Πέτη Πέρκα: «Οι επιλογές της κυβέρνησης για τις θέσεις των Συμβούλων στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δεν καλύπτουν το κριτήριο της αμεροληψίας» (video)

Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με το διορισμό δύο Συμβούλων στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων 

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τοποθετήθηκε σχετικά με τους δύο προτεινόμενους από τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για διορισμό σε θέσεις Συμβούλων στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ).

Ξεκίνησε κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις συμβάσεις στη χώρα μας, όπου διαχρονικά «υπάρχει πρόβλημα», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ως Μηχανικός του Δημοσίου, έχω δει από κοντά τα προβλήματα, εντοπίζω ‘με το μάτι’ τις ‘φωτογραφικές’ προκηρύξεις. Τα τελευταία χρόνια οι σχετικές καταγγελίες έχουν αυξηθεί, παρακολουθούμε σωρεία απευθείας αναθέσεων, υπερτιμολογήσεων, εναρμονισμένων πρακτικών κτλ. Αναφέρθηκε η καταγγελία του ΣΑΤΕ σε ό,τι αφορά στην πλατφόρμα ΕΣΗΔΗΣ, η έρευνα του OLAF για εναρμονισμένες πρακτικές στις δημόσιες συμβάσεις, η κατανομή των 2.5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας σε 10 μόνο εταιρίες.

Ο ρόλος της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε, εάν όχι να εξαφανίσει, τουλάχιστον να μετριάσει όλα αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι από το ρόλο της Αρχής ως ανεξάρτητης, αντιθέτως τα εν λόγω  φαινόμενα έχουν αυξηθεί».

Σε σχέση με τη διαδικασία για την επιλογή Συμβούλων, έθεσε το ερώτημα, γιατί στο Νόμο έχει τεθεί ως κριτήριο αυτοί να είναι μόνο συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί ή ομότιμοι Καθηγητές Νομικών Σχολών, ενώ παράλληλα ρώτησε αν ανάμεσα στους υποψηφίους υπήρξε κάποιος Καθηγητής.

Ειδικά για τους δύο προτεινόμενους, σε ό,τι αφορά στο βιογραφικό του Σ. Παπαγιαννόπουλου, σχολίασε το γεγονός ότι διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993, ενώ συμμετείχε και ως Διαιτητής το 2017 στην επίλυση διαφοράς του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του ΟΑΣΘ.

Για τη δε Α. Μαρκάκη που καθ’ όλη την επαγγελματική της διαδρομή εργάζεται στην Κρήτη – σήμερα είναι Επίτιμη Εφέτης του Διοικητικού Εφετείου Χανίων – σημείωσε ότι το πιο «εντυπωσιακό» στο βιογραφικό της είναι η καταγωγή της.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Π. Πέρκα υπογράμμισε τα εξής: «Για να επιτελεί μια ανεξάρτητη Αρχή, όπως η Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., το ρόλο της, είναι ιδιαίτερο κρίσιμο να εξασφαλίζεται η αμεροληψία. Χωρίς να έχουμε λοιπόν κάποια αντίρρηση στις προσωπικές διαδρομές, τις απόψεις και την ικανότητα των προτεινόμενων για τη θέση του Συμβούλου, θεωρούμε ότι δεν καλύπτεται το κριτήριο της αμεροληψίας που απαιτείται. Για το λόγο αυτό, ψηφίζουμε ‘παρών’».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/oYd8Lu_J-JQ