Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Σουηδίας με τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Αθήνα Johan Borgstam

Με τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Αθήνα Johan Borgstam συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σουηδίας την Τετάρτη 6 Μαρτίου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ. Σταύρο Παπασωτηρίου, τον Αντιπρόεδρο Θ. Παπά και το μέλος Γ. Κωτσό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η σημαντικότητα της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και της αμοιβαίας στήριξής τους στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα ενόψει της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που θα προσφέρει πολύτιμες συνέργειες σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως η αεροδιαστημική, οι τηλεπικοινωνίες και η ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών συστημάτων.
Με αφετηρία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιαίτερη πατρίδα του η Φλώρινα, ο Σταύρος Παπασωτηρίου τόνισε το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Σουηδία στην πράσινη μετάβαση που έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Όπως γνωρίζετε, τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε δίνουν στη Ελλάδα την ευκαιρία να αναπτύξει:
• Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα
• Συστήματα αποθήκευσης, ιδιαίτερα της πράσινης ενέργειας, όπως και
• Νέα διασυνοριακά δίκτυα μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ε.Ε.
Πρόκειται για κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που πραγματικά μπορούν να μεταμορφώσουν Ελληνικές περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία, η οποία πλέον μπαίνει στη μεταλιγνιτική εποχή. Σε μια νέα φάση που θα απαιτήσει και νέες τεχνολογίες, στις οποίες πρωτοπορεί η Σουηδία. Σε τομείς όπως οι Έξυπνες Πόλεις, το Πράσινο Υδρογόνο και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.».
Αναφερόμενος στην τουριστική ανάπτυξη ο Σταύρος Παπασωτηρίου μίλησε για τις νέες μορφές τουρισμού υψηλού επιπέδου που προσφέρει η χώρα μας, όπως είναι ο ιαματικός και ο οινικός τουρισμός όπου ο νομός Φλώρινας πρωτοπορεί.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σταύρος Παπασωτηρίου προσκάλεσε τον πρέσβη της Σουηδίας να επισκεφθεί «την υπέροχη αυτή γωνιά της Ελλάδας, στα σύνορα της Ε.Ε.», όπως είπε χαρακτηριστικά, με τον Johan Borgstam να αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση αυτή.