«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια, με πτώση του ΑΕΠ κατά 40% στην ΠΕ Φλώρινας, με την ερήμωση που έχει, με την ανεργία, δείχνει ότι συνολικά δεν πήγε καλά και ότι η Περιφέρεια είναι σε κάθετη πτώση, γιατί αυτοί που διαχειρίστηκαν την τύχη της ήταν ανεπαρκείς», επεσήμανε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής του Συνδυασμού «Ελπίδα για την Δυτική Μακεδονία » κατά την συνέντευξη της στη Φλώρινα την Πέμπτη 15.9.2022, με την παρουσία των Περιφερειακών Συμβούλων Γιάννη Στρατάκη και Γιώργου Χριστοφορίδη.
Μάλιστα είπε πως είναι ήπιος χαρακτηρισμός γιατί «δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Ήταν ανεπαρκείς και σε πολλές περιπτώσεις διαχειρίζονταν το πολιτικό τους μέλλον αντί να γίνουν διεκδικητικοί με την κυβέρνηση».
Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη γιατί «διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν υπάρχει το όραμα, δεν υπάρχουν έργα, δεν υπάρχει χρηματοδότηση που θα βοηθήσει την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας να ξεφύγει από την ύφεση που βρίσκεται και να αλλάξει πορεία», τόνισε ο Γιάννης Στρατάκης.
Η μοναδική ελπίδα για να αναστραφεί το κλίμα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην ΠΕ Φλώρινας είναι η κινητοποίηση των κοινωνιών. « Η κοινωνία πρέπει να παλέψει, να πιέσει με τους θεσμούς της. Γιατί δεν είναι μόνο η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια της Φλώρινας. Είναι το ΕΚ, το Πανεπιστήμιο, το ΕΒΕ, όλοι οι φορείς καλούνται τώρα να παλέψουν για τη Φλώρινα», υπογράμμισε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
Τρία ήταν τα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε στη συνέντευξη, το Φυσικό Αέριο , η Ζώνη Καινοτομίας και ο τουριστικός δρόμος Φλώρινα-Πισοδέρι-Πρέσπες.
Για το Φυσικό αέριο είπε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί πότε θα ολοκληρωθεί, από πού θα μας έρθει και με τι κόστος για τον χρήστη. Θύμισε δε πως είναι η δεύτερη φορά που γίνεται ένα δίκτυο «χωρίς να έχει διασφαλιστεί πότε και από πού θα έχουμε Φυσικό Αέριο».
Το πόσο άδικη είναι για την Φλώρινα η «δίκαιη μετάβαση» διαπιστώνεται και από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Ζώνη Καινοτομίας. Κι ενώ η ζώνη απολιγνιτοποίησης είναι ενιαία, Φλώρινα-Πτολεμαΐδα-Κοζάνη, Η Ζώνη Καινοτομίας καθορίζεται στο δίπολο Κοζάνη-Πτολεμαΐδα. Η Φλώρινα που έχει την σχολή γεωπονίας και μπορεί να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή «πήγε στη δεύτερη προτεραιότητα ενώ είναι στην καρδιά της απολιγνιτοποίησης και εμείς το θεωρούμε μείζον ζήτημα γι αυτό αποχωρήσαμε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο», ανέφερε η κα Ζεμπιλιάδου. Κι όπως ήταν φυσικό η παράταξη της δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη απ’ αυτή την κατάφωρη αδικία και αποχώρησε από την συνεδρίαση. Η άποψη της είναι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει πολιτική θέση για το τι θεωρεί πρώτη προτεραιότητα . Βέβαια το Π.Σ. αποφάσισε να σπάσει τη ζώνη απολιγνιτοποίησης να κάνει τη Φλώρινα Θύλακα, δηλαδή δεύτερης προτεραιότητας μαζί με την Καστοριά και τα Γρεβενά.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Κατάφωρη αδικία υπάρχει και στην χρηματοδότηση του πανεπιστημίου μας. Για τις ζώνες καινοτομίας στο ταμείο δίκαιης μετάβασης υπάρχουν 60 εκατ. για την έρευνα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει 390 εκατ. τα οποία δίνονται για την έρευνα και την καινοτομία στα 4 πανεπιστήμια, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Κρήτης και άλλα 190 εκατ. σε πύλες της Ηπείρου, Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Περίπου με μισό δις χρηματοδοτούν την καινοτομία και απ αυτά παίρνει ψίχουλα η Δυτική Μακεδονία. Μόλις 60.
Όμως δεν μας φτάνανε αυτά, ακυρώνεται στην ουσία και το έργο του τουριστικού δρόμου «Φλώρινα-Πισοδέρι-Πρέσπες» αφού πάμε για νέα χάραξη, νέα μελέτη αλλά και νέα χρηματοδότηση υπερδιπλάσια από την αρχική.
Και αν δεν έχεις πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο, που και αυτό το έργο καρκινοβατεί, τότε είναι μαύρα τα μαντάτα για τον χειμερινό μας τουρισμό. Μπαίνει ταφόπλακα.
Κάθετο στην ΕΓΝΑΤΙΑ δεν έχουμε, πρόσβαση στη Βίγλα για να αξιοποιήσουμε το χιονοδρομικό Κέντρο και την Πρέσπα δεν έχουμε, σιδηρόδρομο δεν έχουμε, δρόμο από Φλώρινα-Υδρούσα για Νυμφαίο δεν έχουμε, πως και πότε θα προχωρήσουμε στο νέο παραγωγικό μοντέλο; Για ποια τουριστική ανάπτυξη μιλάμε;
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» για την Δυτική Μακεδονία
Ευχαριστούμε που είστε για άλλη μία φορά σε αυτή την συνέντευξη τύπου του συνδυασμού μας που γίνεται λίγο μετά τον συνολικό απολογισμό που κάναμε πριν από λίγους μήνες.
Κρίναμε απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη τύπου, γιατί αυτό που βλέπουμε να διαμορφώνεται είναι ότι υπάρχει μία συνεχής οπισθοχώρηση των αναπτυξιακών ζητημάτων που αφορούν τη Φλώρινα.
Η έτσι κι αλλιώς άδικη μετάβαση εξελίσσεται σε ακόμα πιο άδικη για την Π.Ε. Φλώρινας και το κυριότερο είναι ότι διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει σε αυτήν την Περιφερειακή Ενότητα, που όπως είπαμε και πριν από λίγους μήνες έχει χάσει το 40% του πλούτου της, μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα την βγάλει από την ύφεση η οποία είναι πάρα πολύ σοβαρή.
Αιτία για αυτή τη συνέντευξη τύπου είναι τρία ζητήματα πολύ σημαντικά καθώς αφορούν κρίσιμα προβλήματα του τόπου.
Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και γενικά με τη θέρμανση των νοικοκυριών και τη φθηνή ενέργεια στις επιχειρήσεις που τη χρειάζονται, για να είναι ανταγωνιστικές και ότι μας προβληματίζει μετά την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ στις 12 Αυγούστου.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τις ζώνες καινοτομίας που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια και η Φλώρινα πήγε στη δεύτερη προτεραιότητα ενώ είναι στην καρδιά της απολιγνιτοποίησης και εμείς το θεωρούμε μείζον ζήτημα γι αυτό αποχωρήσαμε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και θέλαμε να το θέσουμε για να ξέρει και ο κόσμος γιατί ακριβώς αποχωρήσαμε και γιατί το αναδεικνύουμε σε μέγα ζήτημα για τη Φλώρινα.
Το τρίτο έχει να κάνει με ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, τον τουριστικό οδικό άξονα Φλώρινα – Πισοδέρι – Πρέσπες ο οποίος ενώ ήταν έτοιμος και όλοι ξέραμε το περιφερειακό Συμβούλιο, και μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έκανε και ο Γιάννης Στρατάκης, ότι αυτό που υπολειπόταν ήταν μία φυτοτεχνική μελέτη και περιμέναμε την ένταξη και την υλοποίηση του έργου, το είδαμε και αυτό να πηγαίνει στις καλένδες και θα εξηγήσουμε τι εννοούμε.
Είναι λοιπόν τρία σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα που θέλουμε να θέσουμε υπόψιν του κόσμου της Φλώρινας, που ξέρουμε ότι αγωνιά γιατί περνάει δύσκολα.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ξεκινάμε από το φυσικό αέριο. Μπαίνουν δύο μεγάλα ζητήματα, αν θα έχει και πότε φυσικό αέριο η Δυτική Μακεδονία και φυσικά η Φλώρινα και αυτό το λέμε γιατί η πρόσφατη έκθεση της ΡΑΕ λέει ότι ο μέγας αγωγός της Δυτικής Μακεδονίας από τα Τρίκαλα Ημαθίας στον ΑΗΣ Καρδιάς που θα δώσει στις τηλεθερμάνσεις, θα έρθει ένα χρόνο αργότερα το 2024. Αυτό βέβαια δεν αφορά τη Φλώρινα άμεσα, τη Φλώρινα όμως την αφορά το φυσικό αέριο που θα έπαιρνε η έξοδος του Περδίκκα και από εκεί θα πήγαινε στη Φλώρινα.
Η έκθεση λέει ότι ενώ το Φυσικό Αέριο θα έρχονταν το 2022, τώρα πάει το 2023, που λίγο πολύ βόλευε για τη Φλώρινα, γιατί τότε θα τελειώσει το έργο, όμως αυτό που προκύπτει είναι ότι οι διαχειριστές του ΤΑΠ δεν συμφωνούν με την παροχή αερίου στην έξοδο Πέρδικα και Πορειάς.
Η ΡΑΕ λέει ότι θα μπούνε σε διαπραγμάτευση, όμως το σίγουρο είναι ότι αυτό που περιμένουμε ότι το 2023 θα παίρναμε αέριο από τον ΤΑΠ δεν ισχύει και μάλιστα το αρχικό πρόγραμμα έλεγε ότι από το 2022 έως το 2023 θα παίρναμε ώσπου να γίνει ο αγωγός από τα Τρίκαλα Ημαθίας. Σε αυτό το μεσοδιάστημα γενικά θα παίρναμε και για τις τηλεθερμάνσεις φυσικό αέριο από τον ΤΑΠ. Αυτό λοιπόν δεν ισχύει πια γιατί είναι υπό διαπραγμάτευση και εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένα δίκτυο σε μία περιοχή όπου ήδη ένα έργο για τη θέρμανσή της τινάχτηκε στον αέρα, ενώ είχε συμφωνημένη χρηματοδότηση 72 εκατομμύρια και έχει ήδη πληρωμές.
Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται ένα δίκτυο χωρίς να έχει διασφαλιστεί πότε και από πού θα έχουμε φυσικό αέριο. Αυτό λοιπόν πρέπει να απαντηθεί τώρα γιατί δεσμεύουν αναπτυξιακούς πόρους από τα προγράμματα που θα μπορούσαν να πάνε αλλού.
Το δεύτερο είναι ότι ενώ κατασκευάζεται ένα δίκτυο το οποίο γίνεται με δέσμευση αναπτυξιακών πόρων, κοινοτικών και εθνικών, δεν έχει διασφαλιστεί το κόστος στους πολίτες. Θα είναι ένα προσιτό κόστος; Πρώτα κλειδώνεις με τι κόστος θα πάρεις το αέριο, όταν ειδικά συγχρηματοδοτείς το έργο, και μετά το κάνεις. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ουκρανική κρίση που όντως έχει εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου στον αέρα αλλά έχει να κάνει γενικότερα με το εφαρμοσμένο μοντέλο που προηγήθηκε της κρίσης του πολέμου όπου το χρηματιστήριο ενέργειας από όπου έβγαιναν οι τιμές είχε ήδη εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου.
Αυτό που εμείς λέμε, ειδικά μετά την έκθεση της ΡΑΕ η οποία κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο το γεγονός να μην έχουμε έγκαιρα φυσικό αέριο στον αγωγό από τον αγωγό του ΤΑΠ, είναι να μας πουν από που θα πάρουμε. Θα πάρουμε υγροποιημένο από τη Μεσήμβρια; Θα πάρουμε από το από τα Τρίκαλα Ημαθίας; Πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση με τους διαχειριστές για να πάρουμε από τον ΤΑΠ όπως είχε σχεδιαστεί θα είναι θετική; και με τι εχέγγυα;
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ειπώθηκε τίποτα και μάλιστα η συζήτηση έγινε γιατί την προκάλεσε η αντιπολίτευση επειδή είχαμε διαβάσει την έκθεση της ΡΑΕ.
Πήραμε την πρωτοβουλία και το φέραμε συνολικά ως αντιπολίτευση το θέμα αλλιώς κανείς δεν θα μας έλεγε για την έκθεση της ΡΑΕ, για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ από το 2023 στο 2024 για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, ότι η έξοδος από τον ΤΑΠ για να δώσει φυσικό αέριο στον Περδίκκα στην Πορειά τινάχτηκε στον αέρα, γιατί δεν έγινε δεκτή από τους διαχειριστές και όλο αυτό μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό διότι δεν μας ενημερώνουν επίσημα και έγκαιρα.
Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα είναι ακόμη στον αέρα και με δεδομένο ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν εμφανίστηκε ο ΔΕΣΦΑ αλλά μόνο ο φορέας του δικτύου μας προκαλεί πρόσθετη ανησυχία.
Άρα στο θέμα του Φυσικού Αερίου βάζουμε το πότε, από πού και με τι κόστος.
ΖΩΝΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Το δεύτερο θέμα είναι οι Ζώνες Καινοτομίας που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναφερόταν στο ότι πρώτης προτεραιότητας σε αυτό το έργο είναι αυτή που αναπτύσσεται στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα. H μία στη ΖΕΠ στη ζώνη ενεργού πολεοδομίας που είναι και το πανεπιστήμιο εκεί και η άλλη στην Πτολεμαΐδα στο πάρκο της ΑΕΒΑΛ. Ήδη με ερωτήματα που είχαν προηγηθεί, που έκανε ο Γιάννης ο Στρατάκης φαινόταν ότι η Φλώρινα είναι εκτός από αυτόν τον πρώτο σχεδιασμό.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η παρουσίαση που έγινε έσβησε κάθε αμφιβολία ότι όντως όταν η περιφερειακή αρχή εισηγήθηκε και η ζώνη πρώτης προτεραιότητας έργου στη ζώνη καινοτομίας είναι η περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.
Στα ερωτήματα που βάλαμε ειπώθηκε ότι αυτό γίνεται γιατί είναι πιο ώριμα τα έργα σε αυτές τις περιοχές. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το περιφερειακό συμβούλιο εκφράζει μία πολιτική θέση, τι θεωρεί ότι είναι πρώτης προτεραιότητας σε ένα θέμα και στο προκείμενο στη ζώνη καινοτομίας. Δεν εντάσσαμε κανένα έργο για να εξετάσουμε την ωριμότητα των μελετών του, αυτό είναι επόμενο βήμα γιατί και η ωριμότητα προκύπτει από τη χρηματοδότηση των μελετών.
Εμείς λοιπόν αυτό που θέλαμε ήταν να αποφασιστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι αυτή η ζώνη απολιγνιτοποίησης που είναι η Κοζάνη- Πτολεμαΐδα- Φλώρινα είναι μια ενιαία ζώνη, η οποία βρίσκεται μέσα σε μια βαθιά κρίση και η οποία πρέπει να αποτελέσει να είναι μια ζώνη πρώτης προτεραιότητας ειδικά στο θέμα της καινοτομίας που είχε να κάνει με την καινοτομία στον τομέα της ενέργειας κατά προτεραιότητα και όλα τα άλλα. Και βέβαια εμείς προτείναμε να υπάρξει μια καινοτομία στη Φλώρινα, να συνδεθεί με τη γεωπονική σχολή που υπάρχει εδώ, από τη στιγμή μάλιστα που είναι προτεραιότητα στο θέμα της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, του πρωτογενή τομέα, αφού χάνεται ένας άλλος τομέας της οικονομίας, ο δευτερογενής και η ενέργεια, πολύ περισσότερο που πολλές φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε συζήτηση για την επισιτιστική κρίση που αντιμετωπίζει και η χώρα και άρα είναι θέμα αιχμής και τι καλύτερο και προτιμότερο αυτή η καινοτομία, αυτός ο θύλακας καινοτομίας. Η Ζώνη Καινοτομίας να αναπτυχθεί στη σχολή Γεωπονίας που έχουμε στη Φλώρινα. Αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή, το θέμα της ένταξης της ζώνης καινοτομίας της Φλώρινας μπήκε σε δεύτερη προτεραιότητα με βάση τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη μαζί με τα Γρεβενά και την Καστοριά. Κατά την άποψή μας αυτό ήταν μια πλήρης υποβάθμιση της Π.Ε. Φλώρινας που την ξεχώριζε από την καρδιά της απολιγνιτοποίησης και αυτό δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από εμάς, έδειχνε μια άλλη αντιμετώπιση για μια περιφερειακή ενότητα που ήτανε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που λέμε της ζώνης απολιγνιτοποίησης και ήταν ακατανόητη αυτή η επιμονή να μην παρθεί αυτή η πολιτική απόφαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει όταν κάτι δεν είναι πρώτης προτεραιότητας ότι θα είναι σε δεύτερη φάση οι μελέτες για οτιδήποτε γίνει και σε δεύτερη φάση και η χρηματοδότηση. Και όταν ζούμε σε μια περιφέρεια όπου ακόμα και τα πρώτης προτεραιότητας καθυστερούν τρομακτικά αυτό σημαίνει ότι η καινοτομία στη Φλώρινα πάει στις καλένδες όπως πήγε και ο κάθετος άξονας, το έργο της θέρμανσης και όπως θα πούμε και αυτό το επόμενο που βάζουμε στο τραπέζι σήμερα που αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι το τρίτο θέμα που θέλουμε να θέσουμε, ο δρόμος Φλώρινα- Πισοδέρι- Πρέσπες.
ΔΡΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΠΡΕΣΠΕΣ
Είναι ένα έργο που από την πρώτη στιγμή το βάζαμε στην ατζέντα για τα αναπτυξιακά έργα της Φλώρινας.
Όταν μπήκε το θέμα της σήραγγας της Κλεισούρας είπαμε ότι οι μεγάλοι αναπτυξιακοί άξονες της περιφέρειας είναι πρώτα ο κάθετος άξονας, μετά ο σιδηρόδρομος, ο κάθετος άξονας της Φλώρινας για να συνδεθεί με την Εγνατία. λέγαμε για το σιδηρόδρομο και βάζαμε και τους δύο τουριστικούς άξονες, το Φλώρινα- Πισοδέρι- Πρέσπες και το Γρεβενά- Βασιλίτσα. Δυστυχώς κανένα από αυτά τα έργα που είναι προτεραιότητα τελικά δεν είναι και φυσικά δεν είναι και το έργο της Φλώρινας.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι αυτή τη στιγμή ενώ ήταν ένα ώριμο έργο, έτσι ξέραμε, είχε οριστική μελέτη, υπήρχαν περιβαλλοντικοί όροι και έλειπε μια απλή φυτοτεχνική μελέτη, τώρα βλέπουμε ότι πάμε σε αλλαγή απ’ ότι φαίνεται χάραξης, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι, νέα οριστική μελέτη και άρα το έργο δεν είναι πλέον προς ένταξη ούτε σ αυτήν αλλά δεν ξέρουμε και πότε και σε ποια περίοδο. Πάντως δεν είναι για ένα έργο το οποίο οδεύει προς υλοποίηση. Και αυτό μας θλίβει πάρα πολύ. Αυτό σημαίνει πως και ο προϋπολογισμός του έργου θα αυξηθεί και τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι: έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να δούμε αν είχε λάθος ή μελέτη; Πως μας διαβεβαίωναν ότι το μόνο που λείπει είναι μια φυτοτεχνική μελέτη; Και τώρα ξαφνικά προέκυψε ότι υπάρχει ένα θέμα χάραξης, να γίνουν αλλαγές, και πιθανόν να μην ισχύουν και οι περιβαλλοντικοί όροι και πάμε από την αρχή; Αυτό σημαίνει ότι ήταν ένα αφημένο έργο όπως αφημένη είναι όλη η ατζέντα των αναπτυξιακών έργων της Φλώρινας.
Το είχαμε πει και στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου, δεν υπάρχει το όραμα, δεν υπάρχουν έργα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτά τα έργα και δεν υπάρχει και χρηματοδότηση που θα βοηθήσει αυτή την περιφερειακή ενότητα να ξεφύγει από την ύφεση που βρίσκεται και να αλλάξει πορεία.
Είχαμε την υποχρέωση, αυτό να το θέσουμε υπόψη στο κόσμο της Φλώρινας, κυρίως γιατί είμαστε στη φάση όπου το ταμείο ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και ταμείο δίκαιης μετάβασης, αυτά τα μεγάλα χρηματοδοτικά μέσα, είναι σε εξέλιξη και από ότι βλέπουμε σε αυτή τη φάση κανένα από τα έργα αυτά της Φλώρινας δεν είναι σε φάση ετοιμότητας να ενταχτούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται.
Γιάννης Στρατάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία»
Αυτό που με προβληματίζει αυτήν την περίοδο ιδιαίτερα είναι ότι καλλιεργείται ένας εφησυχασμός, εννοώ όπως τα περιέγραψε η Γεωργία, τρία κρίσιμα θέματα της Φλώρινας, για να μην προσθέσουμε τα άλλα, απλά σήμερα είπαμε να έρθουμε να επικεντρωθούμε σε αυτά αλλά καλλιεργείται ένας εφησυχασμός. Είδα σε πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας ότι είναι ικανοποιημένος από το έργο της κυβέρνησης ο Βουλευτής κ. Αντωνιάδης, είναι ικανοποιημένη η περιφέρεια γιατί κάνει έργα και μελέτες, γενικώς και αορίστως, χωρίς να αναφέρει ποιες είναι οι μελέτες και το τελικό αποτέλεσμα ποιο είναι για την Φλώρινα; Είναι η ανυπαρξία αναπτυξιακού έργου και η ανυπαρξία άμεσου σχεδιασμού. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι ξεκινάει το αρδευτικό του Παρορίου και πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι γιατί ξεκινάει μετά από 15 χρόνια. Ξεκινάει το έργο της Τριανταφυλλιάς που έχει 50.000 στρέμματα και θα αρδεύσουν τα 18 και αν υπολογίσουμε τον χρόνο που χρειάστηκαν για να ωριμάσουν τα 18 καταλαβαίνετε πόσο χρειάζονται για να ολοκληρωθούν. Αλλά αφού κάνουμε ευχές και σχεδιάζουμε μόνο στα χαρτιά αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα πρέπει να πλημμυρίσουμε από αισιοδοξία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι έρχεται να προστεθεί και το μεγάλο έργο του χιονοδρομικού, της πρόσβασης στο χιονοδρομικό. Αν σε αυτό συνδυάσουμε και το μέλλον του χιονοδρομικού του ίδιου που και αυτό είναι σε εκκρεμότητα και δεν υπάρχει τίποτα καταλαβαίνετε ότι έχουμε κατά κράτος ηττηθεί. Στις ζώνες καινοτομίες πρέπει να συμπληρώσουμε και την επερώτηση της κ. Πέρκα, προφανώς το ερέθισμα το πήρε και από την δική μας συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, εμείς αποχωρήσαμε από το περιφερειακό συμβούλιο ακριβώς για να δώσουμε το στίγμα της σοβαρότητας του ζητήματος. Δυστυχώς αυτή είναι μία πάγια στάση της περιφερειακής αρχής, έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό, έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, χρειάζεται δυναμική στάση απ όλη τη Φλώρινα, δεν αρκούμε μόνο εμείς, χρειάζεται και ο δήμος που είναι ενήμερος βεβαίως για τα θέματα αυτά, είχα φροντίσει και ο ίδιος να τον ενημερώσω για το θέμα της ζώνης καινοτομίας όταν ερχόταν στο περιφερειακό συμβούλιο. Έχουμε μία καλή επικοινωνία όμως χρειάζεται μία πιο δυναμική, καθολική παρουσία.
Να μην σας κουράζω άλλο, δεν θέλω να μπαίνω σε εξειδικευμένα θέματα, ουσιαστικά θέλαμε να προβάλλουμε αυτό το μεγάλο χτύπημα για τα τρία έργα, καταρχάς την μεγάλη εκκρεμότητα για το αέριο και το μεγάλο χτύπημα με τις ζώνες καινοτομίας και με το δρόμο Φλώρινας-Βίγλας.
Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης
πηγή: http://parathrhthsflo.blogspot.com/