Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»
Το γεγονός ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου για «ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» στην πραγματικότητα μεταφράζεται στην κατάργηση του ‘πυρήνα’ του ΕΣΥ, δηλαδή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στην ενίσχυση των υγειονομικών ανισοτήτων, τόνισε στην έναρξη της τοποθέτησής της η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς.
Σημείωσε ότι ο Υπουργός Υγείας νομοθετεί το πώς θα ασκείται ιδιωτικό έργο από τους γιατρούς του ΕΣΥ, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει την ανάγκη επενδύσεων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Ενώ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ‘καταπέλτης’, με το 23.6% του πληθυσμού να αδυνατεί να κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ποσοστό που για το φτωχό πληθυσμό αγγίζει το 49%, και το 75% να μην έχει την οικονομική δυνατότητα οδοντιατρικής φροντίδας.
«Αγνοήσατε και τους φορείς, που στην πλειοψηφία τους άσκησαν δριμεία κριτική για το νομοσχέδιο. Αναφέρονται σε διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενώ ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί έθεσαν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, ισονομίας και δικαιοσύνης. Με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, για να έχει κάποιος πρόσβαση στην Υγεία, πρέπει να έχει χρήματα, ενώ οι γιατροί πρέπει να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ για να πάρουν από τους ασθενείς τα χρήματα που δεν τους δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός».
«Εμπορευματοποιείτε λοιπόν και την υγεία, ενώ αδιαφορείτε για την τεράστια υποστελέχωση του ΕΣΥ – αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι θέσεις θα καλυφθούν πάλι με αποσπάσεις, μετακινήσεις και μπλοκάκια. Και φυσικά αδιαφορείτε για τους νέους γιατρούς, οι οποίοι στερούνται κινήτρων για να παραμείνουν στη χώρα – χαρακτηριστικό είναι πως, αντί πρόβλεψης για άμεση προκήρυξη των θέσεων όσων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, δίνετε στους τελευταίους τη δυνατότητα να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο στο ΕΣΥ. Κατά τα άλλα, ‘brain gain’, είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις «δράσεις δημόσιας υγείας» του νομοσχεδίου, η Π. Πέρκα παρατήρησε ότι όλα παραπέμπονται σε Υπουργικές Αποφάσεις, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση αλλάζει δικές της ρυθμίσεις, δημιουργώντας μάλιστα ένα πλαίσιο χειρότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση για προληπτική μαστογραφία, όπου, ενώ καταργείται ο ΕΟΠΥΥ ως φορέας υλοποίησης, δεν αποσαφηνίζεται ποιος θα είναι ο νέος φορέας (δημόσιος ή ιδιωτικός;), δεν υπάρχει πρόβλεψη για επανεξέταση του πληθυσμού, για γυναίκες άνω των 35 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και φυσικά για γυναίκες πρόσφυγες χωρίς ΑΜΚΑ. Ενώ υπάρχουν περιοχές, όπως η ΠΕ Φλώρινας, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο εν λόγω Πρόγραμμα.
«Την εξαίρεση της Φλώρινας από το Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών, ελλείψει μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού για ακτινολογικές διαγνώσεις, κι ενώ υπάρχει υπερσύγχρονος εξοπλισμός, την έχω αναδείξει κοινοβουλευτικά ήδη από τις αρχές του 2023. Η σχετική ερώτηση παραμένει αναπάντητη, αλλά και το ίδιο το πρόβλημα ανεπίλυτο. Και η κυβέρνηση σήμερα τροποποιεί τους όρους τους Προγράμματος, χωρίς να έχει προηγουμένως αφιερώσει λίγο χρόνο για να δει τουλάχιστον τις υποδείξεις μας. Κύριε Υπουργέ, σας ενδιαφέρει αν οι γυναίκες στη Φλώρινα έχουν πρόσβαση στην πρόληψη; Η ερώτηση είναι ρητορική. Την απάντηση τη ζούμε από το 2019».
«Η Φλώρινα και η Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που ‘έδωσε φως’ σε όλη την Ελλάδα, με εξορύξεις λιγνίτη και διαχρονική περιβαλλοντική επιβάρυνση των πολιτών της, είναι πλέον σε μια βίαιη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αλλά η κυβέρνηση αφήνει τους πολίτες ‘στην τύχη τους’, μέχρι και στο επίπεδο της υγείας και της πρόνοιας», ανέφερε.
Προς επίρρωση των παραπάνω, η Βουλεύτρια Φλώρινας παρέθεσε τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού της περιοχής σε βασικές ειδικότητες. Εκτός από τις ελλείψεις Ακτινολόγων, στο νοσοκομείο της Φλώρινας υπάρχουν 3 παθολόγοι από τις 5 θέσεις κι από αυτούς μόνο ένας μόνιμος. Ένας (!) μόνο καρδιολόγος, όπου για να λειτουργήσει η Καρδιολογική Κλινική, μετακινούνται γιατροί από την 3η ΥΠΕ. Πολίτες κινδυνεύουν καθημερινά και το ΕΚΑΒ στη ‘μάχη’ της επιβίωσης, να ζητά διακαώς ενισχύσεις. Επιπλέον, 2 μόνο αναισθησιολόγοι, ενώ η Μαιευτική/Γυναικολογική και η Παιδιατρική Κλινική αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε Γρεβενά, Πτολεμαϊδα και Κοζάνη. Οι εφημερίες καλύπτονται παντού από αγροτικούς γιατρούς και από τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, τα οποία έχουν εξίσου τεράστιες ανάγκες στελέχωσης, έχουν καταστεί αδύναμα για την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας και τελικά μόνο συνταγογραφούν.
Πρόκειται για απαξίωση της περιοχής και της δημόσιας υγείας της. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλεύτρια Φλώρινας αναφέρθηκε στο ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, το μοναδικό Κέντρο Αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας. «Νομίζω είναι το μόνο δημόσιο που έχει μείνει στη χώρα και θα μπορούσε να είναι σταθμός για τα Βαλκάνια. Αντί όμως να στελεχωθεί και να ανακαινιστεί, σύμφωνα και με μελέτη που έχει κάνει το νοσοκομείο της Φλώρινας, το αφήνετε να απαξιωθεί, ώστε να φανεί πάρα πολύ λογικό να το αξιοποιήσει κάποιος ιδιώτης. Άρα, δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα δισεκατομμύρια που δίνονται σε ‘υμετέρους’, το ίδιο θα κάνει η κυβέρνηση και με το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου», σημείωσε δηκτικά.
Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στην «εξυπηρέτηση συμφερόντων», που αποτελεί αρχή της κυβέρνησης της ΝΔ και οδηγεί σε κατάρρευση το δημόσιο σύστημα υγείας. «Εμείς ως Νέα Αριστερά υπογραμμίζουμε την άμεση ανάγκη να προχωρήσουν επιτέλους οι προκηρύξεις γιατρών και νοσηλευτών που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό η κυβέρνηση. Να αυξηθούν οι αποδοχές γιατρών, νοσηλευτών και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές και γενικότερα να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, μέσα από ένα ισχυρό ΕΣΥ, το οποίο με τη σειρά του θα εξασφαλίσει ποιοτικές, καθολικές και ισότιμες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς», ανέφερε κλείνοντας.
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/v0R6ZA2-KC8