Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη και Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ν. Κεραμέως κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και Χαρά Κεφαλίδου ζητώντας τους να δεσμευτούν για την στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έξι συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής.
Πέραν αυτών οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν να πληροφορηθούν μετά και την οριστικοποίηση των ποσών του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, τι κονδύλια θα κατευθυνθούν τελικά για την ενεργειακή μετάβαση ανά Ελληνική Περιφέρεια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Θέμα: Στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Κυρία και Κύριε Υπουργέ,
Στο πλαίσιο στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής κρίνουμε επιβεβλημένη την κατ’ εξαίρεση ενδυνάμωση και στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ως ένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα απέναντι στις διαφαινόμενες αλλαγές. Τα παραδείγματα από άλλες περιφέρειες σε μετάβαση δείχνουν ότι η ενίσχυση Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες από την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής. Η ενίσχυση δηλαδή του Πανεπιστημίου αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση οπουδήποτε σχεδίου εκπονηθεί για την περιοχή και κατά συνέπεια επιβάλλεται να προωθηθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.
Θεωρώντας δεδομένη την περαιτέρω ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου και την ολοκλήρωση του κτιριολογικού προγράμματος σε βάθος χρόνου, προτείνουμε:
1) Αποφασιστική αύξηση του αριθμού των καθηγητών του Πανεπιστημίου, συνοδευόμενη από αντίστοιχη αύξηση του διοικητικού/τεχνικού προσωπικού του Ιδρύματος. Για τους καθηγητές η δυνατότητα παρέχεται μόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Για το διοικητικό/τεχνικό προσωπικό, προτείνουμε και τη μετάταξη προσωπικού της ΔΕΗ αντίστοιχα στις διοικητικές υπηρεσίες και τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία τους και να ακυρωθεί η πιθανότητα φυγής τους από την περιοχή (δίνεται πλέον αυτή η δυνατότητα με το Ν.4643/2019).
2) Συμπλήρωση του Ιδρύματος με νέα Τμήματα που εξυπηρετούν το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής. Ο υπάρχων σχεδιασμός (που περιλαμβάνει 6 Τμήματα σε αναστολή) είχε γίνει πριν παρθούν οι αποφάσεις για το κλείσιμο των μονάδων.
3) Επαναφορά του θεσμού των επωνύμων εδρών που λειτούργησαν με χορηγό τη ΔΕΗ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέκοψε αναιτιολόγητα.
4) Μέγιστη εμπλοκή του Πανεπιστημίου σε προγράμματα επανεκπαίδευσης/επανακατάρτισης. Υπάρχει άλλωστε η απαραίτητη διοικητική δομή και φυσικά εμπειρία που διαθέτει προς τούτο το σύνολο των εκπαιδευτικών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
5) Αυξημένα κονδύλια για έρευνα ώστε να δρομολογηθεί σημαντικός αριθμός μεταδιδακτορικών ερευνών με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και γενικά της έξυπνης εξειδίκευσης στη Δυτική Μακεδονία. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει επίσης η πρόταση για ένα εμβληματικό έργο, τη Ζώνη Καινοτομίας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει υπάρχοντες και νέους θύλακες έρευνας και καινοτομίας με εξειδίκευση σε θέματα ενεργειακών τεχνολογιών και έχει ήδη δρομολογηθεί η μελέτη μέσα από την προκήρυξη του Πράσινου Ταμείου.
6) Όλες οι πιο πάνω επιλογές τέλος, είναι δεδομένο πως εξασφαλίζουν τη δυνατότητα του ιδρύματος να προχωρήσει άμεσα στη λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων και μεταπτυχιακών πραγματοποιώντας ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας του.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Προτίθεστε να υιοθετήστε και να υλοποιήσετε τα ανωτέρω δίκαια και εύλογα αιτήματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας;
2.Ύστερα από την οριστικοποίηση των ποσών του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης από τις διαπραγματεύσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τι κονδύλια θα κατευθυνθούν τελικά για την ενεργειακή μετάβαση ανά Ελληνική Περιφέρεια που δικαιούνται αυτής της στήριξης;
Οι ερωτώντες Βουλευτές : Γιώργος Αρβανιτίδης – Χαρά Κεφαλίδου