Με 107 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης ενισχύονται οι λιγνιτικές περιοχές για την περίοδο 2020-2021

 Εκφράζω την βαθιά μου ικανοποίηση για την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής, να εγκρίνει κοινωνικό πακέτο ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Μέρα με την μέρα οι προσπάθειες καρποφορούν, δικαιώνονται.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/11/2020 μέσω τηλεδιάσκεψης  υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη , η επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Κωστή Μουσουρούλη για την υλοποίηση μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) τεσσάρων   εξειδικευμένων προγραμμάτων που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από τις αρχές του 2021.

Τα 4 νέα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης έχουν ως εξής: 

1.Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας: Το Πρόγραμμα αφορά στην πρόσληψη ανέργων  από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με ελκυστικούς όρους και προϋποθέσεις, όπως η αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής κ.α.

  1. Εργασιακή Εμπειρία Νέων: Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις.

3.Επιχορήγηση Μετεγκατάστασης: Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και στην κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

4.Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση: Προώθηση της μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους, όπως επαγγελματικό προσανατολισμό, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους. Το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους των λιγνιτικών περιοχών.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή συνεχίζεται. Στόχος της κυβέρνησης και δικός μας είναι αυτό να γίνει ομαλά και χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας από την περιοχή.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του κ. Βουλευτή και είναι πριν την έναρξη της πανδημίας