Γ. Ζεμπιλιάδου: Επίσκεψη πρωθυπουργού: Ο Περιφερειάρχης δεν έθεσε τα καυτά προβλήματα της Περιφέρειας

Επίσκεψη πρωθυπουργού: Ο Περιφερειάρχης δεν έθεσε τα καυτά προβλήματα της Περιφέρειας. Περίσσεψαν τα χαμόγελα έλειψαν οι δεσμεύσεις. Χωρίς απαντήσεις τα ερωτήματα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

Η περιοχή για να ξεπεράσει την βαθιά κρίση που την έριξε η βίαιη απολιγνιτοποίηση χρειάζεται πολιτική βούληση, καθαρό σχέδιο, σαφές χρονοδιάγραμμα και γερή χρηματοδότηση.

Δυστυχώς στην επίσκεψη του πρωθυπουργού τέτοιο σχέδιο  δεν  παρουσιάστηκε πολιτική βούληση δεν υπήρξε, η χρηματοδότηση είναι λίγη και στα χαρτιά και η πολιτική βούληση άρχισε και τέλειωσε με την στήριξη του Πανεπιστημίου και αυτή όμως υποδεέστερη των απαιτήσεων της περιοχής.

Με σύνθημα μας πρώτα ο τόπος και οι άνθρωποι του θέτουμε στον πρωθυπουργό την καυτή ατζέντα της περιοχής

  1. Επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας με την αναδιάρθρωση των κλινικών και την ενίσχυση με Γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας. Νομοθετική θέσπιση ισχυρών κινήτρων από την Πολιτεία για τα Νοσοκομεία στο κόκκινο και ανοιχτή συνεχώς προκήρυξη μέχρι την πλήρωση των θέσεων.
  2. Κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου που να περιλαμβάνει τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, παρουσίαση των θέσεων εργασίας που προβλέπονται από αυτές, χρηματοδοτικό πλάνο και από κοινού απόφαση για το μέλλον μας. Δεν ξέρει η Αθήνα τι είναι καλό για μας.
  3. Χρηματοδότηση της συνολικής Αποκατάστασης των Ορυχείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προστασία των νερών του Βερμίου, παραγωγική αξιοποίηση των αποθεμάτων λιγνίτη.
  4. Ισχυρή χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από όλα τα χρηματοδοτικά μέσα. Τα 260εκ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τον αναπτυξιακό Νόμο με το καθεστώς Δίκαιης Μετάβασης δεν επαρκούν.
  5. Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για μικρές επιχειρήσεις προσαρμοσμένων σε αυτές που δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.
  6. Ισχυρά κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα
  7. Εφαρμογή της ενεργειακής δημοκρατίας, με προτεραιότητα της Δυτικής Μακεδονίας στον Ενεργειακό Χώρο. Καθολική χρηματοδότηση ενός καθολικού εξοικονομώ για τη Δυτική Μακεδονία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να γίνουν οι ΑΠΕ κινητήριος μοχλός της οικονομίας πρέπει να προτάσσεται η προστασία των φυσικών πόρων.
  8. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Τομεακά Προγράμματα των μεγάλων υποδομών Μεταφορών (Κάθετος Άξονας Λάρισα- Νίκη, Σιδηρόδρομος), Φράγματα και Αρδευτικά, Επιχειρηματικές υποδομές.
  9. Νομοθετική κατοχύρωση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων 
  10. Μετεγκατάσταση της Ακρινής που αποτελεί νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας και της Περιφέρειας
  11. Οι Περιφερειακές ενότητες της Καστοριάς και των Γρεβενών αδικούνται κατάφορα και είναι μπροστά σε μια ανεπανόρθωτη κατάρρευση. Τα επενδυτικά κίνητρα πρέπει να ισχύσουν συνολικά στην Περιφέρεια και να μην εξαιρούνται από Δράσεις του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Τροποποίηση της Προδημοσίευσης του Αναπτυξιακού Νόμου.
  12. Το Πανεπιστήμιο στηρίζεται μεν ερευνητικά αλλά υποβαθμίζεται δε ουσιαστικά. Άμεση πολιτική απόφαση για την στήριξη του με νέες σχολές, προσλήψεις καθηγητών και μεγέθυνση ακαδημαϊκή.

Ο Περιφερειάρχης όφειλε να τα θέσει όλα αυτά και να τα διεκδικήσει.

Προτίμησε το ρόλο του 5ου Βουλευτή.

Η προσωπική του αγωνία να αποσπάσει το χρίσμα για την επανεκλογή του, εξαφάνισε το θεσμικό του καθήκον, να προτάξει το συμφέρον της περιοχής και να παλέψει για τα καυτά της προβλήματα.

Ο ρόλος του αποδείχθηκε παρελκυστικός, επικίνδυνος και καταστροφικός.  

Δεν ξεσκέπασε και δεν αντιπάλεψε τους αδιαφανείς και εν κρυπτώ σχεδιασμούς που μέχρι τώρα άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν και καμία σχέση δεν έχουν με τις αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας μας. 

Τη βίαιη Απολιγνιτοποίηση τη ζούμε, τη Δίκαιη Μετάβαση δεν βλέπουμε, γιατί πολύ απλά τα κονδύλια, αντιστάθμισμα για την Απολιγνιτοποίηση, ροκανίζονται κεντρικά και ερήμην μας.

Η περιοχή δεν μπορεί να πορεύεται έτσι. Δεν έχουμε τίποτε πλέον να περιμένουμε από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή του κου Κασαπίδη

Είναι πλέον η ώρα να επιστρέψει στον τόπο η Αυτοδιοίκηση και κυρίως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.  

Αυτή η Αυτοδιοίκηση που θα αποφασίζει συλλογικά, θα τεκμηριώνει τεχνοκρατικά και θα διεκδικεί δυναμικά,  αυτό που δικαιούνται οι πολίτες που την επέλεξαν.

Επιταχύνουμε τη διαδικασία μετά τις πρώτες διερευνητικές επαφές- διαβουλεύσεις με κύκλους συμπολιτών μας προερχόμενους από το ευρύτερο Προοδευτικό χώρο και την Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως την προσπάθεια αυτή δεν την βοηθούν «αυθόρμητες», σκόπιμα παραπλανητικές, μεμονωμένες πρωτοβουλίες ή ανεύθυνοι ψίθυροι.

Δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι να διαβουλευτούμε με πρόσωπα, ομάδες πολιτών, κοινωνικούς χώρους, επαγγελματικούς κ.α., που έχουν τους ίδιους με εμάς προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς κανένα προαπαιτούμενο.

Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να είναι μακρόσυρτος και αόριστος χρονικά, όταν μάλιστα η αμφισβητούμενη νέα υποψηφιότητά του κ. Κασαπίδη, προερχόμενη από κύκλους φίλα προσκείμενους προς τον πολιτικό του χώρο είναι χωρίς περιεχόμενο, αφού δια στόματος του ίδιου Πρωθυπουργού εκφράστηκε απόλυτη στήριξη της υποψηφιότητάς του.

Γνωρίζουμε πλέον καθαρά τι πρέπει να γίνει για να κατακτήσει το δικαίωμα για την  Ελπίδα η Περιφέρειά μας.

Ήρθε ο καιρός να συνέλθουμε από το σοκ της βίαιης φτωχοποίησης μας και να πάρουμε τις τύχες του τόπου στα χέρια μας, αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς.

Καλούμαστε να επιλέξουμε, ανεξάρτητα της πολιτικής μας τοποθέτησης, με κριτήρια Αυτοδιοικητικά, αν επιλέγουμε αυτό που ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ή μία Περιφερειακή Αρχή αντάξια των προκλήσεων που βιώνει η Δυτική Μακεδονία.

Η ανοιχτή αυτή Πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς Πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας.

Δεν περισσεύει κανείς!

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος – Επικεφαλής