Πέτη Πέρκα: “Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επειδή αντί να ολοκληρώνει την διαδικασία κτηματογράφησης…”

Screenshot

Πέτη Πέρκα: «Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επειδή αντί να ολοκληρώνει την διαδικασία κτηματογράφησης, την οδηγεί σε μια ξαφνική και απρόβλεπτη διακοπή» (video)

Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής στο ν/σ για το «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

Η Πέτη Πέρκα μετά την  οφειλόμενη απάντηση προς τον κ.  Κυρανάκη αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, όπως είπε χαρακτηριστικά “ένα «επικίνδυνο» νομοσχεδίο, που αντί να ολοκληρώνει την διαδικασία κτηματογράφησης, την οδηγεί σε μια ξαφνική και απρόβλεπτη διακοπή. Η Κυβέρνηση διακηρύσσει ότι πλησιάζουμε το τέλος αυτού του πολυετούς έργου, όμως, αντί να δημιουργεί συνθήκες ολοκλήρωσης, αποσταθεροποιεί τη διαδικασία με προτάσεις που θα επιφέρουν μακροχρόνιες και σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες και τη νομική ασφάλεια στη χώρα μας”.

Αποσαφήνισε ότι η Νέα Αριστερά υποστηρίζει οποιαδήποτε ρύθμιση που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν τέτοιες διατάξεις στο νομοσχέδιο. Επίσης αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη διαβούλευση.  Προς Θετική κατεύθυνση είναι και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο Υφυπουργός.   Πρόσθεσε όμως ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να επικεντρώνεται στις θετικές, κατά την άποψή της, διατάξεις που αφορούν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την απελευθέρωση των δικαιοπραξιών, όμως αγνοεί εντελώς τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή της φιλοσοφίας σύνταξης του Κτηματολογίου».

Στη συνέχεια αποσαφήνισε γιατί καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο θέτει ως στόχο την μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου εντός του 2025, καταργώντας τις διαδικασίες ελέγχου των μελετών με τη συμμετοχή των πολιτών. «Οι μελέτες κτηματογράφησης συχνά έχουν λάθη. Άρα χρειάζονται απαραίτητα ελέγχους πριν πάνε στο λειτουργούν κτηματολόγιο. Οι έλεγχοι μέχρι σήμερα γίνονται με δυο τρόπους: Ο πρώτος τρόπος είναι η προανάρτηση, η ανάρτηση και τρίτος βαθμός ελέγχου των πολιτών. Όλο αυτό το νομοσχέδιο το καταργεί αφού λέει ότι πάει κατευθείαν στο λειτουργούν Κτηματολόγιο. Ο δεύτερος τρόπος ελέγχου είναι της υπηρεσίας. Κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο σε 300 δικαιώματα μόνο. Αν σε αυτές πάνω από 20 είναι λάθος τότε ξαναβγάζει δείγμα.  Η Υπηρεσία καθυστερεί πάρα πολύ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο πιστοποιημένος μηχανικός αντικαθιστά τη διαδικασία της προανάρτησης και της ανάρτησης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην διαδικασία της προανάρτησης. «Η προανάρτηση, ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της διαδικασίας κτηματογράφησης, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη να ελέγξει, χωρίς κόστος και χωρίς την ανάγκη ειδικών, την ορθότητα της επεξεργασίας των στοιχείων που έχει υποβάλει. Μέσω της προανάρτησης, μπορούν να υποβληθούν διευκρινίσεις ή αιτήματα για επανεξέταση των δεδομένων που εισήγαγε ο μελετητής. Στη διαδικασία αυτή, ο ιδιοκτήτης είναι ο πιο απαιτητικός ελεγκτής. Όλοι μαζί οι ιδιοκτήτες ελέγχουν το σύνολο των εγγραφών» επισήμανε η Πέτη Πέρκα.

Προσέθεσε επιπλέον ότι «η τρέχουσα διαδικασία απαιτεί την εξέταση της οριογραμμής με τη συμμετοχή όλων των όμορων ιδιοκτητών, κάτι που θυμίζει ένα παζλ ιδιοκτησιών, όπου κάθε κομμάτι πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με το επόμενο. Αυτή η μεθοδολογία εξασφαλίζει ότι οι ιδιοκτησίες αναγνωρίζονται και επιβεβαιώνονται από όλους τους εμπλεκόμενους. Αντίθετα, η προτεινόμενη διαδικασία εξετάζει μόνο την ατομική προσφυγή, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν δηλωμένες οι όμορες ιδιοκτησίες ή όχι. Αυτό αποτελεί τον πυρήνα της διαφοράς στη φιλοσοφία των δύο μεθόδων».

Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι « το σχέδιο νόμου που έχουμε μπροστά μας, απέχει πολύ από το να είναι μία πρόταση για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, αφού θα αναρτηθούν πίνακες και διαγράμματα ως πρώτες εγγραφές στο λειτουργούν κτηματολόγιο….Τη στιγμή που:

  • Η σύνταξη τους δεν θα διασφαλίζει κανένα κανόνα
  •   Έλεγχος δεν θα υπάρχει
  • Ασφάλεια Δικαίου δεν θα υπάρχει
  •  Το επίπεδο τους θα είναι χαμηλότερο αυτών των πιλοτικών προγραμμάτων
  • Η μετατροπή τους σε οριστικές  εγγραφές δεν θα προσδιορίζεται χρονικά, θίγοντας έτσι θεμελιώδεις ισχύουσες διατάξεις ως προς το αμάχητο τεκμήριο
  • Το Λειτουργούν αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φορτίο που έχει ήδη και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για στελέχωση και εκσυγχρονισμό του

Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών, όταν το ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου “πέφτει” κάθε μέρα, όταν δεν μπορούν να καταχωρηθούν πράξεις. Το Κτηματολόγιο παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων του, είναι έντονα υποστελεχωμένο».

Τόνισε ότι ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο Κτηματολόγιο περιέγραψε το κτηματολόγιο «ως βόμβα που περιμένουν όλοι να σκάσει, στο οποίο προστίθεται με το παρόν νομοσχέδιο το βάρος της κτηματογράφησης εντός λειτουργούντος κτηματολογίου».

Στη συνέχεια η Πέτη Πέρκα αποδήμησε το νομοσχέδιο δεδομένου ότι  Παραβιάζει:

Α.  Τη φιλοσοφία με την οποία έχει κτιστεί το κτηματολόγιο:

Μέχρι σήμερα, η σύνταξη του κτηματολογίου ήταν καθολική, ενιαία και ταυτόχρονη για κάθε ΟΤΑ. «Τώρα οδηγούμαστε σε αποσπασματική σύνταξη, ανά περίπτωση, ανά ακίνητο, ανά χρονικό διάστημα, κάτι που διαστρεβλώνει τη συνολική προσέγγιση».

Ως μοναδικό επιχείρημα για τις ρυθμίσεις αναφέρεται «η ολοκλήρωση της ένταξης της χώρας στο λειτουργούν κτηματολόγιο έως το 2025, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα ενιαίο, ψηφιακό σύστημα αποτύπωσης των ακινήτων».

Τόνισε επιπλέον ότι  «ο πρωθυπουργός  στη ΔΕΘ δήλωσε ότι ολοκλήρωση των διαδικασιών κτηματολογίου θα έχουμε το 2027, και κατέθεσε στα πρακτικά απόσπασμα από την ομιλία του ΠΘ στην ΔΕΘ, γιατί και αυτό το αρνήθηκε ο κ. Κυρανάκης.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου οδηγούν σε άλλη πραγματικότητα. Μέσα στο λειτουργούν κτηματολόγιο θα συνυπάρχουν περιοχές που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια σύνταξης των μελετών. Αυτή η ασάφεια δημιουργεί κατηγορίες ακινήτων με διαφορετικά καθεστώτα».

Β. Τις δεσμεύσεις της πολιτείας απέναντι στους πολίτες-ιδιοκτήτες:

Οι πολίτες, που είναι οι βασικοί χρηματοδότες του έργου, καλούνται να επωμιστούν επιπλέον κόστος που μέχρι τώρα επιβάρυνε το φορέα, μεταφέροντας το στους ίδιους. Επωμίζονται το κόστος του δικαστικού επιμελητή, του πιστοποιημένου μηχανικού, του μηχανικού και δικηγόρου που θα του συντάξουν τα υπομνήματα προκειμένου ο πιστοποιημένος μηχανικός να διατυπώσει την απόφαση του.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με την αποκλειστική χρηματοδότηση από τους κατόχους ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, έχει καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενος και πλεονασματικός φορέας. Σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης, προβλέπεται να αυξήσει περαιτέρω το πλεόνασμά του, με μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων του. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης.

Γ. Τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης:

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας, οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν βάσει των ισχυόντων νόμων, υπουργικών αποφάσεων, προδιαγραφών και συμβάσεων αναθέσεων των μελετών – δηλαδή, όλα όσα επιχειρεί να καταργήσει το  νομοσχέδιο.

«Σε αυτό το νομοσχέδιο, παρατηρείται η εισαγωγή διατάξεων με παραπλανητικό χαρακτήρα, οι οποίες παρουσιάζονται ως δήθεν ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης, με σκοπό να παρακαμφθούν υποχρεώσεις προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και δεν μιλάμε για μικρές αποκλίσεις τεχνικού χαρακτήρα. Ρωτήστε Υφυπουργέ την υπηρεσία τι σημαίνουν μικρές αποκλίσεις. Μιλάμε για δραματικές ( ο όρος είναι και κυριολεκτικός) αλλαγές στον τρόπο σύνταξης του κτηματολογίου» ανέφερε με έμφαση η κ. Πέρκα.

Επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας «Καθώς πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση του σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», είναι βέβαιο ότι τέτοιες πρακτικές θα πολλαπλασιαστούν. Το μήνυμα που θα μεταδοθεί από το Κοινοβούλιο προς όλους τους διαχειριστές των προγραμμάτων είναι να μην ανησυχούν, καθώς κοινοβουλευτικά θα επικυρωθεί η ολοκλήρωση των έργων, ακόμα κι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί στην πραγματικότητα».

Επεσήμανε ότι «τόσο στη διαβούλευση, όσο και ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, εντυπωσιάζει η παντελής έλλειψη κατάθεσης στοιχείων που δεδομένα το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει. Από την πρώτη επιτροπή σας ζητούσα να καταθέσετε στοιχεία, στην τρίτη επιτροπή μου ζητήσατε να σας καταθέσω εγγράφως τις  ερωτήσεις προκειμένου να μου απαντήσετε. Καταθέτω στα πρακτικά τις ερωτήσεις που σας έστειλα και δεν έλαβα καμία απάντηση, κανένα στοιχείο»

Κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί την τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Αριστερά που αφορά στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

Ολοκλήρωσε την εισήγησή της αναφέροντας « μιλάμε για ένα έργο που αντιμετώπισε και αναμετρήθηκε με  τις τεράστιες αδυναμίες του Ελληνικού Κράτους από την ίδρυση του, οπού διαρκώς  δικαιώνονταν νομοθετικά όσοι παραβίαζαν και καταπατούσαν τις  προγενέστερες διατάξεις  του ιδιοκτησιακού δικαίου, δημιουργώντας ένα χαοτικό πλαίσιο. Για ένα έργο που έγινε και εξελίσσεται με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία. Όπου έχει συμβάλει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.»

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/8wQvnSZAJPo