Συνεδρίασαν Θεσμικοί και Εκπρόσωποι Φορέων της Π.Ε. Φλώρινας για τη Στήριξη των Επιχειρήσεων (Video)

Υπό αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, σύσκεψη θεσμικών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, με θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας στον επιχειρηματικό κόσμο της Π.Ε. Φλώρινας. Προτάσεις-λύσεις για τον περιορισμό των συνεπειών.

Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Κιοσές, και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, επωμίστηκαν τον συντονισμό της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Π.Ε. Φλώρινας, κ. Γιάννης Αντωνιάδης (υπο μορφή τηλεδιάσκεψης) και κ. Θεοπίστη Πέρκα, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλειος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αμυνταίου, Αντιδήμαρχος κ. Ιορδάνης Μπάντης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Φλώρινας κ. Θωμάς Ταλίδης, εκπρόσωποι του συλλόγου ξενοδόχων και συλλόγων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων της Π.Ε. Φλώρινας,

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, αποτυπώθηκε η δυσμενής εικόνα που παρουσιάζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Π.Ε. Φλώρινας, λόγω της πανδημίας. Στη συνέχεια έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων ως προς τη λήψη μέτρων και ενεργοποίησης μηχανισμών για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων, ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, με απλούστευση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, η ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών και η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδιασμού για το άνοιγμα των καταστημάτων, σε μια προσπάθεια ανάταξης του επιχειρηματικού κλάδου, των μεσαίων, μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων της Π.Ε. Φλώρινας.

Στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, επισήμανε τους στόχους της σύσκεψης, που όπως είπε ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Π.Ε. Φλώρινας και η κοινή προσπάθεια επίλυσης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος διέβλεψε το θετικό αντίκτυπο που θα έχει για την περιοχή και τον επιχειρηματικό κλάδο, η ομόθυμη απόφαση και κατεύθυνση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Φλώρινας κ. Θεοπίστη Πέρκα, με την σειρά της διαπίστωσε το θετικό αποτύπωμα της συνάντησης εργασίας σε παραγωγικό επίπεδο και υπογράμμισε την ανάγκη για κοινή συνεννόηση όλων των αρμοδίων, για το καλό της περιοχής. Επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί απέναντι στις επιχειρήσεις και επισήμανε τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή την κατάσταση. Επιγραμματικά ανέφερε τις προτάσεις της για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι η συνέχιση των παρεμβάσεων της θα στοχεύει σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, εκπροσωπώντας εμπόρους, επιχειρηματίες και ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, εξέφρασε την ανησυχία του για την υφεσιακή τροχιά που βρίσκεται η Π.Ε. Φλώρινας, τόσο λόγω του κορωνοϊού, όσο και της απολιγνιτοποίησης. Ακολούθως κατέθεσε μια σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων, προσαρμοσμένων στην ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, στην προσπάθεια να κρατηθεί όρθιος ο κόσμος της, όπως σημείωσε.