Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Η ΠΕ Φλώρινας έδωσε φως σε όλη τη χώρα και αντί να σχεδιάζεται ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο για συμμετοχή όλης της κοινωνίας, αφήνεται στην τύχη της» (audio)

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, φιλοξενήθηκε στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας, όπου ανέλυσε διεξοδικά το πρόσφατο κοινοβουλευτικό της έργο και την πρόσφατη πολιτική επικαιρότητα.

Η κα Πέρκα αρχικά σχολίασε την κινητοποίηση των συλλόγων ΑμεΑ για το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, δηλώνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό ο μοναδικός δημόσιος φορέας, φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας, στη Βόρεια Ελλάδα να παραμείνει δημόσιος, να αναβαθμιστεί και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην περιοχή. «Έκανα μια επίκαιρη Ερώτηση και ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει δημόσιο και ότι σύντομα θα δούμε ένα σχέδιο αναβάθμισής του. Αυτά είχε πει και τον Απρίλιο βέβαια…Πέρα από τις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, βοηθά πολύ όταν ο κόσμος διεκδικεί. Παραμένω πάντα στο πλευρό των συμπολιτών μου και διεκδικώ ό,τι καλύτερο για την αναβάθμιση, στελέχωση και επάρκεια των μονάδων υγείας του τόπου».

Στη συνέχεια, παρατήρησε για το επίκαιρο ζήτημα των τηλεθερμάνσεων (τ/θ): «Είχα αντιδράσει έντονα όταν σταμάτησε το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας και η δέσμευσή της στο ορυκτό αέριο. Στο νέο ΕΣΕΚ, πάλι προβλέπεται μεγαλύτερη δέσμευση στο ορυκτό αέριο σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Προχθές το βράδυ ήρθε μια συμφωνία-πακέτο για τη ρύθμιση των χρεών των τ/θ των τριών δημοτικών επιχειρήσεων, ως λύση για τις τ/θ Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου. Δεσμεύονται όλες οι τ/θ στο ορυκτό αέριο ως το 2041 αντί να ξεκινήσουν ένα σχεδιασμό ώστε να λειτουργούν με ΑΠΕ όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Μιλάμε για κατασπατάληση πόρων, κλείσαμε τον λιγνίτη για να πάμε σε ανανεώσιμες, όχι για να δεσμεύουμε τη χώρα στο φ/α και να ακριβύνουν το κόστος για τους κατοίκους.

Το 2018 ο Δήμος Αμυνταίου μας πρότεινε προβλέποντας το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου -και βοήθησα κι εγώ-  ώστε να γίνει η μονάδα βιομάζας για την τ/θ του Αμυνταίου και να λειτουργήσει άμεσα δίνοντας μια εξαιρετικά βιώσιμη λύση. Σήμερα θα έπρεπε να διεκδικηθεί ένα ποσό για να ενισχυθεί και να μην εξαρτηθεί από το ορυκτό αέριο. Για να μην ανεβεί το κόστος για τους πολίτες και να συνεχίσει να παρέχει μια φθηνή λύση θέρμανσης».

Έπειτα, σημείωσε πως η Νέα Αριστερά κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου που υπογράφουν 12 φορείς της κοινωνίας των πολιτών για το πώς πρέπει να συμμετέχουν οι πολίτες στα σχέδια νόμου που αφορούν στο περιβάλλον και στην ενέργεια. «Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να σχεδιάζει και να αλλάζει το παραγωγικό προφίλ της Δυτικής Μακεδονίας εν κρυπτώ. Στο Master Plan της απολιγνιτοποίησης προβλέπονταν 16 εμβληματικές επενδύσεις, στη συνέχεια στα εδαφικά σχέδια έγιναν μόνο 5 και μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία! Έχουμε έναν κατάλογο εταιριών που θέλανε να κάνουν επενδύσεις και μία-μία αποσύρουν πλέον το ενδιαφέρον τους. Επιπλέον υπάρχει μια άνιση κατανομή τον πόρων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», παρατήρησε.

Έπειτα, σχολίασε για την κατάσταση στην περιοχή και τη φυγή νέων από τη Φλώρινα: «Οι κρατικές ενισχύσεις που δίνονται στην περιοχή είναι ίδιες με την Κρήτη και την Κεντρική Μακεδονία. Δυστυχώς, αφήνουν την περιοχή στη μοίρα της. Εγώ παλεύω όπως μπορώ και αναδεικνύω τα ζητήματα. Πρέπει και ο κόσμος να αντιδράσει για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να μην αποφασίζονται πράγματα για μας πίσω από κλειστές πόρτες από ανθρώπους που δεν ξέρουν πως είναι η κατάσταση στον τόπο μας».

Σχετικά με το έργο του συνοριακού σταθμού στον Λαιμό της Πρέσπας, παρατήρησε ότι το έργο αυτό έπρεπε να είχε προχωρήσει πολύ γρηγορότερα. Ξεκίνησε το 2019 και τώρα έχουμε 2024, θα έπρεπε να είχε τελειώσει. «Είναι απαράδεκτη αυτή η καθυστέρηση, δεν εξηγείται. Γιατί να κάνεις τόσα χρόνια για να γίνει ένας συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα δώσει πνοή στην Πρέσπα και στη Φλώρινα. Εν πάσει περιπτώσει, ας πούμε ότι αυτό είναι ένα καλό νέο».

Έπειτα, σχολίασε για τις υποσχέσεις που αφορούν στον κάθετο άξονα της Φλώρινας και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη: «Κι εγώ έχω λάβει αντίστοιχες υποσχέσεις έναν χρόνο πριν, γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να είμαι πιο επιφυλακτική. Δυστυχώς, μετά τα συμβάντα στα Τέμπη, κάθε μέρα βλέπουμε ότι ο σιδηρόδρομος έχει αφεθεί στη μοίρα του. Η Φλώρινα δικαιούται τρένο και φανταστείτε ότι πριν μερικά χρόνια είχαμε την αισιοδοξία ότι θα έχουμε συνδέσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία κι όλα αυτά έχουν πάει στις καλένδες. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η κατάσταση για την περιοχή αλλά και για τη χώρα. Πρέπει να τηρούνται οι σχεδιασμοί και τα έργα να προχωρούν και να επεκτεινόμαστε με σοβαρό αναπτυξιακό αποτύπωμα εκμεταλλευόμενοι τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Δυστυχώς, τα πρώτα 2,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν δοθεί σε 10 εταιρίες και η χώρα μας ελέγχεται από την Ε.Ε.».

«Έχω συνεχώς παράπονα από τους παραγωγικούς φορείς και τους αγρότες. Έπρεπε ενόψει κλιματικής κρίσης να λαμβάνονται υπόψιν οι συνθήκες, οι προτάσεις και οι δυνατότητες του τόπου λόγω του φυσικού του κάλλους και των στρατηγικών πλεονεκτημάτων του, να γίνεται σχεδιασμός για ενεργειακές κοινότητες με διάχυση του οφέλους στην κοινωνία και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαστρεβλώνει τελείως την αυτοπαραγωγή και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Το συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μετακυλίεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Δεν λαμβάνονται μέτρα και δεν αλλάζει έτσι το παραγωγικό μοντέλο, το target model και η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Κλείνουν τον λιγνίτη για να φέρουν ένα πανάκριβο-εισαγόμενο ορυκτό αέριο. Και είναι βεβαίως απαράδεκτο να παίρνουν 5 επενδυτές το δημόσιο χρήμα και να κάνουν τεράστια αιολικά και φ/β πάρκα χωρίς χωροταξικό και χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών και οφέλη για την τοπική κοινωνία», σημείωσε.

Τέλος, σχολίασε τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση: «Όλος αυτός ο ευτελισμός μου δημιουργεί θλίψη γιατί γι’ αυτό το κόμμα δώσαμε και τη ζωή μας. Από την άλλη όμως, δικαιώνεται η απόφασή μας διότι είδαμε εγκαίρως που οδηγείται όλο αυτό. Είμαι χαρούμενη για τη νέα μας προσπάθεια στη Νέα Αριστερά. Τώρα θα κάνουμε το πρώτο μας συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου και ξαναβρίσκουμε το νήμα των αρχών και των αξιών της Αριστεράς».

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/yrIw342H23k