Η περιβόητη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας εισήλθε εσχάτως στην προτελευταία «πράξη του δράματος», με άγνωστες – ακόμα – μελλοντικές συνέπειες για τη Φλώρινα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αθήνα , λίγο πριν από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού κ. Γαβρόγλου και του συμβούλου του κ. Μπόγρη με την «κλειστή» Επιτροπή που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελείται από τους Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των δύο ιδρυμάτων και από δύο Κοσμήτορες.
Αν ανατρέξουμε στην προϊστορία του όλου θέματος, θα θυμηθούμε πως Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ υπέβαλλαν ξεχωριστά πορίσματα τον Ιούνιο του 2018, τα οποία ανεξάρτητα από τις διαφορές τους που αφορούσαν στη διαδικασία συγχώνευσης, προέβλεπαν 12 τμήματα στην Κοζάνη , 7 τμήματα στη Φλώρινα, 3 τμήματα στην Καστοριά, 2 τμήματα στα Γρεβενά και 1 τμήμα στην Πτολεμαΐδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες , στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδος τα τμήματα για τη Φλώρινα μειώθηκαν κατά δύο: από 7 έγιναν ξαφνικά 5.
Στα τρία (3) υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα (Δημοτικής Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγών και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) προστίθεται εντελώς απρόσμενο το μη περιλαμβανόμενο σε κανένα από τα πορίσματα «τμήμα Ψυχολογίας» (ποιο άραγε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;), το οποίο προκρίθηκε έναντι άλλων τμημάτων που είχαν περάσει από Συνελεύσεις της αναθεωρημένης «Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», όπως ονομάστηκε η διευρυμένη «Παιδαγωγική Σχολή».
Να θυμηθούμε στο σημείο αυτό πως τα τμήματα που καταγράφονται στο Πόρισμα του Πανεπιστημίου του Ιουνίου και είχε θεωρηθεί ότι ανταποκρίνονται στη φυσιογνωμία της πόλης ήταν α) Το «Τμήμα Μουσικών Σπουδών» (Ωδείο Φλώρινας, Ορφέας, Μουσικά Τμήματα Αριστοτέλη) και β) το «Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών» (Digital Humanities).
Το ότι, όπως όλα δείχνουν, κόπηκε το τμήμα Κινηματογράφου που συμπεριλαμβανόταν στο Πόρισμα – και μαζί με το υπάρχων τμήμα Εικαστικών θα μπορούσαν να συγκροτήσουν τη Σχολή Καλών Τεχνών – αποτελεί μια πολύ σοβαρή ένδειξη για τις μύχιες σκέψεις των κυβερνώντων. Το να μείνει προσωρινά μόνο του το τμήμα Εικαστικών είναι προάγγελος της «φυγής» του μελλοντικά προς την Πτολεμαΐδα, όπου δραστηριοποιείται ο γνωστός σκηνοθέτης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φλώρινα, για να ικανοποιηθούν προσωπικές επιθυμίες περαστικών από τον τόπο και την πολιτική, κινδυνεύει πια καθαρά να χάσει την πλέον αντιπροσωπευτική της φυσιογνωμίας και της ιστορίας της Σχολή: αυτήν των Καλών Τεχνών.
Και τις μας δίνουν άραγε ως «αντιστάθμισμα» ή ως τυράκι στη φάκα – μέχρι να το πάρουν κι αυτό; Την αναβάθμιση της Σχολής Γεωπονίας του ΤΕΙ με την προσθήκη ενός ακόμη τμήματος.
Η ΝΟΔΕ Φλώρινας καλεί το σύνολο των φορέων της πόλης να διεκδικήσουν τουλάχιστον τα 7 τμήματα που καταγράφονται στο «Πόρισμα του Πανεπιστημίου» του Ιουνίου του 2018, ήτοι αντί του φυτευμένου τμήματος Ψυχολογίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και το τμήμα Κινηματογράφου για τη δημιουργία Σχολής Καλών Τεχνών. Και παράλληλα να μην επιτρέψουν τη φυγή κανενός τμήματος από τη Φλώρινα προς γειτονικές πόλεις.
Γραφείο τύπου
ΝΟΔΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ