Η Πέτη Πέρκα στην εκπομπή Πρωινή ενημέρωση της ΕΡΤ1

Δελτίο τύπου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Πρωινή ενημέρωση της ΕΡΤ1

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών κ. Π. Πέρκα, ήταν καλεσμένη την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση της δημόσιας τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Αρχικά, τοποθετήθηκε σχετικά με την επικαιρότητα και το βέτο της Γαλλίας, που δεν επέτρεψε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. «Σήμερα όσο ποτέ, σε αυτό το ασταθές περιβάλλον και μιλάω για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, στα Βαλκάνια τα οποία είναι πάντα ένας χώρος για να εισέλθουν τρίτες δυνάμεις και αναφέρομαι σαφώς στην Τουρκία, όσο ποτέ φαίνεται πόσο προς όφελος του εθνικού συμφέροντος ήταν αυτή η συμφωνία». Τόνισε τα αποτελέσματα της συμφωνίας των Πρεσπών σχετικά με την επιτήρηση του εναέριου χώρου και την εκπαίδευση του στρατού της γείτονος από την Ελλάδα. «…τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη, από την μία έλεγε ‘προδοτική συμφωνία’ και μάλιστα είχε δεχτεί σε επίπεδο Ε.Ε. να αρχίσουν μαζί οι ενταξιακές διαδικασίες για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία χωρίς να διασφαλίσει την μειονότητά μας στην Αλβανία, ξαφνικά αλλάζει θέση η Γερμανία και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να αρχίζει να θέλει να τιμήσει την ‘προδοτική συμφωνία’».

Ακόμη, χαιρέτισε τη νέα γραμμή της Ν.Δ. για τη συμφωνία και την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. διότι πραγματικά η Ευρώπη κάνει ιστορικό λάθος το οποίο δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει. «Εμείς πάντα λέγαμε ότι το συμφέρον το πατριωτικό, το εθνικό είναι να έχεις καλή γειτονία ειδικά με χώρες που μπορείς όπως ήταν η Βόρεια Μακεδονία.. στην περιοχή μου αυτό είναι πολύ κατανοητό, έγινε γρήγορα κατανοητό για τα οφέλη και τα γεωπολιτικά και τα αναπτυξιακά, γιατί υπάρχουν δίκτυα, η διάβαση των Πρεσπών, εμπορικές συμφωνίες…». Επίσης, δήλωσε ότι είναι τραγικό το βέτο, το ότι η Ε.Ε. δεν στάθηκε στο ύψος της και δεν τήρησε την συμφωνία και χάνει την αξιοπιστία και αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ξανά ακρότητες στα Βαλκάνια. «Στη Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή έχει βγει η αντιπολίτευση του VMRO, που είναι το αδελφό κόμμα της ΝΔ και κατηγορεί τον Ζάεφ για προδοτική συμφωνία. Και οι δύο λένε ότι είναι προδοτική συμφωνία, τελικά ποιος πρόδωσε ποιον; Από ποια μεριά είναι το δίκιο;».

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής της σχολίασε τα τρέχοντα ζητήματα, που αφορούν στην διαχείριση του προσφυγικού και της οικονομικής επικαιρότητας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι  μέχρι τώρα η Ν.Δ. τρώει από τα έτοιμα, ότι γίνονται διάφορα τραγικά λάθη και νομοσχέδια όπως το τωρινό αναπτυξιακό, το οποίο απαλλάσσει καναλάρχες από την υποβολή πόθεν έσχες. «Όμως, στα θέματα τα εθνικά, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και πιο επικίνδυνα στην εξωτερική πολιτική. Όταν έχεις έναν πρωθυπουργό, που είναι άτολμος στο να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε στη Συρία – είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου,  γιατί θέλει να το συμψηφίσει με το προσφυγικό στο οποίο πραγματικά το ‘χει χάσει». Ξεκαθάρισε ότι μια χώρα πρέπει να έχει μια πολύ σαφή εξωτερική πολιτική, να ορθώνει το ανάστημα εκεί που διακυβεύονται εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και να έχει μια σοβαρή διπλωματία για το προσφυγικό ζήτημα. «Μπορώ να πω πάρα πολλά πράγματα για την κυβέρνηση της Ν.Δ…. αυτό που είναι κρίσιμο σήμερα και με ανησυχεί είναι η στάση στα εθνικά ζητήματα».

Τέλος, κατέθεσε την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και των ομογενών, αφού καυτηρίασε ότι η διαδικασία για αυτό το ζήτημα ξεκίνησε από την κυβέρνηση «δια του λόγου» και δίχως κατατεθειμένες προτάσεις, παρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε επί κυβέρνησής του και έπειτα από έργο επιτροπής. «Τόσα χρόνια που είχαμε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα μπορούσαν να το είχαν λύσει και δεν το έχουν λύσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Έπειτα, ανέλυσε το ζήτημα της κλειστής εκπροσώπησης όπως τέθηκε από το σύνολο των κομμάτων και αποτρέπει έναν απίστευτο αριθμό εκλογέων που θα μπορούσε να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα. Κατέθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του ακολούθησε μια διεθνή πρακτική από χώρες που έχουν αντίστοιχα ζητήματα. «Τώρα βλέπουμε ότι η Ν.Δ. έκανε πίσω, ένιωσε δηλαδή ότι αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ψηφίζουν οι 3ης και 4ης γενιάς και οι απανταχού και να μην ξέρουμε πόσοι και να μετράει στο γενικό αποτέλεσμα, δεν περνάει… Οι κυβιστήσεις του κ. Μητσοτάκη είναι γενικώς καλές, Στο συγκεκριμένο βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε για επιστολική ψήφο και οποιαδήποτε πρόταση όπως ΑΦΜ και χρόνια απουσίας θα πρέπει να τύχουν συνταγματικής ρύθμισης. Ξαφνικά ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που έχουν ενδιαφέρον. Μένει να το δούμε». Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τέτοια θέματα πρέπει να λύνονται με ομόφωνες αποφάσεις εφόσον διατηρείται η αρχή της μη νόθευσης του εκλογικού σώματος και δεν θα έχουμε έναν απεριόριστο αριθμό εκλογέων από Έλληνες μέχρι και 4ης γενιάς, που θα αποφασίζουν πως θα φορολογούμαστε, σε τι σχολεία θα πηγαίνουν τα παιδιά μας και τι νοσοκομεία θα έχουμε. «Εγώ λέω να τα βρούμε, να δούμε και τι κάνουν τα άλλα κράτη. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό…»

 

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας