«Είμαστε σε φάση υλοποίησης του έργου του διασυνοριακού σταθμού στις Πρέσπες, της σύνδεσης, δηλαδή, των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου από τον νομό Φλώρινας, όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Δυτική Μακεδονία.
Η κ. Χατζηγεωργίου έκανε λόγο για ένα «αίτημα τόσο του δημάρχου όσο και των κατοίκων της περιοχής», το οποίο προϋπήρχε της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε ότι ξεκίνησαν προετοιμασίες ήδη από το 2017 και πρόσθεσε: «γίνονται προσπάθειες, τουλάχιστον όσο το δυνατόν συντομότερα, να ανοίξει ο σταθμός με κάποιο τρόπο σε προσωρινό επίπεδο και να πάμε και στη μόνιμη λύση».
«Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι τα επόμενα δύο με δυόμισι χρόνια θα έχουμε εδώ έναν νέο διασυνοριακό σταθμό και θα έχουν τη δυνατότητα, με βάση τις εκτιμήσεις, πάνω από 300.000 άνθρωποι να περνάνε αυτό το σημείο και να επισκέπτονται σε πρώτη φάση και μόνιμα τη Δυτική Μακεδονία» υπογράμμισε η κ. Χατζηγεωργίου. Έκανε, άλλωστε, λόγο για «ένα έργο πνοής για την περιοχή, ένα έργο σημαντικό, ένα έργο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε και να αναπτύξουμε και άλλους τομείς, τόσο του Δήμου των Πρεσπών όσο και της Φλώρινας συνολικά».
Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Φλώρινα, συναντήθηκε με φορείς της περιοχής και με τον Δήμαρχο Πρεσπών, ενώ στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών βρέθηκαν ζητήματα αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας, τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής ανάπτυξης.
«Συζητήσαμε τα ζητήματα που απασχολούν τους φορείς του τόπου, τα ζητήματα που είναι ανοιχτά. Μου είπαν ότι πάρα πολλά τα οποία έχουν θέσει τα προηγούμενα χρόνια στην ελληνική κυβέρνηση είναι σε φάση υλοποίησης ή έχουν υλοποιηθεί ήδη. Μένουν κάποια ανοιχτά ζητήματα κυρίως που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ζητήματα αγροτικής πολιτικής για τα οποία νομίζω ότι υπάρχει μια εικόνα τόσο στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης όσο και συνολικά στην κυβέρνηση και γίνονται προσπάθειες να επιλυθούν. Δεν είναι απλά και εύκολα ζητήματα» πρόσθεσε.
Στα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων περιλαμβάνονται ο συνοριακός σταθμός, το ρυμοτομικό της περιοχής, το αρδευτικό έργο, η φορολόγηση των αγροτών, το πολυδύναμο ιατρείο, η λειτουργία των συνεταιρισμών, οι ελληνοποιήσεις προϊόντων, η δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου, το πρόβλημα των πυρκαγιών και η δημιουργία παραδοσιακού οικισμού στο Ανταρτικό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ