Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης για τους Αιγοπροβατοτρόφους

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΒΡΑΔΥΝΗ" (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του κλάδου

Σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου το σύστημα υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης για τον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας, έπειτα από την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού και προκειμένου αυτοί να συνεχίσουν να ασκούν απρόσκοπτα το παραγωγικό τους έργο.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που θα κατευθυνθεί στους πληγέντες αιγοπροβατοτρόφους ανέρχεται σε 30.155.000 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 8η Οκτωβρίου 2020.

Σε σχετική δήλωση του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο παρεμβαίνει για μία ακόμη φορά εμπράκτως για τη στήριξη ενός εκ των σημαντικότερων κλάδων του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας, όπως έχει πράξει επανειλημμένως για κάθε πληττόμενο κλάδο της Αγροτικής Ανάπτυξης και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία προκειμένου να παρεμβαίνει όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Επισημαίνεται ότι δικαιούχοι άμεσης επιχορήγησης μέσω κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας είναι όσοι παραγωγοί:

  1. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ή διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) σε νησιά στα οποία λόγω ελλείψεως μεταποιητικών μονάδων δεν ήταν δυνατή η παράδοση γάλακτος.
  2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019 έως και την 31-12-2019.
  3. Διατήρησαν την εκμετάλλευσή τους ενεργή έως και την 31-12-2019, γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).
  4. Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στην 31-12-2019, κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 (άρθρο 2, σημείο 14).
  5. Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη, με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε., κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.

Ο κάθε εν δυνάμει δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλλει την αίτησή του απευθείας στο σύστημα υποβολής της αίτησης ΕΑΕ 2019 μέσω της επιλογής “Χρήση εφαρμογής” στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ εφόσον διαθέτει προσωπικούς κωδικούς από παλαιότερο έτος (ΕΑΕ 2014-2020, υποβολή αιτήσεων για βιολογικά, νιτρορύπανση κτλ) ή μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης εφόσον προηγηθεί η εγγραφή στις εφαρμογές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (επιλογή “Αίτημα εγγραφής” στην ανωτέρω σελίδα). Μετά την είσοδο στην εφαρμογή αίτησης ΕΑΕ 2019 ο χρήστης επιλέγει από το κεντρικό μενού ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ COVID19> Αίτηση Κρατικής Ενίσχυσης στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας.