Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Star Κεντρικής Ελλάδας 97,1. Aρχικά σημείωσε ότι η κοινωνική αντιπολίτευση που ασκείται από παραπάνω από 1 εκ. πολίτες στον δρόμο δείχνει ότι περάσαμε στην εποχή όπου ο λαϊκός παράγοντας πια επεμβαίνει και διεκδικεί κοινωνική δικαιοσύνη, κράτος Δικαίου, και ζητά να αλλάξουν τα πράγματα: «Θεωρώ ότι η μαζικότητα του κόσμου στον δρόμο στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ με την αλαζονεία του 41%. Θεωρούσαν ότι όλα συγχωρούνται. Τα έκαναν όλα λάθος και είναι πολύ προκλητικοί. Ο πρωθυπουργός χθες βγήκε σα να τα διαχειρίστηκε όλα καλά και για όλα φταίνε οι άλλοι. Δεν πήραν κανένα μήνυμα και δείχνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αίσθημα και την επιταγή της κοινωνίας. Είναι σαφές ότι πρέπει να παραιτηθεί».
Στη συνέχεια, η κα Πέρκα δήλωσε ότι υπάρχει ο φόβος να εξελιχθεί, η Προανακριτική Επιτροπή για τις ευθύνες του κ. Τριαντόπουλου, μια διαδικασία ‘ξεπλύματος’: «Μετά την Εξεταστική Επιτροπή – παρωδία όπου ζήσαμε να μην καλούνται μάρτυρες, να έχουμε απόκρυψη στοιχείων, να δεχόμαστε bullying…είναι σαφές ότι υπάρχει συγκάλυψη και είναι μια μέθοδος της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως άλλωστε έπραξε με το έγκλημα στην Πύλο και το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε από μόνη της να καταλάβει ότι έχει απονομιμοποιηθεί».
Στην ερώτηση για το αν αναδεικνύεται ένας αντιπαραθετικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κα Πέρκα σημείωσε: «Το ότι δεν έχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση του δίνει έναν αέρα, αλλά από την άλλη, μέχρι και ο ίδιος δήλωσε ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Προφανώς πήραμε μήνυμα κι εμείς ότι ο κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος από την Αντιπολίτευση και βεβαίως πρέπει να συντονιστούμε και να φέρουμε τη φωνή του κόσμου από έξω, μέσα στη Βουλή. Γι’ αυτό και καταθέσαμε την κοινή πρόταση μομφής. Στα κρίσιμα θέματα το οφείλουμε στην κοινωνική πλειοψηφία να συνεννοηθούμε. Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές, αλλά πρωτίστως πρέπει να βρίσκουμε τον χώρο να έχουμε κοινή κοινοβουλευτική δράση και να συνεργαστούμε στα ζητήματα που συμφωνούμε. Δεν προκύπτει συνεργασία του προοδευτικού χώρου, όμως σε ένα minimum πλαίσιο πρέπει να μπορεί να ασκείται αντιπολίτευση. Ας πούμε η πρόταση μομφής δεν μπορούσε να γίνει από κανένα κόμμα μόνο του. Τουλάχιστον ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για το πώς θα συνεργαζόμαστε και προτείνω στον κόσμο να παρακολουθεί το κανάλι της Βουλής για να αντιλαμβάνεται τις θέσεις μας».
Στη συνέχεια, ερωτήθηκε για την πορεία της Νέας Αριστεράς, και εάν υποστηρίζει την αυτόνομη πορεία του κόμματος: «Εμείς πρέπει να στήσουμε το κόμμα μας, προχωρήσαμε σε Συνέδριο και έχουμε οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση η αυτόνομη πορεία της Νέας Αριστεράς είναι η βάση και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί σε προγραμματικές συμφωνίες και συνεργασίες, είναι ένα ανοιχτό θέμα πάντα. Καταφέραμε μια πρόταση μομφής που είναι το ελάχιστο. Συνεχίζουμε και θεωρούμε ότι καλύπτουμε ένα πολιτικό κενό της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς που είναι σαφές ότι υπάρχει. Στην περίεργη, δύσκολη και ίσως ελπιδοφόρα εποχή μπορεί να προκύψει και το ‘νέο’. Είμαστε υπέρ της κοινωνικής συμμαχίας και ήταν πάντα στο DNA μας. Πετύχαμε πάρα πολλά σε προγραμματικές βάσεις και ίδιους στρατηγικούς στόχους. Θεωρώ ότι γεννιέται και διαμορφώνεται το καινούργιο».
Σχετικά με την αντισυστημική ψήφο, δήλωσε: «Υπάρχουν κόμματα που ‘φωνάζουν’, λαϊκίζουν όμως δεν έχουν πρόγραμμα, όραμα, για το πώς θα είναι η χώρα μας για τα επόμενα δέκα χρόνια, όπως για την εργασία, για την υγεία, την παιδεία και τον σιδηρόδρομο. Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του λαού δεν αρκεί μόνο να ρίχνεις ευθύνες αλλά να έχεις πρόταση για την επόμενη μέρα. Βλέπουμε προσωποπαγή κόμματα που ξεπροβάλλουν ξαφνικά και δεν έχουν κανένα πρόγραμμα. Ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο βεβαίως για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για τα προβλήματα που αφορούν την επιβίωσή του και την καθημερινότητα του. Επομένως ένα κόμμα πρέπει να απαντάει συνολικά με πρόγραμμα και όραμα».
Ακολούθως, παρατήρησε ότι ο Πρωθυπουργός, χθες, απέδωσε ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο, στους προηγούμενους που κυβέρνησαν και στο ‘βαθύ κράτος’ και στις παθογένειές του: «Η μόνη που δεν έφταιγε κατά τα λεγόμενά του ήταν η κυβέρνησή του, παρόλο που έχουμε στοιχεία και τα έχουμε αναδείξει επανειλημμένως και στην Εξεταστική – ειδικά για το σιδηρόδρομο. Ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2000 για την τηλεδιοίκηση και τον σιδηρόδρομο με έργα που ξεκίνησαν πριν είκοσι χρόνια και ακόμα δεν έχουν τελειώσει.
Μίλησε για αξιολόγηση ενώ είναι γεγονός ότι από το 2019 συστηματικά ξηλώνουν τη Δημόσια Διοίκηση. Δεν γίνονται προσλήψεις και δεν μπορεί να δουλέψουν τα Υπουργεία, οι υπηρεσίες, η Πυροσβεστική, ο σιδηρόδρομος. Βλέπουμε τι γίνεται εκεί με το να λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού, με μπλοκάκια, με ανεκπαίδευτους Σταθμάρχες. Αποσύρεται το Κράτος και δίνει αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες και επενδυτές. Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την τακτική στο να παίρνει κάτι από το Δημόσιο σε κάθε νομοσχέδιο», σημείωσε.
Στη συνέχεια, δήλωσε ότι η Νέα Αριστερά θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς και εργαζόμενους, ώστε να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για έναν ενιαίο δημόσιο σιδηρόδρομο: «Έχουμε τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία – τα περισσότερα χρήματα που είχε ποτέ κυβέρνηση στη διάθεσή της- και το κομμάτι για τον σιδηρόδρομο είναι ανύπαρκτο. Η ΕΡΓΟΣΕ το 2020 σημείωσε ιστορικό χαμηλό με 45 εκ. ευρώ και δεν έγιναν επενδύσεις στον σιδηρόδρομο. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Ούτε συντήρηση, ούτε ETCS. Ως Νέα Αριστερά θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης για τον σιδηρόδρομο ακούγοντας αυτούς που δουλεύουν για τον σιδηρόδρομο και την επιστήμη».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα για την διακρατική συμφωνία για την αναδιάταξη του σιδηροδρόμου, σημείωσε: «Τα έχουμε ακούσει όλα αυτά…ξέρετε πόσους συμβούλους έχει προσλάβει ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ όλα αυτά τα χρόνια; Έχω ολόκληρο κατάλογο. Σύμβουλοι και παρα-σύμβουλοι και μάλιστα ένας εξ’ αυτών, ο κ. Τερεζάκης, που ήταν σύμβουλος για την κυκλοφορία και την τηλεδιοίκηση μετά από το δυστύχημα έγινε διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και εμπλέκεται στο μοντάζ των συνομιλιών, στο ότι δεν δόθηκε εγκαίρως το βιντεοληπτικό υλικό, κ.τ.λ.
Ας συνομιλήσουν λοιπόν με τους επιστήμονες, τους σιδηροδρομικούς και ας αξιοποιήσουν τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία. Δεν είναι θέμα άλυτο.».
Ακούστε εδώ το ηχητικό: : https://youtu.be/05k3Z56LjDY?si=PowyX14oKS_Z7Rl5&t=63