Τα νέα «παιχνίδια» που παίζονται στις πλάτες των καταναλωτών ενώ, ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες πώς λειτουργεί αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνουν πέντε (5) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς με ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ, Πέτης Πέρκα.
Σημειώνουν δηκτικά πως φαίνεται ότι μόνο όσοι συμμετέχουν στο καρτέλ γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό γιατί τούς διαμορφώνουν ανάλογα με το κέρδος που επιθυμούν να απολαμβάνουν κάθε φορά, καθώς και ότι το αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος έχει μετατραπεί, με επιλογή της κυβέρνησης, σε είδος πολυτελείας.
Τονίζουν δε ότι τα «παιχνίδια» με τον λογαριασμό προσαυξήσεων (ΛΠ3) προστίθενται στα κερδοσκοπικά «παιχνίδια» με τις μέγιστες τιμές που προσφέρονται για να καλύψουν τη ζήτηση, για τα οποία η Νέα Αριστερά έχει καταθέσει σχετική ερώτηση, χωρίς όμως να έχει λάβει τις οφειλόμενες στους πολίτες απαντήσεις (υπ’ αριθμ. πρωτ. 7051-352/25.9.2024 Ερώτηση και Α.Κ.Ε.).
Ειδικότερα, μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό της ΕΒΙΚΕΝ, και παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» εντοπίζονται συμπεριφορές στον λογαριασμό προσαυξήσεων (ΛΠ3) που χρήζουν διερεύνησης ως προς τη νομιμότητά τους από τις αρμόδιες Αρχές.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου 2023 – Νοεμβρίου 2024 οι προμηθευτές ενέργειας υπερδηλώνουν φορτία. Δηλώνουν δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραπάνω ποσότητες από αυτές που χρειάζονται για τους πελάτες τους, τάση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Και όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ στη σχετική επιστολή της προς την αρμόδια αρχή (ΡΑΑΕΥ) και τον ΑΔΜΗΕ, αυτό «υποδηλώνει στρατηγική». Η υπερδήλωση φορτίου κυμαίνεται στο 5%-7,5% και έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, αφού αυξάνει πλασματικά τη ζήτηση.
Για τους παραπάνω λόγους οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς ερωτούν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης:
Ισχύουν οι καταγγελίες της ΕΒΙΚΕΝ για υπερδήλωση φορτίου και εάν ναι ποιοι μεγάλοι παίκτες ακολουθούν συστηματικά την πολιτική, αν εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιόδους ή και ώρες μέσα στην ημέρα, ποια είναι η άποψη του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΑΕΥ, αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτίθεται να εξετάσει τις παραπάνω καταγγελίες, πώς προχωρά η έρευνα μετά τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού την 5η Μάϊου του 2022 σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, για ποιο λόγο το ΥΠΕΝ εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει δεχθεί και εκτελέσει την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για την επιστροφή 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από τα “παιχνίδια” εκατομμυρίων στην Αγορά Εξισορρόπησης τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Μοντέλου-Στόχου, το 2020, καθώς και αν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξηγήσει στους πολίτες αλλά και στον Πρωθυπουργό πώς διαμορφώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στην Ελλάδα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ