Στην αρχή της τοποθέτησής της, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού εξέφρασε τη θλίψη της για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, συνέχισε ως εξής: «Είμαστε όλοι αμήχανοι, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, ως πολιτικοί οφείλουμε να ανοίξουμε την κουβέντα για τα αίτια του δυστυχήματος, για να διασφαλίσουμε ότι από δω και πέρα θα γίνονται όλα σωστά.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, υπήρχαν πολύ σοβαρές προειδοποιήσεις – μιλώ για τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο και τα εξώδικα που κατέθεταν. Κι εμείς όμως είχαμε προειδοποιήσει, μεταξύ άλλων με σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, τον Αύγουστο του 2020. Ειδικότερα, με αφορμή τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Αίγιο, ατύχημα που ήταν το δεύτερο και συνέβη λίγες εβδομάδες μόνο μετά από τα εγκαίνια της γραμμής, είχαμε αναδείξει ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούν και η κυκλοφορία ρυθμίζεται από σταθμάρχη. Τα χαρακτηριστικά του ατυχήματος είναι αντίστοιχα με το δυστύχημα στα Τέμπη, απλώς στην πρώτη περίπτωση οι ταχύτητες ήταν χαμηλές και ο μηχανοδηγός έμπειρος, γι’ αυτό και δεν είχαμε θύματα. Να σημειώσω ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση αναφέρονται και τα προβλήματα στα Τέμπη, δηλαδή υπήρχαν προειδοποιήσεις και για το επίμαχο τμήμα».
Σε σχέση με την επόμενη μέρα, η κ. Πέρκα τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει, αλλά με στοιχεία: «Να δούμε διαχρονικά τι έχει κάνει ο καθένας σ’ αυτό το κομμάτι. Τι έγινε με την περίφημη σύμβαση για τη σηματοδότηση, γιατί δεν προχώρησε, τι βρήκε μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 από τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση – τίποτα-, όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν και να αναληφθούν οι ευθύνες».
Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε σύγχρονη χώρα, υποστήριξε, τα θέματα υγείας και ασφάλειας πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας. «Ακούσαμε τι γίνεται σε άλλες χώρες, σταματάει ο σιδηρόδρομος, όταν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Να σας αναφέρω και άλλα, πιο απλά παραδείγματα. Εργοτάξια που εκτελούν έργα και γίνεται μια μικρή αστοχία, κλείνουν και εκείνη τη μέρα η εταιρία χάνει πολλά λεφτά. Δε γίνεται εμείς να έχουμε τόσο ‘φθηνή’ την ανθρώπινη ζωή. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη – μετωπική σύγκρουση τρένων – και μετά να μιλάμε για ανθρώπινο σφάλμα, το οποίο βεβαίως ως ένα βαθμό υπάρχει. Είναι δυνατόν το 2023;».
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στον προηγούμενο Ιανουάριο και στο νομοσχέδιο για το νεοσυσταθή Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, με τη Βουλευτή Φλώρινας να υπενθυμίζει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ειδικότερα, σημείωσε:
«Τα σιδηροδρομικά αποτελούσαν ένα πολύ μικρό κομμάτι του ν/σ. Συστάθηκε ένας Οργανισμός κι όχι μια Ανεξάρτητη Αρχή, ο οποίος μάλιστα θα δίνει εντολές στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, που είναι ανεξάρτητη (πώς θα γίνει αυτό άραγε;), ότι δεν έχουν προβλεφθεί πόροι και μόνιμο προσωπικό, τη στιγμή που, όπως βλέπουμε και στην περίπτωση του σταθμάρχη, η τεχνογνωσία είναι πάρα πολύ σημαντική. Η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική μας ήταν στην ουσία η ‘ευχή’ Υπουργών και Βουλευτών της ΝΔ, να μην έχει αντικείμενο ο νέος Οργανισμός, να μη γίνονται δηλαδή ατυχήματα. Είναι φανερό ότι πλέον υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από το πολιτικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ανακρίβειες του Διευθυντή Γραφείου Τύπου της ΝΔ, κ. Ρωμανού, σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η κ. Πέρκα υπενθύμισε το ιστορικό της υπόθεσης: Τη δέσμευση της χώρας να ιδιωτικοποιήσει την εταιρία ήδη από το πρώτο μνημόνιο το 2010, για να μην υποχρεωθεί να επιστρέψει στην Ευρώπη 800 εκ. ευρώ από κρατικές ενισχύσεις. Συνεχίζοντας, ανέφερε συγκεκριμένα: «Κι επειδή στο δημόσιο λόγο υπάρχει μια σύγχυση, να τονίσω ότι η ιδιωτικοποίηση αφορούσε μόνο μεταφορικό έργο, δεν έχει μεταφερθεί καμιά υποδομή και κανένα πάγιο. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.
Βεβαίως, σε ό,τι αφορά στο τραγικό συμβάν, η πιο κρίσιμη σύμβαση αποδεικνύεται η 717/14 για τη σηματοδότηση. Μια εξαιρετικά προβληματική σύμβαση που υπεγράφη το 2014, με προβλήματα σε ό,τι αφορά στις μελέτες, τους δανειοπάροχους με τους μελετητές κτλ. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, ευτυχώς το 2018 ήρθε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), η οποία αποτελεί και το ανώτατο ελεγκτικό όργανο, να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΡΓΟΣΕ επειδή υπόγραψε αυτήν τη σύμβαση και ελλιπείς μελέτες που έγιναν το 2010-2014. Το 2017 φάνηκε η ανάγκη σύναψης συμπληρωματικής σύμβασης. Από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ συνέχιζε τις εργασίες. Παρέδωσε τον Οκτώβριο του 2019 με σύμβαση υπό εκτέλεση και μάλιστα υπήρχε και σαφές χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2020. Το έργο λοιπόν προχωρούσε κανονικά, παρόλο που το 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά στην εξαιρετικά δυσμενή θέση, να μην υπάρχει πουθενά τηλεδιοίκηση-ETCS, ούτε σηματοδότηση!
Από τη στιγμή όμως που ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, τον Οκτώβριο του 2019, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Και μιας και αναφέρθηκε προηγουμένως ότι τα παραπάνω συστήματα λειτουργούσαν από το 2007 μέχρι το 2010, να ξεκαθαρίσω ότι το 2007 έγινε το εξής τρομερό: Έγινε μια σύμβαση που περιλάμβανε προμήθεια και η εγκατάσταση του ETCS από ανάδοχο εταιρία, αλλά για να λειτουργήσει το εν λόγω σύστημα, έπρεπε να έχει προηγηθεί η σηματοδότηση. Κι επειδή η τελευταία δεν είχε προχωρήσει καθόλου, το ETCS έμεινε στην προμήθεια – μάλιστα υπάρχουν και δικαστήρια της εταιρίας».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με σχόλιο της Βουλετή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ότι προειδοποιήσεις υπήρχαν, καταγγελίες επίσης, αλλά δυστυχώς επί ματαίω. «Ας ακούμε λίγο και τους συνδικαλιστές, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν και ζουν το πρόβλημα, ξέρουν καλύτερα απ’ όλους τι ακριβώς συμβαίνει. Σε σχέση μ’ αυτό, με ενόχλησε η παρατήρηση του κ. Ρωμανού για τον κ. Γενιδούνια, ότι δηλαδή είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άφησε να εννοηθεί ότι όσα λέει δεν εκπροσωπούν το χώρο, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι έτσι όμως, ο κ. Γενιδούνιας είναι Πρόεδρος των μηχανοδηγών, είναι επίσης ένας σοβαρός άνθρωπος και κάτι τέτοιο δεν τον αντιπροσωπεύει. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν και πάλι στο Υπουργείο να εκθέσει τα αιτήματα των μηχανοδηγών, η διαφορά είναι όμως ότι εμείς τον ακούγαμε, όπως άλλωστε και όλους τους συνδικαλιστές.
Γι’ αυτό και τελικά το διάστημα 2015-2019 καταφέραμε να ολοκληρώσουμε 270 χλμ ηλεκτροκίνησης, 190 χλμ νέας υπερσύγχρονης γραμμής, σταθμούς, γέφυρες, σήραγγες, ενώ όσον αφορά στα σιδηροδρομικά συστήματα, ολοκληρώθηκε η σηματοδότηση και το ETCS σε πολλά τμήματα του δικτύου (πχ Τιθορέα-Δομοκός, Πλατύ-Προμαχώνας). Παράλληλα, αποκαλυπτικά είναι και τα νούμερα των απορροφήσεων, αφού επί ΣΥΡΙΖΑ, η μέση ετήσια απορρόφηση της ΕΡΓΟΣΕ ήταν 215 εκ. ευρώ, η οποία αν συγκριθεί με τα 45 εκ. ευρώ, που είναι η ετήσια απορρόφηση του 2020, ιστορικό χαμηλό για την εταιρία, καταλαβαίνει κανείς ότι επί ΝΔ δε γίνονται έργα».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/K6vMI1MxfVE