Σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς, όπως και στην Π.Ε. Φλώρινας στο Βαρικό και στον Δήμο Πρεσπών, οι βιοπαλαιστές φασολοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι -για πολλοστή φορά- με την καταστροφή της σοδειάς τους, λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.
Το στάδιο της παραγωγής βρίσκεται σε περίοδο υψηλής ανάπτυξης του φυτού, αντίθετα παρατηρείται ότι τα φυτά είναι «άδεια», δηλαδή παρουσιάζουν ακαρπία. Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή της παραγωγής φαίνεται να είναι ολοκληρωτική. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή Λευκώνα και Λαιμού, του Δήμου Πρεσπών, που δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη περιορισμένη παραγωγή.
Τόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αυτή την περίοδο, όσο και η σοβαρή καταπόνηση των φυτών από την έλλειψη νερού, οδηγούν στη δραστική μείωση της καρποφορίας, αλλά και στην εξάντληση των φυτών. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι επικαλούνται την ανυδρία, που όμως δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες τους για την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών εξασφάλισης φτηνού και ποιοτικού νερού άρδευσης. Δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούν κυβερνήσεις – Ε.Ε. Διότι ένα από τα βασικά ζητήματα του προβλήματος είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας νερού.
Να σημειωθεί ότι με βάση με τον Κανονισμό, ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει το πρόβλημα ως «ζημιογόνο αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ» εφόσον οι θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς δεν υπερβούν τους 40 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές η καταγεγραμμένη θερμοκρασία έχει υπερβεί τους 40 βαθμούς κελσίου, υπάρχουν περιοχές που η καταγεγραμμένη θερμοκρασία δεν έχει υπερβεί το όριο, ο παρατεταμένος καύσωνας όμως έχει δημιουργήσει αντίστοιχα προβλήματα. Αυτή η προσέγγιση από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν στηρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες, αλλά με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αυτονόητο πως πρέπει να βγει άμεσα αναγγελία από τον ΕΛΓΑ, ώστε να δηλωθούν και να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής.
Μέσα σε όλα αυτά οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι και με χρόνια προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής (όπου τα περισσότερα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ήδη γίνει), καθώς και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις, τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
– Την άμεση καταγραφή των ζημιών στη φασολοπαραγωγή, από το πρόβλημα της ακαρπίας.
– Την άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων φασολοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.
– Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες, με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
– Να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα φασόλια, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν φθηνά προϊόντα για τη λαϊκή κατανάλωση.
– Να προχωρήσουν άμεσα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, όλα τα αναγκαία έργα διαχείρισης του υδατικού δυναμικού, με σκοπό να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες για φθηνό και ποιοτικό νερό, πόσιμο και αρδεύσιμο, με δραστική μείωση των τιμολογίων σε λαϊκά νοικοκυριά και βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Μανωλάκου Διαμάντω