Πέτη Πέρκα: «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους καταναλωτές με τη δήθεν φορολόγηση των ουρανοκατέβατων υπερκερδών στην ενέργεια» (video)

Παρέμβαση ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς για την τροπολογία 224/50 30.7.2024, που αφορά την ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις»

 Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα, ξεκίνησε την παρέμβασή της σχετικά με την τροπολογία για την φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, σημειώνοντας: «Ξέρετε ότι οι πολύ υψηλές – απίστευτες τιμές ήταν τον Ιούλιο. 22 Ιουλίου είχαμε 850€ τη μεγαβατώρα. Με αυτά τι θα γίνει; Θα πάνε κι αυτά στην κάλαθο των υπερκερδών που έχουν σωρεύσει τόσα χρόνια οι ηλεκτροπαραγωγοί; Είναι τρομερό αυτό που γίνεται σε αυτή τη χώρα…».

Επισήμανε τις στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φάνηκαν από την εκκίνησή της, όπου τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Target Model, είδαμε «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην Αγορά Εξισορρόπησης, δηλαδή εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των λίγων σε αριθμό συμμετεχόντων στην εν λόγω αγορά. Η παραδοχή αυτή οδήγησε και στην πρόταση της ΡΑΕ, τότε, νυν ΡΑΑΕΥ, προς την κυβέρνηση να επιστραφούν στους καταναλωτές 67 εκατ. Ευρώ τα οποία αγνοούνται.

Σχεδόν τέσσερα έτη μετά τον Νοέμβριο του 2020, δεν λειτουργεί ουσιαστικά η προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο αριθμός των διμερών συμβολαίων παραμένει πολύ μικρός (PPAs). Αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι εκτεθειμένη σχεδόν κατά 100% στη spot αγορά όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η spot αγορά αποτελεί μέρος μόνο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρατήρησε ότι τις επίμαχες ώρες 20:00-22:00, που είναι οι ώρες που βγαίνουν οι ΑΠΕ έξω από το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, οι τιμές φτάνουν μέχρι 850€, δηλαδή 700% πάνω από το κόστος, όταν οι τιμές στις συμβατικές μονάδες είναι περίπου 100-150€/MWh: «Και από αυτά εσείς θα φορολογήσετε μόνο 10€; Υπάρχει καταγγελία της ΕΒΙΚΕΝ, η οποία λέει πως εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWh, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία,  τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150€/MWh (για όσους λιγνίτες λειτουργούν). Σημειώνουν δε, ότι κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση  στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές  στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας».

«Ξέρετε, για πολλά χρόνια και ο προκάτοχός σας κ. Σκρέκας αλλά και ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έβρισκε τα υπερκέρδη στην ενέργεια. Λέγανε ότι δεν υπάρχουν…Έπειτα βγήκε η Ευρώπη και υπήρξαν τα υπερκέρδη. Αφού τα βρήκαμε, είπαν ότι θα τα φορολογήσουμε. Αλλάξανε και έβγαλαν την ρήτρα αναπροσαρμογής και έβαλαν τον μηχανισμό, ο οποίος πάλι άφησε τεράστια περιθώρια κερδών…Τα υπερκέρδη από την προμήθεια δεν τα έχετε εισπράξει ποτέ.

Νομίζω πως πάλι κοροϊδεύετε εμάς και τους καταναλωτές να λέτε για φορολόγηση 10€ τον Αύγουστο», κατέληξε.

Δείτε εδώ το video:  https://youtu.be/s0vg0oxV8fM