Μήνυμα ενότητας του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα από την Φλώρινα

«Να δεσμευτούμε όλοι ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που εσείς θα αποφασίσετε με την ψήφο σας, όλοι οι υποψήφιοι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, στρατιώτες σε όλους τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας και είναι αγώνες δύσκολοι και αγώνες κρίσιμοι και χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια και στήριξη από τον λαό», επεσήμανε ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων, στην ομιλία του στη Φλώρινα στις 30 Αυγούστου 2024.    

Αναφέρθηκε στα δύο βασικά μηνύματα των ευρωεκλογών που είναι το πρώτο ότι  «ο κόσμος γυρνάει την πλάτη του, αποστρέφεται την πολιτική και τους πολιτικούς γι’ αυτό και είναι στον πάτο στην εμπιστοσύνη και στην αξιοπιστία σε όλες τις δημοσκοπήσεις διότι στους πολίτες πρέπει να πεις συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα βελτιώσεις την καθημερινότητα τους».  

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι «παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται και είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, παρότι η ΝΔ δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τη χώρα διαφεντεύει μια ελίτ, εδραιωμένα συμφέροντα και καρτέλ, εμείς δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι αποτελούμε μια ξεκάθαρη επιλογή προοδευτικής διακυβέρνησης και ενώ είχαμε μια πολύ μικρή αύξηση στα ποσοστά μας η οποία οφείλεται στην αποχή και σε απόλυτους αριθμούς 100 χιλιάδες λιγότεροι συμπολίτες μας και λίγο παραπάνω δεν μας ψήφισαν σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές».

Ως αιτία της έλλειψης εμπιστοσύνης του λαού προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Δούκας θεωρεί ότι εκφραστήκαμε με μισόλογα στους πολίτες, «δεν είπαμε τα πράγματα ξεκάθαρα, δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο στίγμα, ήμασταν άτονοι και πάρα πολλές φορές οι θέσεις μας ήταν σαν το εκκρεμές και πηγαινοέρχονταν από το ναι στο ναι, υπό όρους στο όχι και το ανάποδο».

Γνώστης των τοπικών προβλημάτων τα έδεσε με την γενικότερη πολιτική, μιλώντας για ένα ΠΑΣΟΚ που θα κάνει συμμέτοχο το λαό στις λύσεις των προβλημάτων και στην χάραξη της κεντρικής πολιτικής.

Για τα δισεκατομμύρια που εισρέουν στην Ελλάδα και τα εισπράττουν οι ολίγοι είπε ενώ δεν υπάρχουν μνημόνια  και ενώ εισρέουν  δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, από δημόσιους πόρους, υπάρχει μια πρωτοφανής υπερσυσσώρευση πλούτου σε πάρα πολύ λίγους και όλοι οι υπόλοιποι παίρνουμε ένα ξεροκόμματο με τη μορφή pass ή επιδομάτων». Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα δεν είναι  αποικία είναι η Ελλάδα και θα τα αλλάξει όλα. Δεν πρόκειται να συμμαχήσει με τις «ελίτ και τα εδραιωμένα συμφέροντα» που μια ζωή για τις ζημιές φταίει ο λαός και τις πληρώνει και όταν υπάρχουν κέρδη τα μοιράζουν μεταξύ τους.

 Μίλησε και για την ενεργειακή δημοκρατία και την απολιγνιτοποίηση υπογραμμίζοντας «να πάμε στην απολιγνιτοποίηση αλλά να είναι ήπια και με κοινωνικό πρόσημο να πάει μέχρι το 2030 και η Πτολεμαΐδα να συνεχίσει να λειτουργεί γιατί έχουν δοθεί πολλά λεφτά και όλη αυτή την περίοδο επειδή ο ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής πρέπει να παραμείνει, γιατί είναι η ενεργειακή καρδιά όλης της χώρας, να προχωρήσουμε με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση για να υπάρξει η ενεργειακή δημοκρατία και να μπορέσουμε να έχουμε μετά εγχώριο πόρο που να είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Για την «ενεργειακή εξάρτηση» και την «ενεργειακή ολιγαρχία» τόνισε πως με   εισαγόμενα καύσιμα, με εισαγόμενο φυσικό αέριο είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι και συνολικά εξαρτημένοι. «Δημιουργήθηκε μια συνθήκη ενεργειακής ολιγαρχίας και αυτά πρέπει να τα λέμε και να τα λέμε καθαρά, διότι πολλοί λένε καλές πρακτικές και μικροβελτιώσεις μα είναι καλή πρακτική να κλείνεις τους λιγνιτικούς σταθμούς και το εγχώριο καύσιμο για να φέρεις αγόμενο καύσιμο από τον Πούτιν μετά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από τους Σαουδάραβες και από τους Τούρκους; αυτή είναι προσέγγιση ενεργειακής και εθνικής ανεξαρτησίας σε μια περιοχή που φυλάει Θερμοπύλες, που είναι δίπλα σε δύσκολους γείτονες, που έχει δημογραφικά προβλήματα και πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή στις μάχες».  

Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το καρτέλ στην ενέργεια και την ευθύνη της ΔΕΗ στην ακριβή τιμή της ενέργειας. «Έχουμε την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια γιατί υπάρχει ένα καρτέλ, γιατί είναι 4 ηλεκτροπαραγωγοί και συνεννοούνται μεταξύ τους και η ΔΕΗ η οποία δεν ασκεί πια τον δημόσιο χαρακτήρα της και από εκεί που ήταν μια εταιρεία

η ατμομηχανή της χώρας και είχε στόχο να κρατάει χαμηλά τις τιμές και να μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες ενέργειας, την ενδιαφέρουν τα υπερκέρδη και αυτήν και τα στελέχη της».   

Σε όλα αυτά ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε την θέση του χωρίς διγλωσσία, χωρίς μισόλογα αλλά με καθαρές κουβέντες. Είπε πως  «ιδεολογικά είμαστε απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ και πρέπει να το πούμε ότι ο ρόλος της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της Δημόσιας Επιχείρησης Ενέργειας δεν είναι να σέρνει τον χορό της ακρίβειας αλλά να προσπαθεί να διατηρεί τις τιμές χαμηλά, χωρίς να δημιουργεί ζημίες αλλά να δημιουργεί αξιοπρέπεια στους πολίτες. Και βεβαίως τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και όχι μόνο αυτό αλλά στην περιοχή δημιουργούνται φαραωνικά φωτοβολταϊκά, φαραωνικά αιολικά έργα, γίνεται η περίφημη πράσινη μετάβαση γιατί κούμπωσαν την απολιγνιτοποίηση με την πράσινη μετάβαση η οποία και αυτή κατέληξε να είναι μια πράσινη μπίζνα των τεσσάρων μεγάλων και της ΔΕΗ και εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκό στις στέγες μας γιατί λέει το δίκτυο είναι κορεσμένο και για τους αγρότες, για τους κτηνοτρόφους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

 Ξεκαθάρισε με ποιους είναι το ΠΑΣΟΚ και ποιους θα αφήσει πίσω. «Με όλους μαζί φίλες και φίλοι δεν γίνεται και με τα καρτέλ και με τη δημόσια δωρεάν παιδεία και με τη δημόσια δωρεάν υγεία μαζί δεν γίνεται και με τα ιδιωτικά κολέγια πολυτελείας και με τους μεγαλοκλινικάρχες και με ιδιωτικά συμφέροντα και με τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν γίνεται και τους δασκάλους και τους καθηγητές μαζί δεν γίνεται».

Θεωρεί ως κυρίαρχο ζήτημα την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας κάνοντας βαθιές τομές και όχι κάποιες βελτιώσεις του υπάρχοντος συστήματος. «Το πρόβλημα είναι να αλλάξεις την διακυβέρνηση της χώρας, να σπας τα αποστήματα, να σπας τα κατεστημένα συμφέροντα, τα καρτέλ και τις ελίτ. Δεν μπορεί να παράγεται ένα προϊόν στο χωράφι και να είναι δέκα φορές επάνω στο ράφι, γιατί εμφανίζονται ενδιάμεσοι και πουλάν αέρα κοπανιστό».

Όμως ο κ. Δούκας έκανε αναφορά και στο ταμείο ανάκαμψης από το οποίο εμείς ως περιοχή ενώ περιμέναμε πολλά δεν πήραμε τίποτα. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 32 δισεκατομμύρια Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Επιτροπή Πισσαρίδη με τους νομπελίστες και μόλις το 1% να πηγαίνει την ανθεκτικότητα, εδώ στην περιοχή σας στη Φλώρινα, που έχει τόσα προβλήματα, να πηγαίνει κουλούρι, μηδέν και τέσσερις εταιρείες να έχουνε ήδη πάρει 10 δισεκατομμύρια ανεκτέλεστα».

   Για την Φλώρινα και το μέλλον της ανέφερε πως είναι στενά συνδεδεμένο με την εθνική ανεξαρτησία. «Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ  θα έχει πρώτη προτεραιότητα εδώ στη Φλώρινα να έχει υποδομές, να έχει ειδικές διευκολύνσεις, διότι δεν μπορεί να είναι πέντε φορές επάνω οι ανάγκες για θέρμανση και να πληρώνετε και πέντε φορές επάνω τον φόρο. Θα έπρεπε να έχει δυνατότητες για προοπτική, θα έπρεπε να έχει αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια για να μένουν τα παιδιά εδώ διότι αν φεύγουν από εδώ οι άνθρωποι που κρατάνε Θερμοπύλες θα έχουμε άλλα προβλήματα, τα οποία όλοι καταλαβαίνετε και θα έπρεπε συνολικά να ενισχύσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία την τροφική, την ενεργειακή, να έχουμε κόκκινες γραμμές, να είμαστε αταλάντευτοι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι σε όλο το Αιγαίο να κάνουν πλάκα οι Τούρκοι με τις φρεγάτες τους».

Έκανε αναφορά και στον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι

  «πρέπει η εθνικά υπερήφανη πολιτική, εθνικά ανεξάρτητη πολιτική, να μην είναι ό,τι μας λέει η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ούτε ό,τι μας έλεγε ο Πούτιν. Η Ελλάδα, λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ανήκει στους Έλληνες και πρέπει να έχουμε μια πολυδιάστατη πολιτική που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά μας και να διαμορφώνεται από εμάς και όχι από τρίτες εξωγενείς δυνάμεις. Αυτό όμως θέλει στομάχι και θέλει να τα λέμε καθαρά.

Δεν είχαμε ούτε αντισταθμιστικά να φτιάξουμε ελληνική βιομηχανία, να δημιουργήσουμε απασχολησιμότητα, αγοράζουμε μόνο σαν τρελοί ό,τι κυκλοφορεί με δικά μας χρήματα αντί εδώ στην περιοχή σας να φτιάξουμε δρόμους, σιδηρόδρομο. Πού είναι φίλες και φίλοι ο σιδηρόδρομος εδώ στην περιοχή σας; Δεν είχατε τρένο; Γιατί εξαφανίστηκε; Καλά, δεν συζητάω να διασυνδεθεί με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Λέμε να φτάσει μέχρι εδώ. Δεν ήταν μέχρι εδώ; Πού πήγε ξαφνικά; Και το λέω αυτό, διότι φίλες και φίλοι, κάποιοι πάλι εκσυγχρονιστές και μεταρρυθμιστές μας έλεγαν, τα θυμάστε, δεν έχουν πάει πολλά χρόνια, ότι για να γίνουν, λέει, μεγάλες επενδύσεις στα τρένα πρέπει τα ελληνικά τρένα να ιδιωτικοποιηθούν. Το θυμάστε; Μεγάλες μάχες. Και άμα λέγαμε τότε, και τα τρένα ρε παιδιά να ιδιωτικοποιηθούν; Ήδη ιδιωτικοποιήσαμε το νερό, την ενέργεια, όλα, την υγεία, την παιδεία, όλα; Ναι, λέει και τα τρένα. Και λέγανε τότε και το εξής, αλλά η ζωή εκδικείται, δεν υπάρχει, λέει, ασφάλεια στα ελληνικά τρένα και πρέπει να έρθει επενδυτής για να δημιουργήσει υποδομές και ασφάλεια. Και έγιναν φίλες και φίλοι τα τρένα Hellenic Trains, ξεπουλήθηκαν και είχαμε ασφάλεια; Τέμπη είχαμε, φίλες και φίλοι».

 Καταλήγοντας στην εμπεριστατωμένη ομιλία του δεν άφησε έξω από την κριτική του  και αυτούς που στο ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν την διγλωσσία. «Για να καταφέρουμε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται, πρέπει και στον χώρο μας να αποφασίσουμε να αλλάξουμε. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι κλειστό, φοβικό και μικρό. Πρέπει να ανοίξει να είναι συμμετοχικό και όλοι εμείς να έχουμε λόγο, ρόλο και ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να είναι ένα ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που έφτιαξε τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και να μην έχουμε δυόμιση χρόνια τώρα γραμματέα και τομέα αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ των πολύ μεγάλων πρωτοβουλιών, των συνθηκών που δημιούργησαν αλληλεγγύη σε όλη τη Μέση Ανατολή, πρωτοβουλίες με την Ειρήνη των 6 να μην έχει δυόμιση χρόνια τώρα γραμματέα και τομέα εξωτερικής πολιτικής. Και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ που είχε πάντα πολύ μεγάλες συζητήσεις και πολιτικές συγκρούσεις και εσωτερικές αντιπολιτεύσεις από τον Ανδρέα Παπανδρέου και όλους τους αρχηγούς και τον Γιώργο και τον Βαγγέλη και την Φώφη και τον Σημίτη όλους να έχει κάνει σε δυόμιση χρόνια τώρα που έχουμε τέσσερις εκλογικές διαδικασίες μόλις τέσσερις κεντρικές επιτροπές απλά για να χειροκροτήσουμε βουλευτές και ευρωβουλευτές».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας απορρίπτει το σημερινό συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης και τον ρόλο της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι «πρέπει στα αλήθεια να δημιουργήσουμε ξανά τομείς που να λειτουργούν, οργανώσεις που να μην είναι συσχετισμοί και διάδρομος αλλά ενεργοποιητές και κινητοποιητές της κοινωνίας, να συνδεθούμε με τους χώρους εργασίας, να μιλήσουμε με τους εργαζομένους να τους στηρίξουμε στα αιτήματά τους, να μιλήσουμε για προσλήψεις που φοβόμαστε γιατί αν δεν μιλήσουμε μπαίνουν παντού εργολάβοι και πληρώνουμε τρεις και τέσσερις φορές επάνω, να στηρίξουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους που κάνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα, να ξαναβρούμε τη περπατησιά μας με όλους αυτούς τους χώρους. Και αυτή είναι η βασική διαδικασία που έχουμε να κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Και αν θέλετε είναι και το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Δηλαδή υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα συγκεκριμένο, συγκεντρωτικό, υπεσυγκεντρωτικό μοντέλο».

Θεωρεί ως ευκαιρία τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου για την ανατροπή του υπάρχοντος μοντέλου διακυβέρνησης και να αποφασίσουμε που θέλουμε να πάει η χώρα, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για κανέναν.   «Όσοι μας πλήγωσαν, όσοι μας χλεύασαν, όσοι έκλεισαν το μάτι στον λαϊκισμό και στη μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση εδώ. Οι απλοί πολίτες όμως οι οποίοι θέλουν να έρθουνε μπροστά αξιακά, στρατιώτες και όχι στρατηγοί για να ξεπλύνουν λάθη του παρελθόντος και παλιές καριέρες, στρατιώτες, σε πολύ μεγάλες ρήξεις και τομές και αγώνες, προοδευτικοί και δημοκράτες, καλώς να έρθουν, τους θέλουμε δίπλα μας στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ποιους δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε αυτούς που θα συνθηκολογήσουν για άλλη μια φορά με την ολιγαρχία, με τα καρτέλ για συμφέροντα. Αυτούς φίλες και φίλοι εγώ δεν τους θέλω».

Βέβαια η εξαιρετική ομιλία του κ. Δούκα έμελε να διαταραχτεί, ευτυχώς για λίγο, από τον τραμπουκισμό και την φραστική επίθεση με ύβρεις εναντίον του και εναντίον των Πασόκων  από οπαδό του Κασιδιάρη.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ

Σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ και μπορούμε να συζητήσουμε για τα κρίσιμα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας διότι έχουμε μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία στις 6 Οκτωβρίου.

Είναι μία κάλπη για την αλλαγή η όχι στην ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είναι μια κάλπη με εθνικά χαρακτηριστικά και ο λόγος είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση και η κυβέρνηση σε μια μεγάλη οπισθοχώρηση. Έγιναν οι ευρωεκλογές και είχαμε δύο βασικά μηνύματα.

Το πρώτο μήνυμα είναι ότι ο κόσμος γυρνάει την πλάτη του, αποστρέφεται την πολιτική και τους πολιτικούς γι’ αυτό και είναι στον πάτο στην εμπιστοσύνη και στην αξιοπιστία σε όλες τις δημοσκοπήσεις διότι στους πολίτες δεν αρκεί πλέον να τους λες ότι όλα θα πάνε καλά αλλά πρέπει να τους πεις συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα βελτιώσεις την καθημερινότητα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας δεν πήγαν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρούν ότι δεν είναι αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση που αξίζει για την χώρα και πάνω από 1,5 εκατομμύριο δε ψήφισαν ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι μια κυβέρνηση που τους δημιουργεί υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράζεται και είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, παρότι η ΝΔ δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τη χώρα διαφεντεύει μια ελίτ, εδραιωμένα συμφέροντα και καρτέλ. Εμείς δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι αποτελούμε μια ξεκάθαρη επιλογή προοδευτικής διακυβέρνησης και ενώ είχαμε μια πολύ μικρή αύξηση στα ποσοστά μας η οποία οφείλεται στην αποχή και σε απόλυτους αριθμούς 100 χιλιάδες λιγότεροι συμπολίτες μας και λίγο παραπάνω δεν μας ψήφισαν σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Και ο λόγος είναι ότι δεν είπαμε τα πράγματα ξεκάθαρα, δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο στίγμα, ήμασταν άτονοι και πάρα πολλές φορές οι θέσεις μας ήταν σαν το εκκρεμές και πηγαινοέρχονταν από το ναι στο ναι, υπό όρους στο όχι και το ανάποδο. Και το λέω αυτό γιατί η συγκυρία έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Δεν είμαστε, φίλες και φίλοι, σε μνημόνια, δεν έχουμε οικονομικούς περιορισμούς αλλά εισρέουνε δισεκατομμύρια και ενώ εισρέουνε δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, από δημόσιους πόρους κλπ υπάρχει μια πρωτοφανής υπερσυσσώρευση πλούτου σε πάρα πολύ λίγους και όλοι οι υπόλοιποι παίρνουμε ένα ξεροκόμματο με τη μορφή pass ή επιδομάτων και όταν αυτό μας δίνεται τότε πρέπει και να τους χειροκροτούμε και αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν ακριβώς πώς το πάρτι αυτό γίνεται πραγματικά με ρυθμούς κατατακτηρίων.

Είχαμε πανδημία και χειροκροτούσαμε όλοι τους γιατρούς στο ΕΣΥ και λέγαμε πόσο σπουδαίο είναι το έργο τους και πώς πρέπει να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, να φτιάξουμε υποδομές και πώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει επιτέλους να αναγεννηθεί και άλλα τέτοια και φτάσαμε μετά από μικρό χρονικό διάστημα να έχουνε δοθεί 50 δισεκατομμύρια, τα φάγαμε αυτά, όχι εμείς οι γνωστοί, 50 δισεκατομμύρια δόθηκαν μέσα στη πανδημία την υγειονομική κρίση και η απάντηση είναι επίταξη των γιατρών του ΕΣΥ διότι τα λεφτά έκαναν φτερά, διότι δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε καμία νέα υποδομή, διότι δεν μπορέσαμε να αυξήσουμε εμείς τους μισθούς και παραμένουν οι μισθοί της ξευτίλας και είμαστε στον πάτο σε όλη την Ευρώπη διότι ακόμα και να προκηρύσσονται θέσεις κανείς δεν έρχεται εδώ στη Φλώρινα να κάνει τη δουλειά του, να κάνει το αγροτικό του και μετά να μείνει να ριζώσει και το αγροτικό το κάναμε προαιρετικό, να ριζώσει στην περιοχή να βρει ένα σπίτι και να κάνει οικογένεια και να μπορέσει να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια και αν έρχεται ακόμα και την κατοικία ψάχνει να βρει και περιμένει σαν επαίτης από κάπου να του τη δώσουν και έχουμε φτάσει οι γιατροί στο ΕΣΥ και οι νοσηλευτές να παίρνουν το ένα εκατοστό από τους μισθούς που παίρνουν οι τραπεζίτες και το λέω αυτό διότι όλοι εμείς περάσαμε πάρα πολλά διότι κάποια υπερστελέχη, Golden Boys, παίρνανε υπέρ-μπόνους για να φουντάρουν τη χώρα και να φουντάρουν και τις τράπεζες και πληρώσαμε βαρύ τίμημα για αυτό και δεν ήταν μόνο τα μνημόνια αλλά ήταν ότι πληρώσαμε και όλοι εμείς 50 δισεκατομμύρια για να τις ανακεφαλαιοποιήσουμε τρεις φορές και το ευχαριστώ είναι ακριβώς ότι είστε όλοι εσείς και όλοι εμείς αποκομμένοι από τις χρηματοδοτήσεις και όταν μας τη δίνουν είναι με ληστρικά επιτόκια που είναι 5, 6, 7, 8 και 10%. Kαι βεβαίως άμα πας να καταθέσεις είναι 0,5% για να είναι πολύ μεγάλη διαφορά για να δημιουργούνται νέα υπερκέρδη και να γεμίζουν οι τσέπες τους και ανακοίνωσαν λοιπόν αυτά τα υπερστελέχη που φούνταραν τις τράπεζες και που τώρα συνεχίζουν με τα δικά μας λεφτά να τις διοικούν, ανακοίνωσαν, προσέξτε, ότι έχουνε 3 δισεκατομμύρια υπερκέρδη. Δεν τρέπονται να τα λένε κιόλας και ότι θα φτάσουν τα 6 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος της χρονιάς και ότι θα μοιράσουνε και μέρισμα 800 εκατομμύρια. Πήρατε εσείς μέρισμα; Δεν πήρατε, ούτε πρόκειται να πάρετε. Το ευχαριστώ θα είναι να κοκκινίσουν τα δάνειά σας και να τα δώσουνε στα funds στο 1 δέκατο της αξίας τους. Δεν πρέπει για αυτό να λογοδοτήσουν; Η απάντηση είναι όχι διότι υπήρχε μια μνημονιακή υποχρέωση και έχουν το ακαταδίωκτο. Έφυγαν όμως τα μνημόνια, έφυγε το ακαταδίωκτο; Γιατί πρέπει εμείς όλοι αν συμβεί κάτι να έχουμε τις ποινικές και νομικές κυρώσεις και οι τραπεζίτες απλά να έχουν τα υπέρ μπόνους και όταν φουντάρει κάτι να το πληρώνουμε εμείς. Αυτή είναι μια καθαρή συνθήκη που δείχνει ποια είναι η προσέγγιση της κυβέρνησης της ΝΔ  και των εκσυγχρονιστών και μεταρρυθμιστών και πολλοί σύντροφοι μας οι οποίοι συμμετέχουν στο πάρτι και μου έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση ότι έχουν το χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης για τα υπερκέρδη τους. Και να σας πω ότι τους μισθούς. Μου έχει κάνει επίσης εντύπωση ανακοίνωσαν 600 χιλιάδες μισθό οι διοικήσεις των τραπεζών και 1 εκατομμύριο μπόνους τον χρόνο. Και τους ρωτήσαμε καλά αυτά τα λεφτά δεν τρέπεστε που τα ανακοινώνετε; Να παίρνει ο κόσμος ένας απλός αγρότης, ένας γιατρός, ένας δάσκαλος 1000 – 1500 ευρώ και ανακοινώνετε 600 χιλιάδες και 1 εκατομμύριο μπόνους; Και μας ενημέρωσαν ότι έτσι είναι λέει διότι υπάρχει σύγκληση με τις αμοιβές των κορυφαίων τραπεζών στην υπόλοιπη Ευρώπη και εμάς οι μισθοί μας είναι κάτω από τη Βουλγαρία και η αγοραστική μας δύναμη επίσης. Και για όλα αυτά δεν ανοίγει μύτη και όχι μόνο αυτό αλλά και η φορολόγησή τους είναι χαμηλότερη κοντά στο 11% όταν εμάς μας φορολογούν με κλίμακες που φτάνουν στο 40%. Και θυμάμαι τον κ. Στουρνάρα, σύντροφος εδώ εκσυγχρονιστής, μεταρρυθμιστής, τα ξέρετε έχουμε κι άλλους εκσυγχρονιστές και μεταρρυθμιστές που τον ρώτησα στο Economist δεν θα πρέπει να μειώσετε επιτέλους τη φορολόγηση στις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουνε να αναπνεύσουνε και απάντησε, παίρνοντας βέβαια τα μπόνους που είπαμε, ότι αυτή είναι η εικόνα αλλιώς η χώρα θα ξανακινδυνεύσει και βέβαια θα κινδυνεύσει όταν παίρνουν 3.000.000 στην τσέπη και πως όποιος δεν του αρέσει να πάει σε άλλη χώρα. Μα με συγχωρείτε αποικία είναι η Ελλάδα; Θα τα αλλάξουμε αυτά φίλες και φίλοι; θα τα πούμε καθαρά ή θα συμμαχήσουμε με τις ελίτ και τα εδραιωμένα συμφέροντα που μια ζωή λέει ότι όλοι εμείς φταίμε στις ζημίες και όταν υπάρχουν κέρδη τα μοιράζουν μεταξύ τους; Και το λέω αυτό διότι είναι μια περιοχή εδώ η οποία έχει περάσει πάρα πολλά, έγινε ένα συνολικό πείραμα που το ονόμασαν απολιγνιτοποίηση και βεβαίως έπρεπε να προχωρήσουμε στην μετά τον λιγνίτη εποχή αλλά ο τρόπος και ο χρόνος είχε πολύ μεγάλη σημασία και λέγαμε και με την αείμνηστη Γεννηματά, όταν ήμουνα γραμματέας στον τομέα ενέργειας, είχαμε έρθει αρκετές φορές στις περιοχές σας, ότι βεβαίως και να πάμε στην απολιγνιτοποίηση αλλά να είναι ήπια και με κοινωνικό πρόσημο να πάει μέχρι το 2030 και η Πτολεμαΐδα να συνεχίσει να λειτουργεί γιατί έχουν δοθεί πολλά λεφτά και όλη αυτή την περίοδο επειδή ο ενεργειακός χαρακτήρας της περιοχής πρέπει να παραμείνει γιατί είναι η ενεργειακή καρδιά όλης της χώρας, να προχωρήσουμε με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση για να υπάρξει η ενεργειακή δημοκρατία και να μπορέσουμε να έχουμε μετά εγχώριο πόρο που να είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως, φίλες και φίλοι, στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ επικράτησαν άλλες φωνές και σας είπανε παραμύθια της Χαλιμάς για υδρογόνα, για white dragons, για δράκους που θα έρθουν και φαντασιακά σχέδια και το πιο χοντρό από όλα το φυσικό αέριο της μετάβασης και μπήκανε οι ιστορίες αυτές μέσα εδώ και αυτό είναι όλη η ιστορία της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Είναι να έχουμε εισαγόμενα καύσιμα, να έχουμε εισαγόμενο φυσικό αέριο για να είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι και συνολικά εξαρτημένοι διότι φίλες και φίλοι αν εισάγεις την ενέργειά σου από τον Πούτιν ή από τον Αμερικάνο και τον Σαουδάραβα και από την Τουρκία πόσο ανεξάρτητος είσαι εθνικά; Και αλήθεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ξέρετε ότι ο περίφημος αγωγός ο ΤΑΠ που πανηγυρίσαμε φέρνει αέριο αζέρικο μέσα από την Τουρκία το οποίο διασυνδέεται με το ρωσικό; γιατί πανηγυρίζουμε; γιατί κάναμε την Τουρκία ρυθμιστή στα ενεργειακά μας; αυτή ήταν λοιπόν η προσέγγιση του καρτέλ του φυσικού αερίου και των μεγάλων συμφερόντων που κάποιοι υπηρέτησαν και έκλεισαν άρον – άρον τα λιγνιτικά και μας έκαναν ενεργειακά υποταγμένους και δημιουργήθηκε μια συνθήκη ενεργειακής ολιγαρχίας και αυτά πρέπει να τα λέμε και να τα λέμε καθαρά διότι πολλοί λένε καλές πρακτικές και μικροβελτιώσεις μα με συγχωρείτε πολύ είναι καλή πρακτική να κλείνεις τους λιγνιτικούς σταθμούς και το εγχώριο καύσιμο για να φέρεις αγόμενο καύσιμο από τον Πούτιν μετά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από τους Σαουδάραβες και από τους Τούρκους; αυτή είναι προσέγγιση ενεργειακής και εθνικής ανεξαρτησίας σε μια περιοχή που φυλάει Θερμοπύλες, που είναι δίπλα σε δύσκολους γείτονες, που έχει δημογραφικά προβλήματα και πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή στις μάχες; Προφανώς και το σχέδιο είναι ξεκάθαρο  είναι να πάνε πίσω τα εθνικά θέματα και η εθνική μας κυριαρχία και αυτά πρέπει να τα βάλουμε στο τραπέζι και να τα πούμε καθαρά διότι φίλες και φίλοι δεν είναι μόνο αυτό είναι ότι και το φυσικό αέριο οι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν δημιουργήσει ένα καρτέλ ενέργεια και πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια. Μας έλεγαν στην αρχή όταν ήταν ο ενεργειακός πόλεμος και φταίει αυτός, μετά πέρασε ο ενεργειακός πόλεμος και ήρθε ο χειμώνας και επειδή έχει κρύο έχουμε την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια μετά είχε Πάσχα κι επειδή ψήνουμε αρνιά έχει την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια, μετά ήρθε το καλοκαίρι και επειδή έχει πολύ ζέστη έχουμε την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια και έχουμε γενικά την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια γιατί υπάρχει ένα καρτέλ, γιατί είναι 4 ηλεκτροπαραγωγοί και συνεννοούνται μεταξύ τους και η ΔΕΗ η οποία δεν ασκεί πια τον δημόσιο χαρακτήρα της και το «Δ» το οποίο είναι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού το έχει ξεχάσει και από εκεί που ήταν μια εταιρεία που ήταν η ατμομηχανή της χώρας και είχε στόχο να κρατάει χαμηλά τις τιμές και να μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες ενέργειας, την ενδιαφέρουν τα υπερκέρδη και αυτήν και τα στελέχη της για να αγοράζει σούπερ μάρκετ και άλλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και να μοιράζει μερίσματα. Πήρατε εσείς μερίσματα; Δεν πήρατε και ούτε πρόκειται και όσοι επιλέξατε το πράσινο τιμολόγιο θα πληρώσετε πολύ ακριβά για την επιλογή σας διότι το κόστος είναι πάρα πολύ ακριβό. Και είπε μάλιστα η Ευρώπη, γιατί υπήρχε και ένα αφήγημα που έλεγε μην ανησυχείτε τα παλεύουμε όλα αυτά θα σας δίνουμε επιδόματα και μας έδινε μέσα στον ενεργειακό πόλεμο επιδόματα, δικά μας λεφτά δηλαδή τα επιδόματα δεν τα βγάζει ο Μητσοτάκης τα δίνει από την τσέπη του, δικά μας χρήματα είναι. Και είπε η Ευρώπη αυτά σταματήστε τα διότι δίνουμε από τη μια τσέπη λεφτά ελάχιστα για την ανακούφιση και τα υπόλοιπα στην αισχροκέρδεια και είπε λοιπόν αν δεν σταματήσετε αυτή τη λογική θα σας τα κηρύξω παράνομα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε τα καρτέλ της ενέργειας. Και όντως τα κήρυξε παράνομα γιατί δεν σταματήσανε τα καρτέλ και έβγαλε απόφαση να γυρίσουν πίσω οι επιδοτήσεις, δεν το είπε ο κ. Μητσοτάκης πριν τις ευρωεκλογές για να υφαρπάξει την ψήφο, το είπε μετά και οι φίλοι μας έχουν πάρει το μπιλιετάκι και οι ενεργειακές επιδοτήσεις που τους είχαν δοθεί πρέπει να τις γυρίσουν πίσω.

Φίλες και φίλοι,

αυτή είναι ακριβώς η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας και της απελευθέρωσης ότι πρέπει και έχει και πολλούς φαν και σε εμάς τους είχε, μεταρρυθμιστές που έλεγαν ότι πρέπει οι δημόσιες επιχειρήσεις να έχουν υπερκέρδη γιατί λέει αλλιώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ήταν μια προσέγγιση καθαρή, ιδεολογικά είμαστε εμείς οι υπόλοιποι απέναντι και πρέπει να το πούμε ο ρόλος της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της Δημόσιας Επιχείρησης Ενέργειας δεν είναι να σέρνει τον χορό της ακρίβειας αλλά να προσπαθεί να διατηρεί τις τιμές χαμηλά, χωρίς να δημιουργεί ζημίες αλλά να δημιουργεί αξιοπρέπεια στους πολίτες. Και βεβαίως τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη και όχι μόνο αυτό αλλά στην περιοχή δημιουργούνται φαραωνικά φωτοβολταϊκά, φαραωνικά αιολικά έργα, γίνεται η περίφημη πράσινη μετάβαση γιατί κούμπωσαν την απολιγνιτοποίηση με την πράσινη μετάβαση η οποία και αυτή κατέληξε να είναι μια πράσινη μπίζνα των τεσσάρων μεγάλων και της ΔΕΗ και εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκό στις στέγες μας γιατί λέει το δίκτυο είναι κορεσμένο και για τους αγρότες, για τους κτηνοτρόφους, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν το λέμε να το βάλουμε για να δημιουργήσουμε υπερκέρδη για να μην πλέξουμε στα πράσινα και στα κίτρινα τιμολόγια για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέρος των ενεργειακών μας αναγκών και όμως το δίκτυο είναι κορεσμένο και όχι μόνο αυτό αλλά εκεί που ήταν παλιά λιγνιτωρυχεία και έδιναν δουλειά στον κόσμο φτιάχνονται τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα από τη ΔΕΗ και το 50% ξέρετε που δίνεται, είναι το δίκτυο λέει κορεσμένο, το 50% ξέρετε που δίνεται; στους Γερμανούς, στην RWE την αντίστοιχη ΔΕΗ της Γερμανίας λες και έχουμε αποικία, δεν μπορούμε δηλαδή εμείς να συμμετέχουμε στην ενεργειακή δημοκρατία, δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο και λόγο στην πράσινη μετάβαση αλλά θα πρέπει να είμαστε μια ζωή στην επαιτεία και να περιμένουμε τα επιδόματα για να την βγάλουμε καθαρή. Το αποτέλεσμα το ζείτε, 50% αύξηση της ανεργίας η πιο υψηλή στην περιοχή σας σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ερημοποίηση πάνε να σας κάνουν νέα μπαταρία αλλά αυτή τη φορά χωρίς να σας πληρώνουν και ο κόσμος και τα νέα παιδιά φεύγουν και αυτά πρέπει να απαντήσουμε και αυτά δεν τα απαντάμε με καλές πρακτικές, δεν είναι κάποια μικροβελτίωση που κάνουν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, είναι τα καρτέλ και είναι η ιδεολογία και είναι η περίφημη λίστα Πισσαρίδη, το περίφημο κείμενο Πισσαρίδη με τους νομπελίστες που πάρα πολλοί το χειροκροτούσαν και πολλοί εδώ στο χώρο μας το οποίο έλεγε ξεκάθαρα ότι πρέπει να δημιουργηθεί λέει έκρηξη ανάπτυξης και έκρηξη ανάπτυξης σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συγχωνευτούνε και να γίνουν πολύ μεγάλες πολυεθνικές. Το χειροκροτούσαν αρκετοί και  σύντροφοί μας και πως πρέπει να κρατάμε χαμηλό το κόστος εργασίας για να είναι ανταγωνιστική η αγορά εργασίας, το χειροκροτούσαν πολλοί και η βασική τους ιδεολογική τοποθέτηση είναι ότι πρέπει να δημιουργούμε υπερκέρδη για τους πολύ μεγάλους και μετά ο πλούτος θα διαχέεται, ο πλούτος δεν διαχέεται και οι πολύ μεγάλοι όσα περισσότερα μπορούν τα βάζουν τσέπη, το ξέρουμε χρόνια τώρα, το πρόβλημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι αφήσαμε πάρα πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς να τα λέμε αυτά φίλες και φίλοι καθαρά και μπροστά διότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Με όλους μαζί φίλες και φίλοι δεν γίνεται και με τα καρτέλ και με τη δημόσια δωρεάν παιδεία και με τη δημόσια δωρεάν υγεία μαζί δεν γίνεται και με τα ιδιωτικά κολέγια πολυτελείας και με τους μεγαλοκλινικάρχες και με ιδιωτικά συμφέροντα και με τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν γίνεται και τους δασκάλους και τους καθηγητές μαζί δεν γίνεται! Κάποιους πρέπει να στεναχωρήσουμε. Εγώ θέλω να στεναχωρήσω το μεγάλο κεφάλαιο που δημιουργεί τρομακτική υπερκερδοσκοπία έναντι των πολλών και αυτό πρέπει να το πούνε και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Που θέλουμε να πάει η χώρα και ο χώρος διότι κάποιοι λένε να αλλάξουμε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μα δεν είναι το πρόβλημα να βάλεις έναν άλλον Μητσοτάκη που να κάνει καλύτερη λέει διαχείριση, το πρόβλημα είναι να αλλάξεις την διακυβέρνηση της χώρας, να σπας τα αποστήματα, να σπας τα κατεστημένα συμφέροντα, τα καρτέλ και τις ελίτ. Δεν μπορεί να παράγεται ένα προϊόν στο χωράφι και να είναι δέκα φορές επάνω στο ράφι γιατί εμφανίζονται ενδιάμεσοι και πουλάν αέρα κοπανιστό και έχουμε το πιο ακριβό αβγό σε όλη  την Νότια Ευρώπη, τρεις φορές επάνω απ’ την Ιταλία, είναι τρεις φορές ακριβότερες οι κότες εδώ απ’ ό,τι στην Ιταλία; Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι υπερκερδοσκοπούν και βεβαίως, όχι μόνο αυτό, ότι οι επιτροπές ανταγωνισμού, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, το σώμα ελεγκτών επιθεωρητών, όλες αυτές είναι αόρατες αρχές. Και να πούμε εδώ και κάτι άλλο γιατί φίλες και φίλοι, δυόμιση χρόνια τώρα τα μασάμε. Πολλοί από αυτούς ήταν στον χώρο μας, άριστοι, μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές και τους πήρε, λέει, τάχα ο Μητσοτάκης και λέγανε και κάποιοι άλλοι, μπράβο, μπράβο, αξιοποιεί στελέχη και είναι εκεί τροχονόμοι συμφερόντων. Δυόμιση χρόνια τώρα. Ήτανε και κάποιοι και στον ΣΥΡΙΖΑ και λέγανε είναι πολύ καλοί γι’ αυτό τους αφήνουνε. Μα δεν είναι πολύ καλοί, ούτε άριστοι, τροχονόμοι είναι. Και είναι μια πρωτοφανής υπερκερδοσκοπία διότι δεν είναι δυνατόν φίλες και φίλοι να έχουνε δοθεί 12 δισεκατομμύρια για την ενέργεια και να είμαστε πλεγμένοι στα τιμολόγια. Και δεν είναι δυνατόν φίλες και φίλοι να έχουμε 32 δισεκατομμύρια Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Επιτροπή Πισσαρίδη με τους νομπελίστες και μόλις το 1% να πηγαίνει την ανθεκτικότητα, εδώ στην περιοχή σας στη Φλώρινα, που έχει τόσα προβλήματα, να πηγαίνει κουλούρι, μηδέν και τέσσερις εταιρείες να έχουνε ήδη πάρει 10 δισεκατομμύρια ανεκτέλεστα. Να έχουνε δηλαδή έργα να υλοποιούνε, να έχουνε και άλλα 10 δισεκατομμύρια κάβα για τα επόμενα χρόνια και εσείς να πληρώνετε εδώ τον καφέ με 24% ΦΠΑ και την πορτοκαλάδα γιατί για να μειωθεί πρέπει να βρούμε, λέει, 100 εκατομμύρια. Ας δουν τα 100 στελέχη των τραπεζών να πάρουνε με μια φορολόγηση τα μπόνους τους, όχι το μισθό, ας κρατήσουν τα 600.000 και ας πάρουν μόνο τα μπόνους. Ούτε τα μπόνους θέλουν να δώσουν, φίλοι και φίλοι. Γι’ αυτό και λέμε ότι η χώρα θέλει αλλαγή κατεύθυνσης και τη θέλει τώρα διότι με τον ρυθμό που γίνεται η κατασπατάληση των πόρων πάμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον τοίχο και θυμίζω ότι σε μια αντίστοιχη συγκυρία πριν αρκετά χρόνια, με ολυμπιακούς, χωρίς προβλήματα με το πάρτι που γινότανε η ΝΔ μας πτώχευσε! Μπλέξαμε σε μνημόνια και μπλέξαμε σε απίστευτες περιπέτειες και τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να εξοντώσει το ΕΣΥ με 50 δισεκατομμύρια να έχουν πέσει, πρωτοφανές αυτό, 50 δισεκατομμύρια και δεν έχει μείνει κάτι να πεις έφτιαξα ένα πρωτοβάθμιο κτίριο εδώ, έδωσα μια αύξηση παρακεί, έφτιαξα ένα νοσοκομείο πιο δίπλα, 50 δισεκατομμύρια. Πού πήγανε; Εξόντωσε το ΕΣΥ, υποβάθμισε τη δημοκρατία, υποβάθμισε τη δικαιοσύνη και μας οδηγεί και οικονομικά σε μια νέα μνημονιάρα και το αφήνω εδώ και το λέω εδώ διότι υπάρχει μια πεποίθηση, την ακούω μάλιστα και στον χώρο μας, δεν πρέπει λέει να βιαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ να πάρουμε την διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει λέει να πηγαίνουμε με αργά βήματα και σταθερά. Γιατί; για να συνεχίσουν το φαγοπότι; Πρέπει να σταματήσει το πάρτι και η κατασπατάληση της δημόσιας περιουσίας ναι ή όχι; Αν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσουνε να τρώνε οι γνωστοί, να το πούνε καθαρά και να αφήσουν τα μικρά βήματα και τον ορθό λόγο και να πούνε καθαρά ότι θέλουν να χτυπηθούμε ναι ή όχι με τα καρτέλ και το λέω αυτό φίλες και φίλοι διότι δεν μπορεί όπου υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να γίνεται χάος. Δείτε και τι γίνεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι εμβληματικός στη χώρα μας. Είμαστε υπό ευρωπαϊκή και διεθνή επιτήρηση, έρχονται εισαγγελείς τον Σεπτέμβριο, έχουν αλλάξει πέντε διοικήσεις και πέντε υπουργοί αγροτικής ανάπτυξης και δεν τρέχει τίποτα και συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα και στο τέλος θα εισάγουμε τα πάντα από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο χωρίς ελέγχους και θα τα ελληνοποιούμε κιόλας. Το τελευταίο παράδειγμα το ξέρετε μέχρι και κρέατα εισάγουμε σαν τρελοί από την Ρουμανία άρρωστα χωρίς ελέγχους και πάθαμε την πλάκα με την πανώλη. Και το λέω αυτό διότι λέμε το ΠΑΣΟΚ το πατριωτικό καταρχάς θα έχει και πρώτη προτεραιότητα εδώ στη Φλώρινα να έχει υποδομές, να έχει ειδικές διευκολύνσεις, διότι δεν μπορεί να είναι πέντε φορές επάνω οι ανάγκες για θέρμανση και να πληρώνετε και πέντε φορές επάνω τον φόρο. Θα έπρεπε να έχει δυνατότητες για προοπτική, θα έπρεπε να έχει αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια για να μένουν τα παιδιά εδώ διότι αν φεύγουν από εδώ οι άνθρωποι που κρατάνε Θερμοπύλες θα έχουμε άλλα προβλήματα, τα οποία όλοι καταλαβαίνετε και θα έπρεπε συνολικά να ενισχύσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία την τροφική, την ενεργειακή, να έχουμε κόκκινες γραμμές, να είμαστε αταλάντευτοι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι σε όλο το Αιγαίο να κάνουν πλάκα οι Τούρκοι με τις φρεγάτες τους. Τελευταίο συμβάν, ήμουνα στην Ρόδο, στην Κάσο κάναμε πόντιση καλωδίου για να γίνει η περίφημη ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου –Κρήτης διότι είναι ηλεκτρικά απομονωμένη η Κύπρος και αντί αυτή πόντιση, φίλες και φίλοι, να έχει γίνει πριν δεκαπέντε χρόνια κάποιοι εδώ όπως λέγανε παραμύθια για την απολιγνιτοποίηση, λέγανε παραμύθια για κρυμμένους πετρελαϊκούς αυλούς που είναι σε όλο το Αιγαίο και που θα λύσουν όλα τα προβλήματα και πως θα φτιάξουμε ταμείο γενεών και θα πλουτίσουμε και εμείς και τα παιδιά μας. Δεκαπέντε χρόνια δώσαμε μελέτες στις εταιρείες, στις πετρελαϊκές, λεφτά, ξανά λεφτά και άλλες μελέτες, βγάλαμε ένα ΒCM φυσικού αερίου μηδέν. Κάνανε σε αυτές τις εταιρείες έστω μία πιλοτική γεώτρηση, δηλαδή έστω ένα ευρώ δικό τους, μηδέν. Ξέρετε τι κάνανε; φτιάχναμε κάτι τετραγωνάκια ΑΟΖ, που δεν είχανε συνεννοηθεί με κανέναν, βάζανε το σήμα τους επάνω, ήταν στο χρηματιστήριο, αύξαναν την μετοχή τους, μοιράζανε τα μερίσματα και μετά από πέντε χρόνια που έπρεπε να έχουν αποδείξει ότι προχώρησαν και οι μετρήσεις, έφευγαν. Επόμενη εταιρεία, πληρώναμε πάλι χρηματιστήριο, χρήματα και την ίδια στιγμή σας πήγαν όλο τον ηλεκτρικό χώρο εδώ, μπήκανε στα ανανεώσιμες, έκλεισαν και την πράσινη ανάπτυξη, έπληξαν και τη χώρα με τις ιστορίες αυτές και αντί να έχει προχωρήσει η διασύνδεση της Κύπρου, που είναι ηλεκτρικά απομονωμένη, της έλεγαν να φέρεις φυσικά αέρα από τον Ισραήλ, θα ενωθείς, θα πας στην Κρήτη, τα λέγανε, αγωγούς, παλαβούς, χρήματα, χρήματα, μελέτες, ο ίδιοι. Και με αυτό θα πάμε, λέει, και θα λύσουμε το πρόβλημα της Ευρώπης. Τίποτα δεν έγινε, οι Κύπροι δεν βγάλαν ένα BCM, μάλιστα, με εκατό εκατομμύρια έχουν φτιάξει και πλατφόρμες έξω από παραλίες τους για να υποδεχτούν τα φυσικά αέρα που δεν ήρθαν ποτέ, και παραμένουν φίλες και φίλοι ηλεκτρικά απομονωμένοι και το νησί σε κατοχή με τούτα και με τ’ άλλα. Γι’ αυτό και πρέπει η εθνικά υπερήφανη πολιτική, εθνικά ανεξάρτητη πολιτική, να μην είναι ό,τι μας λέει η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ούτε ό,τι μας έλεγε ο Πούτιν, ούτε η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ελλάδα, λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ανήκει στους Έλληνες και πρέπει να έχουμε μια πολυδιάστατη πολιτική που να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά μας και να διαμορφώνεται από εμάς και όχι από τρίτες εξωγενείς δυνάμεις. Αυτό όμως θέλει στομάχι και θέλει να τα λέμε καθαρά. Δεν είναι καλή πρακτική διότι αν αύριο μεθαύριο είναι ο Τραμπ εκεί, να δω πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Και πρέπει βεβαίως και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Στέλνουμε εκεί ανθρώπους, έχουμε εκπροσωπήσεις και πρέπει να μην μπλέκουμε συνέχεια με ένα σπιράλ κινδύνων και εξαγοράς συνέχεια εξοπλισμών, χωρίς να μείνει τίποτα στη χώρα. Έχουμε αγοράσει ό,τι υπάρχει και αν ένα αεροπλάνο πάθει μια βλάβη ούτε βίδα δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Δεν είχαμε ούτε αντισταθμιστικά να φτιάξουμε ελληνική βιομηχανία, να δημιουργήσουμε απασχολησιμότητα, αγοράζουμε μόνο σαν τρελοί ό,τι κυκλοφορεί με δικά μας χρήματα αντί εδώ στην περιοχή σας να φτιάξουμε δρόμους, σιδηρόδρομο. Πού είναι φίλες και φίλοι ο σιδηρόδρομος εδώ στην περιοχή σας; Δεν είχατε τρένο; Γιατί εξαφανίστηκε; Καλά, δεν συζητάω να διασυνδεθεί με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Λέμε να φτάσει μέχρι εδώ. Δεν ήταν μέχρι εδώ; Πού πήγε ξαφνικά; Και το λέω αυτό, διότι φίλες και φίλοι, κάποιοι πάλι εκσυγχρονιστές και μεταρρυθμιστές μας έλεγαν, τα θυμάστε, δεν έχουν πάει πολλά χρόνια, ότι για να γίνουν, λέει, μεγάλες επενδύσεις στα τρένα πρέπει τα ελληνικά τρένα να ιδιωτικοποιηθούν. Το θυμάστε; Μεγάλες μάχες. Και άμα λέγαμε τότε, και τα τρένα ρε παιδιά να ιδιωτικοποιηθούν; Ήδη ιδιωτικοποιήσαμε το νερό, την ενέργεια, όλα, την υγεία, την παιδεία, όλα; Ναι, λέει και τα τρένα. Και λέγανε τότε και το εξής, αλλά η ζωή εκδικείται, δεν υπάρχει, λέει, ασφάλεια στα ελληνικά τρένα και πρέπει να έρθει επενδυτής για να δημιουργήσει υποδομές και ασφάλεια. Και έγιναν φίλες και φίλοι τα τρένα Hellenic Trains, ξεπουλήθηκαν και είχαμε ασφάλεια; Τέμπη είχαμε, φίλες και φίλοι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο επενδυτής είπε ότι δεν φταίω εγώ και θα τον πληρώσουμε και από πάνω. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έκοψε και τα δρομολόγια. Το λέω αυτό, διότι υπήρχε μια περιρρέουσα, χρόνια τώρα, αντίληψη και στον χώρο μας ότι πρέπει, λέει, να μην δημιουργούμε πρόβλημα στους μεγαλοεπενδυτές, μας πήραν τον ηλεκτρικό χώρο, να μην δημιουργούμε πρόβλημα στους μεγαλοκλινικάρχες. Μας πήραν τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, μας πήραν τα ασφαλιστικά ταμεία. Να μην δημιουργούμε πρόβλημα στα ιδιωτικά κολέγια πολυτελείας και να ξεφτιλίζεται η δημόσια παιδεία και να είμαστε πάτος σε ποσοστό ΑΕΠ. Τελικά, να ρωτήσω, θα αφήσουμε τη χώρα να καρτελοποιείται;

Το ΠΑΣΟΚ, φίλες και φίλοι, γεννήθηκε και δημιουργήθηκε για να είναι δικαίωμα η παιδεία και όχι κληρονομική ισχύ, να είναι δικαίωμα η υγεία και όχι κληρονομική ισχύ. Έλεγε ο Γεννηματάς δύο βασικές του προϋποθέσεις. Ίδια, ίση πρόσβαση και μεταχείριση, όπου και αν βρίσκεσαι, το διαφυλάξαμε αυτό, κάναμε ανένδοτο για το ΕΣΥ, όπως είχαμε υποσχεθεί στους εργαζομένους μετά την πανδημία; Όχι, φίλες και φίλοι. Διαφυλάξαμε τους γιατρούς να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; Όχι. Ψηφίστηκαν απογευματινά ιατρεία και ο γιατρός που κάνει λειτούργημα θα ανοίγει και ένα μπλοκάκι και αν έχεις πάθει κάτι θα σου λέει και πόσο κοστίζει. Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Ποιο είναι το κόστος; Τι θα γράφει εκείνο το μπλοκάκι; Αυτά θα λέμε φίλες και φίλοι; Νομίζω ότι πρέπει στα αλήθεια να αποφασίσουμε τα στρατόπεδα και εμείς με αυτές τις αντιλήψεις είμαστε άλλα στρατόπεδα.

Όμως, για να καταφέρουμε να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει, πρέπει και στον χώρο μας να αποφασίσουμε να αλλάξουμε. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι κλειστό, φοβικό και μικρό. Πρέπει να ανοίξει να είναι συμμετοχικό και όλοι εμείς να έχουμε λόγο, ρόλο και ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να είναι ένα ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που έφτιαξε τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και να μην έχουμε δυόμιση χρόνια τώρα γραμματέα και τομέα αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ των πολύ μεγάλων πρωτοβουλιών, των συνθηκών που δημιούργησαν αλληλεγγύη σε όλη τη Μέση Ανατολή, πρωτοβουλίες με την Ειρήνη των 6 να μην έχει δυόμιση χρόνια τώρα γραμματέα και τομέα εξωτερικής πολιτικής. Και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ που είχε πάντα πολύ μεγάλες συζητήσεις και πολιτικές συγκρούσεις και εσωτερικές αντιπολιτεύσεις από τον Ανδρέα Παπανδρέου και όλους τους αρχηγούς και τον Γιώργο και τον Βαγγέλη και την Φώφη και τον Σημίτη όλους να έχει κάνει σε δυόμιση χρόνια τώρα που έχουμε τέσσερις εκλογικές διαδικασίες μόλις τέσσερις κεντρικές επιτροπές απλά για να χειροκροτήσουμε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Αυτά φίλες και φίλοι δεν ενισχύουν τον χώρο μας, δεν δείχνουν ότι αλλάζουμε και δεν ενισχύουν τη δημοκρατία. Γι’ αυτό και πρέπει στα αλήθεια να δημιουργήσουμε ξανά τομείς που να λειτουργούν, οργανώσεις που να μην είναι συσχετισμοί και διάδρομος αλλά ενεργοποιητές και κινητοποιητές της κοινωνίας, να συνδεθούμε με τους χώρους εργασίας, να μιλήσουμε με τους εργαζομένους να τους στηρίξουμε στα αιτήματά τους, να μιλήσουμε για προσλήψεις που φοβόμαστε γιατί αν δεν μιλήσουμε μπαίνουν παντού εργολάβοι και πληρώνουμε τρεις και τέσσερις φορές επάνω, να στηρίξουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους που κάνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα, να ξαναβρούμε τη περπατησιά μας με όλους αυτούς τους χώρους. Και αυτή είναι η βασική διαδικασία που έχουμε να κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Και αν θέλετε είναι και το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Δηλαδή υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα συγκεκριμένο, συγκεντρωτικό, υπεσυγκεντρωτικό μοντέλο. Ξέρετε όταν ήρθε η Τρόικα, όταν είχαμε χρεοκοπήσει ένα πράγμα μας είπε και το έχω συγκρατήσει «ο λόγος που χρεοκοπήσατε , που δημιουργήθηκε πελατειασμός και διαφθορά και διαπλοκή ήταν το πολύ υπερσυγκεντρωτικό υδροκέφαλο Αθηναϊκό κράτος» και λέω εγώ σαν Δήμαρχος Αθήνας ότι αυτό πρέπει να σπάσει, πρέπει να αλλάξει. Θα αλλάξει αυτό; Αυτό τους ενοχλεί και με τη δικιά μου την περίπτωση και τους πονάει περισσότερο ότι μπορεί ένας δήμαρχος να ζητάει, όπως σε όλη την Ευρώπη γίνεται, να είναι υποψήφιος πρόεδρος και εν δυνάμει πρόεδρος σε ένα κόμμα. Οι δήμαρχοι θέλει η Νέα Δημοκρατία να είναι επαίτες και μας έχει να παλεύουμε για να πάρουμε μια χρηματοδότηση και να μαζευόμαστε στα Υπουργεία, σε διαδρόμους, σαν οδοντιατρεία και να περιμένουμε το δεκάλεπτό μας για να μας δεχτεί ο Υπουργός και να μας πει πες μου παιδί μου τι θες. Ο Υπουργός δεν έχει εκλεγεί, τον έχει ορίσει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτοί που σας λέω, οι Υπουργοί, δεν έχουν κατέβει κάλπη και να περιμένουμε το δεκάλεπτο να μπαίνουμε μέσα και να του λέμε τα θέματα για να μας λέει, εντάξει παιδί μου, πήγαινε τώρα και να πρέπει να ξαναπάς και να ξαναπάς και να μην παίρνεις τα λεφτά αν δεν κάνεις βαθιά υπόκλιση. Εγώ, φίλες και φίλοι, δεν παράτησα το Πολυτεχνείο για να κάνω βαθιές υποκλίσεις στον κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς του και σας λέω να μην το κάνετε και εσείς και να σηκώσουμε ανάστημα, αν το θέλουμε και αν το πιστεύουμε διότι πολύ καιρό τώρα ακούγεται ότι κάντε επιτέλους κάτι, αλλάξτε κάτι, να η ευκαιρία στις 6 του Οκτώβρη να δείξουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες δημοκρατικής ανατροπής και να αποφασίσουμε, να αποφασίσετε εσείς όλοι που θέλετε να πάει ο χώρος και η χώρα. Και έρχομαι και στα κεντρικά ζητήματα για τον χώρο. Λένε λοιπόν πολλοί, λάσπη αυτό που θα πω, αν λέει ψηφίσεις τον Χάρη θα Συριζοποιήσει το ΠΑΣΟΚ. Καταρχάς πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτά που λένε και το δεύτερο είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και εμείς ακριβώς αυτό πάμε να κάνουμε, να δημιουργήσουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα ενώσει δυνάμεις και θα γίνει η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Πόσες φορές να το πούμε; Δεύτερο, ο Χάρης λένε, λέει να υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας, αυτό λέει πώς θα γίνει. Μα για να πέσει ο Μητσοτάκης μπορούμε να το ρίξουμε ένα κόμμα στο 13-15%; Πρέπει ναι να υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας. Πολύ ωραία λένε. Ποιοι θα έρθουνε; Ποια στελέχη λέει θα έρθουνε; Απαντάω, το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για κανέναν. Όσοι μας πλήγωσαν, όσοι μας χλεύασαν, όσοι έκλεισαν το μάτι στον λαϊκισμό και στη μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση εδώ. Οι απλοί πολίτες όμως οι οποίοι θέλουν να έρθουνε μπροστά αξιακά, στρατιώτες και όχι στρατηγοί για να ξεπλύνουν λάθη του παρελθόντος και παλιές καριέρες, στρατιώτες, σε πολύ μεγάλες ρήξεις και τομές και αγώνες, προοδευτικοί και δημοκράτες, καλώς να έρθουν, τους θέλουμε δίπλα μας στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ποιους δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε αυτούς που θα συνθηκολογήσουν για άλλη μια φορά με την ολιγαρχία, με τα καρτέλ για συμφέροντα. Αυτούς τους και φίλοι εγώ δεν τους θέλω. Εσείς αν τους θέλετε να κάνετε, για να είμαστε καθαροί απέναντι μας, άλλες επιλογές. Έχετε άλλες δυνατότητες να κάνετε. Λένε μετά ότι σωστά όλα αυτά αλλά αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αυτοδυναμία και αν η χώρα κινδυνεύσει και αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τους απαραίτητους βουλευτές θα βάλετε πλάτη στη χώρα; Και απαντάμε και εδώ. Έρχονται δισεκατομμύρια, η χώρα δεν έχει εθνική ανάγκη, δεν υπάρχουν εθνικοί λόγοι και το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας, καθαρά. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συγκυβερνήσει ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον Μητσοτάκη. Θέλει να τους αλλάξει και γρήγορα. Πρέπει να απαντήσουμε λοιπόν σε όλα τα ερωτήματα και πρέπει να πούμε και κάτι άλλο, ότι ο χώρος μας πρέπει να παραμείνει ενωμένος και δυνατός την επόμενη μέρα και το λέω αυτό διότι είναι πολύ σημαντικό να δεσμευτούμε όλοι ότι ο αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της χώρας και είναι να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης και όλους αυτούς στην εξουσία που δημιουργούν συνθήκες ασφυξία σε όλους μας. Γι’ αυτό και πρέπει νομίζω όλοι να δεσμευτούμε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που εσείς θα αποφασίσετε με την ψήφο σας, όλοι οι υποψήφιοι θα είμαστε και εγώ το έχω αποδείξει σε όλη μου τη διαδρομή, στην πρώτη γραμμή, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, στρατιώτες σε όλους τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας και είναι αγώνες δύσκολοι και αγώνες κρίσιμοι και χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια και στήριξη διότι το ξέρετε κι εσείς πάρα πολύ καλά όταν ενώνουμε δυνάμεις οι Έλληνες καταφέρουμε τα πάντα. Και πολλοί λένε ότι μπορεί όντως να δημιουργηθεί τέτοια αλλαγή συσχετισμών που η επόμενη διακυβέρνηση θα είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο. Αυτά δεν γίνονται. Αυτά μου λέγανε και τέτοια εποχή πέρσι όταν προσπαθούσαμε να κλείσουμε ψηφοδέλτιο στην Αθήνα σε μια μάχη που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να κερδηθεί που είχε ένα δεδομένο νικητή και που έλεγα τότε ότι η ιστορία γεμίζει με δεδομένους νικητές που έχασαν και πως αν δημιουργήσει μια προοδευτική ατζέντα, καθαρή, με συγκεκριμένες ρήξεις και τομές για να αλλάξει σελίδα στην πόλη τότε μπορείς να δημιουργήσεις συμμαχίες. Και εδώ θέλω να πω και κάτι που πολλές φορές το ακούω και νομίζω ότι είναι άσχημο, δεν πρέπει μεταξύ μας να χρησιμοποιούμε προπαγάνδα Μαξίμου, Μπακογιάννη. Λένε πολλοί ότι καταφέραμε και κερδίσαμε στην Αθήνα γιατί κάναμε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να πούμε και αυτό γιατί είναι σημαντικό, η παράταξή μας δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ διευρυμένα και δημιούργησε μία προοδευτική ατζέντα και υπήρχε βεβαίως και η παράταξη του Ζαχαριάδη που λέγεται ανοιχτή πόλη και η οποία ακόμα και σήμερα είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαφωνούμε, συμφωνούμε. Στην πρώτη λοιπόν Κυριακή πήραμε εμείς 14% η παράταξη η δικιά μας η διευρυμένη του ΠΑΣΟΚ και η παράταξη του κ. Ζαχαριάδη 13%. 14% και 13% είναι 27%. Εμείς όμως φίλες και οι φίλοι πήραμε 56% και αυτό δείχνει ακριβώς ότι ο κόσμος δεν είναι δεδομένοι και είναι άνθρωποι οι οποίοι ακούνε, αντιλαμβάνονται και όπως και αν είναι οι επιλογές τους σε άλλες εκλογικές διαδικασίες ξαναποφασίζουνε και αλλάζουνε με βάση τα προσωπικά τους δεδομένα για να μπορέσουν να επιβιώσουν και αυτό θέλουμε να κάνουμε και τώρα, ένα κάλεσμα μεγάλο σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες που αξιακά θέλουν να βγουν μπροστά μας στις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε και αυτό για να γίνει πρέπει εσείς να δώσετε το μήνυμα, το μήνυμα ότι η ελπίδα όπως ξέρετε καλύτερα από όλους γιατί είσαστε όλοι αγωνιστές σε μια περιοχή στην παραμεθόριο που έχετε περάσει πάρα πολλά και που συνεχίζεται και περνάτε πάρα πολύ δύσκολα με δημογραφικό πρόβλημα που σας ταλανίζει και τα παιδιά σας που φεύγουνε στο εξωτερικό το ξέρετε ότι η ελπίδα δεν χαρίζεται, δεν δωρίζεται, η ελπίδα κερδίζεται με αγώνες και αυτόν τον αγώνα θέλω να κάνετε σαράντα μέρες μέχρι τις 6 του Οκτώβρη, να πείσουμε όσο περισσότερους συμπολίτες μας για το εξής: ότι όλοι όσοι μαζευόμαστε από το Σεπτέμβριο για να μας ακούσετε και να σας ακούσουμε θα είμαστε εδώ την επόμενη μέρα, θα συνδιαμορφώνουμε, θα έχει πρόταση εδώ ο τόπος σας για το πώς μπορεί να προχωρήσει για την προοπτική και αυτή θα είναι η κεντρική πρόταση στο ΠΑΣΟΚ, στην Αθήνα για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε όλες οι περιοχές και κάτι σημαντικό ότι η αποκέντρωση θα είναι στην πράξη και θα συζητάμε καθημερινά και οι τοπικές θα κάνουμε και περιφερειακά συμβούλια για να έχετε φωνή που να ακούγεται και ο λόγος να είναι καθαρός και κρυστάλλινος. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη συμμετοχή και ένα μήνυμα δημοκρατικής ανατροπής και είμαι επίσης βέβαιος ότι και εσείς θα μεταφέρετε το μήνυμα της ελπίδας από σπίτι σε σπίτι και θα είμαστε όλοι κερδισμένοι στις 6 Οκτωβρίου και το ΠΑΣΟΚ θα είναι ξανά ενωμένο, δυνατό και θα καταφέρει να κερδίσει, να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και να ξαναπιάσουμε τη ζωή στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε ελπίδα σε εμάς και στα παιδιά μας.

Εβελίνα Ι. Αριστείδου

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ