«Πρόκειται για τη μεγάλη επιτυχία της ένταξης των δύο μελετών για χρηματοδότηση, της μελέτης του αρδευτικού δικτύου της Βεγορίτιδας και της μελέτης του αρδευτικού δικτύου της Χειμαδίτιδας», δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο γραφείο του.
Πιο συγκεκριμένα είπε:
«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής, το λέω αυτό εδώ και μερικές μέρες, για όλο το νομό, ιδιαίτερα για την περιοχή του Αμυνταίου. Ο κύριος σκοπός της σημερινής συνέντευξης είναι αφιερωμένος στον δήμο Αμυνταίου, στο λεκανοπέδιο Αμυνταίου και σε αυτήν την μεγάλη επιτυχία που είχαμε ως δήμος Αμυνταίου και ως νομός Φλώρινας. Οι γιορτές θα έλεγα χαριτολογώντας για την περιοχή μας, ξεκινάνε από τώρα. Πρόκειται για την μεγάλη επιτυχία της ένταξης των δύο μελετών για χρηματοδότηση, της μελέτης του αρδευτικού δικτύου της Βεγορίτιδας και της μελέτης του αρδευτικού δικτύου της Χειμαδίτιδας. Μερικές επισημάνσεις ως προς το συγκεκριμένο έργο το οποίο θεωρώ από τα κορυφαία που ξεκινούν για την περιοχή μας.
Καταρχάς μιλάμε για επιδιώξεις δεκαετιών γιατί θυμάμαι όταν πρωτοπήγαμε ως πρώτοι αιρετή αυτοδιοίκηση με τον αείμνηστο πρώην νομάρχη Τραϊανό Πετκάνη το ’95, ήταν από τα θέματα τα οποία από τότε συζητιόταν να γίνουν κάποια αρδευτικά δίκτυα. Πέρασαν λοιπόν αυτές οι δεκαετίες και σήμερα ένας τέτοιος αγώνας όλων των κατοίκων του Αμυνταίου και όλων των αιρετών, και εμού προσωπικά και όλων των προκατόχων μου, σήμερα δικαιώνεται.
Επισήμανση δεύτερη. Δεν μπήκε μόνο η μία μελέτη που είναι από μόνο του ένα έργο σημαντικό, μπήκαν ταυτόχρονα και οι δυο μελέτες για χρηματοδότηση.
Επισήμανση τρίτη. Εάν θα δείτε στα 30 εκατομμύρια, ο νομός μας, συνολικά και με τα άλλα που παίρνει, χρηματοδοτήσεις στον όμιλο νέων, χρηματοδοτήσεις πράσινων πρωτοβουλιών που παίρνουν όλοι οι δήμοι της Φλώρινας και όλα αυτά, η Φλώρινα παίρνει περίπου το 40% του πακέτου μόνη της. Πρώτη φορά από ένα τέτοιο πρόγραμμα ο νομός μας τυγχάνει τόσο γενναιόδωρης χρηματοδότησης. Για ποιον λόγο βιαζόμουν για το συγκεκριμένο θέμα; Γιατί δεν είναι μόνον οι μελέτες, θέλουμε στο τέλος της διετίας από την στιγμή που θα υπογραφούν και θα έχουν ολοκληρωθεί, να προλάβουμε και να τα εντάξουμε στο μεγάλο πακέτο που λέγεται ΣΔΑΜ, το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης, γιατί δεν αρκεί μόνο να κάνουμε μελέτες, πρέπει από τώρα να μεριμνήσουμε για το από πού θα χρηματοδοτηθούν. Άρα λοιπόν γι’ αυτόν τον λόγο βιαζόμουν, θέλω να πω ότι για το συγκεκριμένο έργο από την επόμενη μέρα, καταρχάς είχα δεσμευτεί προεκλογικά και ως πρόσωπο και ως βουλευτής της πλειοψηφίας της συμπολίτευσης αλλά και ως Νέα Δημοκρατία. Προεκλογικά είχα δεσμευτεί και για τις δύο μελέτες, για το συγκεκριμένο έργο οφείλω να πω ότι πέρασα από πάρα πολλούς υπουργούς, ξεκινώντας από δύο Υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης, από Υφυπουργούς αγροτικής ανάπτυξης, από γενικούς γραμματείς, δεν υπήρχε χρηματοδότηση. Φύγαμε από το αγροτικής και πήγαμε στο ανάπτυξης, Υπουργούς, αναπληρωτές, γενικούς γραμματείς, στον καθ΄ ύλην αρμόδιο, τον γενικό γραμματέα του ΕΣΠΑ, δεν υπήρχε. Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεν υπήρχαν. Στο Υπουργείο Ενέργειας, δεν υπήρχε. Και τελικά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και με προσωπική διαμεσολάβηση του Πρωθυπουργού έγινε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ως τώρα, για πρώτη φορά θα δείτε στην ιστορία του πράσινου ταμείου, χρηματοδοτούνται μελέτες αρδευτικών δικτύων. Δεν έχει ξαναγίνει. Πρώτη φορά γίνεται αυτό κατ’ εξαίρεση για την Φλώρινα, γιατί το δικαιούται και γιατί δώσαμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Και η τελική έγκριση η θετική ήταν πριν από έναν χρόνο όταν μου είπαν ότι εγκρίνουμε μόνο το πρώτο, το Βεγορίτιδας, εκεί είπα ή και τα δύο ή τίποτα. Σε ένα εξάμηνο, την άνοιξη του ’21 πήραμε την έγκριση και για τα δύο, και από την άνοιξη του ’21 μέχρι και σήμερα, κάθε βδομάδα περνούσα για να δω τον κατάλογο των έργων για να δω αν είναι και τα δύο τα έργα μέσα. Σας λέω μόνο ότι πριν από 20 μέρες με 1 μήνα, ξαναπήγα και ήταν μόνο το ένα έργο μέσα. Γιατί από τις πολλές πιέσεις που θέλουν να βάλουν και άλλα έργα, κάποια στιγμή το βγάλαν και αυτό το έργο. Εννοείται ότι ξαναέγιναν οι σχετικές παρεμβάσεις, δεν σας λέω και τις λεπτομέρειες, και τελικά μπήκαν και τα δύο τα έργα. Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός. Είναι μια μεγάλη νίκη και μια μεγάλη δικαίωση και προσωπική και του φλωρινιώτικου λαού, ιδιαιτέρως των Αμυνταιωτών. Μια νίκη λοιπόν του δήμου Αμυνταίου, του νομού Φλώρινας και όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτός ήταν ο κύριος σκοπός της συνάντησης, αλλά από κει και πέρα θα πούμε και δυο λόγια τώρα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, και θα απαντήσω και στην ανακοίνωση που έβγαλε ο Σύριζα με αφορμή αυτό. Θα πω ότι ο Πρωθυπουργός έκλεψε τις εντυπώσεις, αυτό δεν το έχει κάνει πουθενά, έμεινε 4 ώρες με τους εκπροσώπους των φορέων, τους άκουσε όλους με μεγάλη υπομονή και η τοποθέτησή του νομίζω ότι μας καλύπτει πλήρως όταν λέει ότι είμαστε εδώ όχι μόνο για να εντοπίζουμε και να καταγράφουμε τα προβλήματα, αλλά για να δίνουμε λύσεις. Να αναφέρω μόνο ότι έκανε ειδική αναφορά και στον άξονα Φλώρινα-Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα, που σημαίνει ότι και αυτό θα βρει τον δρόμο του, αλλά δεν είναι του παρόντος. Και γενικά αναφέρθηκε σε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα δισεκατομμυρίων, το οποίο εγώ στέκομαι στο 1 δις 700 εκατομμύρια, τα οποία όμως μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή που είναι υποχρεωτική, ξεπερνάνε τα 2 δις, και τα οποία μαζί και με τα υπόλοιπα προγράμματα που θα συνδεθούν, θα έχουμε σίγουρα 3 δις. Μένει η μόχλευση και τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε. Άρα λοιπόν θεωρώ απολύτως επιτυχημένη την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και με την ευκαιρία να απαντήσω σε αυτό το οποίο ο Σύριζα ανέφερε ότι ερχόμαστε εδώ για να φωτογραφηθούμε και να δούμε τι. Ερχόμενος ο Πρωθυπουργός, ήδη τα δώρα εντός εισαγωγικών, που αναφέρει ο Σύριζα, προηγήθηκαν.
Δεν θα αναφερθώ στα 4,5 χρόνια του Σύριζα, που και προεκλογικά και μετεκλογικά και τώρα, τους προκαλώ και τους έλεγα να μας πουν ένα έργο εκτός από το έργο της τηλεθέρμανσης που εγώ τους το θύμιζα. Και όχι της τηλεθέρμανσης, της μονάδας της βιομάζας ως εναλλακτική μετά το κλείσιμο του εργοστασίου το οποίο είχε δρομολογηθεί από το ’17 και ήταν υποχρεωτικό αλλά τους το πιστώνουμε γιατί αυτοί το έκαναν. Τους λέω λοιπόν ότι αφήνουμε το 1δις 800 εκ., τους απαντώ για πρώτη φορά ότι πάνω από 10 χρόνια λειτουργεί η τηλεθέρμανση του Αμυνταίου, δεν με ενδιαφέρει της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. Για πρώτη φορά μπήκε στην επιδότηση η τηλεθέρμανση του Αμυνταίου. Τι εννοώ στην επιδότηση; Οι καταναλωτές των τηλεθερμάνσεων, μπορούν να μπουν στην επιδότηση, όπως είναι το επίδομα θέρμανσης του πετρελαίου. Και αυτό γίνεται μόνο για την περιοχή την δική μας και όταν λέω για την δική μας εννοώ και την Κοζάνη αλλά εγώ αναφέρομαι για την Φλώρινα.
Υπήρξε το πρόγραμμα των 10 εκατομμυρίων το οποίο μπορεί να γίνει και 20 και 30 και φτάνει μέχρι 200.000 χιλιάδες και αφορά αυτούς οι οποίοι απασχολούνται άμεσα στους λιγνίτες, οι φορτηγατζήδες, τα σκαπτικά, οι μικροεργολάβοι, οι εταιρίες, τα μηχανουργία που εργάζονταν και είχαν άμεση σχέση με την λειτουργία του ΑΗΣ και των ορυχείων άρα λοιπόν ένα νέο πρόγραμμα που αφορά μόνο την περιοχή μας.
8 εκατομμύρια επιπλέον για τους νέους αγρότες, ισχύει μόνο για την περιοχή μας και εδώ θα αναφέρω ότι 25 χιλιάδες δίνονταν στον νέο αγρότη επί Σύριζα η οροφή, το μάξιμουμ, 40χιλ. με την Νέα Δημοκρατία που είναι πολύ σημαντικό για έναν ο οποίος θέλει να ασκήσει το επάγγελμα του αγρότη. Τα 107 εκ. τα οποία ομολογώ ότι έγιναν με καθυστέρηση 5 μηνών, ήδη τα πρώτα δόθηκαν, θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα 50-60 που θα ανακουφίσουν 107εκ. από τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση των ανέργων. Θα ανακουφίσουν την περιοχή.
Να μην ξεχνάμε ότι ο Χατζηδάκης μόνο για την περιοχή είχε αυξήσει μερικές 7-8 εκατομμύρια το εξοικονομώ μόνο για την περιοχή μας. Μην ξεχνάμε ότι διανύουμε αυτόν τον χρόνο, μέχρι τέλη του ’21 που μόνο η Δυτική Μακεδονία και η Φλώρινα έχουν τα 64 λεπτά την υψηλή τιμή για τα φωτοβολταϊκά. Μην ξεχνάμε την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης που αφορά βασικά την περιοχή μας που από 300 πήγε περίπου στα 500. Να μην ξεχνάμε το επίδομα ξύλου και πέλετ, γιατί όπου πήγαινα προεκλογικά και αυτό ξεκίνησε να ξέρετε, αφορά και όλη την Ελλάδα αλλά ξεκίνησε από εμάς τους Φλωρινιώτες, από τον υποφαινόμενο βουλευτή που πήγαμε στον αναπληρωτή Υπουργό οικονομικών και επιμέναμε να δοθεί γιατί ήταν προεκλογική δήλωση και επίδομα ξύλων. Είχα δεσμευτεί ότι εγκαίρως θα παίρνουν όλες οι κοινότητες τα ξύλα, επί Σύριζα τα παίρναν τέλη Νοεμβρίου και δεν προλάβαιναν να τα πάρουν. Τώρα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου το 95% των κοινοτήτων, καθυστέρησε μόνο το Λέχοβο, η Υδρούσα και ο Τροπαιούχος. Όλοι οι υπόλοιποι το είχαν πάρει.
Και βέβαια το τελευταίο που το θεωρώ το κορυφαίο των κορυφαίων των έργων και αφορά την απασχόληση είναι η επιδότηση η οποία φτάνει με 70 και 85%. Τι λέει η κυβέρνηση; Σας δίνω τα κλειδιά της επιχείρησης, τζάμπα την επιχείρηση, βάλτε εσείς μόνο την ιδέα και δουλέψτε την. Γιατί ουσιαστικά δίνεται τζάμπα η επιχείρηση στους υπάρχοντες επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να κάνουν επέκταση και τζάμπα η επιχείρηση στους ανέργους, οι οποίοι θέλουν να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση. Πάνω σε αυτό να πω ότι η προσωπική μου θέση ήταν ότι παραπάνω από μία εμβληματική ξένη επένδυση για την Φλώρινα και για το Αμύνταιο δεν θέλω και θέλω να πάνε σε τοπικούς επιχειρηματίες και τοπικούς ανέργους. Γιατί θα έρθει μία κινέζικη να ανοίξει όντως μια επιχείρηση με 350 άτομα και ποιος μου λέει ότι μετά από 7 χρόνια όταν στην Ρουμανία θα υπάρχει ένα ανάλογο πρόγραμμα, δεν θα σηκώσει την επιχείρηση και θα πάει μετά εκεί. Αυτά λοιπόν, απαντώ στον Σύριζα ότι είναι μερικά από τα έργα τα οποία έχουν προηγηθεί της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Και δεν είναι μόνο το ταμείο το 1δις 700 εκ., είναι όλα τα παράλληλα ταμεία, ας πούμε από το πράσινο ταμείο, η Δυτική Μακεδονία πήρε 30 εκ., Που το πράσινο ταμείο δεν αφορά μόνο τη Δυτική Μακεδονία, και ήταν μόνο για την Δυτική Μακεδονία. Δηλαδή είναι η ρήτρα της δίκαιης μετάβασης που παίρνει από το ενέργειας, έξτρα κονδύλια, παίρνει από το αγροτικής ανάπτυξης έξτρα κονδύλια, παίρνει από το Υπουργείο εργασίας έξτρα κονδύλια. Από όλα τα Υπουργεία και εννοείται από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, έξτρα κονδύλια μόνο για την Δυτική Μακεδονία. Έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα; Όχι βέβαια. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται, γι’ αυτό θεωρώ κορυφαίο το θέμα της επιδότησης, από τέλη του ’22 με αρχές του ’23 όταν θα αρχίσουν να ανοίγουν οι πρώτες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα από τέλη του ’23, ’24 και ’25 όταν θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα έργα. Κλείνοντας λοιπόν και το θέμα του Σύριζα να πω ότι ο Σύριζα εδώ και καιρό είναι μαλωμένος με την πραγματικότητα και με την πραγματική ζωή. Έχει πάρει οριστικό διαζύγιο. Όταν βγαίνει έχει στο ενεργητικό του 0 και βγαίνει και κάνει κριτική για τα 19 τα οποία έχουν γίνει τώρα πλέον 24 έργα που ανακοίνωσα για τον νομό, θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και μεγάλα έργα τα οποία γίνονται στον νομό. Επιμένει να είναι οπαδός του ρητού «όχι σε όλα, ναι σε τίποτα». Έτσι δεν πας πουθενά. Εμάς βέβαια δεν μας επηρεάζει αυτή η κριτική, συνεχίζουμε με τις υποσχέσεις τις οποίες δώσαμε και επαληθεύομαι καθημερινά, όταν είπα πριν από 4-5 μήνες ότι εφεξής η Φλώρινα θα έχει ανακοινώσεις μόνο θετικές. Εάν θα δείτε μόνο το τελευταίο τρίμηνο γίναν πάνω από 7-8 ανακοινώσεις οι οποίες είναι μόνο θετικές. Είναι για έργα θετικά τα οποία επαναλαμβάνω δεν έχουν λύσει όλα τα προβλήματα και ζητώ και την κατανόηση των Φλωρινιωτών και συγνώμη για κάποια λάθη και παραλείψεις που έχει κάνει η κυβέρνηση. Προσπαθούμε να τα λύσουμε, προσπαθούμε να τα καλύψουμε και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στον έναν και μοναδικό καρκίνο που απασχολεί την περιοχή, το τρίπτυχο το οποίο επαναλαμβάνω και με απασχολεί και μένα και με στενοχωρεί και μου δημιουργεί αγωνίες και αναστατώσεις που είναι ποιο; Είναι η ανεργία κυρίως των νέων, αλλά όλων των βαθμίδων και όλων των ηλικιών, είναι η μετανάστευση, η δική μας η μετανάστευση και όχι η μετανάστευση των ξένων και η υπογεννητικότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο το οποίο απασχολεί, είναι ένας καρκίνος της περιοχής, και όλα αυτά τα οποία σας προανέφερα έχουν να κάνουν με το πώς θα καταπολεμήσουμε αυτόν τον καρκίνο, αυτό το τρίπτυχο που προανέφερα.
Και κλείνω με το θέμα του νομοσχεδίου το οποίο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαμε για τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Σας λέω ότι γι’ αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για το οποίο πήραμε τα εύσημα από όλους τους εκπροσώπους των φορέων, ότι όλοι οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών, των αγροτικών συλλόγων, όλοι ήταν σύμφωνοι με το συγκεκριμένο, πλην δύο οι οποίοι δεν διαφώνησαν με το συγκεκριμένο, διαφώνησαν με άλλα πράγματα. Όλοι οι υπόλοιποι φορείς στην διαβούλευση που κάναμε στην βουλή ήταν θετικοί. Αναφέρω 3-4 θετικά. Πάνω από 100χιλ. κτηνοτρόφοι θα μπορούν να μπουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, γιατί πριν τα πλήρωναν από την τσέπη τους. Θα μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις στον στάβλο τους είτε με τσιμεντοστρώσεις είτε με διάφορες άλλες παρεμβάσεις για να βελτιστοποιήσουν την λειτουργικότητά τους. Έχουμε μειώσει στο 1/7 το κόστος της έκδοσης της άδειας για τους στάβλους. Δεν χρειάζεται πλέον να εκδίδουν άδειες βαρέως τύπου. Έχουμε μειώσει το πρόστιμο από 20% στο 5%. Δηλαδή για μία σταβλική εγκατάσταση στην οποία ένας κτηνοτρόφος θα έκανε μία αποθήκη ή μία επέκταση μικρή του στάβλου, έξω στην ερημιά, εάν ένας οποιοσδήποτε πολίτης θα πλήρωνε 1000ευρώ πρόστιμο , ο κτηνοτρόφος θα πληρώσει 50 ευρώ. Και έτσι είναι γιατί δεν ενοχλεί κανέναν αν έχει άδεια για 100 τετραγωνικά, αν κάνει και 10 τετραγωνικά για να βάλει τις μπάλες άχυρο εκεί και να πάει μετά, επειδή κάποιος του είχε κάνει μία καταγγελία και ο άνθρωπος αυτός να πάει να πληρώσει 3000-4000. Γιατί το πιο μικρό πρόστιμο της πολεοδομίας είναι 4000-5000. Αυτό είναι το πρόστιμο κατεδάφισης, συν το πρόστιμο συντήρησης, που θα το πληρώνει κάθε χρόνο αν δεν το κατεδαφίσει. Θα μπορεί να κάνει, ένα τελευταίο και το κλείνω γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας, να λειτουργεί σφαγείο μικρό μέσα στον στάβλο του. Δεν μπορούσε να σφάξει ο κτηνοτρόφος ένα αρνί για να το δώσει. Τώρα εφόσον πάρει την άδεια εννοείται, θα μπορεί να έχει και ένα μικρό σφαγείο στον στάβλο του. Αυτό που έκανε επί δεκαετίες και του το απαγορέψαμε. Άρα λοιπόν αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, δέχτηκα να είμαι εισηγητής, γιατί εισηγητής σημαίνει 10 μέρες στην βουλή από το πρωί μέχρι το βράδυ και μου στερεί την δυνατότητα να είμαι στον νομό μου, γιατί σας το λέω ότι λύσαμε πάνω από 30 περιπτώσεις κτηνοτρόφων της περιοχής μας, που είχαν προβλήματα με τους στάβλους. Επανέρχομαι λοιπόν και λέω ότι είναι μία τεράστια επιτυχία για τον νομό Φλώρινας, η ένταξη των δύο αρδευτικών δικτύων. Έγινε το πρώτο βήμα το οποίο είναι ένα τεράστιο άλμα με δύο ταυτόχρονες μελέτες και από δω και πέρα αυτή τη στιγμή στο μυαλό μας υπάρχουν δύο πράγματα. Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες τάχιστα, να δούμε που θα δώσει το υπουργείο την ευθύνη για την υλοποίηση των μελετών, στον δήμο ή στην περιφέρεια, ποιος θα πάρει για να αναλάβει να κάνει αυτές τις μελέτες, από τη μια λοιπόν θα παρακολουθώ καθημερινά την πορεία της υλοποίησης των μελετών και από την άλλη θα ψάξουμε να βρούμε την χρηματοδότηση των μελετών που σας είπα ότι το πρώτο και το σίγουρο είναι το ΣΔΑΜ, το δεύτερο είναι το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και από κει και πέρα έχει ο Θεός. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1η )Για να εκπονηθούνε εννοείται για να ολοκληρωθούν για να μπορέσουμε να πάμε στη δημοπράτηση για να γίνει έργο. Κατά μέσο όρο από την εμπειρία που έχουμε κρατάν δύο χρόνια. Δυο χρόνια από την στιγμή που θα δημοπρατηθεί και θα βγει ο ανάδοχος. Δημοπρατήθηκε ας πούμε ότι θέλει κανένα μήνα δύο η διαδικασία της δημοπράτησης και της κατακύρωσης αλλά επειδή είναι πάνω από ένα εκατομμύριο θέλει ένα εξάμηνο περίπου η διαδικασία της αναδόχου, να οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος και δυο χρόνια να γίνουν οι μελέτες. Πάμε στα δυόμισι και τρία χρόνια για να υλοποιηθεί το αρδευτικό πάμε στους πεντέμισι και έξι μήνες να βάλω εγώ καθυστέρηση με ένα χρόνο, άρα με το κλειδί στο χέρι θα παραδοθεί σε αυτούς μετά από έξι χρόνια. Αυτά για να ξέρουμε, μη νομίζουν ότι κάποιοι αύριο θα πάνε στο χωράφι και θα αρχίσουν να αρδεύουν. Θέλουμε έξι χρόνια. Αν σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή δημοπρατήσαμε ανάλογα έργα τα οποία το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να υλοποιούνται αν βοηθήσει ο καιρός και αν δεν βοηθήσει την Άνοιξη. Αυτή είναι η διάρκειά τους.
2η ) Έχετε απόλυτο δίκιο, να σας πω γιατί σαφέστατα εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε το πιο σημαντικό που συντελείται και θα βοηθήσει αυτό που είπατε. Εάν σήμερα κάποιος είχε ένα χωράφι κάτω στο λεκανοπέδιο του Αμυνταίου, στον κάμπο, το οποίο δεν είναι αρδευτικό με το που θα περάσει και θα γίνει αρδευτικό η αξία του θα δεκαπλασιαστεί. Εάν κάποιος είχε ένα χωράφι το οποίο είναι αρδευτικό γιατί έχει πομώνα, η πομώνα όμως κοστίζει είτε σε ρεύμα είτε σε πετρέλαιο η αξία του υπερδιπλασιάζεται. Τι βλέπουμε; Βλέπω ότι με τα αρδευτικά ξαφνικά η περιουσία του αγρότη υπερδιπλασιάζεται, τριπλασιάζεται, πενταπλασιάζεται, δηλαδή ουσιαστικά αυτά τα εκατομμύρια τα οποία θα δώσουμε για να γίνει το αρδευτικό, είναι εκατομμύρια τα οποία θα μπουν στην περιουσία του αγρότη και εκτός από του ότι ξαφνικά θα αυξηθεί η περιουσία του θα αυξηθεί και το ετήσιο εισόδημά του. Από την στιγμή που θα γίνουν όλα αυτά ερχόμαστε σε αυτά τα οποία λέτε άρα ο αγρότης δεν έχει κάποιο κίνητρο για να τα δώσει για φωτοβολταϊκα, γιατί βλέπει ότι πλέον θα είναι ένας αγρότης οποίος θα μπορεί, δεν θα γίνει εκατομμυριούχος, αλλά μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία με ένα αξιοπρεπές εισόδημα για να μεγαλώσει την οικογένεια του και να σπουδάσει τα παιδιά του. Άρα είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο είπατε και είπαμε και έθεσα στο υπόμνημα και στη συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό πριν της Κοζάνης, που είχε μόνο με τους βουλευτές της ΝΔ του έθεσα και το θέμα των φωτοβολταϊκών που το έθεσαν κι όλοι. Αλλά είπα και το άλλο ότι πρέπει οπωσδήποτε μόνο στις ενεργειακές κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ντόπιοι πολίτες και παίρνουν σημαντικό ποσοστό. Όχι οι ενεργειακές κοινότητες αυτές που στην αρχή το 90% των μεγαβάτ το έπαιρνε ένας και το 10% το έπαιρναν οι υπόλοιποι εκατό για να εμφανιστεί ως ενεργειακή κοινότητα. Στις ενεργειακές κοινότητες τις μικρές των 18-20 ατόμων που είναι ισοδύναμες, ναι αυτές να προηγηθούν. Δεσμεύτηκε, έδωσε κατευθύνσεις και πάμε προς αυτή την κατεύθυνση.
3η) Των Πρεσπών έχει δρομολογηθεί, υλοποιείται, έχει τα προβλήματά του σε σχέση με τους αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν, σε σχέση με την καλλιεργητική περίοδο γιατί υλοποιείται και παράλληλα έχουμε και τις καλλιέργειες. Έχουνε βρει λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο θα καθυστερήσει λίγο γι αυτό για να περιμένουνε την αλλαγή της καλλιεργητικής περιόδου, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα χρόνο τα χωράφια για να κάνουμε το έργο χωρίς να καλλιεργηθούν. Έχουν βρει τον τρόπο λοιπόν, υλοποιείται. Της Τριανταφυλλιάς έχει δημοπρατηθεί υπάρχει ο ανάδοχος πιστεύουμε, κατά αρχάς επειδή είναι πολύ μεγάλο έργο πρέπει να παρέλθει το δίμηνο για να βγει από το Συμβούλιο Επικρατείας η τελική κατακύρωση. Υπολογίζουμε, επειδή είναι και ο χειμώνας στη μέση, την Άνοιξη και του Παρωρίου και της Τριανταφυλιάς θα υλοποιούνται, θα αρχίσουν να κατασκευάζονται. Για να είμαστε σίγουροι και μες στο χειμώνα θα είναι έτοιμα, αλλά επειδή ο χειμώνας δεν θα βοηθήσει, την άνοιξη θα είμαστε σίγουροι. Του Παρωρίου μπορεί να ξεκινήσει και από πιο νωρίς γιατί δεν είναι το μεγάλο ποσό που θέλει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν θα βοηθήσει ο καιρός φαντάζομαι όποτε πάμε την άνοιξη».