Θα υπογραφεί σύμβαση για αποκατάσταση εδαφών μεταξύ του ΥΠΕΝ και της ΔΕΗ ΑΕ η οποία θα έρθει προς επικύρωση στη βουλή, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκας σε σημερινή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη στην Βουλή.
Με την απάντησή του ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι ενάμιση χρόνο πριν το καθολικό κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων της χώρας, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ετοιμάσει κανένα απολύτως σχέδιο για την αποκατάσταση εδαφών. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες θέσεις απασχόλησης που πλήττονται από την απολγινιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία αφορούν στα ορυχεία. Ήδη τη χρονιά που μας πέρασε 2.500 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία μετά το κλείσιμο ΑΗΣ και ορυχείου Αμυνταίου ενώ η αποκατάσταση εδαφών θα μπορούσε να επιτρέψει στην απασχόληση όλου αυτού του εργατικού δυναμικού για αρκετά χρόνια.
Όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας ο κίνδυνος των κατολισθήσεων για τα χωριά, για την υγεία των πολιτών από τη σκόνη και την τέφρα που βρίσκονται γύρω και εντός των ορυχείων, για τις 4 προστατευόμενες λίμνες της περιοχής από κατάρρευση του υδροφόρου ορίζοντα μέσω των ανενεργών γεωτρήσεων αλλά και ρύπανσης του όπως έχει συμβεί ήδη στην περιοχή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με εξασθενές χρώμιο καθιστούν επείγουσες τις αποκαταστάσεις εδαφών και την απορρύπανση του περιβάλλοντος.
Ο κ. Αρσένης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χωρίς κανένα σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση προχωράει στην απολιγνιτοποίηση προκαλώντας μια κοινωνική μαύρη τρύπα στη Δυτική Μακεδονία. «Το μόνο που θα μπορούσε να επιτρέψει να αποφύγουμε μετεμφυλιακού επιπέδου μετακινήσεις πληθυσμών και πληθυσμιακή ερήμωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι η άμεση έναρξη της πλήρους αποκατάστασης των εδαφών, που θα δώσει απασχόληση στους ίδιους εργαζόμενους για πολλά χρόνια και περίοδο χάρητος στον τόπο μέχρι να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η δίκαιη μετάβαση της περιοχής σε νέες οικονομικές δραστηριότητες. Αντί για αυτό η κυβέρνηση δίνει λίμνες, εδάφη και λόφους στις πολυεθνικές των ΑΠΕ για την εγκατάσταση Φ/Β και Α/Γ ενώ καταστρέφει τους λιγνιτικούς σταθμούς αντί να τους μετατρέπει σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας όπως πχ με θερμική αποθήκευση επιτρέποντας τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να προχωρήσουμε θαρρετά με την εγκατάσταση Φ/Β στις στέγες όλων των κατοικιών και κτιρίων στην Ελλάδα με τα οφέλη να πηγαίνουν στα νοικοκυριά και να πρασινίσουμε την ενέργεια χωρίς να λεηλατούμε τη φύση» επεσήμανε στον υπουργό ο κ. Αρσένης.