Πέτη Πέρκα: «Οφειλόμενη απάντηση στον κ. Κυράνακη»

Screenshot

Απάντηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής στο ν/σ για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στον κ. Κυρανάκη

Η  Πέτη Πέρκα απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Κυρανάκη κατά τη 4η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και τις ανυπόστατες καταγγελίες του ανέφερε:

«Η έκρηξη του υφυπουργού με αόριστες και άσχετες με τα επιχειρήματα μου καταγγελίες, χρήζουν απάντησης.

Ο κ. Υφυπουργός απαξιώνει όλους τους μελετητές. Ουσιαστικά μας είπε πως ό,τι έχει γίνει από τους μελετητές είναι προς εξυπηρέτηση συμφερόντων… άρα πρέπει να καταργηθεί το κτηματολόγιο; Ή πρέπει να καταργηθούν οι μελετητές συλλήβδην και να μείνει από τη μια πλευρά το αποδυναμωμένο Δημόσιο και από την άλλη οι λίγοι όμιλοι που προνομιακά προωθεί παντού, με ελεγχόμενες διαδικασίες, η Νέα Δημοκρατία. Η πολιτική της ΝΔ βασίζεται στην απόλυτη συγκεντροποίηση των αναθέσεων σε πολύ λίγα σχήματα. Κληρονόμησαν στο κτηματολόγιο μια κατάσταση που όλα τα ελληνικά μελετητικά γραφεία έχουν πάρει αντικείμενο και έχουν αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Αυτό μοιάζει να μην το αντέχουν! Ωστόσο το αποτύπωμα είναι θετικό παρά τα λάθη που έχουν γίνει.

Ο Υφυπουργός μιλά  υποτιμητικά για τους μελετητές, και όχι μόνο, σαν να πρόκειται για κάτι άθλιους που έχουν κάνει πολύ κακή δουλειά. Στην υφιστάμενη διαδικασία ο μελετητής δεν είναι αυτός που παίρνει την τελική επιλογή για σύγκρουση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών ή ιδιώτη με ιδιώτη για μια συγκεκριμένη έκταση γης. Ο μελετητής κάνει την μελέτη του, εισηγείται, ελέγχεται από το κτηματολόγιο, ο προϊστάμενος του κτηματολογίου με τη σφραγίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου (ΕΛΛΚΤ) στέλνει τις εγγραφές στο λειτουργούν ή τις στέλνει στις επιτροπές εκδίκασης των ενστάσεων και αυτές αποφασίζουν. Την τελική ευθύνη την έχει το ΕΛΛΚΤ και όχι οι μελετητές. Άρα στην υφιστάμενη διαδικασία δεν αποφασίζει ο μελετητής, που συμβατικά είναι υπό την απειλή δρακόντειων ποινών αν παραβεί την επιστημονική δεοντολογία,  ενώ στην προτεινόμενη με το νομοσχέδιο ο ιδιώτης δηλαδή ο πιστοποιημένος μηχανικός είναι αυτός που αποφασίζει».

Τόνισε ότι υπήρχε μια διαδικασία πιο ευέλικτη, με καλύτερες διαδικασίες από αυτές που έχει το λειτουργούν, με ελέγχους από την υπηρεσία αυστηρούς και από τις 3μελείς επιτροπές, με ελέγχους από όλους τους πολίτες ταυτόχρονα και παραδίδεται το έργο. Αντίθετα ο κ. Κυρανάκης είπε ότι θα προσφεύγει ο πολίτης όποτε θέλει, θα το ελέγχει ένας πιστοποιημένος ιδιώτης μηχανικός και μετά αν δεν υποβάλει εμπρόθεσμα ή έγκυρα ο ιδιώτης ένσταση, η απόφαση του πιστοποιημένου μηχανικού είναι τελεσίδικη.

Στη συνέχεια με έντονο ύφος ανέφερε ότι «Δεν  ζητήσαμε καμία παράταση των συμβάσεων με συγκεκριμένες εταιρείες – αναδόχους. Είπαμε να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις τους. Ουσιαστικά δηλαδή είπαμε αυτό που πρότεινε η Γενική Διευθύντρια την Παρασκευή  27.09.2024 στον Σύνδεσμο Μελετητικών Γραφείων Κτηματολογίου. Αν και θεωρούμε λάθος την κατάργηση της φάσης της Προανάρτησης σε όσες μελέτες δεν έχει πραγματοποιηθεί, είναι ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση. Αν θέλετε μπορώ να σας καταθέσω τον οδικό χάρτη».

Επιπλέον η Πέτη Πέρκα άσκησε έντονη κριτική στον  Υφυπουργό, επειδή ο κ. Κυρανάκης όχι μόνο δεν απάντησε στις ερωτήσεις που κατέθεσε αλλά άφησε υπονοούμενα ότι αναζητώντας τον αριθμό των αγνώστων ανά περιοχή κλείνουμε το μάτι στους καταπατητές. «Δεν ζήτησα κάτι τέτοιο. Λέμε ότι στέλνοντας σε αυτή τη φάση, που δεν έχουν ολοκληρωθεί, τις μελέτες, στο λειτουργούν, τα άγνωστα είναι πολύ μεγάλος αριθμός και ρωτήσαμε πείτε μας πόσο εκτιμάται ότι θα είναι αυτός ο αριθμός των αγνώστων. Σας λέμε πείτε μας πόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των αγνώστων αν στέλνετε τις μελέτες ημιτελείς. Οι καταπατητές δεν περιμένουν ούτε εμάς ούτε εσάς να μάθουν».

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «τάχα υπερασπίζεται το δημόσιο την ίδια ώρα που  αυξάνει την ύλη για τους δημοσίους υπαλλήλους στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, γιατί είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις απαιτήσεις της κτηματογράφησης. Επομένως εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, ώστε μετά να δικαιολογήσει μια πρόταση ιδιωτικοποίησης κατηγορώντας τους.  Η κυβέρνηση σχεδόν  σε κάθε νομοσχέδιο αποσύρει το κράτος, εκχωρεί δημόσια περιουσία και δημόσια εργαλεία σε συγκεκριμένους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ( ΟΛΘ, Λιμάνι Ηρακλείου, ενέργεια, νερό, κ.τ.λ.). Βεβαίως δεν αγαπάτε εν γένει τον ιδιωτικό τομέα π.χ. τις ΜμΕ, τους μικρομεσαίους αναδόχους, κ.τ.λ. αλλά αυτούς τους λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που εμπλέκονται σε πολλούς τομείς»

Ολοκληρώνοντας  την τοποθέτησή της σχετικά με την επίθεση του κ. Κυρανάκη είπε: «Θα ήθελε να συμμετάσχουμε στο πεδίο που επιθυμεί, αφού ο ίδιος δεν επιλέγει να συζητήσει σε επίπεδο επιχειρημάτων επί του νομοσχεδίου». Τέλος, τον ενημέρωσε ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα περιληφθεί από τους διαδόχους του σε αυτούς που συνέβαλαν στις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις υλοποίησης του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/H_uUEFaMHXw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ