Πέτη Πέρκα: «Η ασφάλεια και έναντι των φυσικών καταστροφών δεν αποτελεί ατομική αλλά συλλογική υπόθεση και ευθύνη της πολιτείας»

Ομιλία της βουλευτή Φλώρινας και Γραμματέως της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία στον τομέα της πολιτικής προστασίας

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να θωρακίσει τους πολίτες έναντι της κλιματικής κρίσης την οποία χρησιμοποιεί ταυτόχρονα ως δικαιολογία για να καλύψει τις δικές της πολιτικές επιλογές. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει ισχυρό ρόλο για το κράτος και ισχυρή παρέμβαση του δημοσίου και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ασφάλεια εν γένει και έναντι των φυσικών καταστροφών δεν αποτελεί ατομική υπόθεση αλλά συλλογική υπόθεση και ευθύνη της πολιτείας”, δήλωσε η η βουλευτής Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Τοποθετήθηκε θετικά όσον αφορά εν γένει συμφωνίες συνεργασιών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της πολιτικής προστασίας και σχολίασε δηκτικά το ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης το 2019, αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κριτική της Π. Πέρκα έναντι της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης επικεντρώθηκε σε δύο αρχές που διατρέχουν, όπως ισχυρίστηκε, όλες τις ασκούμενες πολιτικές. Στη “συντηρητική απραξία” και στην εμμονή στην ιδιωτική πρωτοβουλία ως η μοναδική λύση για πάσα νόσο.

“Συντηρητική απραξία”, η επιλογή δηλαδή της κυβέρνησης να προχωρά σε όσο το δυνατόν  περιορισμένες παρεμβάσεις μετά από την έντονη πίεση είτε της επιστημονικής κοινότητας, είτε ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όπως είναι η ενσωμάτωση Οδηγιών. Και πάλι με περιορισμένη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και με “κουτσουρεμένο” περιεχόμενο.

Παραδείγματα εφαρμογής της αρχής είδαμε στις φωτιές με το 112, με τον περιορισμό στις εκκενώσεις περιοχών και με έμφαση στην καταστολή αντί για την πρόληψη και στην κατατρομοκράτηση αντί για την ενημέρωση.

Το ίδιο και στο επίπεδο σχεδιασμού όπου η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πόρισμα της Επιτροπής Goldammer ουσιαστικά, παρά μόνο τμηματικά, σταμάτησε τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Πυρκαγιών όταν ανέλαβε το 2019, σύστησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το 2021 ως “απάντηση” στις καταστροφικές πυρκαγιές το 2021 που όμως, όπως έχει φανεί ήταν μόνο μία επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση. Επιλέγει παράλληλα να παραμένουν 3.600 κενές θέσεις στο οργανόγραμμα της Πυροσβεστικής.

Το ίδιο συνέβη και με τη θέσπιση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πίεση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε λάβει και σχετική πρωτοβουλία. Τελικά ο νόμος 4936/ 2022 που αποτελούσε και εθνική μας υποχρέωση, όχι απλά δεν ενέπνευσε και δεν ενέπλεξε τους πολίτες αλλά, άφησε εντελώς απ’ έξω τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία ως η μοναδική λύση για πάσα νόσο. Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη να κάνει λόγο για ενεργό διαχείριση των δασών με την ανάμειξη και του ιδιωτικού τομέα. Με την επιλογή της να μην έχουν ολοκληρωθεί τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και να μην έχουν αναθεωρηθεί τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, ζήτημα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Απουσία λοιπόν θεσμικών εργαλείων από την πολιτεία και τους πολίτες να παραμένουν μόνοι τους απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής εμμονής στην ιδιώτευση αποτελεί η νομοθετική πρωτοβουλία του περασμένου Ιουλίου, με το νόμο 5045 για την παροχή 10% έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες κατοικίας που τις ασφαλίζουν έναντι φυσικών καταστροφών.

Η Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε τέλος, ότι : “η κυβέρνηση επιλέγει αφενός να μην θωρακίζει την Ελλάδα με υφιστάμενα θεσμικά “εργαλεία”, να μην ενισχύει την πρόληψη ούτε να ενισχύει και την πολιτεία, το κράτος για να αντιμετωπίζει με επάρκεια τις φυσικές καταστροφές. Αυτό διαπιστώσαμε δυστυχώς και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, Αλέξη Χαρίτση, στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Ότι οι πολίτες παραμένουν αβοήθητοι και προσπαθούν μόνοι τους να στήσουν τη ζωή τους ξανά ενώ, ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και απουσιάζει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο που να διασφαλίζει ότι η περιοχή δεν θα ζήσει ξανά αντίστοιχες καταστροφές στο άμεσο μέλλον”.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=OeHs_xjwLiI