Γιώργος Δακής: Θλιβερές για την κοινωνία οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ το 2018

Γιώργος Δακής

Θλιβερές για την κοινωνία οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ το 2018

Επί του απολογισμού του Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη

Η πολιτική μας υπήρξε πάντοτε εποικοδομητική προς όφελος της κοινωνίας μας και ταυτόχρονα σαφής στην κριτική προς την Περιφερειακή Αρχή του κ. Θεόδωρου Καρυπίδη, όποτε πιστεύαμε ότι λανθασμένες αποφάσεις ή παραλείψεις της είναι αντίθετες στα συμφέροντα του τόπου μας. Ουδέποτε υπήρξαν προσωπικές αντιπαραθέσεις, παρά μόνον πολιτικές.

Χαιρετίζουμε την ικανοποίηση του κ. Περιφερειάρχη για την υλοποίηση δικών μας πρωτοβουλιών, έργων και δράσεων, όπως η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τα αντιπλημμυρικά έργα του Θολόλακκα και η κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ.

Το 2018 υπήρξε μία χρονιά όπου συνέβησαν σημαντικά γεγονότα, τα οποία θα επηρεάσουν για μακρά περίοδο τη Δυτική Μακεδονία. Οι θέσεις του κ. Καρυπίδη και της Περιφερειακής του Αρχής σ’ αυτά δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και δεν εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των Δυτικομακεδόνων.

Η αρμονία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και η παρουσία του στην υπογραφή της, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία για το ” Έλληνες και Μακεδόνες ” του κ. Ζάεφ μέσα στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας, υπήρξε ιστορικό ατόπημα. Δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη για να ενώσει τους Δυτικομακεδόνες, ως επικεφαλής τους.

Η αρμονία με τον ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποιεί τους Δυτικομακεδόνες. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε επίσημα για τη Δυτική Μακεδονία τη μείωση κατά 10,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και κατά 8,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2016  σε σχέση με το 2015 σε επίπεδο Περιφέρειας. Ακόμη μία αρνητική πρωτιά στο εισόδημά μας που πέφτει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της Ελλάδας.

Αρμονία με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, παρά τα λεγόμενα παλαιότερα περί παραίτησης. Καμιά αντίδραση, παρά τις αρνητικές εξελίξεις και την έκδηλη ανησυχία για τα υδροηλεκτρικά και τα νερά.

Αρμονία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές με το υπερταμείο για 99 χρόνια.

Η αδυναμία ενεργοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ καθώς και του Προγράμματος Αγροτικής Αντάπτυξης (ΠΑΑ) επιδρά αρνητικά στην απασχόληση και αυξάνει την ανεργία, πέραν του γεγονότος ότι δεν συμβάλλει στην ανταγωνιστηκότητα και την ανάπτυξη του τόπου. Οι μειωμένες κατανομές – χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το 2018 σε σχέση με το 2017 προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από την Κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικές.

Η αποτυχία χρηματοδότησης με επιπλέον πόρους για το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας από τα 970 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Ελλάδα κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τη στασιμότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας της 9ης Νοεμβρίου 2018 για την περίοδο 2014 – 2020, οι πληρωμές ανέρχονται για το μεν Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο 10,9% του Προγράμματος, για το δε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο 32,1% του Προγράμματος, που αντιστοιχούν στο 12,8% του συνολικού ΠΕΠ.

Το μέγιστο τμήμα των πληρωμών του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020 προέρχεται από μεταφερόμενα έργα της δικής μας περιόδου, όπως η ανάπλαση της Νοτίας Εισόδου της Πτολεμαΐδας, η αντιπλημμυρική προστασία του Άργους Ορεστικού και η προμήθεια ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, καθώς και από τις δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για λογαριασμό των Δήμων. Το 0% των πληρωμών σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις του ΠΕΠ είναι απογοητευτικό.

Η διαμάχη που είχε μπλοκάρει τις πληρωμές του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης έληξε με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ το φθινόπωρο του 2014, που δικαίωσε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμη και μέχρι σήμερα τα χρήματα που έρχονται είναι της δικής μας περιόδου, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι οφειλές του 2013 από τη ΔΕΗ, ενδεικτικό της αδυναμίας διεκδίκησης των αναλογούντων ποσών μέχρι και το 2017.

Καμιά πρόταση για το αύριο σε σχέση με τον βίαιο θάνατο του λιγνίτη, όπως περιγράφεται στο νέο Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα έργα αποχετεύσης για την αποκατάσταση του Σουλού 14 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και των αποχετευτικών δικτύων και του βιολογικού καθαρισμού του Αμυνταίου για την προστασία της Βεγορίτιδας 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαμε εντάξει στο ΠΕΠ το 2014, αγνοούνται.

Τα δίκτυα του φυσικού αερίου, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, σε αναντιστοιχία με τις αποφάσεις του οδικού χάρτη φυσικού αερίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο 2018, ανύπαρκτα.

Ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Πτολεμαϊδα – Φλώρινα αναζητεί χρηματοδότηση μελετών σύμφωνα με τις επίσημες απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ στο βουλευτή κ. Γιάννη Αντωνιάδη.

Ταυτόχρονα τα αυξημένα διόδια της Εγνατίας καταγράφουν τη “φιλολαϊκή” βούληση του ΣΥΡΙΖΑ και την αναποτελεσματικότητα υλοποίησης από τον Περιφερειάρχη των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ενάντια στις αυξήσεις.

Η εγκατάλειψη της διάνοιξης της σήραγγας της Κλεισούρας για τη σύνδεση Πτολεμαϊδας – Καστοριάς, καθώς και του δρόμου Γρεβενά – Βασιλίτσα, προσπαθεί να μπερδέψει ανεπιτυχώς τις χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας με το Τομεακό του Υπουργείου σε βάρος της κοινωνίας μας.

Η περιπέτεια των διαδικασιών για το κτίριο της Αγίας Όλγας στη Φλώρινα ακόμη περιμένει λύση.

Το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του φράγματος και της λίμνης του Ιλαρίωνα, δεν υπάρχει πουθενά.

Το φράγμα και το αρδευτικό της Κνίδης Πόρου Γρεβενών πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση και παράδοση της μελέτης, το ίδιο.

Στο σταματημένο φράγμα Νεστορίου έχει διαλυθεί η σύμβαση στις 31 Δεκεμβρίου 2018 χωρίς να έχει ζητηθεί από την Π.Ε. Καστοριάς η παράτασή της. Οι διαδικασίες για τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό του φράγματος Νεστορίου είναι νεκρές, όπως και η μελέτη του αρδευτικού Νεστορίου πέντε χρόνια μετά την προκύρηξή της.

Το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης Καστοριάς ανύπαρκτο, ενώ το αντίστοιχο σχέδιο διαχείρισης των καλαμώνων έχει λήξει από τις αρχές του 2018.

Η απαξίωση του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην Πτολεμαϊδα από την ΠΕ Καστοριάς αποτελεί απαράδεκτη πρακτική. Ενώ είναι φορέας πιστοποιημένος για την ανάλυση της ποιότητας των υδάτων,  δεν ζητήθηκε η συνεργασία του για τα σοβαρά προβλήματα του νερού που βιώνει η κοινωνία της Καστοριάς.

Η αντιμετώπιση της μετεγκατάστασης της Ακρινής και των προβλημάτων των Βαλτόνερων και των Αναργύρων είναι εμπαιγμός στην αγωνία των πολιτών. Η αδυναμία του Υπουργείου να πραγματοποιήσει τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί σαν επιτυχία της Περιφέρειας. Ο χώρος υποδοχής του νέου οικισμού Αναργύρων είχε μελετηθεί επί θητείας μας για τη Μαυροπηγή και τώρα επικαιροποιείται. Ακόμη περιμένουμε  την επίσημη κατάθεση των πορισμάτων για τα αίτια της κατολίσθησης του ορυχείου Αναργύρων.

Η μεταφορά από τη ΔΕΗ των γραμμών υψηλής τάσης στο χώρο της νέας Ποντοκώμης βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια.

Η ψήφιση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου του Επιχειρησιακού Σχεδίου της τρέχουσας Αυτοδιοικητικής Περιόδου 2014 – 2019  το φθινόπωρο του 2018, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015, αποτελεί θεσμική προσβολή των πολιτών.

Ο πολυδιαφημισμένος λογαριασμός του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων παραμένει αδρανής.

Η διαδικασία για το νέο Οργανισμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που ακυρώθηκε, κατέγραψε ιδεοληψίες σε βάρος της υπηρεσιακής εξέλιξης του συνόλου των στελεχών της Περιφέρειας με τη μείωση των θέσεων των Γενικών Διευθυντών, καθώς και σε βάρος της επίλυσης των περιβαλλοντικών θεμάτων με την άρνηση ίδρυσης Διευθύνσεων Περιβάλλοντος σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Η σημαντική χρηματοδότηση με την εκταμίευση πόρων από την Περιφέρεια για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει αποτελέσματα, ούτε υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν ακούσαμε το ελάχιστο από τον κ. Καρυπίδη για τη συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί κατ’ επανάληψη και από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Επιβάλεται άμεσα η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η πρόσφατη Κυβερνητική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί πλήγμα στην αποκέντρωση και επιβαρύνει τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες.

Η έλλειψη οράματος, προτάσεων, θέσεων και σχεδίου είναι σε πλήρη δυσαρμονία με τις ανάγκες του τόπου μας.

Η διάψευση των προσδοκιών της κοινωνίας μας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι θλιβερή.

Ο αγώνας μας για μια καινούρια ρότα που κάνει πράξη τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες της κοινωνίας μας στη χρονιά που ξεκίνησε, συνεισφέρει στην ενότητα και την περηφάνεια των Ελλήνων, πολιτική που συνειδητά υπηρετούμε διαχρονικά με θετικό τρόπο και υπεύθυνη θέση.