Καλό Μεσημέρι , Χριστός Ανέστη , Χρόνια πολλά
Η σημερινή συνέντευξη γίνεται στα πλαίσια των εορτών του Πάσχα.
Όπως γνωρίζετε κάθε χρόνο από το 2015 αφότου εκλέχτηκα Βουλευτής , αφιερώνω τις ημέρες του Πάσχα και τις ημέρες των εορτών στους κατοίκους της υπαίθρου , στους κατοίκους των χωριών μας, από την Πρέσπα , το Βροντερό μέχρι το Μανιάκι. Έχω την δυνατότητα μαζί με τις ευχές να αφουγκραστώ και τις ανησυχίες και τα παράπονα. Εφόσον αυτά δεν είναι πολύ σοβαρά, είναι τα συνήθη, τα συζητάμε εκείνη τη στιγμή στις συναντήσεις μας, εφόσον πράγματι υπάρχουν από κάποιους κατοίκους , κάποιους πολίτες σοβαρά προβλήματα, τότε δίνουμε ραντεβού στο γραφείο και τα συζητάμε για να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε μια διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού μας.
Ξεκινώντας να πω ότι όπως πάντα χωρίζουμε τη συνέντευξη σε δύο μέρη. Σ’ αυτά που αφορούν γενικότερα την Ελλάδα και την πολιτική της κυβέρνησης σε επίπεδο κράτους και μετά θα μιλήσουμε για τα τοπικά.
Κατ ‘ αρχάς μετά από 3,5 περίπου χρόνια κυβέρνησης Σύριζα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια δυστυχώς για τη χώρα, έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα. Η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων σαράντα και πλέον ετών από το 1974 και μετά της μεταπολίτευσης και βεβαίως η χειρότερη στιγμή για τη χώρα γιατί είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχουμε συναντήσει και μας έχει προκύψει από το 1974 και μετά. Και σήμερα βεβαίως βρισκόμαστε σ ‘αυτό το σημείο με πολύ μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης . Να ξεκινήσουμε από τα οικονομικά. Το 2014 παραδόθηκε στην κυβέρνηση Σύριζα ανάπτυξη 0,7% και πλεόνασμα, άρα η κυβέρνηση αυτή είχε να διαχειριστεί μια ανάπτυξη και ένα πλεόνασμα. Με τα πειράματα Βαρουφάκη – Τσίπρα , ξανά βυθιστήκαμε στην ύφεση και στα ελλείμματα και με χίλια ζόρια το 2017 , και μετά από τρία χρόνια , είχαμε μια αναιμική ανάπτυξη 1,4 % όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 2,3 %, και όταν η χώρα μας μετά από αυτή τη συμπίεση των 7-8 χρόνων έπρεπε να έχει 4,5% ανάπτυξη. Αυτά σε σχέση με την ανάπτυξη.
Σε σχέση με την ασφάλεια. Δυστυχώς , ξεκινώντας από τις μεγάλες πόλεις, αλλά ακόμα και στην Περιφέρεια, οι μικροαπατεώνες και οι κλέφτες οι μεγάλοι, στο μεγάλο έγκλημα αλωνίζουν τη χώρα. Οι πολίτες της Ελλάδας και της Περιφέρειας είναι στο έλεος αυτών των κακοποιών. Τελευταία είδαμε και την μεγατάπληξη, τις συμβουλές της αστυνομίας να κάνουμε τους κοιμισμένους. Προφανώς, κάποιοι άλλοι το έχουν παραδειγματιστεί αυτό. Εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω ότι και στο θέμα της ασφάλειας, υπάρχει μια πλήρης αταξία , οι πάντες είναι στο έλεος των κακοποιών. Για τη Φλώρινά μας μπορώ να πω, έχω δώσει και συγχαρητήρια και στον διευθυντή και στους αστυνομικούς, ζητώ όμως να συνεχίσουν σ’ αυτόν τον ρυθμό για να υπάρχει η σχετική προστασία στο Νομό της Φλώρινας. Θέλουμε τους αστυνομικούς στους δρόμους και όχι μόνο μέσα στην πόλη αλλά και στα χωριά για να αισθάνονται οι κάτοικοι ασφαλείς.
Για το θέμα το μεταναστευτικό, εξακολουθεί να υπάρχει μια αύξηση στις ροές. Εδώ θέλω να αναφέρω και το εξής, ότι ενώ υπάρχει κρίση, έχουν νοικιαστεί πάρα πολλά διαμερίσματα στις μεγάλες πόλεις, με χρήματα Ευρωπαϊκά, για τους μετανάστες και για τους πρόσφυγες . Αυτό , ενώ στην αρχή λόγω κρίσης είχαν μειωθεί τα ενοίκια , φτάνουμε σε σημείο τώρα πια να υπάρχει μια πλασματική ολοκλήρωση της ζήτησης και εν πάση περιπτώσει να ανεβαίνουν τα ενοίκια. Οι μεν Έλληνες παίρνουμε τον χαμηλό μισθό, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και όλο αυτό το ζήτημα με τους μετανάστες και με τους πρόσφυγες δημιουργεί επιπλέον οικονομικά προβλήματα, στα οποία οφείλει η πολιτεία να σκύψει και να βρει λύση για να ανακουφιστούν πλέον και οι Έλληνες από επιπλέον προβλήματα που δημιουργούνται από την έλευση των προσφύγων. Και ένα τελευταίο για να κλείσουμε τα εσωτερικά, τα εθνικά. Ενώ λοιπόν ισχύουν όλα αυτά, αντί η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να αναζητήσει μια συναίνεση και μια οικουμενικότητα και για τα εσωτερικά και για τα εξωτερικά, ακολουθεί το παράδειγμα της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. Όσο είμαστε εμείς να μπορούμε να κυβερνάμε ελεύθερα και με άνεση, από τη στιγμή που εμείς θα χάσουμε, γιατί στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, και αυτές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2018, οι υπόλοιποι να μην μπορούν να κυβερνήσουν για να είμαστε μέσα στο παιχνίδι. Έχουν ψηφίσει λοιπόν την απλή αναλογική, ούτος ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μην μπορεί να κυβερνήσει. Ότι πιο ανήθικο και πιο ανέντιμο.
Πάμε στα εξωτερικά, στο θέμα του Μακεδονικού. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει, αλλά από ότι φαίνεται πάμε σε ένα βέβαιο ξεπούλημα γιατί κανείς δεν έχει αντίρρηση να λυθεί αυτό το θέμα, κανείς δεν έχει αντίρρηση η Ελλάδα να φτάσει σε κάποιο συμβιβασμό αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα ξεπούλημα. Συμβιβασμό ναι, εφόσον όμως αυτός περιλαμβάνει και το erga omnes , δηλαδή κοινή ονομασία εντός και εκτός και βεβαίως την εξαφάνιση των αλυτρωτικών από το Σύνταγμα. Αυτά πάνε όλα μαζί πακέτο. Δεν θα παραδώσουμε εμείς τον συμβιβασμό χωρίς να πάρουμε τίποτα, γι’ αυτό μιλάω για ξεπούλημα.
Και ερχόμαστε και στο θέμα το Ελληνοτουρκικών. Εκεί επικρατεί ένα πραγματικό αλαλούμ και για αυτό το λόγο λέμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να επιδιώξει μια συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος εξ’ ανατολών, γιατί δυστυχώς κανείς δεν ξέρει με τι γνώμονα λειτουργεί ο Ερντογάν έτσι. Γιατί αν είναι μόνο το θέμα των συμφερόντων σε σχέση με πετρέλαιο και με αέριο ή το θέμα της δημιουργίας του Κουρδικού κράτους, εκεί θα έπρεπε να επιδιώξει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Εδώ βλέπουμε άλλα να λέει τη μια μέρα και άλλα να λέει την άλλη. Ένα λεξιλόγιο το οποίο δεν μας τιμά, ούτε και τον ίδιο, ούτε και το κράτος, ούτε και το λαό του. Και βέβαια, όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με τη δέουσα ψυχραιμία και λογική και πάνω από όλα με τη δέουσα οικονομικότητα, οικουμενικότητα, για να μην έχει αυτό αντίκτυπο στο ηθικό και των στρατευμένων νέων του στρατού μας, χάρη στους οποίους κάναμε, και οφείλω να συγχαρώ δημόσια τους στρατευμένους νέους στα σύνορα του Έβρου και στα νησιά, με ασφάλεια τις γιορτές μας. Απολαύσαμε τις γιορτές του Πάσχα όλοι οι Έλληνες και το αξιόμαχο, το οποίο είναι πολύ υψηλό και πρέπει να το κρατήσουμε υψηλό και σ αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού πρέπει να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Αφήνουμε λοιπόν και τα εξωτερικά και πάμε στα δικά μας.
Έχω ονομάσει τη Φλώρινα έρημη πολιτεία. Υπάρχει μια ερημοποίηση γενικότερα και αυτό πάλι μπορούμε να το πούμε με πολύ μεγάλη ασφάλεια μετά από 3,5περίπου χρόνια. Λοιπόν, είμαστε στο θέμα του Νοσοκομείου, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε με πολλά προβλήματα. Ακούσαμε μία ανακοίνωση για έντεκα γιατρούς, είμαστε ακόμα στο θέμα της ανακοίνωσης και από ότι φαίνεται η πρόσληψη αυτών των γιατρών θα γίνει από τη Νέα Δημοκρατία γιατί αποκλείεται να γίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τους έξι μήνες. Εδώ όμως να διορθώσω ότι ο αριθμός έντεκα δεν είναι αληθινός γιατί από τους έντεκα, οι πέντε έρχονται εις αντικατάσταση πέντε οι οποίοι φεύγουν. Άρα, μιλάμε για έξι νέες θέσεις, τις οποίες όπως είπα θα τις κάνει η Νέα Δημοκρατία.
Δεύτερη ανακοίνωση που ακούσαμε από κυβερνητικούς Βουλευτές και αξιωματούχους, την ικανοποίηση για ότι πήραμε τον τίτλο των Ανθρωπιστικών σπουδών. Δηλαδή είχαμε απλώς βαφτίσια, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του Πανεπιστημίου. Δεν μας είπαν τίποτα όμως για αυτόν τον αγώνα τον οποίο κάναμε και αποτρέψαμε προς το παρόν τον κίνδυνο να φύγουν οι καθηγητές, γιατί η φυγή των καθηγητών θα σήμαινε και κλείσιμο του Πανεπιστημίου, όπου εκεί όλοι οι κυβερνητικοί, οι τοπικοί σφυρίζουν αδιάφορα και είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον γραμματέα και άλλους αξιωματούχους του Υπουργείου με συνεχείς πιέσεις προς τους καθηγητές, προς τον Πρύτανη και όλους τους υπόλοιπους να επιτρέψουν στους καθηγητές να φύγουν. Και σήμερα έρχονται λοιπόν σαν να μην συμβαίνει τίποτα και μας λένε ότι “ναι, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το ότι μετονομάστηκε Ανθρωπιστικών σπουδών”. Η επιδίωξη μας είναι άμεσα στη Φλώρινα 2 τμήματα. Το ένα είναι αυτό το οποίο θα υποστηρίξει και θα δημιουργήσει τη σχολή που έχει σχέση με τις καλές τέχνες, δε ξέρω πως θα ονομαστεί πλέον η σχολή, αυτό έχει σχέση και με την ταυτότητα της πόλης, κάποτε πρέπει να δώσουν μια ταυτότητα σ’ αυτή την πόλη. Είναι η πόλη των καλλιτεχνών, είναι η πόλη των γλυπτών, των ζωγράφων και βεβαίως του πνεύματος και του πολιτισμού αλλά αυτό το οποίο θα μας δώσει το ιδιαίτερο χρώμα και την ιδιαιτερότητα είναι το πρώτο. Άρα το τμήμα των καλών Τεχνών , το οποίο έχουμε εδώ, πρέπει να αναβαθμιστεί με ένα ακόμα τμήμα, θα δούμε ποιο θα είναι αυτό. Να γίνει λοιπόν σχολή και από εκεί και πέρα να βοηθήσει και τους δικούς μας τους νέους συν και όλους τους φοιτητές οι οποίοι θα έρθουν για να βοηθήσουν τη πόλη να κρατήσει αυτόν τον χαρακτήρα και αυτή την ταυτότητα. Και ότι άλλα ακούγονται από κάποιους συναδέλφους ότι στο Νομό Κοζάνης θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία παράλληλη σχολή ή ένα παράλληλο τμήμα, δεν μπορεί να σταθεί σοβαρά. Οι Θετικές επιστήμες είναι στη Κοζάνη, οι Θεωρητικές –Ανθρωπιστικές είναι στην Φλώρινα. Αυτό πλέον το έχει αποδεχθεί η Πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν θα το διαταράξουμε, δεν θα μπούμε και εμείς στη διαδικασία θέλουμε μία αρχιτεκτονική στη Φλώρινα, δεν μπορεί να γίνει. Και για την Πτολεμαΐδα που προτάθηκε, ναι μπορεί να εστιαστεί, εγώ δεν είμαι αντίθετος στο να γίνει κάποιο τμήμα στην Πτολεμαΐδα επιπλέον, αλλά σε ότι έχει σχέση με τα ιατρικά ή εν πάση περιπτώσει σε κάτι που δεν καλύπτεται από την Κοζάνη και από την Φλώρινα. Και το κλείνουμε και το θέμα του Πανεπιστημίου .
Στο θέμα μετεγκατάστασης Αναργύρων-Αχλάδας-Βαλτόνερων δεν έχει γίνει τίποτα εκτός από μια καταγραφή και όπως το έχω ξαναπεί το λογαριασμό θα τον στείλουν στη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν ούτε 1 ευρώ για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων και των άλλων χωριών, το καθυστερούν όσο μπορούν για να παραδώσουν την εξουσία το Φθινόπωρο και να αναλάβουν άλλοι τις ευθύνες.
Για το θέμα του ρυμοτομικού να επανέλθω. Εκφράστηκε μετά από τρία χρόνια η ικανοποίηση, γιατί τρία χρόνια κάναμε για να εγκρίνουμε ένα απλό ρυμοτομικό, όπως προείπα ένα ρυμοτομικό που αφορά τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, κάναμε τόσο κόπο για να γίνει αυτό και δεν συμπεριέλαβαν τα 180 στρέμματα τα οποία ήδη υπάρχουν για να μπορέσει να γίνει η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Από εκεί και πέρα δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ, ακούμε για τα 15 εκατομμύρια ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και βεβαίως δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα έργο. Δηλαδή, μετά από 3,5 χρόνια είμαστε ακόμα στη σφαίρα της θεώρησης και του θεωρητικού.
Για τον κάθετο άξονα δυστυχώς εξακολουθούμε να είμαστε πάρα πολύ πίσω. Ένα μέρος της μελέτης καλύπτεται από την Περιφέρεια, η οποία δεν έχει αυτή την υποχρέωση γιατί είναι χρήματα δικά μας, όφειλε η Πολιτεία με δικά της χρήματα να κάνει αυτή την μελέτη και γίνεται τμήμα Άττικα, ακόμα και σ’ αυτό το τμήμα Αμμοχώρι-Ξινό η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί και γίνεται αγώνας για να μπορέσει να ολοκληρωθεί και να ενταχθεί στο 5ο ΕΣΠΑ μπας και γίνει αυτό το πρώτο κομμάτι και τα υπόλοιπα που είναι πιο εύκολα να ακολουθήσουν.
Για τα αρδευτικά δεν έχει γίνει τίποτα, είμαστε ακόμα στο θα δούμε. Ξεκίνησαν κάποιοι αναδασμοί οι οποίοι είναι χρονοβόροι , το γνωρίζουμε όλοι και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν και αν εμπλακούν οι πολίτες με αντιπαραθέσεις δικαστικές, τότε θα μιλήσουμε για κάποιες αναβολές, θα έχουμε δηλαδή πρόβλημα.
Προ τελευταίο αφήνω το θέμα της Τηλεθέρμανσης .Ακούστηκε πάλι μια ψιλό ικανοποίηση για τα 30 εκατομμύρια της Τηλεθέρμανσης . Καταρχάς να ενημερώσω αυτούς που εκφράζουν πολύ εύκολα ικανοποιήσεις αυτά είναι χρήματα τα οποία έχει κατορθώσει να εγκρίνει την Τηλεθέρμανση ο Δήμαρχος Παπαναστασίου επί θητείας Παπαναστασίου, δεν μπόρεσε να ξεκινήσει το θέμα της Τηλεθέρμανσης τότε γιατί ήθελε να μειώσει το κόστος για τους πολίτες οι οποίοι θα τα χρησιμοποιούσαν για τους καταναλωτές και έκτοτε από τη θητεία του Παπαναστασίου μέχρι σήμερα είδαμε κάποια έργα τα οποία γίνονται στον κεντρικό αγωγό και εν πάση περιπτώσει αυτά τα χρήματα τα πήρε η κυβέρνηση Σύριζα όταν μάζευε όλα τα ταμειακά αποθέματα από διάφορους φορείς , τα κράτησε και τώρα κάποια στιγμή βρήκε χρήματα, μας πήγε πίσω κι εμάς 1,5 – 2 χρόνια τουλάχιστον και τώρα μας επιστρέφει αυτά τα οποία έχουμε από τη Δημαρχεία του Παπαναστασίου. Τώρα αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ικανοποίηση από κυβερνητικό Βουλευτή, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση, δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί στο Νομό Φλώρινας, δεν γίνεται κανένα έργο και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει και προοπτική. Τα πάντα κινούνται με ρυθμό χελώνας και το κακό είναι ότι δεν υπάρχει και ανησυχία για την προώθηση και την πρόοδο αυτών των θεμάτων. Έχω ζητήσει κατ’ επανάληψιν να υπάρχει σε μηνιαίο επίπεδο μία συνεδρίαση φορέων και ανέφερα ποιοι είναι αυτοί, δυστυχώς κανείς δεν παίρνει αυτή την πρωτοβουλία. Ως Βουλευτής αντιπολίτευσης δεν μπορώ να την πάρω γιατί θεωρείται ότι μπορεί να κάνω μικρή αντιπολίτευση στη κυβέρνηση, δεσμεύομαι όμως απ’ το Φθινόπωρο που θα είναι η Νέα Δημοκρατία τότε σαφέστατα θα πάρω την πρωτοβουλία και βεβαίως όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει. Δεν πρόκειται εμείς να περιμένουμε ή να εμπλακούμε σε μικροκομματικά παιχνίδια για το ποιος θα συμμετάσχει ή όχι. Οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες, ο λαός μένει στάσιμος, είναι μια έρημη πολιτεία. Ο πρώτος αντίκτυπος είναι στους νέους, στους ανέργους οι οποίοι βρίσκονται είτε στα νησιά είτε στο εξωτερικό για να μπορέσουν να βρούνε δουλειά και βεβαίως ο δεύτερος αντίκτυπος είναι σε όλους τους υπόλοιπους γιατί βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια ότι η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Νομού μας έχει πέσει ραγδαία στο ναδίρ. Λοιπόν αυτά και είμαι στη διάθεση σας.
Κ. Γεωργούλας: κ. Αντωνιάδη, διαπιστώνω μια αντίφαση. Άκουγα προχθές τον Δήμαρχο σε τηλεοπτικό σταθμό, να μας λέει ότι έχει υλοποιήσει 100 % της προεκλογικής του εξαγγελίας που σημαίνει ότι έγιναν έργα. Σήμερα λέτε εσείς ότι δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί .Τι ακριβώς συμβαίνει;
Βουλευτής: Ναι, καταρχάς για ό,τι σας έχει πει ο Δήμαρχος θα απευθυνθείτε στο Δήμαρχο. Εγώ δεν αντιπροσωπώ ούτε τον Δήμαρχο ούτε τον Περιφερειάρχη. Για τα του Δημάρχου στο Δήμαρχο, για τα του Περιφερειάρχη στον Περιφερειάρχη. Εγώ όμως ως Βουλευτής του Νομού, επειδή εσείς ζείτε σ’ αυτόν το Νομό σας προκαλώ να μου πείτε ένα έργο το οποίο γίνεται στο Νομό τα τρία χρόνια. Πέστε ένα έργο και όταν λέω ένα έργο δεν μιλάω για τις λακκούβες ή για τις λάμπες τις οποίες αλλάζουμε. Ένα έργο το οποίο γίνεται κι εγώ θα σας πω μπράβο. Για να μην αναφερθώ σε λεπτομέρειες ότι ανέφερα σας ανέφερα, αν θέλετε όμως να σας πω.
Το θέμα της Τηλεθέρμανσης άρχισε να ανακινείται όταν το ανέφερα στη Βουλή, όχι επειδή το ανέφερα εγώ αλλά επειδή εμπλεκόταν ο κ.Καλογρίτσας και επειδή το πήρε ο ΣΚΑΙ και εκείνη την εποχή ήτανε σε κόντρα με τον κ.Καλογρίτσα και έψαχνε να βρει ποια έργα έχει διάσπαρτα στην Ελλάδα και δεν προχωράνε, θυμάστε γι’ αυτά που είχε στα νησιά και στην Πελοπόννησο με τους αυτοκινητόδρομους κι όλα αυτά και μέσα σ’ αυτά ήτανε και το θέμα της Τηλεθέρμανσης και ξαφνικά άρχισε ο κ. Καλογρίτσας μ έναν φορτωτή, ένα σκαφέα και τρεις εργάτες να κάνει τον κεντρικό αγωγό. Μα με τον ρυθμό που γίνεται θέλουμε 20 χρόνια. Με τους εργάτες και με τα μηχανήματα που έχει αυτή τη στιγμή ο Κ. Καλογρίτσας θέλουμε 20 χρόνια. Τώρα να πούνε ότι ξεκινάνε εντατικά, θέλουν τουλάχιστον 3 χρόνια για να γίνει η Τηλεθέρμανση. Εάν από αύριο ως δια μαγείας έφερνε όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τους εργαζόμενους, τους πάντες, όλο τον εξοπλισμό θέλει 3 χρόνια τουλάχιστον.
Κ. Βούζας: κ. Αντωνιάδη 3 ή 4 φορές στη τοποθέτησή σας αναφερθήκατε ότι σε έξι μήνες θα έχουμε εκλογές, έχετε κάποιες ενδείξεις; Βέβαια, δεν αναφερθήκατε καθόλου στις εσωκομματικές της Νέας Δημοκρατίας που θα έχουμε σε έναν μήνα.
Βουλευτής: Ναι, για τις εσωκομματικές θα δώσω μια άλλη συνέντευξη που θα αναφερθώ όταν πλέον θα έχουμε και κάποια δεδομένα. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο θα αναφερθώ και στη δική μου στάση σε σχέση με τις εσωκομματικές. Για το θέμα των εκλογών είναι η πεποίθησή μου απ’ το 2016 ότι θα γίνουν μετά το καλοκαίρι του 2018, που έχει σχέση με το μνημόνιο γιατί έστω και πλασματικά ο κ. Τσίπρας θέλει να απεκδειχθεί απ’ αυτό το προπατορικό αμάρτημα των μνημονίων. Γιατί όπως ξέρετε ο κ. Τσίπρας βγήκε με πρώτο σύνθημα ότι την επόμενη μέρα θα σκίσω το μνημόνιο, θα κουρέψω το χρέος, δεν έχει κάνει τίποτα απ όλα αυτά. Θέλει έστω και πλασματικά για τον τύπο όχι για την ουσία να πει ότι μετά τον Αύγουστο ότι ναι, ξέρετε εγώ σας είπα μετά αλλά τελικά δεν μπόρεσα και μετά από 3,5 χρόνια σας έβγαλα. Όταν ήδη έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2022 σε πλεόνασμα3,5 %, όταν από 1/1/2019 θα έχουμε μειώσεις 18 % που σημαίνει 250 ευρώ μείωση στις συντάξεις και όταν από 1/1/2020 θα έχουμε από 70 μέχρι 100 ευρώ μείωση και στις συντάξεις και στους μισθούς. Αυτά είναι τα πιο βασικά, έτσι, κι όταν έχει ψηφίσει ήδη μέτρα για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 που δεν υπήρχαν. Γι αυτόν τον λόγο είχα πει ότι θα κάνει σίγουρα εκλογές το Φθινόπωρο του 2018, δεν πρόκειται να πάει στην Άνοιξη του 2019 με μία πολύ μικρή επιφύλαξη εάν τυχόν τις μειώσεις των συντάξεων τις πάει ένα εξάμηνο πίσω, που το βλέπω πολύ δύσκολο γιατί εδώ οι Ευρωπαίοι και το νομισματικό ταμείο πιέζουν το αφορολόγητο, η μείωση του αφορολόγητου να έρθει αντί από 1/1/2020 να έρθει από 1/1/2019. Είναι αυτό που λέγαμε η μείωση των 70 και των 100 ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.
Κ. Βούζας: Φοβάστε ένα ατύχημα στο Αιγαίο;
Βουλευτής: Καταρχάς, ήδη είχαμε ένα ατύχημα, έτσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έχω καταθέσει και συγκεκριμένες επερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Μη βαπτίζουμε το κρέας ψάρι. Ατυχήματα είχαμε και πολλά. Το πρώτο ατύχημα ήταν η εμβολή του σκάφους. Ήταν ατύχημα, απλώς δεν είχαμε ανθρώπινες ζωές, γιατί θα μπορούσε στο σημείο στο οποίο έγινε η εμβολή να υπήρχε κάποιος ναύτης, να χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή. Από τύχη δεν είχαμε, το ατύχημα έγινε. Ατύχημα είναι και το θέμα της σύλληψης των δύο αξιωματικών, ατυχήματα είναι και αυτά που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι πιλότοι μας. Θέλω να πω δηλαδή ότι ατυχήματα γίνονται συνεχώς δε φτάσαμε σε σημείο να θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή. Στο παρελθόν δεν είχαμε ανθρώπινη ζωή με τον αεροπόρο , ο οποίος έχασε τη ζωή του;
Κ. Τριανταφυλλίδης: Τον Ηλιάκη;
Βουλευτής: Τον Ηλιάκη Εκείνο το οποίο είναι λυπηρό , είναι να μην αφήνουμε τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα στο έλεος της ταπείνωσης. Γιατί είναι ήττα και πρέπει να τα λέμε αυτά έτσι όπως είναι . Εθνική ήταν το ότι δεν αφήσανε να γίνει η έρευνα για το πετρέλαιο, για το αέριο στο οικόπεδο 3 καθυστέρησε η εξωτερική πολιτική, κατέθεσα και συγκεκριμένη ερώτηση από την πρώτη ημέρα να ξεσηκωθεί η Ελλάδα και η Κύπρος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, να καταγγείλουν το θέμα. Δεν έπρεπε να αφήσουν να χαθούν οι 15 ημέρες για να ανανεώσουν τη άφιξη. Οι Τούρκοι σε οτιδήποτε γίνεται η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά από το επόμενο δευτερόλεπτο. Κατέθεσα και επερώτηση για το θέμα του σκάφους την οποία απεδέχθη ο κ. Κοτζιάς , δεν είναι το θέμα των χρημάτων , που και αυτό έχει τη συμβολική του σημασία είναι ότι το επισημοποιείς με δικαστικό τρόπο, με διπλωματικό τρόπο, με τον επίσημο πλέον τρόπο ότι μέσα στα χωρικά σου ύδατα έχεις εισβολή. Αυτή πλέον είναι η πιο επίσημη διαδικασία. Εάν το αφήσεις έτσι και πεις ότι μετά από δύο χρόνια όταν θα σου χρειαστεί , ξέρεις είχαμε την εισβολή του σκάφους, τι έγινε; Τώρα την επισημοποιείς. Άρα λοιπόν το καθετί έχει τη δική του ιδιαίτερη βαρύτητα και το δικό του ειδικό βάρος, για αυτό η Ελλάδα έμεινε πίσω στο συγκεκριμένο θέμα. Η Ελλάδα φορτώνεται με ήττες και με ταπεινώσεις. Εδώ υπάρχει η εξής αντίφαση όσο κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις , τόσο φέρνεις πιο κοντά τον πόλεμο και καινούργιες ταπεινώσεις. Όσο προετοιμάζεσαι και απαντάς σ’ αυτές τις ταπεινώσεις, τόσο απομακρύνεις το ενδεχόμενο και του πολέμου και την επανάληψη νέων ταπεινώσεων. Εγώ νομίζω, ότι αυτό που συνέβη τώρα με το ελικόπτερο στην Νήσο Ρω, αυτό είναι ένα μάθημα για τους Τούρκους, ότι πλέον οι Έλληνες έχουν μάθει να απαντάνε και όσο οι Έλληνες απαντούν τόσο οι Τούρκοι είναι πιο διστακτικοί . Επαναλαμβάνω και κλείνω μ αυτό, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο Κράτος και των Βαλκανίων και της μικράς Ασίας. Είναι ισχυρότερη και από την Τουρκία. Γιατί ένα κράτος είναι ισχυρό όταν είναι ισχυρό πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Εμείς και στους τέσσερις παράγοντες αυτή τη στιγμή είμαστε ισχυρότεροι από τη Τουρκία. Και αυτά ας τα δει ο κ. Τσίπρας και όσοι λέγανε ότι θέλουμε βούτυρο αντί για κανόνια, γιατί το κράτος το οποίο βρήκε, αυτός δεν έχει προσθέσει ούτε ένα κανόνι. Δεν έχει φέρει τίποτα, αυτά τα βρήκε είναι αυτά τα οποία κατηγορούσε και έκανε διαδηλώσεις και σήμερα τα χρησιμοποιεί για να μας πει ότι έχει ένα ισχυρό κράτος και είναι αυτός ο οποίος διαδήλωνε στα κάγκελα και έλεγε ότι δεν έπρεπε να τα πάρουμε αυτά και δεν έπρεπε να πάρουμε τα άλλα. Και να που σήμερα χάρη σ’ αυτά κοιμάται ήσυχος ο Ελληνικός λαός. Βεβαίως και γίνανε και κάποιες ατασθαλίες. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί το κράτος δικαίου και ο έλεγχος, και όσοι τα κάνουνε να μπαίνουν στη φυλακή, να σαπίσουν στη φυλακή. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή βρέθηκαν ένας, δύο, τρείς απατεώνες θα σταματήσουμε να εξοπλίζουμε την Ελλάδα.
Κ. Γεωργούλας : Κ. Αντωνιάδη, είπατε νωρίτερα ότι χρειάζονται δύο σχολές ακόμα.
Βουλευτής: Δύο τμήματα
Κ. Γεωργούλας : Δύο τμήματα στη σχολή Καλών Τεχνών;
Βουλευτής: Ένα στη σχολή Καλών Τεχνών , στο τμήμα Καλών Τεχνών , εφαρμοσμένο για να γίνει η σχολή γιατί τώρα είναι τμήμα, και ένα στη σχολή Ανθρωπιστικών .
Κ. Γεωργούλας: Είπατε ότι σε έξι μήνες θα έχουμε εκλογές. Του χρόνου τέτοιο καιρό, επειδή περνάει πολύ γρήγορα ο καιρός, θα είστε κυβέρνηση. Στο πρόγραμμά σας υπάρχει αυτό ως θέμα δημιουργίας τμημάτων;
Βουλευτής: Σας μιλάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή τι πρόγραμμα; Σου λέω ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ότι ναι, είναι και δέσμευση αυτή, ότι δύο τμήματα απαραιτήτως θα γίνουν στην Φλώρινα. Συν το θέμα που το έχω ξανά πει, το θέμα των κάθετων αξόνων. Ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για τρείς κάθετους άξονες της Φλώρινας, της Πέλλας και της Δράμας. Είναι οι τρείς Νομοί οι οποίοι δεν έχουνε ακόμα κάθετο άξονα. Από τον Έβρο μέχρι την Ηγουμενίτσα. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αποκτήσει . Μόνο εμείς δεν έχουμε.
Κ. Γεωργούλας: Εννοείς κάθετο αυτό του Ξινού να γίνει;
Βουλευτής: Ναι, Φλώρινα- Πτολεμαΐδα.
Λοιπόν , σας ευχαριστώ πολύ κύριοι, Χρόνια πολλά , Χριστός Ανέστη και για τα υπόλοιπα δεσμεύομαι σε μια επόμενη φορά.