Πέτη Πέρκα: «Εκλογές ΤΕΕ 2024: Να ψηφίσουν οι μηχανικοί για καλύτερες αμοιβές και αξιοπρέπεια, για ένα ΤΕΕ που θα εκφράζει τις ανάγκες τους»

Δήλωση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα για τις εκλογές του ΤΕΕ 2024

 Τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ, με ευθύνη της Κυβέρνησης και της ανοικτά κυβερνητικής παράταξης που έχει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης στη διοίκηση του, λειτουργεί, πέραν του θεσμικού του ρόλου, ως μία από τις κρατικές οντότητες που αναθέτουν έργα είτε με φωτογραφικά κριτήρια που πληρούν ελάχιστοι όμιλοι είτε με απευθείας αναθέσεις.

Ο τρόπος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το ΤΕΕ προσομοιάζει με εξαγορά του ισχυρότερου και ιστορικού φορέα επιστημόνων στη χώρα, με αποτέλεσμα το ΤΕΕ να έχει ελαχιστοποιήσει τις παρεμβάσεις του σε τομείς για τους οποίους έχει θεσμοθετηθεί, έχει υποβαθμίσει την εσωτερική του δημοκρατία και πλέον λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. To TEE πλέον δεν έχει φωνή για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα του τεχνικού κλάδου και είναι ανύπαρκτο στην καθημερινότητα των μηχανικών.

Όμως μια αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, όπως αναφέρεται στους σκοπούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχει ανάγκη τους μηχανικούς, έχει ανάγκη την οργανωμένη έκφραση τους μέσα από το ΤΕΕ. Οι καλύτερες στιγμές στην ιστορία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας συνδέονται με την άνθηση της εσωτερικής του δημοκρατίας, την ενημέρωση και συμμετοχή των μελών του στο έργο του, τις παρεμβάσεις του για την υλοποίηση του σκοπού του.

Και όμως η κυβέρνηση και η κυβερνητική παράταξη κάνουν το παν για να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές. Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ κορυφώθηκαν ένα χρόνο μετά, ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές, τις οποίες συνειδητά επισκίασαν μέχρι εξαφάνισης. Οι «εορταστικές» εκδηλώσεις δίνουν στη συγκεκριμένη παράταξη, στο όνομα και με τα χρήματα του ΤΕΕ, τη δυνατότητα να οργώσει την Ελλάδα, κινητοποιώντας όλο τον παραταξιακό και κομματικό μηχανισμό της.

Δεν τους ενδιαφέρει το ΤΕΕ που γνωρίζαμε, θέλουν μόνο να καταγραφεί μια εκλογική επιτυχία στο μεγαλύτερο φορέα επιστημόνων πριν από τις Ευρωεκλογές. Το έκαναν το 2019. Τώρα κυρίως θέλουν ένα ΤΕΕ πειθήνιο και συνεργάσιμο, θέλουν τους μηχανικούς χωρίς φωνή και χωρίς άποψη. Η σύγκρουση του απερχόμενου Προέδρου με τους δημάρχους για τα bonus του ΝΟΚ και ο τρόπος που την έκανε, χωρίς τεχνικό υπόβαθρο, χωρίς τεκμηρίωση, με αγοραίες εκφράσεις και εξώδικα, σαν μπροστινός μεγαλοεργολαβικών και κυβερνητικών συμφερόντων αποδεικνύει την κατάπτωση του ΤΕΕ και το σχέδιο της κυβέρνησης για αυτό.

Οι μηχανικοί επομένως πρέπει να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 20ης Μαΐου και να δώσουν τη δύναμη στις παρατάξεις που αγωνίζονται να ανακτήσει το ΤΕΕ την αξιοπιστία του, να ανταποκρίνεται στον θεσμικό του ρόλο  και να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των μηχανικών. Ξεχωρίζουμε από όλες τις παρατάξεις τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ για ένα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ, ένα ενωτικό σχήμα του αριστερού και προοδευτικού χώρου που τα προηγούμενα χρόνια έδωσε μάχες και πέτυχε νίκες για τους μηχανικούς για τα κολέγια, για τα θέματα καθημερινότητας των μηχανικών, για τις αμοιβές, για τη νομοθεσία του επαγγέλματος, για τη διαδικασία ένταξης στο επάγγελμα. Ήταν, είναι και θα είναι πρωταγωνίστρια σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη για τους μηχανικούς.

Οι γραβάτες, οι φιέστες και οι απευθείας αναθέσεις αμαυρώνουν την ιστορική φυσιογνωμία του ΤΕΕ και στερούν από τη χώρα και τους μηχανικούς ένα κρίσιμο φορέα για την ανάπτυξη και την επιβίωσή τους.  Να μην το αφήσουμε να συμβεί, είναι στο χέρι μας.