«Η Νέα Αριστερά έχει συγκροτήσει την υπόστασή της, κάναμε το ιδρυτικό μας συνέδριο, έχουμε εκλέξει τα όργανά μας, έχουμε το καταστατικό μας, έχουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε τις οργανώσεις τις οποίες θέλουμε να αποκτήσουμε σε όλη τη χώρα. Άρα το ζήτημα της αυτονομίας της Νέας Αριστεράς δεν τίθεται υπό καμία αμφισβήτηση», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης από την Φλώρινα στις 21.1.2025, απαντώντας σε ερώτηση.
Ο κ. Χαρίτσης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ΠΕ Φλώρινας επισκέφθηκε και τις τοπικές κοινότητες Αχλάδας, Σκοπού και Μελίτης, συζήτησε με τους κατοίκους ,οι οποίοι όπως ανέφερε «αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα» και «κινδυνεύουν να σβηστούν από τον χάρτη περιτριγυρισμένες από ορυχεία τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων».
Κατήγγειλε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία «προχωράει σε ένα σχέδιο παραγωγικής καταστροφής της περιοχής. Δεν έχουμε μία πολιτική δίκαιης πράσινης μετάβασης και κλιματικής δικαιοσύνης αλλά μία πολιτική βίαιου, ξεριζώματος των ανθρώπων από το ίδιο τους το χωριό, από τον ίδιο τους τον τόπο και αυτή είναι μία πολιτική η οποία μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους».
Επεσήμανε «την ανάγκη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου το οποίο θα απαντάει στις πραγματικές ανάγκες σήμερα των αριστερών προοδευτικών πολιτών μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία είναι απογοητευμένη, η οποία αγωνία, η οποία αναζητεί διέξοδο απέναντι στην πολιτική της καταστροφής και της λεηλασίας της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».
Η κα Πέρκα είπε για την περίπτωση της Αχλάδας πως «δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου όταν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, δεν έχει γίνει αποκατάσταση των εδαφών, που εκτός του ότι θα έδιναν άμεσα δουλειά στους ανέργους, λόγω απολιγνιτοποίησης, θα καθόριζαν τις χρήσεις γης και εδάφη που θα μπορούσαν ανάλογα με την χρήση να γίνει αποκατάσταση, δεν έχει πέσει φτυαριά, δεν έχει πέσει ευρώ».
Χαρακτήρισε ως «τραγικό σφάλμα την ακύρωση της τηλεθέρμανσης στην πιο κρύα περιοχή της χώρας, στην περιοχή που έχει δώσει το ρεύμα και έχει υποστεί όλες τις επιπτώσεις, ενεργειακές, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές με τη χρήση του λιγνίτη. Όλη η Ευρώπη έχει επενδύσει σε τηλεθερμάνσεις και εδώ ακυρώσαμε το έργο που θα μπορούσε να λειτουργήσει με οποιαδήποτε θερμική πηγή».
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος Νέας Αριστεράς.
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ την περιοχή της Φλώρινας με πρώτο σταθμό την κοινότητα Αχλάδας, συζητήσαμε με τους κατοίκους της περιοχής για το υπαρξιακό πλέον πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν. Μιλάμε για μία κοινότητα όπως τις κοντινές κοινότητες του Σκοπού και της Μελίτης που κινδυνεύουν να σβηστούν από τον χάρτη περιτριγυρισμένες από ορυχεία τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα ούτε ως προς τις απαλλοτριώσεις, ούτε ως προς τις αποζημιώσεις, ούτε ως προς τη διαδικασία μετεγκατάστασης, τίποτα σε σχέση με τα πολύ δίκαια αιτήματα των πολιτών για να έχουν μέλλον στον τόπο τους. Εμείς ως Νέα Αριστερά εκφράσαμε την στήριξή μας στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για να λυθούν τα προβλήματα, διαχρονικά προβλήματα τα οποία τους στερούν τη δυνατότητα να ζήσουν εκεί που γεννήθηκαν. Και βεβαίως καταγγέλλουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία προχωράει σε ένα σχέδιο παραγωγικής καταστροφής της περιοχής. Δεν έχουμε μία πολιτική δίκαιης πράσινης μετάβασης και κλιματικής δικαιοσύνης αλλά μία πολιτική βίαιου, ξεριζώματος των ανθρώπων από το ίδιο τους το χωριό, από τον ίδιο τους τον τόπο και αυτή είναι μία πολιτική η οποία μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Ο Τραμπ χθες κήρυξε τον πόλεμο. Κήρυξε τον πόλεμο στη Δημοκρατία, στην κλιματική δικαιοσύνη, στο διεθνές δίκαιο και όσοι μας λένε ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στον ναζιστικό χαιρετισμό του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Ίλον Μασκ εθελοτυφλούν. Η μόνη απάντηση σε αυτά τα συνταρακτικά και ανατριχιαστικά που ζούμε είναι η συγκρότηση ενός λαϊκού, αντιφασιστικού μετώπου με υπεράσπιση της ειρήνης, της Δημοκρατίας, των εργατικών δικαιωμάτων, της κλιματικής δικαιοσύνης. Τώρα δεν είναι η ώρα για λόγια είναι η ώρα για πράξεις και εκεί θα κριθούμε όλες και όλοι».
ΕΡΩΤΗΣΗ (Μπάμπης Τριανταφυλλίδης): κ. Χαρίτση τώρα που ξεκαθάρισε ο πολιτικός ορίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά σκέφτεται να συνυπάρξει σε ενιαίο πολιτικό φορέα μαζί του;
Απάντηση: Όχι. Η Νέα Αριστερά είναι ένα κόμμα της Αριστεράς το οποίο πλέον έχει συγκροτήσει την υπόστασή του, κάναμε το ιδρυτικό μας συνέδριο, έχουμε εκλέξει τα όργανά μας, έχουμε το καταστατικό μας, έχουμε το πρόγραμμά μας, έχουμε τις οργανώσεις τις οποίες θέλουμε να αποκτήσουμε σε όλη τη χώρα. Άρα το ζήτημα της αυτονομίας της Νέας Αριστεράς δεν τίθεται υπό καμία αμφισβήτηση. Από εκεί και πέρα εμείς όπως αποφασίσαμε και στο συνέδριό μας, και είμαστε οι πρώτοι που έχουμε βάλει αυτό το ζήτημα, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου το οποίο θα απαντάει στις πραγματικές ανάγκες σήμερα των αριστερών προοδευτικών πολιτών μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία είναι απογοητευμένη, η οποία αγωνία, η οποία αναζητεί διέξοδο απέναντι στην πολιτική της καταστροφής και της λεηλασίας της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.
Όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει το προηγούμενο διάστημα κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική. Δεν πρόκειται όμως κάτι τέτοιο να προχωρήσει και να γίνει πραγματικότητα με τεχνητές συγκολλήσεις ή με συμφωνίες κορυφής που δεν αφορούν τους πολίτες. Αυτό πρέπει να γίνει με μία σοβαρή προγραμματική συζήτηση και μία σύνθεση πάνω στα πραγματικά προβλήματα της πραγματικής κοινωνίας. Εμείς έτσι έχουμε πορευθεί μέχρι τώρα. Υπενθυμίζω τις πρωτοβουλίες που πήραμε στην ΔΕΘ με το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε, την πρωτοβουλία μας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό για την καταψήφιση των εξοπλιστικών, την θεσμική πρωτοβουλία που πήραμε με την με την υποψηφιότητά του Χρήστου Ράμμου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Έτσι θα συνεχίσουμε με πρωτοβουλίες οι οποίες δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ,για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη συγκρότηση ενός ευρέος λαϊκού μετώπου.
Δήλωση Πέτης Πέρκα, Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς
Για πολλοστή φορά επισκεφθήκαμε τα ίδια μέρη. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Το μόνο που έχει γίνει αυτά τα 5 χρόνια, μιλώ για την περιοχή μας για τις λιγνιτικές περιοχές γενικότερα αλλά πιο ειδικά για την περιοχή της Φλώρινας, είναι εξαγγελίες και πολλές επιτροπές στην Αθήνα κυρίως.
Αυτό που βιώνει η περιοχή, αυτή η ερημοποίηση, η φτωχοποίηση και μία μιζέρια που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πραγματικά, κοινοβουλευτικά έχουμε σηκώσει όλα τα θέματα, μπορώ να αναφερθώ σε ένα-ένα αλλά αυτό που έχει πια σημασία είναι όλοι οι συμπολίτες και συμπολίτισσές μας να οργανωθούν σε έναν πραγματικό αγώνα και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν, γιατί θα πω για πολλοστή φορά επίσης ότι είμαστε η περιοχή που έδωσε φως σε όλη τη χώρα.
Η περίπτωση της Αχλάδας, είναι πραγματικά να γίνει μία μελέτη, να γίνει ένα διδακτορικό πώς η εξόρυξη του λιγνίτη, όταν δεν υπερασπίζεται από μία κυβέρνηση, από μία πολιτική, εξαφανίζει χωριά ολόκληρα, καταστρέφει ζωές, είναι άνθρωποι που έζησαν και μεγάλωσαν σε μία περιοχή η οποία πλέον δεν είναι βιώσιμη.
Τι γίνεται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Οι πόροι από το ταμείο δίκαιης μετάβασης μοιράζονται τελείως άνισα, κυρίως σε τρεις – τέσσερις μεγάλους επενδυτές οι οποίοι φέρνουν σε αντίθεση με μία πράσινη μετάβαση που θα μπορούσε να ήταν μια ευκαιρία για την περιοχή και για την χώρα λόγω και της κλιματικής κρίσης και είναι όλοι ενάντια, γιατί πραγματικά δεν έχει κανένα όφελος η τοπική κοινωνία. Δεν συμμετέχει, δεν σχεδιάζει, δεν υλοποιεί και δεν έχει αντισταθμιστικά οφέλη.
Η απόδοση των εδαφών. Δεν έχει γίνει ακόμα η χωροταξία, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα καθορίσουν που θα μπει η κάθε δραστηριότητα αλλά δεν μπορούν να έχουν επενδύσεις. Το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχώς μειώνεται. Υπάρχουν επενδυτές που δήλωσαν ενδιαφέρον για την περιοχή αλλά έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους ή έχουν απορριφτεί και δεν υπάρχει και ασφάλεια δικαίου όταν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, δεν έχει γίνει αποκατάσταση των εδαφών που εκτός του ότι θα έδιναν άμεσα δουλειά στους άμεσα ανέργους, λόγω απολιγνιτοποίησης, θα καθόριζαν και εδάφη που θα μπορούσαν ανάλογα με την χρήση να γίνει μια αποκατάσταση, δεν έχει πέσει φτυαριά, δεν έχει πέσει ευρώ. Το μόνο που γίνεται, εκτός από τις εξαγγελίες και τις επιτροπές, είναι δύο – τρεις μεγάλοι επενδυτές να είναι στην περιοχή σαν να είναι μια αποικία, να χρησιμοποιούν δημόσια ή δημοτικά εδάφη για μεγάλα φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες, μεγάλα πάρκα χωρίς κανένα όφελος και καμία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Πού είναι οι ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, στις κοινότητες ειδικά αυτές που πλήττονται αλλά και σ’ όλο τον νομό; Πού είναι τα αγροφωτοβολταϊκά για να μπορούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι αγρότες να έχουν πιο φθηνό ρεύμα γιατί σιγά – σιγά εγκαταλείπονται τα χωράφια και κυρίως η κτηνοτροφία έχει πεθάνει; Λοιπόν, έτσι δεν πάμε πουθενά, μιλάμε για ξαφνικό θάνατο πια στην περιοχή.
Πιστεύω ότι εμείς προσπαθούμε, στηρίζουμε πραγματικά κάθε προσπάθεια και βλέπω ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται.
Ένα τελευταίο, έχω καταγγείλει εγκαίρως για το τραγικό σφάλμα της ακύρωσης της τηλεθέρμανσης στην πιο κρύα περιοχή της χώρας, στην περιοχή που έχει δώσει το ρεύμα και έχει υποστεί όλες τις επιπτώσεις, ενεργειακές, οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές με τη χρήση του λιγνίτη.
Όλη η Ευρώπη έχει επενδύσει σε τηλεθερμάνσεις και εδώ ακυρώσαμε το έργο που θα μπορούσε να λειτουργήσει με οποιαδήποτε θερμική πηγή. Είπαμε έρχεται το φυσικό αέριο και έχουν δαπανηθεί πάνω από 30 εκατομμύρια για να γίνει το δίκτυο και να συνδεθεί το ΦΑ σε όλα τα σπίτια και δεν μας έχει πει κανείς από πού θα έρθει το ΦΑ.
Χθες κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση και περιμένω την απάντηση του Υπουργείου για το πώς ενέκρινε χρηματοδότηση έργου χωρίς να έχει φροντίσει ποιος αγωγός, ο αγωγός TAP είναι για πάει το ΦΑ στην Ιταλία, διακλάδωση για τη Φλώρινα δεν υπάρχει, ακόμα και τώρα να προκηρυχθεί ούτε μελέτη υπάρχει και τίποτα άλλο και περιμένουμε να δούμε και μία σοβαρή απάντηση εάν τελικά μας αγνοούν τόσο πολύ και αν πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.