Οι εκλογές δεν θα λύσουν από μόνες τους το πρόβλημα

Οι εκλογές δεν θα λύσουν από μόνες τους το πρόβλημα τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης στη Φλώρινα

 

Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι εκλογές θα λύσουν από μόνες τους το θέμα. Διότι και την επόμενη μέρα και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους τις μαγικές λύσεις τις οποίες εύκολα υπόσχονται ή υπόσχονταν όταν ήταν στην αντιπολίτευση και να μαζευτούν γύρω από ένα τραπέζι για να καταθέσουμε ρεαλιστική πρόταση, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη τύπου στη Φλώρινα  την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει τη στρατηγική του η οποία έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. « Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτή τη στρατηγική και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το 3ο μνημόνιο γιατί το μόνο που θέλει να κάνει είναι να υπογράφει τα πάντα για έρχεται μετά και να μοιράζει την εξουσία στους δικούς της ανθρώπους, τότε να πάει τη χώρα σε εκλογές».
Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για εθνική συνεννόηση γιατί αυτή πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολουθεί τακτική «ψέματος». «..με αυτή την τακτική την τακτική του ψέματος, την τακτική της σκούπας, την  τακτική ότι την ώρα που κόβω συντάξεις στέλνω επιστολές  που κάνω αύξηση στις συντάξεις όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν μπορεί να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Διότι η συνεννόηση έχει ως βάση την αλήθεια. Και είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμένος είναι τσακωμένοι με την αλήθεια».
Ανέφερε ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται σήμερα ότι αδίκησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ο μεγάλος εκφραστής της κεντροαριστεράς και το οποίο υπήρξε θύμα μιας πολύ εύκολης ρητορικής των μνημονίων-αντιμνημονίων. «Σε αυτές τις συνθήκες το ΠΑΣΟΚ, ο μεγάλος εκφραστής της κεντροαριστεράς απετέλεσε ένα θύμα μιας ρητορικής πολύ εύκολης.
Τώρα πια ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αδίκησε το ΠΑΣΟΚ. Και το  αδίκησε διότι και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας στην πορεία έκαναν μία στροφή η οποία δείχνει ακόμα πιο σκληρά και πιο δύσκολα μνημόνια».
Θύμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει πάγια πολιτική και θέση την εθνική συνεννόηση. «Εμείς, σ’ όλη αυτή την περίοδο αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι η εθνική συνεννόηση, η εθνική στρατηγική είναι η λύση για τα προβλήματα του κόσμου».
Για την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε πως το 2017 θα γίνει το συνέδριο της.
«Απόφαση του κεντρικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι για συνέδριο το 2017, το οποίο θα ενοποιήσει τα πολιτικά κόμματα και τις κινήσεις πολιτών αλλά και αυτές που θέλουν να συμμετάσχουν».
Ο Παύλος Χρηστίδης βρέθηκε στη Φλώρινα  προσκεκλημένος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας και μίλησε σε φίλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα « Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με την πορεία της Εθνικής Οικονομίας-Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά».

Ο κ. Χρηστίδης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Φλώρινα επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Αμυνταίου, τον πρόεδρο του ΕΒΕ Φλώρινας τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας και την Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας. 
Τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ προλόγισε και παρουσίασε ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας Βασίλης Παντελίδης , ο οποίος αναφέρθηκε και στα   ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, τα οποία έχουν χειροτερέψει λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω των παραλείψεων της κεντρικής διοίκησης σε σχέση με αυτή την περιοχή.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πριν την ομιλία του ο κ. Παύλος Χρηστίδης έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία είπε τα εξής:
«Η Φλώρινα έχει βγάλει ανθρώπους με πολύ μεγάλη περηφάνια  με μεγάλη προσφορά και εδώ και σε όλη  τη χώρα.
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αναλύσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και μετριοπάθεια την πολύ μεγάλη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο οποίος φαντάζει ως απολογισμός της κυβέρνησης παρά ως ένας προϋπολογισμός  που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.
Επιδόματα τα οποία δίνονται στη μία τσέπη και φεύγουν από την άλλη τσέπη, είναι επιδόματα που δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μία εθνική στρατηγική πρώτα απ’ όλα επαναδιαπραγμάτευσης του τρίτου μνημονίου, ενός μνημονίου το οποίο δεν βγαίνει. Ενός μνημονίου που έχει πολύ σκληρά μέτρα, ενός μνημονίου το οποίο έχει δεσμεύσει την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια, ενός μνημονίου το οποίο δίνει την ενέργεια της περιοχής σε ξένες διοικήσεις κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε πως το αντιμετωπίζουμε και είναι κάτι που

δεν πρέπει να συνεχίζεται για τη χώρα μας.
Επίσης σε μια περιοχή σαν τη Φλώρινα δεν μπορούμε παρά να συζητήσουμε τα μεγάλα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την ανεργία κι όλα αυτά τα θέματα τα οποία δυσκολεύουν τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στην περιοχή, που θέλουν εδώ να εργαστούν. Και σίγουρα θα κάνω μία αναφορά στα μεγάλα θέματα τα οποία αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το ιδιωτικό χρέος.
Το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα  το οποίο υπερασπίζεται την ν0π-ρώτη κατοικία του έλληνα πολίτη. Κι αυτό δεν είναι μια υπόσχεση, είναι κάτι το οποίο κάναμε. Τα σπίτια δεν βγαίνουν στον πλειστηριασμό λόγω του νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2010 αυτό που λένε νόμος Κατσέλη.
Θέλω να επισημάνω και από τη Φλώρινα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Για μας οι δηλώσεις Ερντογάν  είναι απολύτως απαράδεκτες, είναι δηλώσεις που καταδικάζονται και θα συνεχίσουν να καταδικάζονται και η δικιά μας στρατηγική είναι μια στρατηγική εθνικής συνεννόησης γύρω και από τα εθνικά θέματα. Σε αυτό είμαστε όλοι απολύτως αποφασισμένοι, έτσι ώστε και στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή φόρα να  καταδείξουμε ότι ο κ. Ερντογάν έχει χάσει το μέτρο και στις δηλώσεις του και ελπίζουμε ότι θα σταματήσει.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): κ. Χρηστίδη πως μπορείτε να πείσετε τον κόσμο γι’ αυτό που θέλετε όταν 4  χρόνια προσπαθείτε να ενώσετε αυτόν τον χώρο της κεντροαριστεράς και έχετε κάνει μια ισχνή πρόοδο, άλλοτε είστε δυο κόμματα άλλοτε τρία. Άλλοτε το κάθε κόμμα που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζεται με τα προηγούμενα πολιτικά του χαρακτηριστικά, όπως το ΠΑΣΟΚ, εσείς πως θα ενώσετε τον μεγάλο χώρο της κεντροαριστεράς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ( Χρηστίδης): Η κεντροαριστερά είναι μια υπόθεση ιδεών, αρχών και αξιών. Και σε μια περίοδο οι διχασμοί, μνημόνια-αντιμνημόνια. Ας μην ξεχνάμε πως το 2010 η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνασπίστηκαν στην πάνω και κάτω πλατεία Συντάγματος. Είναι κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μας αφήνει να μιλήσουμε για τις ιδέες μας. Ας μην ξεχνάμε τις συνθήκες στις οποίες η χώρα μας πορεύεται τα τελευταία 6 χρόνια. Σε αυτές τις συνθήκες το ΠΑΣΟΚ, ο μεγάλος εκφραστής της κεντροαριστεράς απετέλεσε ένα θύμα μιας ρητορικής πολύ εύκολης.
Τώρα πια ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αδίκησε το ΠΑΣΟΚ. Και το  αδίκησε διότι και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας στην πορεία έκαναν μία στροφή η οποία δείχνει ακόμα πιο σκληρά και πιο δύσκολα μνημόνια.
Εμείς, σ’ όλη αυτή την περίοδο αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι η εθνική συνεννόηση, η εθνική στρατηγική είναι η λύση για τα προβλήματα του κόσμου.
Θέλω να σας πω ότι δεν είναι θέμα προσώπων η κεντροαριστερά. Δεν είναι

ζήτημα ηγεσιών. Είναι ζήτημα το οποίο αφορά το καλό του πολίτη. Όλων αυτών που αγωνιούν για το αύριο τους. και σε αυτή τη στρατηγική παλαιότερα αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και  σήμερα να μιλήσουμε, με σοβαρότητα, σύνεση, για ένα αύριο  το οποίο θα έχει λύσεις και απαντήσεις μέσα σε πλαίσια τα οποία δεν είναι πλαίσια μαγείας όπως χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας ή παλαιότερα ο κ. Σαμαράς με τα Ζάππεια. Είναι πλαίσια τα οποία δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα του Έλληνα πολίτη, στη νέα γενιά, στον επιχειρηματία ο οποίος θέλει να αναπτυχθεί στην περιοχή και να μείνει εδώ. Σε όλους αυτούς οι οποίοι είδαν που μας έφερε ην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τώρα καλούνται να επιλέξουν ένα άλλον δρόμο. Σε αυτόν θα αγωνιστούμε και η πρόσκληση αφορά τους πάντες. Όλους όσους νιώθουν την αγωνία του αύριο. Και είναι πολλοί αυτοί, κάθε μέρα και περισσότεροι και είναι πέρα και πάνω από τις γνωστές προσωπικότητες, οι οποίες υπηρέτησαν και υπηρετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και σήμερα πρέπει να είναι εδώ να συνεισφέρουν για το καλό του χώρου και φυσικά για το καλό της χώρας.
ΕΡΩΤΗΣΗ Τριανταφυλλίδης): Δεν μου απαντήσατε γιατί άλλοτε εμφανίζεστε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και άλλοτε ως ΠΑΣΟΚ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Χρηστίδης): Σήμερα έχουμε μια διαδικασία την οποία κάνει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΔΗΜΑΡ και οι κινήσεις πολιτών συμμετέχει  στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έτσι όπως εκφράζεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο και απόφαση του κεντρικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι για συνέδριο το 2017, το οποίο θα ενοποιήσει τα πολιτικά κόμματα και τις κινήσεις πολιτών αλλά και αυτές που θέλουν να συμμετάσχουν. Επομένως με σεβασμό στην αυτοτέλεια των κινήσεων και τον κομμάτων μπορούμε να απευθυνόμαστε στον Έλληνα πολίτη ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και ως τα κόμματα τα οποία το συναποτελούν.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Χθες ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να ρίχνει το γάντι στη ΝΔ και γενικά στην αντιπολίτευση σ ότι αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα εξωτερικά μας θέματα.
Το ΠΑΣΟΚ η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποδεχτεί την πρόταση αυτή, θα συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία και γιατί να μην μπορεί αυτή η διαδικασία να ισχύσει και για το οικονομικό θέμα μιας και η πλατφόρμα των συζητήσεων αλλά και των πολιτικών των κομμάτων εκτός από το ΚΚΕ εκπορεύονται από τα μνημόνια. Εφαρμόζουν μια μνημονιακή πολιτική και στηρίζονται σ’ αυτά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Χρηστίδης): Αυτό θα ήταν ενδιαφέρον αν το ερώτημα στον ίδιο τον κ. Τσίπρα όταν με το καλό έρθει εδώ.
Εμείς πριν τις εκλογές   του  2015 έχουμε γραμμή για εθνική συνεννόηση και είμαστε οι πρώτοι απ’ όταν φάνηκε στο Αιγαίο υπάρχουν ζητήματα σχετικά με στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας.
Ζητήσαμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο εξωτερικών.
Η χώρα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα. Κι οι πολίτες της το ίδιο. Εμείς γνωρίζουμε ποιο είναι το εθνικό μας καθήκον και ποιο είναι και το όφελος του ελληνικού λαού. Σε αυτό που εμείς θέλουμε να κρίνεται ο κ. Τσίπρας είναι η αλήθεια. Το μεγάλο πρόβλημα του κ.  Τσίπρα είναι ότι μπορεί εύκολα να τα λέει στη Βουλή, δύσκολα τα κάνει πράξη. Κι αυτό είναι κάτι που είναι στο δικό του χέρι. Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε την πρόταση του να συζητήσουμε. Εμείς παραμένουμε πιστοί στα εθνικά δόγματα τα οποία  αφορούν και το Κυπριακό κι αυτό το οποίο περιμένουμε να δούμε είναι η τακτική, η στρατηγική του κ. Τσίπρα, η δική του ανάλυση και φυσικά που θέλει να το πάει.
Όσον αφορά όμως τα οικονομικά θέματα μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία μέρα με τη μέρα παίζει με τη λογική του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί την ώρα που έχει πάρει μόνο από  το κόψιμο του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους περίπου 2000 ευρώ συνολικά σε ένα χρόνο να λέει ότι δίνει 13η σύνταξη τν ώρα που ξέρουν όλοι ότι τον Γενάρη του 2017 δεν θα υπάρχουν αυτά τα λεφτά στο λογαριασμό κανενός. Ξέρουμε ότι είναι ένα επίδομα μια φορά στο τέλος αυτού του μήνα.
Επομένως με αυτή την τακτική την τακτική του ψέματος, την τακτική της σκούπας, την
τακτική ότι την ώρα που κόβω συντάξεις στέλνω επιστολές  που κάνω αύξηση στις συντάξεις όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν μπορεί να υπ0άρχει εθνική συνεννόηση. Διότι η συνεννόηση έχει ως βάση την αλήθεια. Και είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμένος είναι τσακωμένοι με την αλήθεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Εσείς δηλαδή δεν πρόκειται να συμμετάσχετε σε μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας ένα κοινό πρόγραμμα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Χρηστίδης): Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο τέτοιας συνεννόησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει τη στρατηγική του, έχει παράξει αποτελέσματα με τη στρατηγική του αυτή.
Από 1.1.2017 έρχονται μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με έμμεσους φόρους, έχουν να κάνουν με εισφορές σε οριζόντιο επίπεδο, έχουν να κάνουν με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία φέρνουν τον ελληνικό λαό σε πολύ δύσκολη θέση.
Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτή τη στρατηγική και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το 3ο μνημόνιο γιατί το μόνο που θέλει να κάνει είναι να υπογράφει τα πάντα για έρχεται μετά και να μοιράζει την εξουσία στους δικούς της ανθρώπους, τότε να πάει τη χώρα σε εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ούτε οι εκλογές θα λύσουν από μόνες τους το θέμα. Διότι και την επόμενη μέρα και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους τις μαγικές λύσεις τις οποίες εύκολα υπόσχονται ή υπόσχονταν όταν ήταν στην αντιπολίτευση και να μαζευτούν γύρω από ένα τραπέζι για να καταθέσουμε ρεαλιστική πρόταση.