Εκ νέου υποψήφιος ο Σάββας Σαπαλίδης για την προεδρία του Επιμελητηρίου

Στον απολογισμό της θητείας του προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητα του για την προεδρία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητηριακή Συνεργασία», που αποτελεί ένα μείγμα έμπειρων και νέων επαγγελματιών, με στόχο την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ξεκινήσει και προγραμματιστεί και προς όφελος των ίδιων των μελών.

Ο κ. Σαπαλίδης ανέφερε πως το 2011, που ανέλαβε την διοίκηση, ήταν μια δύσκολη περίοδος μέσα στα μνημόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είχαμε ούτε θέρμανση».

«Το 2017 συνεχίσαμε σαν διοίκηση, ήμασταν μόνοι, δεν είχαμε κανέναν να διεκδικήσει το Επιμελητήριο και αυτή τη στιγμή το Επιμελητήριο είναι σε μια πάρα πολύ κατάσταση» ανέφερε στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και αναπτύσσοντας αναλυτικά τα όσα έγιναν από την παρούσα διοίκηση, ανά τομέα:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από το 2012 έως 2024 έχουν εκπαιδευτεί περίπου 7.000 μέλη μας και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μας μέσω σεμιναρίων σε θέματα εξαγωγών, εμπόριο, ηλεκτρονικό εμπόριο, ΕΦΕΤ, τεχνικοί ασφαλείας, Η/Υ, καθώς επίσης μέσω του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εκπαιδεύονται 500 άνεργοι.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Επίσκεψη σε όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ΕΠΑΛ και σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικά προγράμματα διδασκαλίας με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την τοπική καταναλωτική συνείδηση.

Ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης 550 παιδιών Δημοτικού, τις μεταποιητικές μονάδες μας για να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και τον παραγόμενο πλούτο της περιοχής, ανάδειξη της γαστρονομίας της περιοχής μέσω μαγειρικής.

Δημιουργία του πρώτου παραμυθιού για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της Φλώρινας ως τουριστικού προορισμού (Η Μάγισσα η Τσούσκα και το Χιόνι).

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πραγματοποιήθηκαν τρία μεγάλα συνέδρια που στόχο είχαν την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη διαβαλκανική συνεργασία και τη συνεργασία με όλα τα Επιμελητήρια της Ευρώπης.

Το 1ο συνέδριο ήταν το 2014, το 2ο το 2016 και το 3ο το 2020 για την απολιγνιτοποίηση. Αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΕ Φλώρινας, τις δομικές αδυναμίες, τα τοπικά προϊόντα αλλά και την δυναμική όλων των εμπορικών, τουριστικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Επίσης πραγματοποιήσαμε συνέδριο με θέμα: Καταναλώνω ότι παράγω – στηρίζω τα προϊόντα του τόπου μου.

Το 2016 μεσολαβήσαμε στην πώληση 20 εκ. λίτρων γάλα σε Γάλλο επιχειρηματία.

Διοργάνωση του 9ου Αγροδιατροφικού Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με παρουσία 12 μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων.

Στηρίξαμε τον αγροδιατροφικό τομέα της περιοχής και μεσολαβήσαμε με εξαγωγή φρούτων στην Κύπρο.

Κάναμε εμπορικές συνεργασίας και B2B συναντήσεις με Τούρκους, Σέρβους επιχειρηματίες και γενικά με πολλές βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπογράψαμε σύμφωνα συνεργασίας με 10 ξένα Επιμελητήρια, 3 ελληνικά και είμαστε μέλος του Δικτύου Ελληνικών και Κυπριακών Επιμελητηρίων. Με τον τρόπο αυτό προωθούμε τα τοπικά προϊόντα, την τοπική επιχειρηματικότητα στις ξένες και ντόπιες αγορές.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Κάθε χρόνο συμμετέχουμε σε 4 εκθέσεις του εσωτερικού και σε 3 εκθέσεις του εξωτερικού. Πραγματοποιούνται επίσης δύο συναντήσεις Β2Β σε ξένες χώρες, συμμετοχή τουριστικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

  • Στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας
  • Έρευνα το 2015 με την ΕΣΕΕ με θέμα «Διασυνοριακές μετακινήσεις – περίπτωση της Φλώρινας»
  • Δεκάδες παρεμβάσεις και γνωστοποιήσεις των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην ΠΕ Φλώρινας
  • Ανεργία
  • Αντικατάσταση της αγοράς από την γειτονική αγορά στα Μπίτολα
  • Ειδικό συντελεστή ΦΠΑ
  • Ειδικό φορολογικό συντελεστή
  • Ειδική φορολογική ζώνη
  • Οργάνωση της ΒΙΠΕ
  • Δημιουργία ΒΙΟΠΑ στο Αμύνταιο και δημιουργία της άτυπης βιομηχανικής ζώνης του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου σε Βιομηχανικό Πάρκο.
  • Έρευνα με την ΕΣΕΕ «Το μέλλον του λιανικού εμπορίου στην Δυτική Μακεδονία».
  • Διαδικτυακό συνέδριο εν μέσω πανδημίας για την απολιγνιτοποίηση και το μέλλον των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Ειδικές παρεμβάσεις για την επιλεξιμότητα σε χρηματοδοτήσεις χωρίς αποκλεισμούς των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • Οργάνωση των υποδομών και δικτύωση με τις γειτονικές χώρες οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Δύο κινητοποιήσεις για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, διαμαρτυρία στα σύνορα για την αντικατάσταση της αγοράς, διαμαρτυρίες για φορολογικό και ασφαλιστικό.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αύξηση χρηματοδοτικών εργαλείων με ευνοϊκούς όρους χωρίς αποκλεισμούς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση φορολογικού συντελεστή, ρυθμίσεις οφειλών ασφαλιστικών, έγκριση όλων των προτάσεων χωρίς αποκλεισμούς λόγω COVID, υπαγωγή νέων ΚΑΔ στις χρηματοδοτήσεις που δεν ήταν επιλέξιμοι.

ΕΡΓΑ

  • Κοινωνική προσφορά, συνεχόμενες προμήθειες αγαθών προς το γηροκομείο με όσπρια, φρούτα, πιπεριές κ.α. Προμήθειες στον Ερυθρό Σταυρό Φλώρινας όποτε μας ζητήθηκε. Προμήθεια αγαθών και στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας Φλώρινας.
  • Στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες δωρίζοντας παιχνίδια στα παιδιά
  • Στήριξη σε όλα τα σωματεία και συλλόγους της ΠΕ Φλώρινας
  • Στήριξη στον σύλλογο γυναικών Παπαγιάννη στην προώθηση τοπικών προϊόντων, καθώς και σε εκδηλώσεις που αναδείκνυαν οι κοινότητες τα τοπικά προϊόντα όπως στον Ατραπό η εκδήλωση για τις φράουλες και στον Αετό οι Πιπερολογίες.
  • Δημιουργία εμπορικών δρόμων Φλώρινας – Αμυνταίου (OpenMall)
  • Ψηφιακή σύγκληση Επιμελητηρίου Φλώρινας (αναβάθμιση ηλεκτρονικών υπηρεσιών) και δυνατότητα live streaming.
  • Υλοποίηση ενός έργου Leader γευσιγνωσίας και ως γαστρονομικού προορισμού η ΠΕ Φλώρινας το οποίο έλαβε χώρα στην Πρέσπα (3ημερο φεστιβάλ) όπου παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα Φλώρινας από καθηγητές Πανεπιστημίου και γευσιγνώστες.
  • Υλοποίηση ενός έργου Leader που στόχο είχε την ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής χάλκινων τοπικών μπαντών χαρακτηρίζοντας τουριστικό προορισμό το Αμύνταιο και κατ’ επέκταση όλη την ΠΕ Φλώρινας.
  • Διοργάνωση εκδήλωσης τσιρόνια – φασόλια Πρέσπας
  • Εκδηλώσεις υποδοχής για τους αποδήμους μας
  • Δημιουργία video προβολής 20 επιχειρήσεων και ανάδειξη της ΠΕ Φλώρινας ως αγροτουριστικού προορισμού
  • Εκδήλωση γευσιγνωσίας με 35 επιχειρήσεις μας στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στην Πάφο της Κύπρου.
  • Δημιουργία μικρού εκθεσιακού και συνεδριακού χώρου στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Φλώρινας.
  • Δημιουργία του Επιμελητηρίου Φλώρινας με το Επιμελητηρίου Κοζάνης του ΤΑΔΥΜ (Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Μικροπιστώσεων).

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Δεκάδες ημερίδες εξωδικαστικού μηχανισμού, ρύθμιση χρεών, σεμινάρια για αγροτικά προϊόντα, ημερίδες για μεταποίηση προϊόντων, για την καταναλωτική συνείδηση και πολλές άλλες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κοίτα πράγματα! Τρεις ερωτήσεις:
    1) Μπορεί να είναι κάποιος υποψήφιος για το Επιμελητήριο χωρίς να έχει μια επιχείρηση; Κοροϊδευόμαστε; Εκτός αν ασχολείται με εμπόριο πινάκων…και έχουμε μπερδευτεί!
    2) Αυτά τα έρμα τα Open Μall πόσες φορές θα υπογραφούν;
    3) Γνωρίζουμε την έννοια του απολογισμού; Απολογισμός είναι το τι έγινε όχι το τι ΘΑ γίνει; θα ξεχάσουμε και τη γλώσσα σε λίγο.
    Αυτά τα λίγα προς το παρόν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ