Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Είχα υποσχεθεί ότι η Φλώρινα ‘θα έχει φωνή’ και θεωρώ ότι η φωνή αυτή ακούστηκε δυνατά» (ηχητικό)

Για τις επαφές της με τον κόσμο ενόψει εκλογών και τη σημερινή πολιτική εκδήλωση στη Φλώρινα

«Οι επαφές με τους κατοίκους και τους φορείς της Φλώρινας είναι πολύ διαφορετικές κατά την προεκλογική περίοδο, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να εκθέσω το συνολικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη χώρα και τον τόπο, αλλά και να ακούσω τα συσσωρευμένα προβλήματα. Μπορώ να πω ότι αυτό που με φέρνει σε μια πολύ καλύτερη θέση σε αυτές τις συναντήσεις είναι ότι έχω κάνει κοινοβουλευτικό έργο και πολιτική τοποθέτηση για όλα τα επίμαχα θέματα. Στις προηγούμενες εκλογές είχα υποσχεθεί ότι η Φλώρινα ‘θα έχει φωνή’ και θεωρώ ότι η φωνή αυτή ακούστηκε δυνατά.

Σίγουρα αυτό δε φτάνει, ευελπιστούμε όμως ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διακυβέρνηση της χώρας και τη διαφορετική πολιτική που θα εφαρμόσει, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα εισακουστούν δηλαδή οι πολίτες και θα λυθούν οι τόσες αδικίες, γιατί η περιοχή μας είναι αφημένη και πολύ αδικημένη. Το κλίμα πάντως που βιώνω από την επαφή με τον κόσμο είναι ότι δεν αντέχει άλλο αυτή την πολιτική. Δεν ξέρω πώς αυτό θα εκφραστεί στην κάλπη, ελπίζω να εκφραστεί ακριβώς όπως το ακούω, γιατί πραγματικά η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη.

Το όραμά μου είναι να γίνει η Φλώρινα μια πόλη ελκυστική, που κρατάει τον πληθυσμό της, αλλά και μια πόλη που διεκδικεί και κερδίζει. Σ’ αυτό θεωρώ ότι μπορώ να συνεισφέρω πάρα πολύ. Καλώ λοιπόν τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μου σήμερα στις 19:00 στο ξενοδοχείο Λυγκός, για μια αποτίμηση του κοινοβουλευτικού και πολιτικού μου έργου, για να παραθέσω τις προτάσεις μου για το μέλλον της περιοχής μας και φυσικά το Συμβόλαιο της Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

 

Για τα προβλήματα της Φλώρινας

«Κατ’ αρχήν έχουμε μια διαχρονική υστέρηση της Δυτικής Μακεδονίας σε όλους τους δείκτες. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και κατά την περίοδο των ‘παχιών αγελάδων’, αλλά και αργότερα. Έπειτα, σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο, έχουμε τη μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη της απόλυτης σύνδεσης με τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη. Συνηθίζω να λέω ότι η Φλώρινα ‘έδωσε φως’ σε όλη τη χώρα και τώρα η Πολιτεία της οφείλει.

Ζούμε συγχρόνως μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, όπου στην παραπάνω υστέρηση ήρθε και προστέθηκε μια τεράστια ανεργία, με τη φυγή κυρίως των νέων, οι οποίοι δεν έχουν καμία ελπίδα για να παραμείνουν στον τόπο τους και με χιλιάδες στρέμματα από χωριά που ‘έσβησαν’. Πλέον είναι απολύτως σαφές ότι αυτό που χρειάζεται η περιοχή μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού προφίλ, δηλαδή πώς θα γίνει ο στρατηγικός σχεδιασμός για να αναπτυχθεί.

Μιλώ για τον πρωτογενή τομέα, που δεν έχει τη στήριξη που πρέπει – για παράδειγμα, οι αγρότες περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις του προανθικού για τα μήλα. Μιλώ επίσης για επαναπόδοση λιγνιτικών εδαφών στον πρωτογενή τομέα με ισχυρά κίνητρα, όπου με το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι αποκαταστάσεις εδαφών, ούτε έχουν ξεκινήσει δράσεις για να επουλωθούν οι πληγές στα χωριά μας, Αχλάδα, Βεύη, Βαλτόνερα. Οι σχετικοί πόροι δε μοιράζονται δίκαια και ούτε είναι όσοι θα έπρεπε. Παράλληλα, δεν έχει αξιοποιηθεί το οικιστικό περιβάλλον, οι λίμνες μας, με τις Πρέσπες να αποτελούν ένα φοβερό κεφάλαιο, αλλά και άλλοι τομείς, πχ ο οινοτουρισμός.

Φυσικά, για να γίνουν τα παραπάνω, πρέπει να γίνουν και κάποια ‘οφειλόμενα’ έργα υποδομής. Είμαστε ο μόνος νομός στη Δυτική Μακεδονία χωρίς σύνδεση με την Εγνατία Οδό, ο κάθετος άξονας είναι σαν το Γεφύρι της Άρτας. Επίσης, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, έργα αναπτυξιακά, που εξυπηρετούν όμως και τους τοπικούς πληθυσμούς. Ειδικά στην περίπτωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινα/Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς, έχουμε ένα ώριμο έργο, αξιολογημένο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπου πάει να αλλάξει ο σχεδιασμός, βεβαίως και με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η περιοχή μας με το τριεθνές θα μπορούσε να αποτελέσει μεταφορικό κόμβο και να δικαιολογεί και εμπορευματικό κέντρο. Πόσο αναπτυξιακό θα ήταν αυτό, ειδικά αν συνδεόταν με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με μεταποίηση στο δευτερογενή, αλλά και υπηρεσίες στον τριτογενή τομέα. Αντί γι’ αυτό όμως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βουλιάζουν, όπως και σε όλη τη χώρα, αφού δεν έχουν πρόσβαση σε κανέναν δανεισμό, ούτε από Τράπεζες, ούτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου αντιμετωπίζονται κυριολεκτικά ως ‘βαρίδια’. Στην περιοχή μας ειδικά, το βάρος είναι διπλό, γιατί όταν μειώνεται το εισόδημα και αυξάνεται η ανεργία, η αγορά ‘σβήνει’.

Γι’ αυτό και το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το Συμβόλαιο της Αλλαγής που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, θα φροντίσει να μη χαθεί άλλη ευκαιρία. Στόχος η ανακατεύθυνση των πόρων με ένα δίκαιο τρόπο, έτσι ώστε τα κονδύλια που υπάρχουν να στραφούν στην πραγματική οικονομία, για να κρατήσει η περιοχή μας τους νέους, αλλά και οι παλιές επιχειρήσεις να καταφέρουν να επιβιώσουν».

 

Για την απολιγνιτοποίηση

«Η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό, θα χρησιμοποιήσω την περίφημη φράση από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ‘πάμε κι όπου βγει’. Το έχω καταγγείλει από την πρώτη στιγμή, αυτή η αλλαγή του προφίλ μιας περιοχής απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, απαιτεί πόρους, χρηματοδότηση, εγγύηση του κράτους. Εμείς δεσμευόμαστε για μια ‘ρήτρα απολιγνιτοποίησης’, ώστε η Πολιτεία να αναλαμβάνει ένα μέρος του ρίσκου για τις θέσεις εργασίας που χάνονται και το ΑΕΠ μου μειώνεται.

Πέρα από την έλλειψη σχεδιασμού, με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρχε συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται από όλα τα Ευρωπαϊκά Ταμεία σε κάθε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης. Επίσης, η ΝΔ αντικατέστησε το λιγνίτη με το φυσικό αέριο (φ.α.), το οποίο είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο. Ας μην ξεχνάμε την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, που αποτελεί state of the art για όλη την Ευρώπη και φυσικά, το ότι δεσμεύονται οι πόροι και ο χώρος καί δίνονται σε 2-3 μεγάλους επενδυτές για να κάνουν τη μετάβαση.

Έχουμε δηλαδή ένα λάθος μοντέλο απολιγνιτοποίησης και πράσινης μετάβασης, που φέρνει καταστροφή στις τοπικές κοινωνίες. Στον αντίποδα, είναι το δικό μας σχέδιο, με μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, συμμετοχή ειδικότερα των νέων, αφενός για να έχουμε γενεακή δικαιοσύνη, αλλά και γιατί έχουν φρέσκα μυαλά και ιδέες για καινοτομίες, για κάτι που αφορά το μέλλον τους».

 

Για την τηλεθέρμανση

«Για την περιοχή μας, το κόστος θέρμανσης αποτελεί ένα πολύ βασικό κομμάτι των συνολικών εξόδων του νοικοκυριού. Αντί λοιπόν, με αφορμή την απολιγνιτοποίηση και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν, να εφαρμόσουμε το πιο καινοτόμο και μακράς πνοής σχέδιο που υπάρχει, η ΝΔ μας γυρίζει στον παρελθόν. Έκοψε την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, ένα έργο με επενδεδυμένο κεφάλαιο αρκετών εκατομμυρίων, για να έρθει φ.α. στα σπίτια. Την ίδια ώρα, όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις και σταματάει το φ.α., αφού ως ορυκτό καύσιμο δε συνάδει με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την πράσινη μετάβαση και κάποια στιγμή θα λήξει. Μάλιστα, είναι σημαντικό να πούμε ότι για την τηλεθέρμανση, δεν είναι μονόδρομος η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, αφού πρόκειται για ανεξάρτητα δίκτυα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με οποιαδήποτε πηγή. Η τηλεθέρμανση λειτουργεί με αναπάντεχες πηγές, για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, λειτουγεί αξιοποιώντας τους εξαερισμούς του τούνελ του μετρό, τη θερμότητα που αναπτύσσεται στα data centers, με λύματα θαλάσσης, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ.

Φυσικά, πριν από το φ.α., θα καταργηθούν και οι λέβητες πετρελαίου, όλη η ‘βρώμικη’ ενέργεια για θέρμανση σταδιακά πρέπει να εκλείψει.  Δεν μπορούμε να σπαταλάμε λεφτά ως κράτος και ως περιοχή σε έργα με ημερομηνία λήξης. Το θέμα είναι – και αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευση – να επιλέξουμε αυτό που έχει μακρά πνοή».

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/Igw-kbSWqZg