-Στις διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην ολιστική ρύθμιση που ετοιμάζεται για την άσκηση του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού
Για την οριστική λύση που θα δοθεί στο σύνθετο και χρονίζον πρόβλημα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προπονητικού επαγγέλματος στον αθλητισμό, μίλησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, με θέμα την «Ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ & ΤΕΦΑΑ)», ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (4373/2016) «όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, αλλά δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς δεν εφαρμόσθηκε ποτέ».
Τόνισε, μάλιστα, ότι κατόπιν αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους (φορείς και συνδέσμους προπονητών πανελλήνιας εμβέλειας, αθλητικές Ομοσπονδίες τους κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ της χώρας κ.ά.) «θα φέρουμε προς συζήτηση και ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει ουσιαστικά το θέμα της προπονητικής, δίνοντας λύση σε ένα σύνθετο και χρονίζον πρόβλημα. Και, παράλληλα, θα είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση και λειτουργία του Μητρώου Προπονητών».
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, προσθέτοντας στις διαβουλεύσεις και τον ανοιχτό διάλογο «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση» με τα χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία όλης της χώρας, τους Ολυμπιονίκες και άλλους αθλητικούς φορείς:
«Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, που καταδεικνύει το πρίσμα μέσα από το οποίο δουλεύουμε. Η προηγούμενη Κυβέρνηση συζητούσε με τους ισόβιους παράγοντες, εμείς συζητάμε με τη βάση του ελληνικού αθλητισμού. Με το μεγάλο, υγιές, κομμάτι της αθλητικής οικογένειας».
Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως «το πρόβλημα συναντάται, κυρίως, στους προπονητές ποδοσφαίρου. Κι αυτό διότι, ενώ δήθεν φαίνεται να προασπίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) με την εν λόγω ειδικότητα, στην ουσία επιχειρείται να παρακαφθούν τελείως οι αδειοδοτήσεις προπονητικής που δίνει η ΕΠΟ, κατόπιν σχετικής οδηγίας-σύμβασης που έχει με την UEFA.
Η ΕΠΟ επικαλείται το αυτοδιοίκητο, εντός του οποίου, όπως υποστηρίζει, εντάσσεται και το κομμάτι της «προπονητικής».
Όπως έχω ανακοινώσει επίσημα, εδώ από το βήμα της Βουλής, προχωράμε στη δημιουργία Μητρώου Προπονητών, όπου, μεταξύ άλλων, θα δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα.
Η βούλησή μας είναι σαφής: να προβούμε σε μια σφαιρική ρύθμιση του ζητήματος των προπονητών και των εκπαιδευτών. Αναζητούμε συναινέσεις και μια κοινά αποδεκτή λύση.
Άλλωστε, όταν όλοι κάνουμε από ένα βήμα πίσω, κερδίζουμε όλοι μαζί. Είναι σαφές, ότι κυρίαρχο ρόλο έχουν οι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ).
Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε, τον ν. 4726/2020, προβλέψαμε τη σύσταση του Μητρώου Προπονητών.
Ήδη, από τον Οκτώβριο, αμέσως μετά την ψήφιση του ν. 4726/2020, ανοίξαμε έναν κύκλο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα.
Ζητήσαμε και, ως σήμερα, έχουμε λάβει υπομνήματα επί του ζητήματος από διαφορετικούς φορείς και συνδέσμους προπονητών πανελλήνιας εμβέλειας, από τις αθλητικές Ομοσπονδίες και από τους κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ της χώρας. Μεταξύ αυτών και η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.
Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσεις τρεις τηλεδιασκέψεις:
- Η 1η με όλους τους φορείς των προπονητών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως.
- Η 2η αφορούσε το ποδόσφαιρο και ήταν μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της ΕΠΟ, της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου και της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, όπου αναζητάμε μια καταρχήν σύγκληση. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κατεύθυνση των FIFA και UEFA, όπως αποτυπώθηκε στην Ολιστική Μελέτη.
- Η 3η τηλεδιάσκεψη ήταν με την ακαδημαϊκή κοινότητα (κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ) στην οποία συζητήθηκε κυρίως το ποδόσφαιρο, αλλά όχι μόνο αυτό.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένη διάταξη»
Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας θέσαμε ως προτεραιότητά μας τη στήριξη της αθλητικής οικογένειας και την εξυγίανση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον χώρο του αθλητισμού. Ξεκινήσαμε την αθλητική μεταρρύθμιση και συνεχίζουμε βήμα-βήμα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον αθλητισμό, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να καλύπτει τις ανάγκες της αθλητικής οικογένειας.
Η αξία της αθλητικής μεταρρύθμισης γίνεται ακόμη πιο σημαντική και αξιόλογη, υπό το φως των καταγγελιών και των γεγονότων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν φθάσει στον Εισαγγελέα το τελευταίο διάστημα και συνεχίζονται.
Οι καταγγελίες αυτές έχουν κλονίσει βαθύτατα όλη την κοινωνία. Εξαρχής, θέσαμε τις βάσεις του διαλόγου γύρω από τα θέματα της προστασίας των Ατομικών Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό, της προστασίας των παιδιών, την υιοθέτηση καλών πρακτικών, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και τη διαμόρφωση προτάσεων για την μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του αθλητικού οικοδομήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», όπου διεξάγουμε μαραθώνιες συζητήσεις (4 ώρες κάθε φορά) με τη βάση του ελληνικού αθλητισμού. Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει πέντε πολύωρες τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των ερασιτεχνικών σωματείων από κάθε γωνιά της χώρας μας και συνεχίζουμε.
Κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, που καταδεικνύει το πρίσμα μέσα από το οποίο δουλεύουμε. Η προηγούμενη Κυβέρνηση συζητούσε με τους ισόβιους παράγοντες, εμείς συζητάμε με τη βάση του ελληνικού αθλητισμού. Με το μεγάλο, υγιές, κομμάτι της αθλητικής οικογένειας.
Προσκάλεσα σε αυτό το διάλογο περισσότερους από 5.000 εκπροσώπους των ερασιτεχνικών σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πάνω από 800 αθλητές, Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Παραολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές, εκπροσώπους αθλητικών φορέων, τα μέλη και τους φορείς (ΕΟΕ, ΕΠΕ, ΕΟΚΑΝ, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σύνδεσμοι αθλητών, τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού) που απαρτίζουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Ζήσε Αθλητικά», τους επικεφαλής των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων απ’ όλη την Ελλάδα, τους Συλλόγους Εργαζομένων στη ΓΓΑ και στις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.
Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Έχουν συμμετάσχει στις πέντε συνεδριάσεις πάνω από 4.000 στελέχη της αθλητικής μας οικογένειας. Έχουν ξεπεράσει τους 1.000 όσοι ζήτησαν να λάβουν τον λόγο και να τοποθετηθούν!
Στις πέντε τηλεδιασκέψεις, μέχρι τώρα, έχουν μιλήσει περισσότερα από 400 στελέχη και συνεχίζουμε.
Επιπλέον, έχουμε ήδη παραλάβει περισσότερα από 1.800 υπομνήματα με σημαντικές προτάσεις και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες ήδη επεξεργαζόμαστε και μελετάμε προσεκτικά, ενώ έχουμε ήδη περισσότερα από 1.000 σχετικά μηνύματα στην πλατφόρμα της τηλεδιάσκεψης.
Τις επόμενες μέρες θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε, τόσο τις άμεσες ενέργειες που θα υλοποιήσουμε, όσο και τον προγραμματισμό μας για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, κακοποίησης και παρενόχλησης.
Κυρίες και κύριοι,
Όταν ξεκινήσαμε την αθλητική μεταρρύθμιση δεχθήκαμε δριμεία κριτική. Ακόμη και μέσα σε αυτή την αίθουσα.
Όταν, με την πρώτη μας νομοθετική πρωτοβουλία, το ν. 4639/2019, θέσαμε όρια στις ηλικίες και τις θητείες στις Διοικήσεις των φορέων του αθλητισμού, δεχθήκαμε πολλές πιέσεις. Δεν διστάσαμε να γίνουμε δυσάρεστοι, να πάμε κόντρα σε «κεκτημένα» δεκαετιών. Πάντα υπό την καθοδήγηση και τη στήριξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος έκλεισε τα αυτιά στις Σειρήνες και μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη να τολμήσουμε την αθλητική μεταρρύθμιση.
Είναι χρέος μας να προφυλάξουμε την αθλητική παρακαταθήκη του τόπου, τις αξίες, το κύρος, το ρόλο του, κυρίως στην κοινωνικοποίηση, την υγεία και την ψυχική υγεία της νέας γενιάς. Η ριζική μεταρρύθμιση του αθλητισμού, δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά δεν είναι και ζήτημα δυσεπίλυτο. Απαιτεί αποφασιστικότητα και όραμα.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έθεσα ως κέντρο της προσπάθειάς μας τον ίδιο τον αθλητή. Και βέβαια μαζί με τους αθλητές, θέσαμε ως προτεραιότητα το «σπίτι» του κάθε αθλητή που δεν είναι άλλο από το σωματείο του.
Αυτούς τους 18 μήνες καταφέραμε μια μεταρρύθμιση, η οποία έσπασε «κατεστημένα», έδωσε φωνή στους αθλητές και στηρίζει το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας.
Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί στη Διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο συνεχίζει αυτή την μεταρρύθμιση στον αθλητισμό βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι. Ειδικότερα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για:
- Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία κλπ)
- Εναρμόνιση με την ολιστική μελέτη των FIFA–UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κλπ).
- Αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου
- Δικαιώματα και υποχρεώσεις των αθλητών
- Τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ»
- Τροποποιήσεις αναφορικά με την ειδική αθλητική αναγνώριση.
Στο πλαίσιο της αθλητικής μεταρρύθμισης που υλοποιούμε, επεξεργαζόμαστε και το θέμα των προπονητών, που είναι πράγματι ένα σύνθετο ζήτημα. Και είναι σύνθετο διότι δεν είχε υπάρξει μέχρι τώρα βούληση επίλυσης του προβλήματος που είχε προκύψει.
Η νομοθετική αλλαγή που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 48 του ν. 4373/2016, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιούργησε μεγαλύτερη σύγχυση. Δεν εφαρμόσθηκε ποτέ!
Το πρόβλημα συναντάται, κυρίως, στους προπονητές ποδοσφαίρου. Κι αυτό διότι, ενώ δήθεν φαίνεται να προασπίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) με την εν λόγω ειδικότητα, στην ουσία επιχειρεί να παρακάμψει τελείως τις αδειοδοτήσεις προπονητικής που δίνει η ΕΠΟ, κατόπιν σχετικής οδηγίας-σύμβασης που έχει με την UEFA.
Η ΕΠΟ επικαλείται το αυτοδιοίκητο, εντός του οποίου, όπως υποστηρίζει, εντάσσεται και το κομμάτι της «προπονητικής».
Όπως έχω ανακοινώσει επίσημα, εδώ από το βήμα της Βουλής, προχωράμε στη δημιουργία Μητρώου Προπονητών, όπου, μεταξύ άλλων, θα δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα.
Η βούλησή μας είναι σαφής: να προβούμε σε μια σφαιρική ρύθμιση του ζητήματος των προπονητών και των εκπαιδευτών. Αναζητούμε συναινέσεις και μια κοινά αποδεκτή λύση.
Άλλωστε, όταν όλοι κάνουμε από ένα βήμα πίσω, κερδίζουμε όλοι μαζί. Είναι σαφές, ότι κυρίαρχο ρόλο έχουν οι απόφοιτοι των ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ).
Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε, τον ν. 4726/2020, προβλέψαμε τη σύσταση του Μητρώου Προπονητών.
Ήδη, από τον Οκτώβριο, αμέσως μετά την ψήφιση του ν. 4726/2020, ανοίξαμε έναν κύκλο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα.
Ζητήσαμε και, ως σήμερα, έχουμε λάβει υπομνήματα επί του ζητήματος από διαφορετικούς φορείς και συνδέσμους προπονητών πανελλήνιας εμβέλειας, από τις αθλητικές Ομοσπονδίες και από τους κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ της χώρας. Μεταξύ αυτών και η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.
Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσεις τρεις τηλεδιασκέψεις:
- Η 1η με όλους τους φορείς των προπονητών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως.
- Η 2η αφορούσε το ποδόσφαιρο και ήταν μεταξύ του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της ΕΠΟ, της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου και της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, όπου αναζητάμε μια καταρχήν σύγκληση. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κατεύθυνση των FIFA και UEFA, όπως αποτυπώθηκε στην Ολιστική Μελέτη.
- Η 3η τηλεδιάσκεψη ήταν με την ακαδημαϊκή κοινότητα (κοσμήτορες των πέντε ΣΕΦΑΑ) στην οποία συζητήθηκε κυρίως το ποδόσφαιρο, αλλά όχι μόνο αυτό.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένη διάταξη.
Σύντομα, λοιπόν, θα φέρουμε προς συζήτηση και ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει ουσιαστικά το θέμα της προπονητικής, δίνοντας λύση σε ένα σύνθετο και χρονίζον πρόβλημα. Και, παράλληλα, θα είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση και λειτουργία του Μητρώου Προπονητών.
Κυρίες και κύριοι,
πέραν της αθλητικής μεταρρύθμισης, αναπτύσσουμε μια Καμπάνια για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό.
Το υγιές κομμάτι του αθλητισμού και οι άνθρωποί του, η αθλητική οικογένεια, αθλητές, προπονητές και παράγοντες, γίνονται πηγή έμπνευσης, αλλαγής, μεταρρύθμισης θεσμών, ανασυγκρότησης συνειδήσεων και εκσυγχρονισμού ολόκληρης της κοινωνίας.
Μπορούν να διαμορφώσουν κουλτούρα «μη βίας», να ενισχύσουν τη συμμετοχικότητα και τη συμπερίληψη, να θωρακίσουν τη διαφορετικότητα μέσα κι έξω από τους αθλητικούς χώρους.
Η καμπάνια που οργανώνουμε καλύπτει όλο το φάσμα της παθογένειας στον αθλητισμό σε σχέση με τα ατομικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον σεβασμό της προσωπικότητας. Επίσης, θα καλύψει θέματα χρηστής διοίκησης με έμφαση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ορθή διαχείριση.
Στόχος της καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιήσει, να ενεργοποιήσει, να ενημερώσει, να προστατεύσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες και, ιδίως τη νέα γενιά για θέματα κακοποίησης, αθλητικής βίας, ρατσισμού, διακρίσεων και καταχρήσεων.
Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος σε συμπεριφορές και πρακτικές στις οποίες είτε ατομικά, είτε συλλογικά δείχναμε έστω και σιωπηρά ανοχή.
Η ανθρώπινη αξία, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες.
Ο αθλητισμός μας αξίζει το φωτεινότερο μέλλον, το καθαρότερο οξυγόνο, το καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητριών και αθλητών. Και θα το έχει με την αθλητική μεταρρύθμιση που υλοποιούμε. Είναι κοινωνική απαίτηση, είναι προσφορά στην κοινωνία μας»
https://gga.gov.gr/grafeio-tupou/deltia-tupou/3258-2021-02-05-09-24-51