Συνέντευξη τύπου Μάκη Ιωσηφίδη

Η ΒΟΥΛΗ ΜΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΑΜΕ
ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΜΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, κάναμε παρέμβαση και επιβεβαιώσαμε τις κόκκινες γραμμές διότι ανατρέψαμε το σχεδιασμό. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει την κόκκινη γραμμή, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης στη συνέντευξη της 15ης Μαρτίου 2012, στο Αμύνταιο.
«Αυτό  που καταφέραμε εμείς, επισημαίνει ο κ. Ιωσηφίδης,  ήταν να μη βγει ο διεθνής διαγωνισμός, να μην πάρουμε το ΟΚ από τις Βρυξέλλες, όπως το είχαν σχεδιάσει. Αυτό επιβεβαιώνει ότι εμείς είμαστε σταθεροί στην άποψή μας, ότι είναι κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς».

Τόνισε ότι η  πώληση των μονάδων χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας θα οδηγήσει σε ακραίες μορφής αντιδράσεις. «Θα παρατηρήσετε ότι μιλάμε σταθερά, ότι αν προχωρήσουμε σε μια διαδικασία που δεν αποδεχθεί από την τοπική κοινωνία, κανένας σχεδιασμός δεν θα περπατήσει και τότε θα δείτε χειρότερα πράγματα ακραίας μορφής. Θα είναι διαχρονική η αντίδραση γιατί μπαίνουμε πλέον σε μια διαδικασία πολεμικής αντιπαλότητας».
Ανέφερε ότι εθνική αντιπροσωπεία, λειτουργεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας με συμπεριφορά χειρότερη και από «ιθαγενών», αφού σήμερα ψηφίζει νόμους επιτάξεων των περιουσιών μας. «Μιλώ για όλη τη βουλή για να δείτε πως λειτουργεί και πως μας διαχειρίζονται, χειρότερα και από ιθαγενείς. Έγινε αυτή η κουβέντα λοιπόν αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί μας έτσι αντέδρασαν, αυτοί που σήμερα θα έρθουν να μας ζητήσουν την ψήφο μας. Επίταξη, δηλαδή η ΔΕΗ αύριο μπαίνει σε οποιαδήποτε έκταση χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν εφόσον ο Υπουργός Οικονομικών υπογράφει στην επίταξη».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δημάρχου Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη υπήρξε από τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.
Στη συνάντηση ο Δήμαρχος πραγματοποίησε εκτενή ενημέρωση τόσο για τις τρέχουσες εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, όσο και για την πρωτοβουλία του Δήμου Αμυνταίου να πραγματοποιήσει ευρύ κοινωνικό διάλογο και δράσεις ενημέρωσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Ξεκινάμε μία εκστρατεία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της περιβαλλοντικής και κοινωνικής καταστροφής που γίνεται, σε ποιο περιβάλλον ζούμε και πόσο μας έχουν αδικήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο λιγνιτικός άξονας επί 60 χρόνια προσφέρει στη χώρα το βασικό αγαθό για την ανάπτυξη που είναι η φθηνή ενέργεια, αλλά τα ανταποδοτικά οφέλη που έχουν οι τοπικές κοινωνίες είναι ελάχιστα και οι περιβαλλοντικές ζημίες και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διάλογος με τους δημοσιογράφους και ο Δήμαρχος απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου

Κοινωνικός διάλογος για τα ενεργειακά θέματα

Ο Δήμος Αμυνταίου έχει ξεκινήσει έναν ευρύτατο κοινωνικό διάλογο για τα ενεργειακά θέματα. Ο κοινωνικός διάλογος βέβαια δεν είναι αυτοσκοπός. Έχει ως στόχο την κατά το δυνατό καλύτερη γνώση της τοπικής κοινωνίας για τα ενεργειακά θέματα, γνώση που θα οδηγήσει στην κινητοποίηση για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που έχουν τεθεί στην agenda του διεκδικητικού πλαισίου του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.
Θέλω να τονίσω ότι οι διεκδικήσεις μας που έχουν οικονομικό χαρακτήρα δεν αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τη ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν σχετίζονται με τη δυσχερή οικονομική θέση της χώρας και το μνημόνιο.
Είναι δεδομένο ότι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ και τις συγκεκριμένες πολιτικές, θα καταστήσει σε λίγα χρόνια την περιοχή μας μη βιώσιμη. Πολύ περισσότερο σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης των μονάδων της ΔΕΗ, όπου η ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και οικονομικά κατάσταση στην περιοχή μας θα επιδεινωθεί περισσότερο.
-Ήδη, με τη δημόσιου χαρακτήρα ΔΕΗ, η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται πολύ συχνά «στα κόκκινα», με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και τις τιμές δηλητηριωδών ουσιών στην ατμόσφαιρα ελάχιστες φορές κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Η υγεία του τοπικού πληθυσμού είναι αποδεδειγμένα σε μεγαλύτερο κίνδυνο από των υπόλοιπων Ελλήνων.
-Η λίμνη Βεγορίτιδα έχει απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της για την ψύξη των εργοστασίων, ενώ η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα ταλαιπωρεί τους αγρότες μας που αναγκάζονται να βαθαίνουν συνεχώς τις γεωτρήσεις άρδευσης προκειμένου να βρουν νερό για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Κάποια στιγμή πρέπει να συνεκτιμηθούν και αυτά τα κόστη στα ανταποδοτικά οφέλη που ζητάμε από τη ΔΕΗ.
-Τα ανενεργά ορυχεία παραμένουν τεράστιες τρύπες παρά την υποχρέωση αποκατάστασης μετά την εξάντληση του λιγνίτη. Στις εκτάσεις των παλιών ορυχείων οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναπτύξουν παραγωγικές δραστηριότητες, όπως θερμοκηπιακά πάρκα με χρήση τηλεθέρμανσης, αλλά και δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και αναψυχής. Όμως, αλίμονο, η Πολιτεία φρόντισε με νόμο που πέρασε νύχτα να καταργήσει την υποχρέωση της ΔΕΗ για επαναπόδοση των εκτάσεων στην τοπική κοινωνία. Η εκτροπή αυτή πρέπει να σταματήσει και να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική οικονομία να πραγματοποιήσει μία δυνατή επανεκκίνηση.
-Τα χωριά μας που περιμένουν καρτερικά τη μετεγκατάστασή τους είναι ένα σημαντικό ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Για πολλά χρόνια οι διοικήσεις της ΔΕΗ και του αρμόδιου Υπουργείου δεν αναγνώριζαν την υποχρέωση για πλήρη ανάληψη του κόστους μετεγκατάστασης. Σήμερα, αν και έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.
-Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, οι τοπικές κοινωνίες δεν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους όταν τελειώσει ο λιγνίτης και σταματήσουν να καπνίζουν τα φουγάρα!
Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στην περιοχή, σε συνδυασμό με την μονομέρεια της οικονομικής ανάπτυξης με βάση το λιγνίτη, δημιουργούν ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο μίγμα.
Ίσως να αποτελεί μέρος του σχεδίου να είμαστε φτωχοί και εξαρτημένοι από την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι στην περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία δεν εφαρμόστηκε κανένας επενδυτικός νόμος, όπως έγινε στη Θράκη. Γιατί άραγε ενώ η ΔΕΗ έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, άμεσα και έμμεσα, οι περιοχές του λιγνιτικού άξονα είναι πρωταθλήτριες στην ανεργία;
Το 50% των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Σε ένα εφιαλτικό υποθετικό σενάριο που αύριο σταματάει η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, στο σημερινό 30% ανεργίας θα προστεθεί το 50% της άμεσης ή έμμεσης ενασχόλησης με τον λιγνίτη και θα έχουμε ένα συνολικό ποσοστό 80% ανεργίας. Καμία κοινωνία δεν είναι βιώσιμη με τέτοια ποσοστά ανεργίας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας πρέπει να γίνει σε άλλη βάση. Με έμφαση στη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και τον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά, γιατί όχι, και την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές. Βέβαια η παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές δεν αφορά μόνο φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, αλλά πρέπει να συνδεθεί με μία σειρά από υποστηρικτικές εργασίες και παραγωγικές δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό ζητάμε τη χρηματοδότηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, για την επανεκκίνηση της περιοχές σε μία άλλη βάση.
Τα προβλήματα είναι πολλά και οι λύσεις πρέπει να δοθούν άμεσα, τώρα που έχουμε διαπραγματευτική δυνατότητα.
Η χρονική στιγμή διενέργειας του διαλόγου πιστεύω ότι είναι η πλέον κατάλληλη, από την άποψη ότι τώρα γίνονται οι ζυμώσεις για το μείζον θέμα της πώλησης μονάδων παραγωγής ενέργειας και ορυχείων, αλλά και για τα θέματα της αύξησης και κατανομής του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, της καθιέρωσης λιγνιτοσήμου και της επέκτασης της Τηλεθέρμανσης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τεθούν τα θέματα της αποκατάστασης και επαναπόδοσης των εκτάσεων των ανενεργών ορυχείων, της επίσπευσης των διαδικασιών μετεγκατάστασης των οικισμών που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, της δημιουργίας μονάδων αποθείωσης για τον περιορισμό της ρύπανσης και φυσικά της απαρέγκλιτης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας ορυχείων και εργοστασίων.
Για το σκοπό αυτό οι δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας είναι ουσιαστικά ένα κάλεσμα προς όλους τους πολίτες. Είναι καιρός να σηκωθούν όλοι από τους καναπέδες, να συμμετάσχουν στο διάλογο, να πλαισιώσουν την προσπάθεια. Να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τον τόπο, μία νέα προοπτική. Να δημιουργήσουμε ένα μέλλον βιώσιμο για τις επόμενες γενιές. Αν δεν τα καταφέρουμε τώρα, που βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ!
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Απαντώντας στις ερωτήσεις μας είπε:
ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Δήμαρχε, βλέπω μια υπαναχώρηση στις θέσεις σας παρά το φραστικό που είπατε ότι είστε υπέρ της δημόσιας ΔΕΗ. Στην προηγούμενη συνέντευξή σας το καλοκαίρι, είχατε πει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και ότι αυτές οι γραμμές δεν πρόκειται να τις παραβείτε. Επίσης μιλήσατε ότι θα είναι αιτία πολέμου η πώληση των μονάδων. Σήμερα, βλέπουμε ότι άλλαξε το σκηνικό και διαπραγματεύεστε να μπείτε στο παιχνίδι της αγοράς, που σημαίνει ότι οι μονάδες θα πουληθούνε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν βλέπουμε τις κόκκινες γραμμές, δεν βλέπουμε την αντίδραση του Δήμου παρά βλέπουμε κάτι τελείως διαφορετικό, δηλαδή συμβιβασμό με την υπάρχουσα κατάσταση ή ακόμη καλύτερα συμβιβασμό – αποδοχή της πολιτικής της κυβέρνησης για να πουλήσει πακέτο και τις μονάδες του Αμυνταίου και της Φλώρινας. Τι γίνεται τελικά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν αλλάξαμε καμία γραμμή, υπάρχουν κόκκινες γραμμές, κάναμε παρέμβαση και επιβεβαιώσαμε τις κόκκινες γραμμές διότι ανατρέψαμε το σχεδιασμό. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει την κόκκινη γραμμή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή ανατρέψατε το σχεδιασμό για την πώληση των μονάδων;
Τον ανατρέψαμε διότι η απόφασή μας είναι να μείνουμε ενεργειακός Δήμος. Παράλληλα όμως να διαχειριστούμε το λιγνίτη και τις υφιστάμενες μονάδες όσο το δυνατόν με καλύτερο τρόπο για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το ιδιοκτησιακό θέλουμε να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Όμως εάν στις 25 Φεβρουαρίου ανακοίνωνε η κυβέρνηση το σχέδιο και το έβγαζε σε διεθνή διαγωνισμό, τα πράγματα θα ήταν ακόμα δυσκολότερα.
Αυτό  που καταφέραμε εμείς ήταν να μη βγει στο διεθνή διαγωνισμό, να μην πάρουμε το ΟΚ από τις Βρυξέλλες όπως το είχαν σχεδιάσει. Αυτό επιβεβαιώνει ότι εμείς είμαστε σταθεροί στην άποψή μας ότι είναι κόκκινη γραμμή και δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς. Θα παρατηρήσετε ότι μιλάμε σταθερά, ότι αν προχωρήσουμε σε μια διαδικασία που δεν αποδεχθεί από την τοπική κοινωνία, κανένας σχεδιασμός δεν θα περπατήσει και τότε θα δείτε χειρότερα πράγματα ακραίας μορφής. Είναι θέσεις στις οποίες έχω κατηγορηθεί, κατηγορούμαι και πιθανόν με τις ενέργειες αυτές να υπάρξει και παρέμβαση δικαστικής αρχής διότι αυτά τα ανακοινώνουμε και στην επιτροπή ενέργειας της κομισιόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Δήμαρχε εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μια βάζετε κόκκινες γραμμές για τον δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας ή της ΔΕΗ  και από την άλλη δε βάζετε μια κόκκινη γραμμή να πείτε μέχρι εδώ η ΔΕΗ, από σήμερα θα βάλουμε μπροστά την εφαρμογή των συμβάσεων και των υποχρεώσεων της και θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των εδαφών, γιατί έτσι όπως είναι σήμερα και το περιβάλλον μολύνεται περισσότερο αλλά και έχουμε σημαντικά ποσά απώλειας από την τοπική οικονομία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πραγματικά αυτή η κόκκινη γραμμή μπήκε. Ξέρετε πως αντέδρασαν οι πολιτικοί των τοπικών και λιγνιτικών περιοχών και της Ελλάδας; Μιλώ για όλη τη βουλή για να δείτε πως λειτουργεί και πως μας διαχειρίζονται, χειρότερα και από ιθαγενείς. Όταν τους εξήγησα ότι δεν θα προχωρήσει ούτε ένα μέτρο η επέκταση κανενός ορυχείου και δεν θα το επιτρέψουμε ξέρετε τι κάνανε; Ψηφίσανε ένα νόμο ότι πλέον δε χρειάζεται αναγκαστική απαλλοτρίωση με τον νόμο των επιτάξεων δηλαδή επιστράτευσης και μετά από αυτό που κατέθεσαν ότι πλέον όλες τις περιβαλλοντικές θα τις εντάξουμε στα ασφαλιστικά μέτρα. Έγινε αυτή η κουβέντα λοιπόν αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί μας έτσι αντέδρασαν, αυτοί που σήμερα θα έρθουν να μας ζητήσουν την ψήφο μας. Επίταξη, δηλαδή η ΔΕΗ αύριο μπαίνει σε οποιαδήποτε έκταση χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν εφόσον ο Υπουργός Οικονομικών υπογράφει στην επίταξη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό που γίνεται σήμερα δηλαδή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που έγινε χθες. Όταν συνέβη αυτό και ήθελαν να μπουν τα μηχανήματα ήρθα σε επαφή και τους είπα υπόψιν ότι βάζετε πλέον την τοπική κοινωνία απέναντί σας. Θα είναι διαχρονική η αντίδραση γιατί μπαίνουμε πλέον σε μια διαδικασία πολεμικής αντιπαλότητας διότι είχαν βγάλει ως ετήσια αποζημίωση μισθώματος των ακινήτων μέχρι να καταλήξει η αποζημίωση 90 ευρώ το στρέμμα. Κατά τους γεωργούς η πρακτική είναι 45 ευρώ το στρέμμα και θέλω να σας δείξω πως με μια μικρή πίεση υποχωρεί η ΔΕΗ.