Συνάντηση με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας που αποτελείτο από τον Τομεάρχη Αγροτικού, βουλευτή Κοζάνης, κ. Γιώργο Κασαπίδη και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Αγροτικού, βουλευτή Φλωρίνης, κ. Ευστάθιο Κωνσταντίνιδη.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, μετά τη ΔΗΜΑΡ, συναντήθηκα με την αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, την οποία ενημέρωσα ενδελεχώς για τον έλεγχο στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποκλειστικό κίνητρο έχει τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Πρόθεση μου είναι τις επόμενες μέρες να συναντήσω και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Χρέος μας είναι η ορθολογική και ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται, σε οποιαδήποτε μορφή. Θα ήμασταν ασυγχώρητοι απέναντι στην κοινωνία που αυτή τη στιγμή υπόκειται σε επώδυνες θυσίες αν κλείναμε τα μάτια και δεν αγγίζαμε απαράδεκτες πρακτικές του παρελθόντος. Επανέλαβα για ακόμα μια φορά την αμετάκλητη απόφασή μας να μπει τέλος στη χρηματοδότηση του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού και με την επικείμενη αλλαγή του συνεταιριστικού νόμου τα χρήματα αυτά να δίδονται σε οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές».

Δημοσιογράφος: Σήμερα στη βουλή ο πρώην Υφυπουργός κ. Δριβελέγκας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον σας παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, με αφορμή την πρωτοβουλία σας για έλεγχο στις Οργανώσεις των αγροτών χαρακτηρίζοντάς την ως επικοινωνιακό τέχνασμα…

Μ. Χαρακόπουλος: «Είναι πραγματικά περίεργο να εγείρονται τέτοιας έντασης αντιδράσεις, ιδιαίτερα από βουλευτές οι οποίοι είχαν εδώ, σε αυτό το υπουργείο, θέση ευθύνης, και η στάση τους καταγράφεται στα επίσημα έγγραφα. Ξεκαθαρίζουμε πάντως, ότι αυτές οι αντιδράσεις όχι μόνον δεν μας πτοούν αλλά ενδυναμώνουν την αποφασιστικότητά μας να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Όσο για την κατηγορία για δήθεν «επικοινωνιακό τρυκ» σε σχέση με την πρόθεσή μας να δώσουμε τα χρήματα του ΕΛΓΑ που πήγαιναν προς τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, σε πολύτεκνες αγροτικές οικογένειες σε μειονεκτικές περιοχές, την αφήνω στην κρίση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αγροτών».

Δημοσιογράφος: Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην απόφασή σας παρά τις αντιδράσεις;

Μ. Χαρακόπουλος: «Για να τελειώνουμε με το ζήτημα, διαβεβαιώ τους πάντες ότι, όποιο και να είναι το κόστος, δεν πρόκειται να χαρισθώ σε φαινόμενα και πρακτικές που θεωρώ ότι έχουν συμβάλει στην καταρράκωση της αξιοπιστίας των θεσμών και τη διολίσθηση της χώρας στη σημερινή κατάσταση. Λόγο για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σε ζητήματα αρμοδιότητάς μου δίνω μόνον προς τον πρωθυπουργό που με επέλεξε για αυτή τη θέση και στον ελληνικό λαό, τα συμφέροντα του οποίου και μόνον πρέπει να υπηρετούμε».

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, τελικά πόσα είναι τα χρήματα που δόθηκαν στις Οργανώσεις, γιατί ο κ. Τσαυτάρης σήμερα στη Βουλή έκανε λόγο για 100 με 200 χιλιάδες;

Μ. Χαρακόπουλος: «Μόνον κατά την περυσινή χρονιά οι επιχορηγήσεις ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έλαβε 2.372.000 ευρώ,  η ΓΕΣΑΣΕ 854.000 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 40.000 ευρώ. Οι επιδοτήσεις αυτές από το 1994 έως σήμερα αγγίζουν σχεδόν τα 60 εκατομμύρια. Και σημειώστε, όλα αυτά χωρίς έλεγχο!»

Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις.

Γεώργιος Κασαπίδης: «Μετά την ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση που είχαμε για θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση για την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για τον σε βάθος οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των αγροτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που επιχορηγούνται από το 1994 από τον ΕΛΓΑ. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας με άλλους συναδέλφους μου θα ζητήσουμε να κατατεθούνε στη βουλή οι αμοιβές των Προέδρων, των μελών των συμβουλίων και των συμβούλων των οργανώσεων που ελέγχονται για την ίδια περίοδο.

Πιστεύουμε, έτσι, ότι συμβάλουμε στην προσπάθεια για την πάταξη του “αγροτοπατερισμού” και την ουσιαστική εξυγίανση και ενδυνάμωση του Συνεταιριστικού κινήματος σύμφωνα με την επιταγή και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά».

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης: «Ευχαριστούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για την ενημέρωση. Συμφωνούμε με την απόφαση του να φτάσει μέχρι τέλους η διερεύνηση σχετικά με τα χρήματα επιχορηγήσεων από τον ΕΛΓΑ προς τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια και να σταματήσουν επιτέλους φαινόμενα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Φαινόμενα που οδήγησαν την πατρίδα μας στην οικτρή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Πιστεύουμε ότι αυτός ο έλεγχος είναι ένα πρώτο καλό βήμα για την εξυγίανση θεσμών και διαδικασιών».