Μήνυμα της ΔΕΕΠ Φλώρινας για την επέτειο των 50 χρόνων από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Η 24η Ιουλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ως η ημέρα της Δημοκρατίας. Είναι η ημέρα που ακριβώς 50 χρόνια πριν από σήμερα, 24 Ιουλίου 1974, η Δημοκρατία επέστρεφε στην Ελλάδα, ύστερα από 7 χρόνια και 3 μήνες στρατιωτικής δικτατορίας και την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών. Ημέρα που σηματοδότησε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ομόφωνα οι πολιτικοί  αποφάσισαν ότι ο ιδανικότερος να αναλάβει την πρωθυπουργία μιας δημοκρατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

To 1974 τέμνει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Είναι η χρονιά των τραγικών γεγονότων στην Κύπρο, αλλά και η στιγμή που καταρρέει το δικτατορικό καθεστώς για να επιστρέψει στην Ελλάδα η Δημοκρατία και να ανασυγκροτηθεί με πρωτόγνωρους όρους.

Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια από τον Κωνσταντίνο  Καραμανλή και στην ΟΝΕ από τον Κώστα Σημίτη δηλώνει ότι η Ελλάδα ανήκει οριστικά στη δυτικοευρωπαϊκή οικογένεια χωρών και λαών.

Μια φιλελεύθερη και δημοκρατική χώρα, με την ιστορία της Ελλάδας, οφείλει να έχει υψηλούς στόχους. Οι θεσμοί της χώρας μας κατάφεραν να αντέξουν και να αποτελεί η Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, σε μια ευαίσθητη περιοχή, όσες δυσκολίες κι αν περάσαμε τόσο με την δημοσιονομική κρίση όσο και με την πανδημία.

Οι εκλογές του 2019 και οι διπλές εκλογές του 2023 που είχαν ως αποτέλεσμα την πολιτική κυριαρχία κεντροδεξιάς ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη βαθιά κρίση των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς, διαμόρφωσε νέο πολιτικό τοπίο και συνθήκες μετάβασης σε νέα εποχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να «γκρεμίσει τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης και να κάνει την Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Και για να καταπολεμηθούν οι παθογένειες απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις, βαθιές τομές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα και ρήξεις. Η πολιτική συγκυρία τις ευνοεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ισχυρότερος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Δεν υπάρχουν απέναντί του πολιτικές δυνάμεις ικανές να τον αποτρέψουν και ούτε μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει ακόμα κι από την παράταξή του.

Η ιστορική επέτειος των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης είναι ευκαιρία για αναστοχασμό και αυτογνωσία. Και είναι αυτά που επιβάλλουν την ανάληψη πολιτικής ευθύνης και δράσης και που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι Έλληνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις δυνατότητες, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει, να γράψει νέα πολιτική σελίδα που οι συνθήκες επιβάλλουν και η συγκυρία απαιτεί.

Για τη ΔΕΕΠ ΝΔ Φλώρινας

Η υπεύθυνη Τομέα Δημοσίων Σχέσεων Τύπου και ΜΜΕ

Τσουμίτα Μαρία