Τη Φλώρινα περιόδευσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Φλώρινα την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Σπυρόπουλος συναντήθηκε με πολίτες, και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να συζητήσει τις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιοχής.

Ο κ. Σπυρόπουλος, για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας των Πρεσπών είπε πως «σε αυτό πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασελάκης και βέβαια ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, γιατί αυτή ηγείται της χώρας, να μας πει τι ενέργειες θα κάνει σε διεθνές επίπεδο έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτή η συμφωνία ή να ανοίξει μια συζήτηση για κάτι διαφορετικό αλλά το κάτι διαφορετικό που θα έχει σχέση και με την συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

Επεσήμανε την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής: «Το κόστος θέρμανσης ειδικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές αφορά πια όλες τις οικογένειες και δεν υπάρχει η αντιμετώπιση που χρειάζεται από την πλευρά της Κυβέρνησης η οποία αποφάσισε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας με τα λεγόμενα pass, δηλαδή με έκτακτες ενισχύσεις και όχι με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως έχουμε αντιπροτείνει εδώ και καιρό. Οι παράλογες αυξήσεις στα τρόφιμα, στις τηλεπικοινωνίες, στα καύσιμα, έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα τη δεδομένη χρονική στιγμή που ασκεί γόνιμη αντιπολίτευση, και αναδεικνύει μια σειρά ζητημάτων όπως οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση και τα υψηλά ενοίκια,  ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν ο κ. Σπυρόπουλος για το ζήτημα της ερημοποίησης της ελληνικής περιφέρειας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας κ. Σιάκο Κωσταντίνο:  «Πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα εθνικό και ευρωπαϊκό σχέδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη και τις απομακρυσμένες περιοχές όπου ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία, επιχειρήσεις σταματούν τη λειτουργία τους και μειώνεται και η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Είναι ζήτημα βιωσιμότητας των αγροτών, αλλά και επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρώπης η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση όμως είχε άλλες προτεραιότητες με αποτέλεσμα σήμερα να χρησιμοποιεί τις αστοχίες της ΚΑΠ για να κρύψει τις δικές της ευθύνες. Για εμένα προσωπικά αποτελεί  βασική μου προτεραιότητα αν εκλεγώ στο ευρωκοινοβούλιο η ενίσχυση του αγροτικού τομέα καθώς και να δοθούν  κίνητρα στους νέους να μείνουν στον τόπο τους και να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε: «Στις εκλογές, λοιπόν, της 9ης Ιουνίου κρίνεται η επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μαζί κρίνεται και το 80% της νομοθεσίας που αποφασίζεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και επηρεάζει τη χώρα μας. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ

για να παύσει η αλαζονεία και η αμετροέπεια της Κυβέρνησης.  Στη μεγάλη αυτή μάχη που δίνει η Παράταξη αποφάσισα ότι πρέπει να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους του πολίτες που αγωνίζονται για την πρόοδο της πατρίδας μας. Να στηρίξω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ενισχυμένο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ταυτόχρονα στη δεύτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και να δώσει νέα πνοή στον τόπο».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Χ.): κ. Σπυρόπουλε, τελευταία αναθερμαίνεται η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το κόμμα σας έχει εκφραστεί λέγοντας πως η συμφωνία αυτή πάσχει, το ίδιο λέει και η Νέα Δημοκρατία ότι είναι μια κακή συμφωνία. Βλέπουμε τώρα το VMRO και αυτό για τους δικούς του λόγους να θεωρεί για την πατρίδα του ότι η συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Μήπως είναι μια ευκαιρία τώρα να επαναδιαπραγματευτούμε ως χώρα την συμφωνία των Πρεσπών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σπυρόπουλος Α.) : Το μεγάλο θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η γειτονική χώρα αμφισβητεί τους όρους της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί. Και γίνεται τώρα αφού η γειτονική χώρα έχει μπει στο ΝΑΤΟ και αφού έχουμε αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία ό,τι προβλήματα και να υπήρχαν. Γιατί το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών και τώρα δικαιωνόμαστε για τη στάση μας, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία δεν λύθηκαν με τον τρόπο που θα έπρεπε και κυρίως δεν διασφαλίστηκε ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση της χώρας θα δημιουργούσε προβλήματα στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας όπως γίνεται αυτή τη στιγμή. Άρα είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρώτα απ’ όλα και δεν μας αρκούν δηλώσεις ούτε της κ. Φον ντερ Λάιεν ούτε των ηγετικών στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά πράξεις. Και επίσης χρειάζεται και η παρέμβαση και του ΝΑΤΟ, γιατί υπήρξε η συμφωνία να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Άρα λοιπόν, εδώ, τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είναι και αυτά πολύ σημαντικά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα και στα επόμενα χρόνια.

Εγώ θα τοποθετούσα εξωτερική πολιτική και άμυνα γιατί συνεχίζουμε και βλέπουμε και την τουρκική προκλητικότητα. Ακούμε τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που ήταν στη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει για de facto διχοτόμηση της Κύπρου. Πόσο θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας και πόσο θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε και ευρωπαίους συμμάχους μας που εξοπλίζουν την Τουρκία με όπλα την ώρα που έχει αυτή την επιθετική συμπεριφορά εναντίον μας; Πόσο θα συνεχίσουμε εμείς να μπαίνουμε σε ένα ράλι εξοπλισμών υποθηκεύοντας το μέλλον των νεότερων γενεών και ταυτόχρονα να μην υπάρχει και εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκία;

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Δεν συζητάτε δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σπυρόπουλος): Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει μια εθνική στρατηγική, εμείς είπαμε ότι η συμφωνία είχε πάρα πολλά προβλήματα και με την εθνότητα, με την γλώσσα και με την κυβέρνηση τότε που ήταν μια φιλική προς την αντιμετώπιση της λύσης του Σκοπιανού αλλά βλέπουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις ακροδεξιές που επικράτησαν τώρα που αμφισβητούν  στην ουσία ευθέως αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί. ποιες ήταν οι δικλείδες ασφαλείας; Σε αυτό πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασελάκης και βέβαια ο κ. Τσίπρας και πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, γιατί αυτή ηγείται της χώρας, να μας πει τι ενέργειες θα κάνει σε διεθνές επίπεδο έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτή η συμφωνία ή να ανοίξει μια συζήτηση για κάτι διαφορετικό αλλά το κάτι διαφορετικό που θα έχει σχέση και με την συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

 

*Ο  Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Μηχανολόγος Μηχανικός MSc

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής