Με μια φωνή οι κάτοικοι του Ξινού Νερού είπαν όχι στην εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στο Ξινό Νερό

Στη γεμάτη αίθουσα στο Ξ. Νερό ομόφωνη ήταν η απόφαση των κατοίκων να μην εγκατασταθούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή του Ξινού Νερού.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα  κάλεσε τους κατοίκους του χωριού να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες για  τις μακρόχρονες και βαριές επιπτώσεις που θα έχει στους κατοίκους και την περιοχή  η τυχόν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.  

Η ενημέρωση έγινε στους ανήσυχους κατοίκους το Σάββατο 1.6.2024 στην κατάμεστη αίθουσα της τοπικής κοινότητας σε μια πολύωρη συνάντηση.

Ειδικότερα αναλύθηκαν

 – Η περιβαλλοντική  υποβάθμιση  και επηρεασμός  του υδροφόρου ορίζοντα ενός χαρακτηρισμένου Ιαματικού Οικισμού όπως το Ξινό Νερό εδώ και χρόνια.

 – Ο περιορισμός της γεωργικής καλλιεργήσιμης γης, των κτηνοτροφικών μονάδων και των μελισσοκομικών πάρκων.

– Η υποβάθμιση  της φυσικής ομορφιάς της κοινότητάς Ξινού Νερού  καθώς οι επισκέπτες αναζητούν την αυθεντική γεύση του νερού του χωριού  και την ανεπηρέαστη φύση.

– Η άνοδος της τοπικής θερμοκρασίας.          

– Οι  κοινωνικές και υγειονομικές επιπτώσεις στους ανθρώπους.

Ομιλητές ήταν οι Γιαννάκης Νικόλαος Βιολόγος Περιβαντολόγος, Μερτζάνης Γεώργιος Δρ. Βιολογίας – Επιστημονικός υπεύθυνος περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Πράσσος Στέφανος μέλος συντονιστικής επιτροπής αγώνα Δυτικής Μακεδονίας, Λιούζος Στέφανος Περιβαντολόγος, Γκερσάνης Απόστολος μέλος συντονιστικής επιτροπής αγώνα Ξινού Νερού.

Μεταξύ των κατοίκων παραβρέθηκαν η βουλευτής με τη «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» Πέτη Πέρκα , Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμυνταίου, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμυνταίου,  ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σέλτσας Κώστας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ακούστηκαν στην ενημέρωση πρόκειται για ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό 2000 στρεμμάτων πέριξ του χωριού το οποίο έχει αδειοδοτηθεί κεντρικά και βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Δήμο Αμυνταίου ο οποίος είναι αρνητικός και συμπορεύεται με τους κατοίκους και με τους ίδιους τους Ξινονερίτες.

Οι κάτοικοι επιφυλάσσουν για το χωριό τους και την περιοχή ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με τα Φ/Β αλλά είναι αντίθετο με την παρουσία τους στην περιοχή.

Είναι καιρός να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και οι δήμοι να έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα για την εγκατάσταση τέτοιων πάρκων στην γεωγραφική τους περιοχή, για να σταματήσει το κρυφτούλι με την κεντρική εξουσία, που «δεν δίνει δεκάρα» για το πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών.

Οι κάτοικοι όχι μόνο είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση Φ/Β και αιολικών πάρκων στην περιοχή του Ξινού Νερού αλλά είναι αποφασισμένοι να δώσουν αγώνες, μάχες  επί του πεδίου, προκειμένου να ακυρωθεί η εγκατάσταση.

 

Εβελίνα Αριστείδου

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης