Δήλωση της Βουλεύτριας Φλώρινας της Νέας Αριστεράς Π. Πέρκα για την εθνικιστική εκδήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες,

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου στο Πισοδέρι της Φλώρινας, η οποία στόχευε στην αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών έξι χρόνια μετά την υπογραφή της, αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπιστώ τη σημασία της ιστορικής Συμφωνίας, αλλά και να υπενθυμίσω την από 20/06/2020 παρέμβασή μου για την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Πρεσπών για την ανέγερση του φερόμενου ως «μνημείου», το οποίο στήθηκε από ομάδα που ουδεμία σχέση έχει με τον τόπο μας και απλά εκδράμει για εθνικισμό και τουρισμό στην περιοχή μας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η συμφωνία αυτή έλυσε μία από τις πιο πολύπλοκες και επίμονες διαφορές της περιοχής, δημιουργώντας τις βάσεις για την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Αντιπαλεύουμε τις φωνές που προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε εποχές εθνικισμού και διχασμού. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτέλεσε επουδενί προδοσία, αλλά έναν έντιμο συμβιβασμό που αναγνωρίζει την ιστορία της χώρας μας, δημιουργεί σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με τους γείτονές μας, ενώ παράλληλα προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Καλώ όλες και όλους να μην παρασυρθούν από τις ακροδεξιές κορώνες και τις εθνικιστικές κραυγές, αλλά να σταθούν στο πλευρό της λογικής, της ειρήνης και της προόδου. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και των γειτόνων μας.

Η ΝΔ ευθύνεται για την ιδεοληπτική της κωλυσιεργία στην επικύρωση των πρωτοκόλλων της Συμφωνίας και έτσι δόθηκε ο χώρος στο όμορο με αυτή VMRO, το οποίο πλέον ηγείται με εθνικιστική ατζέντα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και συνεχίζει να είναι μια ιστορική ευκαιρία για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για αυτές τις αξίες, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία προόδου της περιοχής μας για μια διασυνοριακή συνεργασία και συνανάπτυξη.

Με αίσθημα ευθύνης,

Η Βουλεύτρια Φλώρινας

Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ