Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κας Πέτης Πέρκα σχετικά με τη Διακοπή λειτουργίας ΑΗΣ Αμυνταίου εν μέσω της πανδημίας COVID 19

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κα Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τη διακοπή λειτουργίας ΑΗΣ Αμυνταίου εν μέσω της πανδημίας COVID 19.

Ειδικότερα, η κα Πέρκα επικαλείται την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής  (Β’ 4893/31.12.2019) που κυρώθηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και τα παραρτήματά του, αρκετά δημοσιεύματα που αναφέρουν  ότι βάσει του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, ο ΑΗΣ Αμυνταίου αναμένεται να σταματήσει στις 30.4.2020 καθώς και την από 24.4.2020 επιστολή του Δημάρχου Αμυνταίου και Προέδρου της ΔΕΤΕΠΑ.

Η κα Πέρκα αναφέρει ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει εκφραστεί και στη Βουλή είναι ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της χώρας πρέπει να γίνει με όρους που να εξασφαλίζουν τη δίκαιη μετάβαση, τους εργαζόμενους σε λιγνιτωρυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και την τηλεθέρμανση των λιγνιτικών περιοχών. Για το λόγο αυτό εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη χρηματοδότηση της δίκαιης μετάβασης, αλλά επίσης ενέταξε και για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας με καύση βιομάζας για το Αμύνταιο, ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Με βάση τα παραπάνω, η κα Πέρκα ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό αν ισχύει ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα σταματήσει την λειτουργία του στις 30.04.2020 και εάν ισχύει γιατί επιλέχθηκε η επίσπευση.

Επίσης, ρωτάει  αν το Υπουργείο  στο πλαίσιο της απόσυρσης της λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Αμυνταίου έχει λάβει υπόψη του την απρόσκοπτή λειτουργία των συστημάτων τηλεθέρμανσης για την κάλυψη των θερμικών αναγκών στις ενεργειακές περιοχές και αν είναι ενήμερο ότι η ανάδοχος εταιρία (Ηλέκτωρ Α.Ε.) ζητάει παράταση από την Δ.Ε.Τ.Ε.Π.Α. (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου) για την εγκατάσταση των μονάδων βιομάζας λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία covid 19.

Παράλληλα η κα Πέρκα ρωτάει αν τo Υπουργείο έχει μεριμνήσει για τους 400 εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αμυνταίου και τι μέτρα έχει λάβει προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι εν μέσω της πανδημίας COVID19. Επιπροσθέτως, ζητάει διευκρινίσεις για τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης και υποχρεωτικών μετακινήσεων του προσωπικού.

Τέλος, η κα Πέρκα ρωτάει αν η Κυβέρνηση επανεξετάσει τις θέσεις της ως προς την βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση που έχει εξαγγείλει προσαρμοζόμενη στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας COVID19.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το κάτωθι:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Διακοπή λειτουργίας ΑΗΣ Αμυνταίου εν μέσω της πανδημίας COVID 19»

Με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής  (Β’ 4893/31.12.2019) κυρώθηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και τα παραρτήματά του, συνιστώντας το Στρατηγικό Σχέδιο για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας για την επίτευξη συγκεκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων έως το έτος 2030. Για την επίτευξη του στόχου της προτεραιότητας πολιτικής (ΠΠ1.1) «επίτευξη κλιματικά ουδέτερης Οικονομίας μέσω απολιγνιτοποίησης, προώθησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα», παρουσιάζεται αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας, όπως αποτυπώθηκε στο ΕΣΕΚ της Κυβέρνησης ΝΔ:

 

Λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Ονομαστική ισχύος Έτος απόσυρσης
Αμύνταιο 1 273 2020
Αμύνταιο 2 273 2020
Μελίτης 289 2023

 

Προκειμένου να υλοποιηθεί ο ανωτέρω σχεδιασμός, το ΕΣΕΚ προέβλεπε ότι θα εκπονηθεί και θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2020 ένα εμπροσθοβαρές (master plan) που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την μεταλιγνιτική εποχή. Επίσης, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, η διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου δίκαιης μετάβασης θα είναι συντονισμένη και ανοικτή στις τοπικές κοινωνίες μέσω διαβούλευσης σε θεσμικό επίπεδο με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς. «Στο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων έχει ληφθεί υπόψη η απρόσκοπτή λειτουργία των συστημάτων τηλεθέρμανσης για την κάλυψη των θερμικών αναγκών στις ενεργειακές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, όπως η ανάπτυξη φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές».

Προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά δημοσιεύματα που αναφέρουν  ότι βάσει του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, ο ΑΗΣ Αμυνταίου αναμένεται να σταματήσει στις 30.4.2020.

κ. Υπουργέ σας ενημερώνουμε ότι:

Έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και η απόσυρση του ΑΗΣ Αμυνταίου ήταν προγραμματισμένη και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για κλιματικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, και ήταν εμπροσθοβαρής ήδη από το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ωστόσο, πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει εκφραστεί και στη Βουλή είναι ότι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της χώρας πρέπει να γίνει με όρους που να εξασφαλίζουν τη δίκαιη μετάβαση, τους εργαζόμενους σε λιγνιτωρυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και την τηλεθέρμανση των λιγνιτικών περιοχών. Για το λόγο αυτό εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη χρηματοδότηση της δίκαιης μετάβασης, αλλά επίσης ενέταξε και για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας με καύση βιομάζας για το Αμύνταιο, ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Πράγματι, στις 2.10.2018 υπεγράφη η σύμβαση της Δ.Ε.Τ.Ε.Π.Α. (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου) με την ανάδοχο εταιρεία (Ηλέκτωρ Α.Ε.) για την προμήθεια κι εγκατάσταση δύο λεβήτων παραγωγής θερμικής ενέργειας, μέσω καύσεως βιομάζας, συνολικής ισχύος 30 ΜW. Η  ανάγκη δημιουργίας της μονάδας βιομάζας προέκυψε  από την επικείμενη απόσυρση των δυο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Η ΔΕΤΕΠΑ και ο Δήμος Αμυνταίου έθεταν σταθερά ως πάγιο αίτημα το θέμα της παράτασης της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου καθώς και της χρηματοδότησης του έργου των 2 μονάδων θερμικής ισχύος 30 ΜW για την αυτόνομη παραγωγής θερμότητας. Έτσι, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/82568/11912 /19.11.2018 ΚΥΑ των Υπουργών Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Β΄ 5301/26.11.2018) επιτεύχθηκε η επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Αμύνταιου από τις 17.500 σε 32.000 ώρες. Πρακτικά αυτό έδινε τη δυνατότητα παράτασης της μονάδας ΑΗΣ Αμυνταίου, έως ότου παραδοθεί και το σύστημα τηλεθέρμανσης μέσω βιομάζας, διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις απασχόλησης.

Σύμφωνα με την από 24.4.2020 επιστολή του Δημάρχου Αμυνταίου και Προέδρου της ΔΕΤΕΠΑ η  ανάδοχος εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ έχει προβεί σε αναστολή των εργασιών από αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και περιορισμού μετάδοσης του COVID-19.  Ο Δήμαρχος Αμυνταίου ζητάει να διατηρηθεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου σε κατάσταση εφεδρείας σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών του έργου των μονάδων της βιομάζας.

Ακόμη, όπως γνωρίζετε, στην ΑΗΣ Αμυνταίου απασχολούνται 400 εργαζόμενοι (στην μονάδα και στα ορυχεία). Η τροφοδότηση της λιγνιτικής μονάδας από τα γειτονικά ορυχεία διεξάγεται από ιδιώτες επιχειρηματίες, εργολάβους και εργαζόμενους με εργολαβικές συμβάσεις. Υπάρχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεκάδες θέσεις εργασίας σε επισφάλεια όταν η λιγνιτική μονάδα σταματήσει τη λειτουργία της. Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί σχετικά με το μέλλον των εργαζόμενων και δη εν μέσω της πανδημίας COVID19.

Επειδή καμία ουσιαστική διαβούλευση δεν έχει πραγματοποιηθεί.  Οι συνεδριάσεις της  Κυβερνητικής Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, τόσο της 18ης Μαρτίου 2020 όσο και της 22ης Απριλίου 2020 γίνονται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο,  πράγμα που προκύπτει από τα καινοφανή δελτία τύπου που εκδίδει.

Επειδή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα υποστεί βαθύ οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, απόρροια της απολιγνιτοποίησης, ο οποίος εντείνεται αφενός βάσει των ασφυκτικών προθεσμιών της Κυβέρνησης και αφετέρου λόγω των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Convid-19, οι οποίες θα γίνουν αισθητές σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επανακαθορίσει τη στάση της ως προς την δίκαιη και ομαλή μετάβαση.

Επειδή οι επιτρεπόμενες ώρες του ΑΗΣ Αμυνταίου δεν έχουν εξαντληθεί.

Επειδή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου των μονάδων της βιομάζας πρέπει να διασφαλισθεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης με τη συνέχιση της  λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου

Επειδή οι χωρίς κανένα σχεδιασμό ενέργειες της Κυβέρνησης δημιουργούν έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Αμυνταίου και ειδικότερα στους 400 εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αμυνταίου (δηλαδή τόσο στο Ορυχείο όσο και στην μονάδα).

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Ισχύει ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα σταματήσει την λειτουργία του στις 30.04.2020; και εάν ισχύει γιατί επιλέχθηκε η επίσπευση;
  • Το Υπουργείο στο πλαίσιο της απόσυρσης της λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Αμυνταίου έχει λάβει υπόψη του την απρόσκοπτή λειτουργία των συστημάτων τηλεθέρμανσης για την κάλυψη των θερμικών αναγκών στις ενεργειακές περιοχές; Το σύστημα τηλεθέρμανσης στον Αμύνταιο θα λειτουργήσει; Και με ποιόν τρόπο;
  • To Υπουργείο είναι ενήμερο ότι η ανάδοχος εταιρία (Ηλέκτωρ Α.Ε.) ζητάει παράταση από την Δ.Ε.Τ.Ε.Π.Α. (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου) για την εγκατάσταση των μονάδων βιομάζας λόγω έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία covid 19;
  • To Υπουργείο έχει μεριμνήσει για τους 400 εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αμυνταίου; Τι μέτρα έχει λάβει προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι εν μέσω της πανδημίας COVID19; Το υπουργείο θα προβεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού; Οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αλλάξουν νομό υποχρεωτικά; Θα εφαρμοστούν προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης;
  • H Κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις θέσεις της ως προς την βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση που έχει εξαγγείλει προσαρμοζόμενη στις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας COVID19;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)