχασε απλώς 13 µονάδες (από το 41%), έχασε ένα εκατομμύριο (!) ψηφοφόρους από τις εκλογές του περασµένου Ιουνίου. Ο κασσελάκης έταζε εικοσάρια και δεν ακούµπησε ούτε το 15% Και είµαστε και µεις, που όχι µόνο δεν εισπράξαμε τίποτα από την παραπάνω χασούρα των άλλων, στην ουσία µας ψήφισαν 109.088 λιγότεροι ψηφοφόροι από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 (ΠΑΣΟΚ: 617.487) και 167.766 λιγότεροι από εκείνες του Μαΐου 2023 (ΠΑΣΟΚ: 676.165)

Θα µου πεις, ΑΠΟΧΗ.

Θα σου πω, ένας λόγος παραπάνω να ξεκουνούσαµε το (υποτίθεται) συσπειρωµένο πολιτικό µας ακροατήριο να έρθει στις κάλπες.

Στη Φλώρινα, το πολιτ-µπίρα (όχι, δεν είναι τυπογραφικό) αποφάσισε σαν άλλο κονκλάβιο, πως ούτε και δω τα πήγαµε άσχηµα, όταν τα απόλυτα νούµερα στο νοµό Φλώρινας είναι ακόµα πιο αµείλικτα: η νδ έχασε περίπου 5.000 (!) ψηφοφόρους (από 10.000 πήγε στους 5.000) και τους µοιράστηκαν ο Βελόπουλος και η νίκη. Ο σύριζα, αποδεκατισµένος κι εδώ πάνω, χωρίς πέτη πέρκα, έχασε περίπου 3.000 (!) ψηφοφόρους από τον Ιούνιο του 2023.

Και πας εσυ, αφού “δεν τα πήγες κι άσχηµα” να µετρήσεις τα κέρδη σου…

Αµ δε! 1.000 κάτω από τα περσινά η ΠΑΣΟΚΑΡΑ

Κι άµα δεν είχαµε τις “περσόνες” τύπου Ζαγοράκη/Αρναούτογλου, θα ήµασταν ακόµα χειρότερα.

Κι ας έτρεχαν σαν παλαβοί οι τοπικοί κοµµατάρχες να στηρίξουν το πουλέν του προέδρου. Για όσους δε γνωρίζουν, πρόκειται για τον νυν γραμματέα της κεντρικής επιτροπής πασοκ, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής ΧΩΡΙΣ να παραιτηθεί από γραμματέας. Ούτε και τώρα θέλω να σας πω, παραιτείται, που µετρήθηκε κι βρέθηκε έβδοµος (7ος). Έφευγαν πανελλαδικά από το γραφείο του γραμματέα σταυρωµένα ψηφοδέλτια προς όλη την Επικράτεια (οι συζητήσεις στα τσατ µε τις νομαρχιακές περί διακίνησης, κυκλοφορούν σε σκρίνσοτ), την ώρα που έπρεπε το γραφείο του να οργανώνει τον αγώνα του Κινήµατος προς την κάλπη.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές µας, που στ’ αλήθεια είχαν να πουν πράγματα, έφτιαξαν [μόνοι τους] µία γκρούπα στο µέσεντζερ, για να πορεύονται οργανωτικά, αφού το γραφείο του γραμματέα του Κινήματος επιδίδονταν σε ασκήσεις επί σταυρωμένων ψηφοδελτίων. Η γραμμή περιλάμβανε κάτι απίθανους δορυφόρους της υποψηφιότητας του γραμματέα, αφαιρώντας κάθε σοβαρότητα και αξιοπιστία από τη διαδιακασία και κυρίως το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: να περπατήσει καλά το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Ούτε τότε είπαµε κάτι, γιατί θα “σαµποτάραµε τη διαδικασία”. Μία ανήθικη διαδικασία, που όπως αποδείχθηκε, ο λαός την τιµώρησε. Σιγή ιχθύος όµως από τον πρόεδρο (από τον γραµµατέα, δεν περίµενα να έχει καµία ευθιξία, το απέδειξε εξάλλου)

Σήμερα όμως, επιβάλλεται να βγούμε θεσμικά και δημόσια και να ανοίξουμε το διάλογο για την επόμενη μέρα. Βλέπεις «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Όλες οι τάσεις εντός του Κινήματος, στήριξαν τον επικεφαλής [from scratch], όσο δε στηρίχτηκε κανένας άλλος Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Κι ας ήσουν εσυ πρόεδρε Ανδρουλάκη, αυτός και η ομάδα σου, που δεν έκαναν το ίδιο στα δύσκολα της Φώφης, του ΓΑΠ, ακόμα και του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Τότε λοιπόν ήταν επιβεβλημένη κριτική και σήμερα είναι «διχαστικός λόγος»;

Αλήθεια πρόεδρε, μήπως τη σήμερον κινδυνεύουμε, όσοι ασκούμε κριτική και µε διαγραφή;

Είχε τόσα πολλά να κοινωνήσει το [τοπικό] ΠΑΣΟΚ µε τους πολίτες, για µία προοδευτική Ευρώπη, για το αντιφασιστικό µέτωπο, για τους γείτονες µας στη Βόρεια Μακεδονία και την ενσωµάτωση στο ευρωπαϊκό γιγνεσθαι, για την κοινή άµυνα, για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, να θυµίσει τα µεγάλα έργα µέσω των συγχρηµατοδοτούµενων προγραµµάτων (#τοΠΑΣΟΚεκανεΕργα), να µάθουν οι νέοι για τα πρώτα µεσογειακά προγράµµατα του Αντρέα (ΜΟΠ). Να συζητήσει για τις µεγάλες προκλήσεις της κλιµατικής κρίσης, το νέο πράσινο, ψηφιακό συµβόλαιο σε µία βιώσιµη Ευρώπη. Να ανοίξει µία δηµόσια κουβέντα για την απολιγνιτοποίηση και την ερηµοποίηση της περιοχής, για τις ευθύνες της νέας δηµοκρατίας και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των ευρωπαίων.

Αντί γι’ αυτό, συγκροτήσαμε, µόνο στα χαρτιά [ψέµµατα, ούτε στα χαρτιά], µία επιτροπή εκλογικού αγώνα, η οποία ούτε δηµοσιοποιήθηκε, ούτε ενεργοποιήθηκε (θα είχε ενδιαφέρον να μάθουµε γιατί) και δεν κάναµε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση. Κι ας µας διαβεβαίωναν για την εξαιρετική καθοδήγηση [από τα κεντρικά]

Η Μελίνα είχε πει στον Ιδρυτή τις δύσκολες ηµέρες του ’89 το αµίµητο “Πρόεδρε, δεν αρέσουµε πλέον” Δεν µπορώ να φανταστώ πως αυτήν η συνθήκη είναι και πάλι σε ισχύ, µετά από 14 χρόνια αυτοµαστίγωµα και τιμωρία. Αυτό που έχει δημιουργηθεί, είναι ένα κενό και η φύση απεχθάνεται τα κενά. Οι Έλληνες πολίτες ψάχνουν διέξοδο και όσο εµείς δε βλέπουµε πίσω από τον τοίχο, δε θα επιλέγουν την προοδευτική παράταξη να βγουν από το τέλµα.

Δείξε το δρόµο πρόεδρε Ανδρουλάκη…

τάνια ιω. γραµµατικού
μέλος νομαρχιακής επιτροπής

ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής 

σημείωση: το παρόν γράφτηκε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και αποστέλλεται στη Νομαρχιακή Επιτροπή Φλώρινας, στο πλαίσιο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ