Πέτη Πέρκα: «Η συνταγή της ΝΔ είναι απόσυρση του κράτους-απαξίωση θεσμών-χειραγώγηση δικαιοσύνης-εξυπηρέτηση συμφερόντων» (video)

Ομιλία ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις» 

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα, ξεκίνησε την ομιλία της δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση πλέον δεν κρατά ούτε τα προσχήματα: «…απόσυρση του Κράτους, διάλυση δημόσιων δομών, ιδιωτικοποιήσεις παντού, απροκάλυπτη εξυπηρέτηση συμφερόντων, γαλέρα και εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους, οριακή κοινοβουλευτική διαδικασία, απαξίωση των θεσμών, χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και η Δημοκρατία υπό αίρεση…Για να επιτευχθούν όλα αυτά απαιτείται ένα ‘βολικό’, ένα ‘συγχωρητικό’ περιβάλλον…ΜΜΕ, Δικαιοσύνη, κλπ.», σημείωσε αρχικά.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε μια μικρή αναδρομή στα κοινοβουλευτικά και δημόσια συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων. Ανέφερε την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Ηρακλείου, του asset του Ελληνικού Δημοσίου ως ένδειξη των ιδεολογικών εμμονών της ΝΔ που θεωρεί ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν καλύτερα αν η Πολιτεία πάψει να ασχολείται μαζί τους και να αφεθούν ως δώρο στον ιδιωτικό τομέα. Μιας ιδιωτικοποίησης που συνειδητά και βάσει σχεδίου βάλει ευθέως εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και αναιρεί κάθε ένα από τα υποτιθέμενα οφέλη που η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία επαναλαμβάνει ως τα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων.

Συνέχισε με τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, με την οποία το δημόσιο βάζει 500 εκ. ευρώ και μειώνει το σημαντικό πλειοψηφικό του μερίδιο στην τράπεζα στο 35%, ουσιαστικά χάνει την τράπεζα και ο ιδιώτης βάζει 200 εκ. -λιγότερα από τα μισά- και παίρνει το 85% της τράπεζας, δηλαδή παίρνει την τράπεζα. Και ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι στηρίζουν τη βιωσιμότητα των τραπεζών με το 50% των ιδίων κεφαλαίων τους μέσω του αναβαλλόμενου φόρου, αυτοί μοιράζουν μερίσματα στους μετόχους τους ύψους 814 εκατ. ευρώ».

Έπειτα, ανέφερε σχετικά με το πρόσφατο νομοθέτημα για την Παιδεία: «Κάνατε νόμο του κράτους ένα σχέδιο για την παιδεία, το οποίο ενισχύει τις ανισότητες, εμβαθύνει τη στροφή στην ιδιωτικοποίηση και επιτείνει τα αυταρχικά μοντέλα διοίκησης στα Πανεπιστήμια. Μετατρέπετε τη δημόσια παιδεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Τρεις υπουργοί θα αποφασίζουν για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τμημάτων, παραβιάζοντας κάθε ιδέα αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Με ένα νομικίστικο τέχνασμα και στο όνομα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με μειώσεις εισακτέων, οδηγείτε πελατεία στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια».

Σχολιάζοντας το επίσης πρόσφατο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, σημείωσε: «Ψηφίσατε μόνοι σας ένα νομοσχέδιο που είναι καταστροφή για την ψυχιατρική φροντίδα των πολιτών, διαλύει τις δημόσιες δομές και τη δημόσια ψυχική υγεία. Και βεβαίως με τροπολογία θεσμοθετήσατε την παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από το σύνολο του ιατρικού δυναμικού που απασχολείται στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ και δώσατε το τελευταίο χτύπημα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ παύει να εγγυάται το κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία. Οι υγειονομικές ανισότητες μεγεθύνονται και ο λαός μένει απροστάτευτος».

«Με το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες νομοθετήσατε διατάξεις που προσβάλλουν τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς και διαπομπεύει την ποιότητά της. Γιατί άραγε; Ποια είναι η χρεία ώστε να θεσμοθετηθεί η διατήρηση των δεδομένων για 5 έτη και όχι όσο διαρκεί η ποινική παραγραφή; Πρόκειται για μια καθεστωτική κυβέρνηση που θέτει σε ασφυκτικό κλοιό το σύνολο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου».

«Και αναρωτιόμαστε, τι άλλο δεν πρέπει να μείνει όρθιο και έπρεπε να έρθει σήμερα κι αυτό το νομοσχέδιο για αλλαγές στο Υπερταμείο;», σημείωσε δηκτικά. «Τέλος το ΑΣΕΠ για τους οργανισμούς που έχουν υπαχθεί στο Υπερταμείο, τέλος και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε ότι αφορά στη ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ είχαν υπογραφεί τον Μάρτιο και τον Μάιο αντίστοιχα. Στη Φλώρινα αναρωτιέται ο κόσμος τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτης. Δεν υπάρχει ακόμα καμία πρόταση! Μια απολιγνιτοποίηση που δεν έχει καμία επένδυση παρά μόνο καταστροφή. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν επιδοτούνται με κανέναν τρόπο. Ούτε έξω από τις τράπεζες δεν μπορούν να περάσουν. Αυξανόμενη ανεργία και τρεις επενδυτές χρησιμοποιούν όλα τα πακέτα για να κάνουν παντού ΑΠΕ. Αυτό έχει γίνει η χώρα μας, τρεις-τέσσερις οικογένειες και τέλος», σημείωσε για την κατάσταση της απολιγνιτοποίησης στη Φλώρινα και τις λιγνιτικές περιοχές.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για το Υπερταμείο παρατήρησε την ιδεοληπτική στάση της ΝΔ για το ότι μια εταιρεία μπορεί να ανήκει στο δημόσιο, αλλά θα λειτουργεί με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πράγμα το οποίο εγγυάται και την αποτυχία της λειτουργίας της και την μη εξυπηρέτηση του σκοπού της, που είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος: «Τα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα – που σύμφωνα με την ιδεολογική σας εμμονή είναι πάντα ικανά, πάντως ικανότερα από τα στελέχη του δημόσιου τομέα, δεν κάνουν λάθη, ξέρουν πώς λειτουργεί η αγορά.. Και; οι προθέσεις τους είναι αγαθές! Δεν έχουν σκοπό για βραχυπρόθεσμα κέρδη π.χ. bonus αλλά το καλό του φορέα, του κράτους, της κοινωνικής πλειοψηφίας…Αλήθεια; Φέρτε μας ένα παράδειγμα. Αναφέρετε συνέχεια τη ΔΕΗ. Για ρωτήστε έναν τυχαίο πολίτη…τι άποψη έχει για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας και οι πολίτες το μόνο που έχουν εισπράξει είναι ανεβασμένους λογαριασμούς, διότι είχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά και ήταν leader. Πρώτη ανέβαζε τις τιμές και ήδη από το 2019 προέβη σε αυξήσεις. Αποτελεσματικός είναι ο ιδιωτικός τομέας για τους μετόχους και για τους μάνατζερ των επιχειρήσεων.

Η ΝΔ επίλεξε να δώσει τον έλεγχο του πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος και μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα, της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές του ηλεκτρισμού στα ύψη.

Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει στην αγορά με τους κατάλληλους ελέγχους για να εξαλείψει την αισχροκέρδεια, έχει επιτρέψει την πλήρη ασυδοσία, και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ, που ωθεί τις τιμές τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική σε υψηλότερα επίπεδα. Μοναδικό αντίβαρο οι περιβόητες επιδοτήσεις, από τα χρήματα των ίδιων των καταναλωτών και των φορολογουμένων, τις οποίες χρησιμοποιεί πολιτικά για να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να εμφανίζεται με δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο. Κάθε φορά που η κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι κάτι δεν πάει καλά επεμβαίνει και μας κοροϊδεύει κατάμουτρα!».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην τροπολογία που αφορά στη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών: «Μας λέει ο κ. Σκυλακάκης ότι θα ισχύσει για τον Αύγουστο…Έχει βγει η ΕΒΙΚΕΝ και μιλάει για αισχροκέρδεια και ότι κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές τιμές για εξαγωγές στην Ουκρανία, αλλά και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών.  Τον Ιούλιο τον ξεχάσαμε; Τον Ιούλιο από τις 20:00 έως τις 22:00, η τιμή διαμορφώνονταν στα 750€/MWh…και φανταστείτε ότι οι συμβατικές μονάδες έχουν κόστος παραγωγής στα 100-150€/MWh.

Και έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι θα φορολογήσει για τον Αύγουστο -ξεχνώντας τον Ιούλιο- 10€/MWh! Τι τεράστιο περιθώριο κέρδους είναι αυτό; Κι αυτό αφορά μόνο τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, όπου είναι μόνο 5 οι παραγωγοί και μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τη διαμόρφωση των τιμών όπως καταλαβαίνουμε…».

Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε σε όσα συμβαίνουν στο δημόσιο βίο, σημειώνοντας πως αν ο ελληνικός λαός παρακολουθούσε τις εργασίες της Βουλής, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά: «Την ίδια στιγμή ένα συρραπτικό…έπεσε πάνω σε ένα cd και χάθηκαν οι επαφές του δολοφονημένου Καραϊβάζ με τον Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού και τον Διοικητή της ΕΥΠ. Θα μου πείτε αυτά συμβαίνουν… Αυτά να πείτε και στις δομές της Ευρώπης που σας ελέγχουν».

«Φτάσαμε λοιπόν, μετά το συγχωρητικό και βολικό περιβάλλον που είπα στην αρχή, στο ελεγχόμενο περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να λειτουργεί έτσι ως καθεστώς.

Είπαμε όλοι πως είναι μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία. Ανακουφιστική για την κυβέρνηση που επισήμως και αναντίλεκτα η αναμενόμενη αρχειοθέτηση της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών στο σκέλος που αφορά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία ή Αρχή, έλαβε χώρα. Η κ. Αδειλίνη μας διαβεβαίωσε ΑΝΑΝΤΙΛΕΚΤΑ ότι δεν υπήρξε ελληνική κρατική υπηρεσία που να παρακολουθεί με Predator μεταξύ άλλων πολλούς Υπουργούς, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες – παρά το γεγονός ότι τα λογισμικά αυτά διατίθενται σύμφωνα με την ερευνητική δημοσιογραφία- αποκλειστικά σε κρατικούς «παίκτες». Επομένως, αν δεχτούμε την άποψη της κας Αδειλίνη, θα πρέπει αν πούμε πια ότι μιλάμε για κατασκοπεία. Δηλαδή δουλεύει ένα παρακράτος. Θα έπρεπε να είστε πάρα πολύ ανήσυχοι. Θα πρέπει να μας πει ο κ. Χατζηδάκης πως νιώθει αφού είναι νόμιμες οι επισυνδέσεις, άρα είναι ο ίδιος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ή ποινικού αδικήματος;», σχολίασε δεικτικά για το θέμα των ημερών που αφορά στις υποκλοπές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παραλείψεις και επισημάνσεις για το ζήτημα των υποκλοπών που έκαναν αρμόδιες αρχές όπως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Δεν κλήθηκαν  ποτέ για  κατάθεση οι δύο Έλληνες υπάλληλοι της εταιρίας  που πήγαν σε data center που διατηρούσε η Intellexa σε χώρο στο Μαρούσι και αφαίρεσαν απροειδοποίητα servers και άλλο εξοπλισμό. Οι εισαγγελικές αρχές δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα πρόσωπα που πλήρωσαν τους servers που φιλοξενούσαν τις ψευδεπίγραφες ιστοσελίδες, που χρησιμοποιήθηκε 86 φορές με σκοπό να μολύνει συσκευές. ‘Όπως κανείς από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν κλήθηκε ως μάρτυρας, ούτε ζητήθηκε η τεχνική βοήθεια της Αρχής για την κατανόηση πολύπλοκων τεχνικών θεμάτων».

«Όσο και εάν η κ. Αδειλίνη μας διαβεβαιώνει ότι εξετάστηκαν ‘σχεδόν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες-αναφέροντες μάρτυρες’. Δεν μας λέει ούτε πόσο επιφανειακή ήταν η εξέταση κομβικών μαρτύρων, αλλά κυρίως δεν αναφέρει την παράλειψη άλλων προσώπων κλειδιά. Δεν είναι εντυπωσιακό ότι κανένας από τα θύματα-στόχους δεν κλήθηκε να καταθέσει στην εισαγγελική έρευνα παρά μόνο όσοι πήγαν αυτοβούλως; Ο κ. Χατζηδάκης σήμερα δεν απάντησε σε τίποτα, αλλά τουλάχιστον μας είπε ότι δεν κλήθηκε..

Με πολλές παραλείψεις τέτοιου τύπου και μπόλικα λογικά άλματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γεγονός πως 27 άτομα από τους τουλάχιστον 87 στόχους είχαν μπει ταυτόχρονα στο στόχαστρο νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ και παράνομης παρακολούθησης μέσω του Predator, είναι μία απλή σύμπτωση (!) και πως οι δύο μέθοδοι υποκλοπής επικοινωνιών δεν είχαν καμία συνάφεια μεταξύ τους.

Πραγματικά, σταματάει η λογική. Αν είναι όντως έτσι θα έπρεπε να είστε όλοι στα κάγκελα. Υπάρχει παρακράτος; Τι έγινε εδώ; Ποιος παρακολουθεί και ποιον και για ποιο σκοπό; Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και Υπουργούς; Και είμαστε ‘όλα καλά’;», σημείωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του περιοδικού Inside Story -το οποίο ήταν στη διάθεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- που αφορά στον προγραμματιστή του Predator, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης κι ενώ είχαν συμφωνήσει για τη χρήση του λογισμικού της εταιρείας, ότι είχε συναντηθεί με διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα περνούσαν νόμο για τη νομιμοποίηση της χρήσης του spyware. «Δεν προλάβατε; Μόνο τέτοιο νόμο δεν έχουμε δει ακόμα…Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση και είμαστε εδώ και σας ελέγχουμε και όλα αυτά θα τα μάθει και όλος ο Ελληνικός λαός», σχολίασε δηκτικά.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/5yY-qxmhu8o