Πέτη Πέρκα: «Η εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, ως πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι σημαντικό να υποστηρίζεται επαρκώς και δίκαια» (video)

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2025 και για τον Απολογισμό Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2023 και του Παραρτήματος αυτού

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτησή της, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς τους υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι «με την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό τους συνεισφέρουν καθοριστικά στην άρτια λειτουργία του Ιδρύματος και του κοινοβουλευτικού έργου – έργο που ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο πυκνό όσο την τρέχουσα περίοδο».

Αφού σχολίασε ότι το Σχέδιο Προϋπολογισμού της Βουλής έπρεπε να είχε παραδοθεί εγκαίρως στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, και όχι μόνο σε έντυπη, αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή, στάθηκε στην αναφορά του κειμένου για ‘πρόσφατες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή’.«Ο όρος ‘εχθροπραξίες’ είναι πολύ χαλαρός, την ώρα που ένας λαός εξοντώνεται», είπε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για ολοκληρωτικό πόλεμο, για γενοκτονία, ας είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς».

Τόνισε ότι στην πράξη δεν προβλέπεται καμία μείωση στις λειτουργικές δαπάνες, κι ας γίνεται σχετική αναφορά στο κείμενο. Ειδικά για τα Μισθώματα Κτηρίων, ενώ για το 2023 η δαπάνη ήταν περίπου 3.5 εκατομμύρια ευρώ, το 2024 αυξάνεται κατακόρυφα σε 5.120.000, με πρόβλεψη, σύμφωνα με τον εγκριθέντα προϋπολογισμό του 2024, για 4.520.000. Ενώ υπενθύμισε ότι «την περίοδο 2015-2019 είχε ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια να μειωθούν οι δαπάνες για τα ενοίκια που επωμίζεται η Βουλή».

«Στον αντίποδα, στο κτήριο Μποδουσάκη που νοικιάστηκε το 2024 για τη μεταστέγαση υπηρεσιών της Βουλής, έχουν εγκατασταθεί στον 5ο και στον 6ο όροφο υπηρεσίες του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Η δαπάνη αυτή – ή έστω ένα μέρος της – θα έπρεπε να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, όχι τον προϋπολογισμό της Βουλής».

Στάθηκε ιδιαίτερα στις τακτικές αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής, όπου παρατηρείται μια πολύ μικρή αύξηση, τόσο στους μόνιμους υπαλλήλους όσο και στο προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων και για τις δύο περιπτώσεις.

«Η Νέα Αριστερά είναι εν γένει υπέρ σε ό,τι αφορά αυξήσεις εργαζομένων όλων των βαθμίδων, οπότε και σ’ αυτή την περίπτωση είμαστε θετικοί. Πόσω μάλλον όταν οι υπάλληλοι της Βουλής, με τις περικοπές των μισθών τους κατά την περίοδο των μνημονίων, απώλεσαν μεσοσταθμικά περίπου 53% των αποδοχών τους – ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο. Υποστηρίζουμε λοιπόν την όποια μισθολογική αύξηση, αλλά και γενικότερα τα αιτήματα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής, τα οποία θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του Συλλόγου Επιστημονικών Συνεργατών της Βουλής για την ένταξή τους στην εκκαθάριση των δαπανών κίνησης. Είπε συγκεκριμένα ότι «και αυτοί, όπως και οι μόνιμοι υπάλληλοι, επιβαρύνονται με ‘βαρύ’ κοινοβουλευτικό έργο και δε θα έπρεπε να εξαιρούνται από την εκκαθάριση μιας δαπάνης, την οποία λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι εργασιακές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων της Βουλής. «Δεν επιτρέπεται υπάλληλοι στην ίδια εργασία, με τα ίδια προσόντα, να αμείβονται διαφορετικά. Στο σημείο αυτό, δεν γίνεται να μην αναφερθώ και στους αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους. Προτείνουμε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η άδικη μεταχείριση εις βάρος τους. Οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν ακριβώς την ίδια εργασία, έχουν τα ίδια καθήκοντα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των Βουλευτών.

Καιρός είναι να καταργήσουμε κάποιες απαρχαιωμένες αντιλήψεις και διακρίσεις των υπαλλήλων. Το μόνο κριτήριο θα έπρεπε να είναι τα τυπικά προσόντα και ο χρόνος προϋπηρεσίας. Η αξιοκρατία θα πρέπει να αρχίσει από την ελληνική Βουλή».

Στη συνέχεια, διατύπωσε την παρατήρηση ότι στο κείμενο του Προϋπολογισμού δεν γίνεται καμία αναφορά για τον αριθμό προσλήψεων και αποχωρήσεων τακτικών υπαλλήλων για το 2024 και το 2025. Αυτό, ενώ δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη από το 2019, όταν προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ 13 υπάλληλοι αυξημένων προσόντων – κι ας υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία πλήρωσης θέσεων. Οι προσλήψεις γίνονται μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρόλο που αφορούν θέσεις παγίων και διαρκών αναγκών της Βουλής.

«Πρέπεινα να εξετάσουμε τη δυνατότητα τερματισμού του καθεστώτος εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τη σταδιακή απορρόφηση των υφιστάμενων υπαλλήλων ΙΔΟΧ. Σήμερα οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ είναι περίπου 270 και μάλιστα είναι δύο ταχυτήτων, αφού περίπου 60 από αυτούς, με προϋπηρεσία πάνω από 10 έτη, αμείβονται όπως οι τακτικοί υπάλληλοι, ενώ οι υπόλοιποι, με προϋπηρεσία από 5 έτη και πάνω, έχουν μισθούς πολύ χαμηλότερους από τους τους ανωτέρω 60».

«Κατά τα άλλα, έχω να σημειώσω ότι στην κατηγορία της μείωσης δαπανών, έχουμε και μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας, αφού οι τελευταίες μειώνονται κατά 400.000 ευρώ περίπου, λόγω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς, από την επικείμενη – ελάχιστη βέβαια τονίζω – αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων. Θα πρέπει να εξετάσετε άμεσα την επαναφορά της αναστολής μείωσης της προσωπικής διαφοράς, γιατί με το σημερινό καθεστώς, είναι σαν να παίρνετε πίσω από τους υπαλλήλους με προσωπική διαφορά την αύξηση στο μισθό τους. Οπότε τελικά είναι σαν να μην υπάρχει καμία αύξηση».

Η Π. Πέρκα στο κλείσιμο της τοποθέτησής της, ανέφερε τα εξής: «Με τις όποιες επιμέρους παρατηρήσεις εκφράσαμε, και μακριά από λαϊκίστικες κοινοβουλευτικές κραυγές, θεωρούμε ότι η εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, ως πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι σημαντικό να υποστηρίζεται επαρκώς και δίκαια. Ψηφίζουμε υπέρ του προϋπολογισμού δαπανών της Βουλής έτους 2025 και της έγκρισης του απολογισμού δαπανών της Βουλής οικονομικού έτους 2023 και του Παραρτήματος αυτού».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/hTlUDCF1cnQ