Για τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Δυτική Μακεδονία
«Θα ξεκινήσω με τα γενικά, που αφορούν βέβαια και την περιοχή μας και επιγραμματικά είναι αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Επιπλέον, άμεση προτεραιότητα – και δεσμεύομαι προσωπικά γι’ αυτό – είναι η ολοκλήρωση κάποιων ‘οφειλόμενων’ έργων υποδομής, όπως είναι ο κάθετος άξονας και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Και φυσικά, έχουμε ολόκληρο σχεδιασμό για το θέμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης, με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση. Αυτό είναι και το πολιτικό επίδικο, θα ωφελήσει άραγε η μετάβαση τις τοπικές κοινωνίες και τους πολλούς ή αυτοί που θα την κάνουν θα είναι 2-3 μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι; Η ΝΔ έχει επιλέξει το δεύτερο μοντέλο, όπως φαίνεται από το πώς αναλώνονται οι πόροι και οι χώροι.
Εμείς απ’ την άλλη πλευρά έχουμε ως βασική αρχή στο Πρόγραμμά μας, το 50% των νέων αδειών ΑΠΕ να αφορούν σε Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ) και έργα μικρής κλίμακας. Ό,τι έχει γίνει δηλαδή σε όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, στη Γερμανία για παράδειγμα το παραπάνω ποσοστό είναι 30% – εμείς λέμε 50%, γιατί είναι πιο άμεση η μετάβαση. Φανταστείτε την ανακούφιση για τα νοικοκυριά, αν είχαν δωρεάν ρεύμα από μια ΕΚΟΙΝ, ενώ τώρα δημιουργούνται ΕΚΟΙΝ και δεν μπορούν καν να συνδεθούν, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο – χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΕΚΟΙΝ των δήμων Φλώρινας και Πρεσπών.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης θεωρούμε ότι μετάβαση δε γίνεται, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, δε γίνεται με την κοινωνία ‘απέναντι’ και όχι συμμέτοχο. Τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, σύλλογοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, όλοι πρέπει να συνσχεδιάσουμε το μέλλον της περιοχής. Εδώ όμως δίνονται συνεχώς άδειες για αιολικά πάρκα, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ – που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 – να έχει ‘παγώσει’. Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι πολιτική επιλογή για να μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει.
Μιλάμε επιπλέον για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα και για επαναπόδοση των εδαφών, που θα έπρεπε ήδη να έχουν αποκατασταθεί. Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση μας είχε διαβεβαιώσει ότι το 50% των εδαφών θα πάει στις τοπικές κοινωνίες και η ΔΕΗ θα κρατήσει το υπόλοιπο 50% (φυσικά στην αρχή μιλούσαν για 1/3), τελικά στη ΔΕΗ πήγε το 60% και μάλιστα τα ‘φιλέτα’. Σε αντίθεση με το 40% των εδαφών των τοπικών κοινωνιών που και μεγάλη αποκατάσταση χρειάζονται και δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων.
Και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, αντί η κυβέρνηση να έχει ένα ενεργειακό εργαλείο δημόσιο για τη μετάβαση, προχώρησε στην ιδιωτικοποίησή της. Αυτό θα αλλάξει με τον ΣΥΡΙΖΑ, το δημόσιο θα αποκτήσει ξανά το 51% των μετοχών της, έτσι ώστε να πάψει αφενός να είναι ο αρχηγός στην αισχροκέρδεια και να οδηγεί την κούρσα των υπερκερδών και αφετέρου να ανακτήσει το κοινωνικό και αναπτυξιακό της πρόσημο.
Είναι πολλά αυτά που σχεδιάζουμε, άλλο ένα παράδειγμα, ένα ‘γενναίο’ Εξοικονομώ, ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές, με χρηματοδότηση και προτεραιότητα πολλαπλάσια από την υπόλοιπη χώρα. Η μετάβαση αυτή αλλάζει το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής. Δεν είναι απλώς θέμα ενεργειακό, είναι βίαιος ανασχηματισμός και θέλει πολύ προσοχή και μια στρατηγική που εμείς την έχουμε.
Αν δε γίνουν όλα τα παραπάνω, είναι ορατός ο κίνδυνος της ενεργειακής φτώχειας και δε θα μιλάμε πια για ενεργειακή δημοκρατία. Αν δηλαδή πρόκειται να υποστούμε κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές επιπτώσεις για άλλη μια φορά και να μην υπάρχει κανένα όφελος στην τοπική κοινωνία, δε μιλάμε πια για δίκαιη μετάβαση. Μιλάμε πάλι για ένα deal κάποιων εταιριών, που με δημόσιο χρήμα – γιατί δημόσιο είναι το χρήμα που δανείζονται ή επιδοτούνται από τα ευρωπαϊκά Ταμεία – θα είναι οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη».
Για το ερώτημα ‘αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας;’
«Η συντηρητική παράταξη υποστηρίζει τη «σταθερότητα» ή αλλιώς «κανονικότητα» των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Υπενθυμίζω όμως ότι είναι αυτές που μας οδήγησαν ‘στα βράχια’. Ήταν ο λόγος που μια χώρα πλούσια, αντικειμενικά και γεωπολιτικά, χρεοκόπησε. Θυμάστε το 2008 που μιλούσαν για τη σταθερότητα της οικονομίας μας και το πόσο καλά πάμε και τελικά πτωχεύσαμε; Δυστυχώς σήμερα η ΝΔ έχει το ίδιο επιχείρημα, αλλά κυρίως – και αυτό είναι το τρομακτικό – τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα.
Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 44 δισ. και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει δεκαπλασιαστεί – αυτά τα δίδυμα ελλείμματα ήταν και τότε τα χαρακτηριστικά. Έχουμε γυρίσει επίσης πίσω σε εκείνο το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, του real estate, των εξαγορών, των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, των μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων και φυσικά των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό φυσικά συνοδεύεται από ‘εργασιακή γαλέρα’ για τους νέους, με κατάργηση του οκταώρου και των συλλογικών συμβάσεων, με απλήρωτες υπερωρίες κτλ.
Συγχρόνως, το πλαίσιο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας συνεχώς υποχωρεί. Αφενός με τη διόλου τιμητική 107η θέση στην ελευθερία του τύπου και αφετέρου με το σκάνδαλο των υποκλοπών, που είναι διπλό, γιατί περιέχει και αυτό της συγκάλυψης. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει οι συμπολίτες μας να το υποτιμούν, διότι αν η δημοκρατία και οι θεσμοί δε λειτουργούν με διαφάνεια, οι πόροι δε θα μοιραστούν ποτέ δίκαια, ούτε θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες.
Γι’ αυτό και εμείς υποστηρίζουμε ότι ήρθε ο καιρός η χώρα μας να αποκτήσει την κουλτούρα των συνεργασιών, όπως κάνουν άλλωστε 22 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες. Ευελπιστούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα την Κυριακή στις 21 του Μάη και θα απευθύνει πρόσκληση στο 3ο κόμμα, για προγραμματική σύγκλιση και ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης. Συγκλίσεις, οι οποίες έχουν φανεί εδώ και 4 χρόνια με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου της αντιπολίτευσης, σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές, στα αναπτυξιακά θέματα, στο μοίρασμα των πόρων κτλ.
Θεωρώ ότι αν με σοβαρότητα αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί από την πρώτη Κυριακή. Να μην μπούμε στη βάσανο των πολλαπλών εκλογών, μέχρι να πάρει ο κ. Μητσοτάκης την πολυπόθητη αυτοδυναμία, την οποία φυσικά μπορεί να πάρει κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όμως πιστεύουμε στην απλή αναλογική και ακόμα και με αυτοδυναμία, θα κάνουμε με κάποιο κόμμα συγκυβέρνηση».
Για τα χαρακτηριστικά της ως υποψήφια
«Πιστεύω ότι τα τελευταία 4 χρόνια έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Προσπάθησα η περιοχή μας να έχει ‘δυνατή φωνή’ στη Βουλή και στα ΜΜΕ. ‘Σήκωσα’ όλα τα θέματα, μικρά ή μεγάλα, διάβασα, ανέλυσα, τεκμηρίωσα, επικοινώνησα και νιώθω ότι ο κόσμος το αναγνωρίζει. Ό,τι κάνω, ξεκινά από μια ιδιαίτερη αγάπη για τη Φλώρινα, η οποία δε μου επιτρέπει να αφήσω καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη, αλλά κυρίως από την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχω για το πώς αδικήθηκε αυτή η περιοχή και το τι μπορεί να διορθωθεί την επόμενη μέρα. Παρακολουθώ βεβαίως και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς πολιτική.
Θεωρώ επομένως ότι μπορώ να συνεχίσω να εκπροσωπώ την περιοχή μας και μάλιστα ελπίζω από καλύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυβέρνηση, οπότε δε θα προβαίνω μόνο σε ανάδειξη θεμάτων, αλλά και σε επίλυση πολλών εξ’ αυτών.
Με την ευκαιρία, καλώ όλους τους συμπολίτες και συμπολίτισσές μου να πάνε να ψηφίσουν. Απευθύνομαι ειδικότερα στους νέους που μπορεί να είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα, να προσέλθουν στις κάλπες και να μην ακυρώσουν αυτό το μέσο που έχουν για να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Στο μεταξύ, θα χαρώ πολύ να δω όλους τους νέους και τις νέες της περιοχής μας, σήμερα από τις 18:00 στο Factory, σε ένα πάρτι ως κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας».
Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/nq9b1oEqFKI