Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Πολλές οι προκλήσεις για το 2024, χρειάζεται μεγαλύτερη κινητοποίηση για να έχουμε καλά αποτελέσματα για τη Φλώρινα» (video)
Η Βουλευτής Φλώρινας ξεκίνησε με ευχές για ένα καλύτερο 2024, με υγεία, οικογενειακή, προσωπική και συλλογική ευτυχία, αλλά και ειρήνη, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το 2023 στιγματίστηκε από πολέμους, με τόσους χιλιάδες νεκρούς στον πόλεμο στη Γάζα και άρα το μυαλό μας είναι σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα γενικότερης πολιτικής και ειδικότερα στην ακρίβεια του ρεύματος, η οποία μεταφέρεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. «Παραμονή Πρωτοχρονιάς έκανα μια δήλωση, γιατί είναι σημαντικό να πούμε ότι το 2023 έκλεισε με την Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταθλητές ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας – 4η μεταξύ 22 χωρών, με 110,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό, την ίδια μέρα που η γειτονική μας Βουλγαρία είχε 35,89 ευρώ/μεγαβατώρα, η Ισπανία 30,06 και η Γερμανία είχε τη χαμηλότερη τιμή με 9,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ενώ όσον αφορά στη λιανική, η ΔΕΗ με την έκπτωση έφτασε στα 133,06 ευρώ/μεγαβατώρα. Όταν βλέπουμε ευρωπαϊκά αυτή την πτωτική τάση, δεν υπάρχει η δικαιολογία για διεθνή κρίση και περιμένουμε οι τιμές ρεύματος να ακολουθήσουν την πτωτική αυτή τάση».
Μίλησε για τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, την πώληση του ποσοστού μετοχών των ΕΛΠΕ και τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, ενώ στάθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, που θα είναι πιθανόν ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας χρονιάς. «Αυτό μας αφορά ιδιαίτερα ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αφού θα πληγούν άμεσα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Το επιχείρημα είναι ότι οι φοιτητές θα σπουδάζουν στον τόπο κατοικίας τους στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αφού το κόστος θα είναι περίπου το ίδιο – παρόλο που δεν ξέρουμε το ύψος των διδάκτρων, να σας πω ότι το μεγαλύτερο κόστος στη ζωή των Αμερικανών είναι τα φοιτητικά τους δάνεια για να σπουδάσουν σε διάφορα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, περίπου 20.000 φοιτητές κάθε χρόνο μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να γίνουν πελατεία σε ιδιωτικά κολλέγια».
Σε ό,τι αφορά τα ειδικότερα θέματα της Φλώρινας, η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε την πολύ χαμηλή απορρόφηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, τη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ενώ έδωσε έμφαση και στις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), «όπου ενώ η Δυτική Μακεδονία είναι δεύτερη σε πληθυσμό στη σύσταση ΕΚΟΙΝ, είναι πρώτη σε μη ηλεκτρισμένα έργα ΕΚΟΙΝ, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για να μπουν στο σύστημα».
Έκανε ξεχωριστή αναφορά στην κατάρρευση του οδοστρώματος στο δρόμο για την Πρέσπα, αλλά και στο ότι η Φλώρινα έχει μείνει χωρίς σιδηρόδρομο. Τα τρία ζεύγη συρμών που δρομολογεί η Hellenic Train σταματούν στην Έδεσσα και για τη Φλώρινα συνεχίζουν λεωφορεία, τα οποία σημειωτέον είναι σε ώρες που δεν εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό. Κι αυτό, ενώ το δίκτυο της Φλώρινας ανήκει στις επιδοτούμενες γραμμές.
Αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, το οποίο δε λαμβάνει υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της Δυτικής Μακεδονίας. «Ζητάμε να εξαιρεθεί το 2023, ώστε να μην απενταχθούν αρκετοί νέοι αγρότες και από εδώ και πέρα να ισχύει για δύο έτη, για να μπορούν να συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσό».
Κλείνοντας, η κα Πέρκα σημείωσε ότι «τα θέματα είναι πάρα πολλά, μας αφορούν και τα γενικότερα, η φορολογία, η ακρίβεια – χαρακτηριστικό παράδειγμα το βρεφικό γάλα που πουλιέται 213% πάνω από την Ευρώπη – αλλά και τα ειδικότερα της περιοχής μας. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά, ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα, για να γίνει όμως αυτό, δεν αρκεί να επισημαίνουμε ή να γκρινιάζουμε, πρέπει να ενεργοποιηθούμε, αλλιώς κινδυνεύουμε με πλήρη ερημοποίηση της περιοχής. Προσωπικά ‘σηκώνω’ τα θέματα στη Βουλή, αλλά παράλληλα θέλει σοβαρή κινητοποίηση.
Δυστυχώς δε βλέπω αντίστοιχη αντίδραση από τις αρχές, θα έλεγα ότι πολλές φορές λείπει και η πολιτική βούληση. Κι αυτό, για μια λιγνιτική περιοχή, όπως είναι η Φλώρινα, η οποία αποτελεί το πρώτο παράδειγμα πράσινης μετάβασης και θα έπρεπε να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκό υπόδειγμα και να τύχει ανάλογης προσοχής από την κυβέρνηση. Γι’ αυτό τελικά πρέπει όλοι εμείς να βρεθούμε μαζί, με τους τοπικούς άρχοντες, τους παραγωγικούς φορείς και τους απλούς πολίτες, για να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά».
Δείτε εδώ το video:https://youtu.be/0Q81wimEaxg