Συζήτηση επίκαιρης ερώτηση Πέτης Πέρκα: Να μην προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια νερού η κυβέρνηση (video)

Να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια νερού ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή.

Η Π. Πέρκα ζήτησε από τον Υπουργό ΠΕΝ να τοποθετηθεί για δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η  Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) έχει εισηγηθεί την αύξηση των τιμολογίων της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς και ότι και η ΕΥΔΑΠ έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της αύξησης των τιμολογίων.

Συγκεκριμένα γράφεται ότι οι αυξήσεις θα κινηθούν στα όρια του πληθωρισμού, ενώ πηγές της Διοίκησης της ΕΥΑΘ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις προαποφασισμένες αυξήσεις, διαρρέουν ότι το ύψος των αυξήσεων δεν θα είναι μεγάλο για καμία κατηγορία και ότι υπάρχει η πιθανότητα να επιμεριστούν μέσα στην επόμενη τριετία, καθώς και ότι οι επιβαρύνσεις να είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Ο κος Σκυλακάκης παραδέχτηκε πως σχετικό αίτημα της ΕΥΑΘ για αυξήσεις έχει σταλεί στη ΡΑΑΕΥ, εκ παραδρομής όμως, όπως είπε, επειδή δεν έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα η Αρχή και η αρμοδιότητα παραμένει στο ΥΠΕΝ. Ανοιχτό βέβαια άφησε το ενδεχόμενο αυξήσεων στο άμεσο μέλλον: «Όταν έρθει σε εμάς, θα το αξιολογήσουμε στη βάση, όμως και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση του νερού, η οποία θα βγει στο αμέσως επόμενο διάστημα και θέτει αρκετά αυστηρές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε επιδίωξη αύξησης τιμολογίων, έτσι ώστε να προϋπάρχει μία πλήρης δικαιολόγηση από πλευράς κόστους, διότι, όπως ξέρετε, η τιμολόγηση του νερού γίνεται στη βάση της ανάκτησης του κόστους».

Η Π. Πέρκα απάντησε και στα πρωτοφανή λεγόμενα του κ. Σκυλακάκη ότι «σε έναν μονοπωλιακό κλάδο είναι ακριβώς που χρειάζεσαι Ρυθμιστική Αρχή, διότι κάποιος που έχει ένα φυσικό μονοπώλιο υπάρχει η πιθανότητα να εκμεταλλευθεί αυτή τη μονοπωλιακή θέση εις βάρος του καταναλωτή, ή εναλλακτικά μπορεί να είναι και εις βάρος του φορολογούμενου, δηλαδή τι να κάνει; Να κάνει κακά τη δουλειά του, παράδειγμα, να μην στέλνει λογαριασμούς». Σημείωσε πως οι ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ δεν ήταν ανεξέλεγκτες αφού υπάρχει εποπτεύον Υπουργείο και ότι η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής από την κυβέρνηση ΝΔ έστρωσε τον δρόμο στις αυξήσεις των τιμολογίων νερού, καθώς και μακροπρόθεσμα στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του αγαθού του νερού πιθανότατα και μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, όπως γράφεται, είναι σε τέτοιο βαθμό αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια νερού που σκοπεύει να παρακάμψει την ΡΑΑΕΥ, τη ρυθμιστική αρχή που η ίδια θέσπισε πριν από ένα έτος. «σκοπεύετε να βγάλετε κοινή υπουργική απόφαση για ορισμένο ύψος αυξήσεων, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι στελεχωμένο το τμήμα της ΡΑΑΕΥ, κάτι που είναι πάλι ευθύνη της κυβέρνησης. Νομίζω ότι πλέον δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα».

Κλείνοντας η Βουλεύτρια Φλώρινας είπε: «Εγώ συμπεραίνω ότι θα προχωρήσετε σε αυξήσεις, παρακάμπτοντας ακόμη και τη ρυθμιστική αρχή που εσείς οι ίδιοι θεσπίσατε, τη δική σας δηλαδή νομοθέτηση, γιατί, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δεν σας συμφέρει».

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=-6RgMKUGJT8