Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων έτους 2019 σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Φλώρινας

Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κας Πέτης Πέρκα σχετικά με τη Καταβολή αποζημιώσεων έτους 2019 σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Φλώρινας και ενίσχυση αγροδιατροφικού τομέα βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κα Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την καταβολή αποζημιώσεων έτους 2019 σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Φλώρινας και ενίσχυση αγροδιατροφικού τομέα βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, η κα Πέρκα επικαλείται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά στη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα λόγω της πανδημίας του COVID19. Το 2020, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα χρήματα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για πληρωμές έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση, μετά από αντικειμενικά και τεκμηριωμένα κριτήρια επιλογής των πληγέντων που θα αποφασίσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Επίσης η κα Πέρκα επικαλείται τα στοιχεία των πρώτων επισημάνσεων του ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημίες έτους 2019, την υπ’ αριθ. 146/18-12-19 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε η χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους φυτικής παραγωγής που ανέρχεται μόλις στο 65% της συνολικής αποζημίωσης για το έτος ζημίας 2019, τα δελτία τύπου του ΕΛ.Γ.Α. καθώς και απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιείται στα φασόλια Πρεσπών που είναι ιδιαίτερο προϊόν χαρακτηρισμένο ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ). Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προκύπτει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις αποπληρωμής των αποζημιώσεων στο Α΄ τρίμηνο του 2020,  υπολείπονται ακόμη σημαντικά ποσά από τις ζημιές του 2019 για τους αγρότες της Φλώρινας καθώς και ότι δεν έχει ληφθεί περαιτέρω μέριμνα για τα φασόλια Πρεσπών που αποτελούν προϊόντα (ΠΓΕ).

Με βάση τα παραπάνω, η κα Πέρκα ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό γιατί η προκαταβολή των αποζημιώσεων  φυτικής παραγωγής  ανέρχεται μόλις στο 65% για τις ζημιές έτους 2019 αντί μεγαλύτερων ποσοστών σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Επίσης, ρωτάει πότε θα ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος ζημίας 2019 και αν το Υπουργείο  έχει λάβει υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID19, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Παράλληλα η κα Πέρκα ρωτάει αν έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ειδικά για τις ζημιές στα φασόλια Πρεσπών που αποτελούν προϊόντα (ΠΓΕ) και σε ποιες εστιασμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο.

Τέλος, η κα Πέρκα ρωτάει αν το Υπουργείο έχει προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα κριτήρια επιλογής των πληγέντων του αγροδιατροφικού τομέα από την πανδημία COVID19, για το ύψος της ενίσχυσης ανά κατηγορία πληγέντων και πότε θα καταβληθεί η ενίσχυση.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το κάτωθι:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

ΘΕΜΑ: «Καταβολή αποζημιώσεων έτους 2019 σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Φλώρινας και ενίσχυση αγροδιατροφικού τομέα βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

Σε δεινή οικονομική κατάσταση εν μέσω της πανδημίας COVID19 βρίσκονται οι  αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας λόγω της αδράνειας της Κυβέρνησης για την αποπληρωμή του συνόλου των αποζημιώσεων του έτους 2019, παρά τις υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη για συντόμευση των διαδικασιών και αποπληρωμή των αγροτών. Λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία COVID19, τον περιορισμό των μετακινήσεων, το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία που αποτελεί τη βασική χώρα προέλευσης των εργατών γης καθώς και την μέχρι τώρα μη συμπερίληψη των αγροτών και κτηνοτρόφων στα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID19, η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά.

Α. Την 10η Ιουλίου 2019, ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Π.Ε. Φλώρινας  με θυελλώδεις ανέμους σε μία πρωτοφανή καταιγίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων επισημάνσεων του ΕΛ.Γ.Α., οι ζημιές στην φυτική παραγωγή από την ανεμοθύελλα-χαλάζι, αφορούν σε όλες τις περιοχές του Δήμου Πρεσπών, στις περιοχές του Δήμου Φλώρινας και συγκεκριμένα των Δ.Δ. Μελίτης, Δ.Δ. Λόφων όπως και στις περιοχές των Δ.Δ. Αντίγονου, Δ.Δ. Μανιακίου, Δ.Δ. Φιλώτα και Δ.Δ. Πελαργού του Δήμου Αμυνταίου. Η συνολική πληγείσα έκταση ανέρχεται σε περίπου 20.000 στρέμματα και αφορά σε καλλιέργειες φασολιών, αμπελώνων, ροδάκινων, ηλίανθου και σιτηρών.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έγιναν ιδιαίτερα  αισθητά στην περιοχή του Δήμου Πρεσπών και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες των φασολιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Πρεσπών. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα φασολιών υπέστησαν μεγάλες καταστροφές σε όλον τον κάμπο των Πρεσπών και κυρίως στα χωριά Λαιμός, Πύλη, Καλλιθέα, Άγιος Γερμανός, Πλατύ, Λευκώνας, Καρυές και Μικρολίμνη, γεγονός που προκάλεσε σημαντική οικονομική καταστροφή για περίπου 200 παραγωγούς και τις οικογένειές τους.  Ειδικότερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», ανέφερε ότι η θεομηνία του Ιουλίου 2019 κατέστρεψε τα φυτά και η μείωση της αντίστοιχης παραγωγής ξεπερνά ίσως το 60 % της συνολικής αναμενόμενης.  Δεδομένου ότι η τοπική κοινωνία στηρίζεται ποικιλοτρόπως στην καλλιέργεια φασολιών, το ζήτημα πέρα από αγροτικό  είναι και έντονα κοινωνικό. Επίσης, στην περιοχή του κάμπου της Φλώρινας, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης καταστράφηκαν δενδροκαλλιέργειες αλλά και χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού ενώ ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι καταστροφές και στην περιοχή Αμυνταίου.

Με την υπ’ αριθ. 146/18-12-19 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. αποφασίστηκε η χορήγηση προκαταβολής στους δικαιούχους παραγωγούς που ανέρχεται μόλις στο 65% της συνολικής αποζημίωσης, για τις ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειές τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019 και συνδέονται με τη Δήλωση Καλλιέργειας 2019, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη που οι αντίστοιχες καταβολές κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα  ενώ η προκαταβολή για τις αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου ανέρχεται στο 100%.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημίας 2019 έχουν καταβληθεί πέντε πληρωμές μέχρι τώρα και συγκεκριμένα  23.12.2019, 31.1.2020, 6.3.2020, 1.04.2020, 15.4.2020. Συνολικά για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Φλώρινας έχουν καταβληθεί 1.877.203,57 ευρώ.

Ημερομηνία καταβολής  αποζημιώσεων Κατάσταση πληρωμής ΕΛΓΑ Φλώρινα
15.4.2020 631 529.662,74
01.04.2020 631 45.506,73
06.03.2020 631 652.757,66
31.01.2020 631 588.668,34
23.12.2019 631 60.608,10

Πηγή: Δελτία Τύπου ΕΛ.Γ.Α.

Προκύπτει επομένως ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεση επίλυση του ζητήματος και αποπληρωμής των αποζημιώσεων στο Α΄ τρίμηνο του 2020,  υπολείπονται ακόμη σημαντικά και κρίσιμα ποσά από τις ζημιές του 2019 για τους αγρότες της Φλώρινας.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται, με ότι αυτό συνεπάγεται, ότι ιδιαίτερα τα φασόλια Πρεσπών είναι ιδιαίτερο προϊόν χαρακτηρισμένο ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ).

Σε απάντησή σας στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης, προκύπτει ότι το Υπουργείο έχει ως στόχο να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων (65%) μέχρι τα μέσα Ιουλίου και μετά το πέρας των εκκαθαρίσεων και της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού, θα δοθεί και το υπόλοιπο 35%.

Β. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά στη στήριξη των παραγωγών και των μικρών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα λόγω της πανδημίας του COVID19. Το 2020, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα χρήματα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) για πληρωμές έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση. Ειδικότερα, η πρόταση αφορά στην τροποποίηση του Κανονισμού 1305/2013 των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός ειδικού μέτρου παροχής προσωρινής στήριξης των αγροτών και των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης αγροτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του COVID-19. Η ενίσχυση θα είναι εφάπαξ. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα θέσουν αντικειμενικά και τεκμηριωμένα κριτήρια επιλογής των πληγέντων και θα αποφασίσουν για το ύψος της ενίσχυσης ανά κατηγορία πληγέντων. Η καταβολή της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  • Γιατί με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ η προκαταβολή των αποζημιώσεων  φυτικής παραγωγής ανέρχεται μόλις στο 65% για τις ζημιές έτους 2019 αντί μεγαλύτερων ποσοστών σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις;  Τι μέτρα έλαβε του Υπουργείο προκειμένου να αντισταθμιστεί η ανωτέρω  μείωση;
  • Πότε θα ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας και ειδικότερα της Φλώρινας για το έτος ζημίας 2019 τη στιγμή μάλιστα που τα ποσά αυτά κρίνονται απαραίτητα για την κάλυψη των καλλιεργητικών εξόδων της τρέχουσας περιόδου από τους παραγωγούς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα οικονομικά;
  • Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα ειδικά για τις ζημιές στα φασόλια Πρεσπών που αποτελούν προϊόντα ΠΓΕ και σε ποιες ενδεχομένως εστιασμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο;
  • Το Υπουργείο έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η αποπληρωμή των αποζημιώσεων για το έτος ζημιάς 2019 λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας COVID19;
  • Το Υπουργείο έχει προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για κριτήρια επιλογής των πληγέντων του αγροδιατροφικού τομέα από την πανδημία COVID19; Έχει καθορίσει το ύψος της ενίσχυσης ανά κατηγορία πληγέντων το οποίο δύναται να είναι έως 5.000 ευρώ ανά αγρότη και 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία επιχείρηση; Πότε θα καταβληθεί η ενίσχυση;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)