Η συζήτηση για το Περιβάλλον σε μια πολύπαθη γεωγραφική περιοχή της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πρόκειται για την καρδιά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για κάτι λιγότερο από μισό αιώνα.
Η απολιγνητοποίηση ως ευρωπαϊκή επιταγή για την προστασία του Περιβάλλοντος, θα έπρεπε να δείξει και στη χώρα μας το δρόμο για μια νέα παραγωγική ταυτότητα. Να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα, με μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δίνοντας σοβαρά κίνητρα στους επενδυτές. Βιώσιμη δηλαδή ανάπτυξη μέσα σε ένα χωροταξικό πλαίσιο σχεδιασμού, με ανεξάρτητη και απελευθερωμένη την αγορά της ενέργειας, με καινοτομία και προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιβόητη ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και τότε την λοιδορούσαν ως ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ, όλοι όσοι σήμερα την χρησιμοποιούν ως …Ευαγγέλιο.
Από το 2007 το ΠΑΣΟΚ μίλαγε για το τρίπτυχο «περιβάλλον – ενέργεια – μεταφορές», μέσα από το οποίο θα συμβάλλαμε αποτελεσματικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Σήμερα και ενώ είχαμε ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσα από τη μετάβαση στη μετα-λιγνητική εποχή, την ευκαιρία να πετύχουμε αυτήν τη συνθήκη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, επενδύοντας στην προστασία του Περιβάλλοντος, φαίνεται να κερδίζουν, με την ευλογία της κεντρικής διοίκησης [αλλά και της τοπικής], τα οργανωμένα συμφέροντα και οι «ισχυροί παίχτες»
Στο Νυμφαίο προχτές αντιστάθηκαν οι πολίτες στην πρόθεση της Κυβέρνησης να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες σε δάσος εντός περιοχής Natura, κέρδισαν προσωρινά μια μάχη, σήμερα όμως η ανάδοχος εταιρεία προχωράει το σχέδιο της, χωρίς την έγκριση ειδικού χωροταξικού σχεδίου. Στην Κοζάνη αποχαρακτηρίζουν εν μία νυκτί τεράστιες δασικές εκτάσεις, υπέρ άλλων ισχυρών επιτήδειων, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Και όλο αυτό με τη σιωπηρή στήριξη της ίδιας της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και των κυβερνητικών ταγών της περιοχής.
Η κινηματική δράση των πολιτών και η διάδοση του ζητούμενου της προστασίας του Περιβάλλοντος ίσως είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Να διαμορφώσουμε μια νέα «πράσινη» συνείδηση μέσα από τη συλλογική δράση. Είναι μονόδρομος η συμμετοχή των πολιτών. Όχι για τον ακτιβισμό τον ίδιο, αλλά για την ποιοτική αναβάθμιση της ίδιας της κρατικής λειτουργίας.
Όσο κι αν σε μια παγκόσμια ημέρα το πρόσταγμα είναι think globally, το act locally είναι αυτό που τελικά έχει σωρευτικό αποτύπωμα.
ΣΚΕΨΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΔΡΑΣΕ ΤΟΠΙΚΑ
#κίνημα_αλλαγής_Φλώρινα #παγκόσμια_ημέρα_Περιβάλλοντος