Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συζήτησης, με τη Βουλευτή Φλώρινας να σημειώνει αρχικά ότι «το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί ακόμα. Προσωπικά υποστηρίζω την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία θεωρώ ότι μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο να γίνει ξανά κυβέρνηση».
«Σε ό,τι αφορά τον κ. Κασσελάκη, να πω ότι έφερε έναν νέο αέρα και πράγματι η υποψηφιότητά του έκανε πολύ κόσμο να ασχοληθεί με τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι θετικό, αλλά μέχρι εδώ. Εκτιμώ ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα, για την κοινωνία και προφανώς για το κόμμα, το οποίο προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι συνεπώς απαραίτητο για τον/τη νέο/νέα Πρόεδρο να ξέρει την ιστορία της χώρας, την ιστορία της Αριστεράς και του κόμματος, για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Σε σχέση με αυτό, ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης λέει ότι είναι μόλις ένα μήνα στο κόμμα και δυο μήνες στη χώρα. Γι’ αυτό, η άποψή μου είναι να μείνει στην Ελλάδα, να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να βοηθήσει σε κάποιους τομείς και να ωριμάσει πολιτικά, αυτό είναι ένα ‘σχολείο’. Ακόμα κι εμείς που είμαστε τόσα χρόνια στο κόμμα, παλεύουμε μια ζωή και ακόμα έχουμε αντιρρήσεις και αμφιβολίες, επικαιροποιούμε τις θέσεις μας, τις συζητάμε.
Υποστηρίζοντας λοιπόν μια άλλη υποψηφιότητα, λέω πώς θα έβλεπα τον κ. Κασσελάκη στο κόμμα μας. Ως ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο θα μπει στις κανονικές διαδικασίες, θα διαβάσει, θα ενημερωθεί, έξυπνος άνθρωπος είναι, δεν απαιτούμε απ’ όλους να κάνουν την ίδια διαδρομή, εννοείται ότι μπαίνουν νέοι άνθρωποι που δεν είχαν σχέση προηγουμένως με το κόμμα. Απλά εκτιμώ ότι για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της χώρας, η καλύτερη υποψηφιότητα είναι εκείνη της Έφης Αχτσιόγλου».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν φοβάται ότι επίκειται διάσπαση, η κα Πέρκα σχολίασε τα εξής: «Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο και για μας. Είχαμε πάντα αντιπαραθέσεις, έχουμε περάσει πολλά, και διασπάσεις περάσαμε στην πρόσφατη ιστορία του κόμματος. Αυτή την τοξικότητα όμως πραγματικά δεν την έχουμε ξαναζήσει. Πιστεύω ότι, έστω αυτές τις τελευταίες ώρες, οι τόνοι θα χαμηλώσουν.
Θα σταθώ πάντως στα fake news και τις επιθέσεις στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου, σε εκείνο το περιβόητο sms που δεν υπήρξε ποτέ και για το οποίο έχει απαντήσει με διαρροή και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Στα σεξιστικά σχόλια εναντίον της, αλλά και στα ομοφοβικά σχόλια προς τον κ. Κασσελάκη. Ειδικά για την επίθεση προς την Έφη Αχτσιόγλου, δε νομίζω ότι προέρχεται από τον κ. Κασσελάκη, υπάρχει όμως ένας κόσμος πέριξ, ο οποίος αναπαράγει τα κακόβουλα σχόλια. Αυτά είναι απαράδεκτα, όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά και για οποιοδήποτε κόμμα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός των κατεχομένων της Κύπρου ως «κρατίδιο» από τον κ. Κασσελάκη ήταν λεκτικό λάθος ή άγνοια, η κα Πέρκα σχολίασε το εξής: «Δεν μπορώ να το εκτιμήσω. Γενικά δε συνηθίζω να κάνω κριτική σε κανέναν για λεκτικά λάθη, ούτε σε πολιτικό αντίπαλο, σε όλους μπορεί να συμβεί. Ο κ. Κασσελάκης έκανε μια διόρθωση, από κει και πέρα, δεν μπορώ να ξέρω κάτι παραπάνω. Άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρθηκε σε «υποχώρηση», εκ των υστέρων έκανε διόρθωση και μίλησε για ατυχή έκφραση.
Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους είναι απόλυτα καταδικαστέες. Δεν υπήρξε όμως επιτόπου απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, σθεναρή και με σαφήνεια. Το γεγονός ότι το θέμα τέθηκε στην ομιλία του, δεν λύνει την προβληματική στάση.Πρέπει η στάση της Ελλάδας, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, να είναι απολύτως σαφής απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθειά της Τουρκίας για απόσπαση αναγνωρίσεων του ψευδοκράτους από τρίτες χώρες.
Πάντως, ενώ και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επισήμως συμφωνούμε και φαίνεται ότι υπάρχει εθνική γραμμή, οφείλω να υπενθυμίσω ότι αυτό ίσχυε και για το περιβόητο Μακεδονικό ζήτημα και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια μεγαλειώδη συμφωνία που πλέον αναγνωρίζεται από όλους, αυτό έχει αποδειχθεί. Είδαμε όμως πώς άλλαξε η εθνική γραμμή και έγινε μικροκομματική εκμετάλλευση από τη ΝΔ. Άρα γι’ αυτό δεν έχουμε και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά το ελληνοτουρκικό».
Κλείνοντας, η κα Πέρκα υπογράμμισε ότι «για μένα, το μεγάλο πρόβλημα με τον κ. Κασσελάκη είναι ότι δεν τον ξέρουμε. Δε γνωρίζω για παράδειγμα ποια είναι η θέση του για την Πράσινη Μετάβαση, για τα εθνικά θέματα και για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Ξέρω κάποιες προτάσεις του, οι οποίες όμως δεν έχουν αναλυθεί και γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι τα θέματα είναι πολιτικά, χρειάζεται μεγάλη σαφήνεια και πολιτική τοποθέτηση, φτάνουν πλέον τα συνθήματα. Και αυτό που διαπιστώνουμε, το οποίο ξεφεύγει από τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, ίσως και όλο τον κόσμο, είναι να μην εισέλθουμε σε μια περίοδο μεταπολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βρούμε το βηματισμό μας και θα συνεχίσουμε από Δευτέρα όλοι μαζί, διότι τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πάρα πολλά».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/mqtZwlCQTYY