Ομιλία του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (6/12/2021), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων απολιγνιτοποίησης»
Συζητάμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που αφορά στην Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
Κατ’ αρχάς, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας μιλάει για τη διοικητική πυραμίδα, για τον τρόπο της διακυβέρνησης και υλοποίησης αυτού του μεγάλου εγχειρήματος. Σε τι απαντάει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Απαντάει στην εύρεση λύσης σε δύο παραδοσιακούς εχθρούς της ανάπτυξης, που είναι η γραφειοκρατία και ο χρόνος.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και με αυτά που προβλέπονται, νομίζω ότι δίνονται πολύ σημαντικές λύσεις στην παράκαμψη των μεγάλων εμποδίων της γραφειοκρατίας, σε ένα μεγάλο βαθμό, βέβαια και στη συντόμευση του χρόνου.
Ξεκινάω με δυο- τρεις επισημάνσεις, τις οποίες θεωρώ σημαντικές, γιατί εμείς εκπροσωπούμε αυτούς, οι οποίοι αισθάνονται στο πετσί τους την απολιγνιτοποίηση.
Το θέμα αυτό, είναι ένα στοίχημα, κατ’ αρχάς, ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη πρωτοστατεί στο συγκεκριμένο θέμα έναντι παγκόσμιων ρυπαντών, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι πρόσφατα. Απαντάει, λοιπόν, με το ότι πρωτοστατεί, γιατί οι υπόλοιποι σφυρίζουν αδιάφορα και ανάμεσα στην Ευρώπη έχουμε την Ελλάδα, η οποία πρωτοπορεί. Κι αυτό είναι το σημαντικό. Άρα, ένα ευρωπαϊκό στοίχημα, ένα εθνικό στοίχημα και βεβαίως κι ένα τοπικό στοίχημα, γιατί πρέπει να αποδείξουμε όλοι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και βουλευτές, ότι σε αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση, θα πρέπει να δουλέψουμε και να πετύχουμε.
Μία δεύτερη σημαντική επισήμανση είναι ότι, εφόσον αυτό το εγχείρημα πετύχει, θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον και για άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα χρειαστούν να αλλάξουν το παραγωγικό τους μοντέλο. Κάτι ανάλογο που έχει γίνει και με τον Ιανό. Πέτυχε και είδαμε ότι στις καταστροφές της άνοιξης του ‘21 στις δεντροκαλλιέργειες, παντού χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο του Ιανού και είχαμε άμεσες αποζημιώσεις.
Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα, ο κ. Παπαθανάσης, που το έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα, με άμεσο συνεργάτη τον κύριο Μουσουρούλη και πιστεύουμε ότι το πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Εμείς είμαστε δίπλα για να βοηθήσουμε, κύριε Υπουργέ.
Προσωπικά, πιστεύω, ότι αδικούμε την Κυβέρνηση και τους εαυτούς μας, γιατί έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικές ανακοινώσεις και λήψη μέτρων, τα οποία είναι σε εξέλιξη και δεν τα έχουμε επικοινωνήσει σωστά στους πολίτες. Κι εδώ θέλουμε και τη βοήθεια και πολιτικών και τεχνοκρατών από την Αθήνα, για να το επικοινωνήσουμε στους πολίτες.
Θεωρώ, καταρχάς, κορυφαίο των κορυφαίων από όλα τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, που είναι άμεσο αποτελέσματος, τις επιδοτήσεις οι οποίες φτάνουν στο 70%. Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και γινόμαστε κι εμείς κοινωνοί αυτού του μεγάλου ενδιαφέροντος. Ενδιαφέρονται πάρα πολλές εταιρείες να επενδύσουν στην περιοχή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί θα δώσουν άμεσα θέσεις εργασίας, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Ήδη, στο Αμύνταιο, που από πέρσι έχουν κλείσει οι μονάδες, ένα μεγάλο μέρος του αριθμού των εργαζομένων έχει φύγει στη Γερμανία και κάποιοι άλλοι στα νησιά. Άρα, είναι πολύ σημαντικό.
Απλώς, όμως, πρέπει να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε, κύριε Υπουργέ, να μη γίνει η Δυτική Μακεδονία και η Φλώρινα, ηλεκτρονικός σκουπιδότοπος. Ήδη, ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες επώνυμες, οι οποίες θέλουν να κάνουν εδώ αποθήκες να παρκάρουν τα data τους και τα δεδομένα τους. Αυτά μετά από 7- 8 χρόνια, όταν θα είναι απαρχαιωμένα λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, ούτε για ανακύκλωση δεν θα πληρώσουν. Θα τα παρατήσουν και θα φύγουν. Ίσως θα έπρεπε να μπει κάποιος περιορισμός στις εταιρείες αυτές, τουλάχιστον στην αξιολόγηση, να μπει κι ένας όρος ή να αξιολογούνται θετικά και να πριμοδοτούνται οι εταιρείες, οι οποίες ανάλογα με το ποσό που επενδύουν, έχουν και αριθμό θέσεων εργασίας.
Δηλαδή, μπορεί να κάνουν δύο εταιρείες μια επένδυση των 5 εκατομμυρίων. Υπάρχει; Ωραία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όπως είπα, αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.
Θα κλείσω με δύο μικρές άλλες επισημάνσεις. Είναι πολύ θετικό το ότι ανέβηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τον Πρωθυπουργό και δεν ακούσαμε κάτι διαφορετικό. Άρα, ασχέτως με αυτά τα οποία κατά καιρούς αναπτύσσονται, δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο να πει ο κ. Τσίπρας, ότι εγώ δεσμεύομαι για την μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ότι θα λειτουργεί μέχρι το 2040 ή μέχρι το 2035, ούτε για τη μονάδα της Μελίτης. Άρα, σημαίνει ότι είμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Για κάποιες επιφυλάξεις που ειπώθηκαν, για το ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ και για όλα αυτά, αυτές οι ανεμογεννήτριες που έρχονται σήμερα, οι εταιρείες για να επενδύσουν και ψάχνουν μέρος, οι εγκρίσεις τους έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, ούτε τότε είχε γίνει χωροταξικός, ούτε τώρα ο χωροταξικός τον οποίο θα θέλαμε. Και πώς θα μπορούσε να γίνει εύκολα αυτός ο χωροταξικός, όταν οι πολίτες κάποτε πουλούσαν το στέμμα 300 ευρώ στη Φλώρινα σας λέω και σήμερα 300 ευρώ είναι μόνο το νοίκι. Η εταιρεία τους τάζουν 3.000 ευρώ το στρέμμα για την αγορά του στρέμματος. Πώς θα αποκλείσεις αυτή την αγροτική γη, για να τη δώσει κάπου αλλού και να ευνοηθεί κάποιος άλλος. Είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα.
Επειδή βλέπω ότι ο χρόνος είναι αμείλικτος εχθρός και περνάει πολύ γρήγορα, θα παρακάμψω, γιατί έχουμε και άλλες διαδικασίες και συζητήσεις. Θέλω μόνο να σταθώ σε τρία, τέσσερα πολύ σημαντικά, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και είναι πάρα πολύ σημαντικά για την περιοχή και πρέπει να τα αναφέρουμε συνεχώς.
Κατ’ αρχάς, είναι οι επιδοτήσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι 70% και για άλλη μια φορά μέσα από τη Βουλή, καλώ τους συμπατριώτες μας από τη Φλώρινα και από την Κοζάνη. Κι εδώ, κύριε Υπουργέ, να μην τα ισοπεδώνουμε, οι νομοί οι οποίοι πλήττονται άμεσα είναι η Φλώρινα, η Κοζάνη και ο δήμος Μεγαλόπολης. Δηλαδή, ναι δεχόμαστε, είμαστε γαλαντόμοι. Είπαμε τα 107 εκατομμύρια της ανεργίας δίνονται για όλους. Σκεφτείτε τώρα στο Αμύνταιο να μην έχει θέσεις και να προσλαμβάνονται από γειτονικούς νομούς, γιατί έχουν κάποια μόρια παραπάνω. Άρα, λοιπόν, θεωρώ κορυφαίο τις επιδοτήσεις και ζητώ από τους τοπικούς να κάνουν αιτήσεις, για να επενδύσουν στην περιοχή.
Είναι πολύ σημαντικό το έργο των 10 εκατομμυρίων, που αφορά αποκλειστικά αυτούς οι οποίοι εργάζονταν στα λιγνιτορυχεία και έχουν χάσει τη δουλειά τους. Είναι πολύ σημαντικά τα 8 εκατομμύρια, που δίδονται, επιπλέον, στους νέους αγρότες. Είναι πολύ σημαντικό ότι χρηματοδοτείται το αέριο της Φλώρινας. Η εξωτερική σύνδεση 100%, είναι τα 40 εκατομμύρια. Η βιωσιμότητα των τηλεθερμάνσεων με 157 εκατομμύρια και μια σειρά από έργα, που δεν παίρνω ο χρόνος για να τα πω, σέβομαι το χρόνο των υπολοίπων.
Επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να δώσει λύσεις στη γραφειοκρατία και στον χρόνο, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε, για να μπορέσουν να φτάσουν, εγκαίρως, στους ίδιους τους πολίτες, για να κερδίσουμε και τη μάχη της απολιγνιτοποίησης.
Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (συνεδρίαση της 6/12/2021), κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων απολιγνιτοποίησης”.