Θερμή υποδοχή των υπ. Ευρωβουλευτών της Νέας Αριστεράς στη Φλώρινα

Την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς, Θέμης Αμπλάς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Ινώ Σιώζου, την Κυριακή 12/05 και Δευτέρα 13/05. 

Την Κυριακή 12/05 συναντήθηκαν με τη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας, όπου συζήτησαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα του συνδικαλιστικού χώρου, τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης χωρίς μέριμνα για τις λιγνιτικές περιοχές, όπως είναι η συνεχής απώλεια θέσεων εργασίας και η φυγή νέων από τον τόπο.  Αναλύθηκαν οι θέσεις της Νέας Αριστεράς για την πράσινη μετάβαση με κοινωνική δικαιοσύνη, στρατηγικό σχεδιασμό και με συμμετοχή των πολιτών για να μην μείνει κανείς πίσω.

Στη συνέχεια, παρέθεσαν συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, την οποία συντόνισε η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα.

Η κ. Πέρκα, αφού καλωσόρισε, παρουσίασε τους υποψηφίους. Αρχικά αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών για το μέλλον του τόπου μας, της χώρας και της ίδιας της Ευρώπης, στάθηκε στη γεωπολιτική αστάθεια με τους πολέμους στη γειτονιά μας και ήταν ιδιαίτερα επικριτική στην αδράνεια της Δύσης απέναντι στη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εξαιρετικό Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς -δίχως celebrities-, με νέους/ες, ενεργούς πολίτες, επιστήμονες, εργαζόμενους και προσωπικότητες της Αριστεράς, της τέχνης και του πολιτισμού, που εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες να τους στηρίξουν, να σπάσουν τα παραδοσιακά στερεότυπα και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές.

Ο υπ. Ευρωβουλευτής Θέμης Αμπλάς μέλος διοίκησης της ΓΣΕΕ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας τοποθετήθηκε αναλύοντας όλα τα θέματα που αφορούν στα εργασιακά και στους μισθούς, με τις πενιχρές αυξήσεις στις αποδοχές, τον κατώτατο μισθό και τις διεκδικήσεις για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο υπ. Ευρωβουλευτής και Υπεύθυνος του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημείωσε ότι οι Ευρωεκλογές αποτελούν τη στιγμή της έκφρασης της κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Στηλίτευσε την αλαζονεία, την αναλγησία και την κατάλυση θεσμών του κράτους Δικαίου με συγκαλύψεις.  Παρατήρησε ότι πρέπει να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και να αποδοκιμαστεί η πολιτική που ασκεί τόσο καιρό στον τόπο, αλλά και ένα μήνυμα-ενίσχυση της δύναμης της προόδου της Νέας Αριστεράς, η οποία θα παίξει έναν καταλυτικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Την ώρα που στα ευρωπαϊκά πράγματα πρόκειται να συζητηθεί η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η διαχείριση του χρέους, τις κρίσιμες στιγμές για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή που σκοτώνονται αθώοι πολίτες και παιδιά στην Παλαιστίνη, η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας και όχι πολεμική μηχανή. Η Νέα Αριστερά σε όλα αυτά αποδεικνύει με τις θέσεις της ότι είναι ένας κοινωνικά και πολιτικά απαραίτητος χώρος και χρήσιμος για τη χώρα», παρατήρησε.

Στη συνέχεια, η υπ. Ευρωβουλεύτρια και σύμβουλος της Νέας Αριστεράς στα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και περιβάλλοντος, Ινώ Σιώζου, στάθηκε στα θέματα της ενεργειακής μετάβασης της Φλώρινας ως λιγνιτική περιοχή. Παρατήρησε ότι η Φλώρινα αποτελεί έναν τόπο που έχει σηκώσει στις πλάτες του το βάρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Τόνισε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελεί απλά ένα τεχνολογικό ζήτημα αλλά πολιτικές επιλογές. Έθεσε το δίλλημα: Μόνο με πολύ μεγάλες επενδύσεις ή και με τη συμμετοχή των πολιτών;. Στηλίτευσε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε το κυβερνητικό σχέδιο, ως «μη σχέδιο», το οποίο κρατά στο περιθώριο τις ενεργειακές κοινότητες των Δήμων, των πολιτών και όλων των μικρομεσαίων με στόχο να ωφεληθούν μόνοι οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες, γεγονός που κι αυτό δημιουργεί τεράστια πληγή σε όλες τις τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών. Ανέδειξε το πολιτικό σχέδιο της Νέας Αριστεράς για τη συμμετοχή των πολιτών στην πράσινη μετάβαση και πώς μπορεί η ίδια να αποτελεί τον πολιτικό χώρο που θα καλύψει το έλλειμα αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης και ουσιαστικής αντιπολίτευσης με αφετηρία τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Μια θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι πολίτες της Φλώρινας κατά την εξόρμηση των υπ. Ευρωβουλευτών, της Βουλεύτριας Φλώρινας και μελών της Νέας Αριστεράς στο κέντρο της πόλης, κατά την οποία συνομίλησαν με πληθώρα πολιτών, αλλά και στη συνέχεια, κατά την επίσκεψή τους στα Ορυχεία της Αχλάδας, όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους κατοίκους και το κοινοτικό συμβούλιο και να δουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει υποστεί η Κοινότητα Αχλάδας και η γύρω περιοχή.

Τη Δευτέρα 13/05, η αντιπροσωπεία των υπ. Ευρωβουλευτών της Νέας Αριστεράς, μαζί με την Βουλεύτρια Φλώρινας Π. Πέρκα, θα επισκεφθούν τη λαϊκή αγορά του Δήμου Αμυνταίου.